Šta je novo?

Xiaomi Redmi Note 13/13 Pro/13 Pro+

Pozdrav,

Nakon prastarog običnog RN8, isplati li se čekati ovaj RN13 Pro ili, kod nas aktuelni, RN 12 Pro 5G i dalje vrijedi kupiti? S obzirom da se još uvijek koristi običan RN8, jasno je da se ne radi o zahtjevnom korisniku. :) Društvene mreže, solidna kamera, dobar prijem signala i normalna baterija je u suštini sve što treba.

Sve će ti to odraditi Redmi Note 12 Pro 5G realno, mada bih ja sačekao još malo čisto da vidiš hoće li biti najavljene 13-ice za kraj/početak godine, nekako vesti o prikupljanju sertifikacija za globalne modele sugerišu da bi najava mogla doći pre nego kasnije.

Da li se isplati verovatno najviše zavisi od same cene koja mu bude određena.

U suštini nećeš svakako pogrešiti ako sada uzmeš RN12 Pro 5G, osim ako ti se baš ne žuri pa čisto da vidiš hoće li najava globalne serije u skorije vreme.

Nije mi problem sačekati ta 2-3 mjeseca, tj. dok god ne dođe 13. Plaši me samo što kažu da je opet prisutan virtuelni proximity senzor, jer ne bih baš volio da me nov telefon zeza sa tim stvarima. U svakom slučaju ako bude zezao taj senzor kao na nekim starim modelima, uzimam 12 ili A34. Oni su tu negdje, valjda. Mada ne bih u ovom dijelu trebao pominjati A34. :) Ne treba puno ni čitati, što više čitam sve sam zbunjeniji jer svaki telefon ima neku "nepremostivu" manu, pa čak i flagship modeli :D

Redmi-Note-13-Pro-Plus-5G.jpg

Alongside the Redmi Note 13 Pro+ 5G, Redmi Note 13 5G (2312DRAABG) also has received the FCC certification.
The listing reveals that the Redmi Note 13 Pro+ (23090RA98G) will launch in three RAM and storage configurations in the global market. The Redmi Note 13 Pro+ base model will pack 8GB of RAM and 256GB of internal storage, while the other two variants will arrive with 12GB of RAM and 256GB/512GB of internal storage respectively

Poslednja izmena:
Prema ovome, telefoni stižu u decembru, ili će biti objavljeni u decembru... Prvi brojevi modela obično pokazuju godinu i mesec...2312

Zanimljivo što je vanila model dobio kompletno drugačiji model number. To obično rade kada dođe u drugačijoj kombinaciji hardvera naspram kineske verzije... Kad ostane sve isto, ostane i isti model number samo bude G na kraju, kao tu za Pro+.

Ali dizajn je stvarno "pobedio"... Ko da su ga radili u paintu, za 2 minuta nanizali pravougaono par pastelnih nijansi. 🤣

I izgleda da je neko vaskrsnuće zakrivljenih ekrana... Prvo Realme 11 Pro, pa Motorola Edge 40 Neo, sad Redmi Note...

Sta mislite koliko ce kostati svaki model, po onome sto pise na gsm areni meni malo cudno da ce na primer redmi note 13 pro model pa da kazemo i 6/128 verzija biti oko 180 eura.

Ta cena nije merodavna, to je praktično preporučena maloprodajna cena proizvođača za Kinu koje uvek iz našeg ugla deluju nestvarno.

Treba se orijentisati na cene Redmi Note 12 serije... Ja očekujem da će u proseku cena otići 5k gore naspram regularne maloprodajne cene 12-ica... Okvirno
RN12 5G - 30.000
RN12 Pro - 50.000
RN12 Pro Plus - 60.000-65.000

S tim da treba imati u vidu da su njima Redmi Note telefoni maltene stalno na akciji, verovatno se očajno prodaju što i nije čudo s obzirom da im je cena na KP značajno povoljnija čak i naspram ovih cena na popustu.

Ta cena nije merodavna, to je praktično preporučena maloprodajna cena proizvođača za Kinu koje uvek iz našeg ugla deluju nestvarno.

Treba se orijentisati na cene Redmi Note 12 serije... Ja očekujem da će u proseku cena otići 5k gore naspram regularne maloprodajne cene 12-ica... Okvirno
RN12 5G - 30.000
RN12 Pro - 50.000
RN12 Pro Plus - 60.000-65.000

S tim da treba imati u vidu da su njima Redmi Note telefoni maltene stalno na akciji, verovatno se očajno prodaju što i nije čudo s obzirom da im je cena na KP značajno povoljnija čak i naspram ovih cena na popustu.
Ja ne verujem da ce biti toliko, pa ni serija 12 nije bila toliko skupa da kazem i ona zvanicna cena sto je bila posle onog promo perioda.

Pa, ja se nadam... Ali pogledaj cenu najbliže konkurencije, Realme 11 Pro i Pro Plus koje su... Evo ja imam Realme 11 Pro platio ga 45.000 a u svim segmentima inferiorniji od Redmi Note 13 Pro.
Plus treba imati u vidu Snapdragon 7 Gen 2... SD po pravilu ispadne skuplji od Dimensity pandana...
Mada nije garancija da će svi ovi telefoni doći u konfiguraciji hardvera kakvi su kineski modeli.

