Šta je novo?

Xiaomi Redmi Note 13/13 Pro/13 Pro+

Hardver 'zarobljen' u USB 2.0 transfer, softverski 'flop-ovi' na kamerama (4k trza na el. stabilizaciji, manuelni zoom za podsmeh..)
Čak i game aspekt (koji me inače uopšte ne zanima) ima nekih sumnjivih oscilacija kod efektivnog gaming-a...
Hmmmmm...a takav hardver...
Ne znam...

Posle dugo godina (note 8),da mi privuče pažnju jedan redmi note(note pro +).
Rn8pro je legenda svog vremena.
Tu nema spora.
Ali... Posle toliko puno vremena , ta mašina se jednostavno fizički iscrpela..
Teoretski, kada bi i našao fabričku ganc novu bateriju za zamenu, ne bi to više bilo to..
Bitan faktor ove ciljne grupe je i cena!
E tu, kako stvari idu, nema više wow efekta.
Štaviše, sada samo možemo analizirati gde ćemo biti zakinuti...
Najgori scenario je kada to post-festum shvatimo...
Zez na softveru, tamo neki senzor...itd..
Ja sam brendove srednjeg segmenta počeo da pratim - ne po unapređenjima - nego po razočarenjima...
Ako ti rn8pro nije baš crkao, sačekaj makar mesec dana po izlasku kod nas..
Meni lično, ovaj moj rn12pro+5g sasvim odgovara i od kraja jula (kada sam ga nabavio) radi besprekorno.
Naravno, uzeo sam ga na paket , jer maloprodaji ne verujem.
Tu može biti potencijalni problem za tebe, pošto naši operateri nikad ne pogode naše tržište, a maloprodaja je rizična.
Ukoliko ipak ideš na keš u prodavnici - želim ti puno sreće... trebaće ti.

Rn8pro je legenda svog vremena.
Tu nema spora.
Ali... Posle toliko puno vremena , ta mašina se jednostavno fizički iscrpela..
Teoretski, kada bi i našao fabričku ganc novu bateriju za zamenu, ne bi to više bilo to..
Bitan faktor ove ciljne grupe je i cena!
E tu, kako stvari idu, nema više wow efekta.
Štaviše, sada samo možemo analizirati gde ćemo biti zakinuti...
Najgori scenario je kada to post-festum shvatimo...
Zez na softveru, tamo neki senzor...itd..
Ja sam brendove srednjeg segmenta počeo da pratim - ne po unapređenjima - nego po razočarenjima...
Ako ti rn8pro nije baš crkao, sačekaj makar mesec dana po izlasku kod nas..
Meni lično, ovaj moj rn12pro+5g sasvim odgovara i od kraja jula (kada sam ga nabavio) radi besprekorno.
Naravno, uzeo sam ga na paket , jer maloprodaji ne verujem.
Tu može biti potencijalni problem za tebe, pošto naši operateri nikad ne pogode naše tržište a maloprodaja je rizična.
Ukoliko ipak ideš na keš u prodavnici - želim ti puno sreće... trebaće ti.
Nismo se bas razumeli,posle note 8 ,imao sam Jos 5,6 telefona ,ali se nisam vracao na xiaomi.Zavrsio sa honorom 90,i malo razočaran njime uzeo sada Magic 5 pro i extra sam zadovoljan ,note +,planiram za klinca.

Nismo se bas razumeli,posle note 8 ,imao sam Jos 5,6 telefona ,ali se nisam vracao na xiaomi.Zavrsio sa honorom 90,i malo razočaran njime uzeo sada Magic 5 pro i extra sam zadovoljan ,note +,planiram za klinca.
Ok. Svejedno, moj komentar stoji, ma ko da je u pitanju..

Od silnih spektakularnih najava i prikaza nekako mi 'promiče' u čemu je bitan pomak u odnosu na Redmi Note 12 Pro+ ?

