Šta je novo?

Xonar Essence STX

Da.Danas ih pazario a on dolazi idućeg meseca pa mi donosi. Ako ih zaboravi ima da ga :smash:
Ono što je iritirajuće za nas u Srbiji je ta nemogućnost kupovine (ukoliko je još uvek nemogućnost,nisam nešto ni proveravao) jer zaista može mnogo toga da se kupi po povoljnim cenama.

Moze da se kupi sa ebaya, mada zavisi od prodavca da li ce da salje u Srbiju ili ne.

Iscimao sam kuma u zadnji momenat da mi uzme STX posto uskoro dolazi na par nedelja iz US. Zanima mi koje to opamp-e preporucujete da se stave umesto fabrickih i ima li ih ovde naci za neke ne velike pare ?

Prvo bih zeleo da cujem kako kartica zvuci "out of the box" i da li je zaista bolja od moje trenutne. Pa bi zatim i gledao da uzmem neki drugi opamp tj. gledam neke slike i koliko vidim ovde ima tri opamp-a ? Koji(e) bi trebalo zameniti sa nekim boljim ?

Kad bi bilo kod nas toga. Jeste nesto skuplje od STXa, ali verujem da svira osetno bolje. :)

Da zumiram i sumiram utiske za opa637:utisci su odlični,toliko odlični da sam prevideo ***** da su to single channel opamp i ne mogu na STX! Osim uz pomoć onih adaptera,ali ih onda,dabome,treba 4 komada.

Čovek se (m)uči dok je živ! :D Mada.iskoristiće se oni :d:smoke:

Turio 2xLT1364 i LT1361 za buf....uffff,veoma osetna promena-na bolje!!!

Greje se više nego default opamp-ovi. Nije ekstremno vruće,ali jeste,dosta je toplije.Nadam se da ne smeta ostatku komponenti u kartici :trust:
Ali je zvuuuuuuk baš baš dobar !

Takve BB2111 opampove u metalnom kucistu, stavio sam u STX. Odlican zvuk!

Samo neka šljaka dobro cheers

Nego,još jedno pitanje imam. Recimo,zbog rasporeda slotova na matičnoj,mnogo više mi odgovara da STX bodem u PCI Express x8,međutim,tada se osetno tiše čuje.Zbog čega se ovo događa?

Bruka od lepote!

asus.jpg

Igram se vec par sati sa STX-om i zaista sam jako, jako zadovoljan. Posto nemam dva kabla rekoh e *** ne mogu tj. necu da se cimam da ostavim u masini i X-Fi Platinum Fatal1ty Champion kako bi mogao da prebacujem sa jedne na drugu kartu pa da na taj nacin slusam odredjene pesme i uporedim. Medjutim, uopste nema potrebe da tako uporedjujem posto se vec prvih sekundi pesme oseti razlika u karticama. Ne secam se ko je bese uporedjivao nekoliko karti i dosao do zakljucka da je razlika sitna, u okvirima od par procenata, ja se ne bih mogao sloziti ..

STX mi je cujno bolja karta. Vokali u odredjenim pesmama zvuce zivlje, prisutnije, prirodnije, malcice glasnije (sta cu prvo probam neko Celine Dion - My heart will go on :D). Zvuk je primetno "utegnutiji" i mnogo se lakse razaznaju razni instrumenti kada sviraju zajedno u odnosu na X-Fi kartu na kojoj se to nekako pomesa - ovo najvise osetim kod Pink Floyd-a. Cowboy Junkies, Mike Oldfield - fenomenalno zvuce. Vokal primetno bolje zvuce (gore sam opisao sta to tacno bolje zvuci) u Rebecca Pidgeon - Spanish harlem. Akusticna gitara u Dire Straits - You and your friend je nekako prirodnija i jos lepsa za slusanje. Uriah Heep - The wizard, fenomenalna dinamika i detalj itd.

Zapravo i X-Fi je dosta detaljan tj. ne primecujem uopste ili je mozda jako mala razlika u nekim detaljima u smislu da cujem nesto novo, neke nove tonove koje ranije nisam. To ne primecujem. Ali ja na STX-u sve mnogo utegnutije i nekako bolje rasclanjeno. Jedino sto mi se mozda ne dopada mnogo je to sto mi bass zvuci nekako plitko i brzo u odnosu na X-Fi. Sto je frekvencija niza to imam utisak kao da su mi se zvucnici smanjili za koji inch u bass drajveru :D. Ovo se bas dosta primeti u Young Jeezy - White girl gde se bass krece u nekim visim 20Hz i nizih 30Hz, te kada se kutije dobro postave (uglovi, coskovi..) i ja malo odaljim bass treba bas da zvuci "sporo" i da pravi pritisak u usima bez ikakvog glasnog slusanja dok mi je ovde to nekako ukroceno ...a moguce da je i X-Fi malo sminkao to pa sada mislim da ovo ne valja ..