Jedino ako ne ostanu cene iste kao za seriju 12. Mislim ne znam kako to funkcioniše, koliko lokalna kancelarija, distributer i trgovci imaju ulogu u formiranju krajnje cene.

Ako ništa, nadam se da ćemo saznati brzo, tj. da će najava skoro, a miriše na decembar.

Pa, ja se nadam... Ali pogledaj cenu najbliže konkurencije, Realme 11 Pro i Pro Plus koje su... Evo ja imam Realme 11 Pro platio ga 45.000 a u svim segmentima inferiorniji od Redmi Note 13 Pro.
Plus treba imati u vidu Snapdragon 7 Gen 2... SD po pravilu ispadne skuplji od Dimensity pandana...
Mada nije garancija da će svi ovi telefoni doći u konfiguraciji hardvera kakvi su kineski modeli.

Jedino ako ne ostanu cene iste kao za seriju 12. Mislim ne znam kako to funkcioniše, koliko lokalna kancelarija, distributer i trgovci imaju ulogu u formiranju krajnje cene.

Ako ništa, nadam se da ćemo saznati brzo, tj. da će najava skoro, a miriše na decembar.
Ne znam, meni je to rano, serija 12 stigla tek u aprilu. Daj Boze da si u pravu, verovatno cu uzeti ovaj srednji model.

Cela suština kod Xiaomia sa Redmi serijom je bila cena, osnosno najbolji odnos cene i kvaliteta, ma koliko to zvučalo sada kao kliše. Zato su i stekli toliku popularnost. Ako se desi da se cena bude vrtela oko 50k i da nema drastične razlike u odnosu na konkurenciju, ne vidim zašto bi onda to nateralo nekog da se odluči specijalno za Redmi.

Bilo to nekad... Najbolji odnos cene i kvaliteta je postignut sa Redmi Note 10 Pro i tu se ta priča završila kao kruna te filozofije.

Baš gledam večeras šta ima za oko 50k - Redmi Note 12 Pro+, Xiaomi 13 Lite na oborenim cenama, A54, Realme 11 Pro/Pro Plus, Motorola Edge 40 Neo...

I sad je nerealno da RN 13 Pro primera radi košta manje jer ne vredi manje, tu je u rangu sa tim telefonima, u nekim finesama i bolji plus će zagrabiti deo veće cene jer novi model...
A nijedan od ovih telefona ne nudi neku drastičnu razliku naspram ostalih...

Potpuno racionalno razmišljanje, po svemu sudeći to će se izgleda i desiti.

Bilo to nekad... Najbolji odnos cene i kvaliteta je postignut sa Redmi Note 10 Pro i tu se ta priča završila kao kruna te filozofije.

Baš gledam večeras šta ima za oko 50k - Redmi Note 12 Pro+, Xiaomi 13 Lite na oborenim cenama, A54, Realme 11 Pro/Pro Plus, Motorola Edge 40 Neo...

I sad je nerealno da RN 13 Pro primera radi košta manje jer ne vredi manje, tu je u rangu sa tim telefonima, u nekim finesama i bolji plus će zagrabiti deo veće cene jer novi model...
A nijedan od ovih telefona ne nudi neku drastičnu razliku naspram ostalih...
Ako su telefoni 13-te generacije jeftiniji u Kini od 12-te generacije (govorim o cenama na samom pojavljivanju istih), ne vidim opravdanje da ovde bude drugačije.
Naravno, pohlepa može biti razlog, ali nikako opravdani.

• Like
Reagovanja: q4u
300-350€ bi bilo korektno i konkurentno. Takođe pozdravljam i odluku da smanje broj pod-modela. Kod 12 su napravili totalni haos i nadam se da neće da im padne na pamet da urade istu stvar ponovo.

Pro će sigurno biti ~350eur na KP u početku, ako ne spod taman da ga smeste u rang sa Edge 40 Neo i Realme 11 Pro.

Videćemo da li će uspeti da se pokaže bolje nego Edge 40, pa da zavlada u tom cenovnom rangu.

Redmi Note 13 Pro Global na Geekbenchu

Dakle, objava gotovo sigurno ovog meseca.

Na stranici pre isti oglas bio je 750€... Mislim da niko nije lud da da tolike pare za kineski Redmi Note liku koji je do sada na KP prodao izgleda nešto od kozmetike i farmerke samo. 🤣

Mada je interesantan oglas za ispratiti, čisto da se vidi do koje će sume ići dok neko ne zagrize, ako uopšte.

299$ je na giztopu. A može se desiti da prodje i bez carine. Anyway, 13ta serija je iza ugla. Zašto rizikovati

Videćemo kada izađe da li će Pro biti bolja kupovina od Motorole Edge 40 koja je već sada na oglasima ~330e.

Na strani Xiaomija za sada definitivno snapdragon (gcam, romovi) i baterija

Poslednja izmena:
Redmi-Note-13-Pro-Plus.png.webp

Redmi-Note-13-Pro.png.webp

The Redmi Note 13 Pro 5G will be priced around 450€, while the Redmi Note 13 Pro+ 5G will be priced around 500€. It’s worth noting that these prices may vary slightly depending on the local VAT rates in different countries.

Poslednja izmena:
Vrh Dno