Ja koliko vidim pomak je načelno bolji ekran, 12-bit panel od 1800 nita naspram 10-bit panela od 900 nita... Dakle duplo veće max osvetljenje i bolje boje.
Procesor je jači, barem sintetički gledano solidno, sad da nešto znači u praksi toliko razlika ne verujem...

I dizajn, tu su prekopirali Realme, zakrivljeni ekran + veganska koža... Koliko je praktično/bitno, to je upitno.

Doduše ne znam nijedan telefon da je u svojoj seriji, barem u ovoj klasi, napravio bitan pomak u poslednje 2-3 godine.

Opet, što se mene tiče, Redmi Note je najveći pomak napravio sa Redmi Note 10 Pro u odnosu na Redmi Note 9 seriju i takav sveukupni pomak se nikad više neće ponoviti.

Da

Ma da..
Bar da su mu npr. digli usb transfer na 3.x...ako je već sve ostalo 'preskupo'..
Ne znam.. Samo naglas razmišljam..

Pa ne može i jare i pare. Sjajne specifikacije koje u praksi i nisu baš sjajne, jer se ne sme ugroziti prodaja duplo skupljih modela iz iste kuhinje.

Mislim da će ipak biti primamljiviji izbor obični Pro...
Ako izuzmemo dizajn, praktično isti telefon, a mislim da veći deo ljudi preferira ravan naspram zakrivljenog ekrana.

Ni jedan od ta tri modela neće biti kao i na papiru... Naime sva tri modela će imati virtualni senzor blizine.
U startu problem jer je osnovna funkcija telefona ugrožena. Džaba sve ostalo kad je u razgovoru smeće koje je da mutira sagovornike, prekida važne pozive obrazom i tako dalje.
Za moj račun ovo je neprihvatljivo za jedan telefon.
Izvor:
Slažem se.
Istina, to se može zaobići manuelnim gašenjem zaključanog ekrana po uspostavi poziva ali, to je stvarno težak propust koji nervira već godinama..

Evo sve trcimo.

^^ Samo isproban 😁

Glede "senzora" blizine... Ja ne znam šta se tu u međuvremenu desilo... Pratio sam dešavanja i znam da je Xiaomi još 2021. javno priznao problem i objavio da će raskinuti saradnju sa Eliptic Labs i saradnju započeti sa novim partnerima na tom polju...

Posle gledam Eliptic Labs uredno ažurira svoju listu Xiaomi uređaja, kao da se ništa nije ni desilo.

Sad ne znam kako danas stvari stoje... Koliko sam kupio informacije po netu, čini mi se da žalopojke više nisu učestale koliko je to bilo pre...

Ja sam imao problem s tim na RN10Pro, na RN12Pro maltene savršeno radi.

Elem, ako neko naleti na test macro kamere za RN13Pro i plus, bio bih zahvalan ako ostavi link ovde.

Realno kakva može da bude makro kamera od 2 megapiksela, tu je samo da se kaže da ima 3 kamere na poleđini 😁

Motorola je na nekim modelima odlično rešila makro kameru, tako što je njenu ulogu preuzela ultra široka. A s obzirom da su ultraširoke kamere sasvim dobre, skoro ni jedna makrokamera im ne može prići po kvalitetu fotografije.
Senzor od 2 Mpix bolje i ne stavljati.

RN10Pro je imao sjajnu macro kameru. RN11 nisam ispratio, ali na RN12Pro je totalno haotična sa neobjašnjivim šumom i bukvalno je beskorisna. Kad bi bar stavili istu kao na RN10 bio bih zadovoljan.

Mala promena u odnosu na prethodni sadržaj pakovanja... Izgleda daju nešto kvalitetniju maskicu, jedino je crna izgleda za sve boje.