Slusacu jos neko vreme ovako pa cu kasnije videti mozda da uzmem neke druge opamp-e. Mada iskreno meni ovo ovako zvuci super. Ne znam i ne bih da kazem koliko je ova karta kao bolja od X-Fi (i to "high-end X-Fi"), ali meni je ovo svakako upgrade.

Eh da, imam i par slicica sto sam relativno na brzinu uhvatio pre nego sto sam stavio kartu u masinu pa cu i to podeliti ..

3566gl.jpg
JsDvbl.jpg

rP4qfl.jpg
rikl9l.jpg

3e9h0l.jpg
2vjKxl.jpg

Test su radili Delija, Misko, ne znam ko je jos bio tu.

Vidim da sam juce nekako zakljucao temu, ne znam uopste kako ...moguce da sam je slucajno stiklirao pa zakljucao uz neku prijavu ili slicno...tema je otvorena. Sorry.

Imam ovu zvucnu, i veoma sam zadovoljan sa njom, ono sto me interesuje kolike bi se razlike primetile, menjanjem opamp-ova, i ako ima velikih razlika, koje je najbolje uzeti (porucio bih iz inostranstva)...

Menjanje opampa moze popraviti primetno zvucnu sliku i dodati na jacini bass ali zadrzati njihovu definiciju. Meni su se bas dopali BB2111.

rekao bih da je kod menjanja opampova ipak subjektivni dozivljaj najbitniji

Dakle, posto se nema gde probati vise opampova u Srbiji, nista od subjektivnog utiska. Vec na internetu potraziti review-ove i komentare sa foruma. Pa po tome odabrati.

Dakle, posto se nema gde probati vise opampova u Srbiji, nista od subjektivnog utiska. Vec na internetu potraziti review-ove i komentare sa foruma. Pa po tome odabrati.

To me najvise i interesuje, da li imaju neki koji su najbolji (da je vise njih reklo, na nekom forumu), i koliko sam ukapirao idu dva ista i jedan razliciti...

Gde se kod nas mogu juriti opamp-i ? Bilo bi kul kada bi mogao da znam sta ima u ponudi pa da procesljam internet kako bi se odlucio sta bi zeleo da probam. Inace mislite da ovaj buffer (LM4562) ne treba menjati ?

Takodje bih u vezi ove kartice izneo i to da WASAPI radi bez greske u odnosu na X-Fi te sada i koristim tu opciju. Drajveri su oni modovani Unified 1.31 i sve je kako treba (Hi-Fi mode). Sample rate sam stavio na 192KHz jer imam nekoliko albuma u 96KHz i 192KHz. A pored toga u dve pesme sam cak i uspeo da primetim malu razliku (na bolje) sa upsampling-om iako je izvor bio 44.1KHz 16bit tako da tu nemam sta da razmisljam.

Samo pitanje je da li stvarno ima neke razlike, ili cujes samo subjektivno, mozgom ;p

Ja sam dosao do zakljucka da nema razlike (kada je sampling rate u pitanju), mada teoretski bi moglo da bude neke

Kod OPampova imaju ovi mali, integrisani, a imaju i neki skupi, budzeni, koji izgledaju kao plocica sa nekoliko komponenti. Ne razumem se dovoljno da bih znao sta tu tacno ima. Ali takve neke bi trebalo probati :) Kod ovih integrisanih su razlike verovatno vise subjektivne nego sto je moguce postici neki veci kvalitet

Poslednja izmena:
Treba da se imaj dobri zvučnici, za ovu konfekciju do 200-250e nema neke razlike između STXa i DX/DS. Upravo slušam STX pa zbog toga i kažem... KO kaže da čuje razliku između STX i DS na zvučnicima od 100e (ili skupljim, nije bitno) ili pokušava da odbrani svoje ulaganje i svoj ego da ima "najbolju zvučnu karticu" ili je sklon autosugestiji...

Poslednja izmena:
Kod OPampova imaju ovi mali, integrisani, a imaju i neki skupi, budzeni, koji izgledaju kao plocica sa nekoliko komponenti. Ne razumem se dovoljno da bih znao sta tu tacno ima. Ali takve neke bi trebalo probati :) Kod ovih integrisanih su razlike verovatno vise subjektivne nego sto je moguce postici neki veci kvalitet
Mislis ovako nesto? :)

E to :)

Zaboravio sam koje su to dve pesme bile u kojima se cula razlika, ali sam apsolutno siguran da je male razlike bilo (maaalcice je bio priguseniji treble na 44.1KHz u odnosu na 96KHz ili 192KHz) i to sam cuo samo u te neke dve pesme - a probao sam u vise njih gde ne primecujem nikakvu razliku, niti na bolje niti na losije. Inace nije problem cuti razliku ako ona zaista postoji i nije samo na papiru, posto se sve to moze prebaciti u toku same pesme.

P.S a evo i kako te "plocice" o kojima se prica izgledaju na kartici :D

http://bursonaudioblog.blogspot.com/2009/11/asus-xonar-stx-sound-card-upgraded-with.html

Nazad
Vrh Dno