Screenshot_2023-10-10-19-32-44-28_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.jpg

Prvi pravi review, kineska verzija telefona sa giztop.com

Pa, dosta su poslušali želje korisnika (4k stabilizacija je konačno sređena, 3x brzina transfera unutar telefona)
Zakrivljenost ekrana je mogla i da izostane ali, očigledno je to negde bilo traženo..
Sve te promene su izvedene tako da se ne ugrozi viši segment (4k stabilizacija tek da očigledno ne trza, 3x brzina - ali samo unutar telefona, zakrivljeni ekran sa plavičastim senkama...)
Problem sa opsezima u okviru 4G kao i 5G priča ostaje da se vidi u varijantama koje će biti namenjene evropskom tržištu (ako u međuvremenu, zbog svih dešavanja, jednostavno, kao evropa, ne otpadnemo - k'o nebitni)
Veganska plastika mi ipak deluje malo jeftino na prvi pogled...
Videćemo

Pregledao par recenzija. Ne vidim validan razlog prelaska sa 12 na 13. Poboljšanja su minimalna. Tako da ću da preskočim ovu generaciju i sacekaću sledeću u nadi da će doneti zapravo nešto novo.

Postoje ljudi koji menjaju telefone kao majice ali, to svakako nije Redmi ciljna grupa.
Meni lično, nije baš sasvim nebitno šta se unapređuje!
Gotovo trenutno bih se zainteresovao za novi uređaj nižeg srednjeg segmenta, kome bi se kompletno realizovala usb 3.x podrška!
Spreman sam da tvrdim da bi i 3 generacije stariji telefoni mogli komotno parirati pandan modelima iz ove sezone u trenutnim uobičajenim aktivnostima 90% korisnika uz usb 3.x standard!!!
Naravno, ukoliko izuzmemo gejming.
Ali...
Toga su svesni i proizvođači, te se to namerno koči...
Uvid običnog korisnika da neki 'omatoreli' procesor srednjeg ranga zapravo može da kao od šale melje web, poštu, soc. mreže rezultirao bi besmislenim kupovanje telefona višeg ranga!
Bogati ljudi (ipak) nisu tehnički idioti!!!
Brzo bi počeo da radi mozak...
A onda...
Kome bi se prodavali flagship-i?

U slučaju vanila modela, ako ostane ista ova konfiguracija hardvera, značajno je unapređenje u odnosu na prethodnu seriju.
Dizajnerski, mislim da će RN13 postati jedini telefon sa minimalnim okvirima u klasi, uz to i sam ekran je podignut na 10-bita prikaza boja.
Ako ostane ovaj Dimensity, svakako je bolje rešenje od SD685 na prethodnom, i možda ono najbitnije Samsungov HM3 senzor je možda najveći skok naspram one 50MP kamere koja je bila na samoj granici proseka i upotrebljivosti.

Prethodni vanila modeli RN serije su bili praktično entry level, ovaj sad i liči na nižu srednju klasu.

Ne bih se složio ni da Pro seriji nedostaje unapređenja, praktično je svaki segment dobio level up... Bolji dizajn, subjektivno barem, no opet, minimalni okviri, imerzivniji ekran.
Ekran isto tako podignut na 12-bit panel uz duplo veće osvetljenje.
Procesor je zasigurno sposobniji, sad da li je razlika vidljiva samo u sintetičkim rezultatima koliko u praksi, ostaje da se vidi.
Kamera bi trebalo takođe da donese opipljive razlike, makar na papiru je u pitanju senzor koji nudi svestranije rezultate.

Nije to ništa revolucionarno ali kada se sve sabere ovogodišnji RN 13 Pro dobrano se izjednačava sa Xiaomi (13) Lite segmentom koji je u odnosu na prošlogodišnji RN Pro ipak nešto ispred.

Pro Plus je već dorađen čisto estetski najviše da sa zakrvljenim ekranom i veganskom kožom ponajviše se isturi kao Redmi Note perjanica.

Samo ostaje pitanje koliko će para vredeti ti pomaci odnosno da li će biti opravdani.

Okej, displej je nešto bolji, s tim da prosečan korisnik neće primetiti neko posebno poboljšanje.

Kamera je takođe nešto bolja na papiru, ali ne vidim ništa posebno bolji kvalitet slika u odnosu na 12 Pro Speed, odnosno Poco X5 Pro na recenzijama. A macro verovatno jeste bolja na 13 jer sumnjam da može da bude gori nego na ovom. Još uvek nisam video kvalitetno zumiranu sliku.

Procesor je nesto jači, ali mislim da je nedovoljno da bi se videla neka bog-zna-kakva razlika u performansama u igrama. Lično koristim samo emulatore za GC i PS2, sve igre savršeno rade na SD778G, glatko i fluidno.

Punjač je jači, okej, ali lično mislim da je nedovoljno dobar razlog prelaska na novu generaciju.

I nisam zapazio na recenzijama, ali gsmarena kaže da je ukinut 3.5mm jack na 13. Lično mi ne smeta, ali dosta ljudi i dalje ima potrebu za tim tako da je to donekle minus, ali i realnost koja uzima maha.

Sve u svemu, svakako ima nekih prednosti, što je normalno, ne bi ni izbacili novu generaciju da je sve isto, samo mislim da ne donosi ništa toliko revolucionarno u odnosu ne prethodnu generaciju da bi značajan broj korisnika prešao na nove uređaje.

Mi nismo ni merodavni niti smo značajni korisnici. 😆
Azijati su ti koji obrću igricu sa Redmi Note serijom od jedne do druge obarajući rekorde koji se mere po broju prodatih telefona već u prvih sat vremena.

Nema posle Redmi Note 10 Pro nikakvih revolucija... Sad je sve spalo na to da friziraju telefone da popime obrise neke više klase ili ih estetski doteruju na ove neke veganske kože fore pa to guraju kao neki highlight.

Sad bi najveću revoluciju napravili da izbace nešto manje dijagonale, neki kompaktni telefon max do 6.3", oko 6" idealno... Više od toga im ne bi trebalo.

Baš večeras prođem Delta Citijem i obigram sve one štandove sa telefonima, i razmišljam šta bih kupio sad do 50k da ne čekam recimo RN 13 Pro i bukvalno šta god da vidim osećam kao da bih na silu dao pare. Mislim, ni RN13 Pro mi ne izaziva vanserijsko ushićenje, ali računam barem do januara da vidim hoće li...

Odavno su redmijeve generacije bile skok. Cini mi se da su jake skokove imali kad su presli na nov oblik sa RN5+/RN6 (ti su bili isti), i onda kada su konacno AMOLED ekrane ubacili, i AMOLED sa 120hz, i od tad (a to je bilo cini mi se RN10Pro..ako se ne varam) nista, truba.
Poco skroz ista prica, samo se gleda koji ce najmanje falinki imati, ali da postoje jaki skokovi neki, jok, nema nista od toga.
Nekad je skok bio jak, F1 na F2, jaci chip, amoled ekran, zanimljivost sa periskop kamerom, dizajn utegnutiji, F3 isto, ali od F3 skroz izgubise kompas.

Ja ću vrlo rado da prodam svoj Realme 11 Pro, doplatim i kupim taj RN 13 Pro, samo da ne bude što neko reče preko 50k.
Ovo mi je prvi Realme posle Xiaomi bratije, i u suštini nisam razočaran sem što me izludi zakrivljeni ekran i nedostatak ultrawide kamere. Zapravo, nisam ni znao koliko će mi ta kamera faliti dok nisam ostao bez nje, a uvek pomislim dao sam 45k za telefon sa jednom upotrebljivom kamerom... I ekran, ne znam da li je samo do mog telefona, ali koristiti gestures pa svajpovati sa strane ekrana za back funkciju je iritantno, baš dosta puta omane...
Sad sam prvi put uzeo u životu telefon sa zakrvljenim ekranom, ono na oko deluje lepo, ali u suštini ne kontaš čemu...

Samo da ne lansiraju cene... Vidim ovi Redmi telefoni trenutne serije im vazda na akciji, to valjda slabo ko kupuje uopšte sa onim "regularnim" cenama, mada i ove na akciji nisu bog zna šta primamljivije.

Nazad
Vrh Dno