Šta je novo?

Xiaomi Redmi Note 13/13 Pro/13 Pro+

Bila je akcija za vikend na našem Xiaomi sajtu pa sam konačno poručio Redmi Note 13 Pro 5g - 8gb (do sada sam koristio RN 10). Čitao sam i ovde i na sajtu mobilni telefoni gomilu komentara u vezi Hyper OS, što bi rekao Balašević: jedni ga hvale, drugi žale...
Na kraju uopšte nisam siguran da li da pređem na to ili da ostanem na fabričkim postavkama? Ne igram na telefonu, bitno mi je da normalno radi telefon, kamera i baterija.

R
Bila je akcija za vikend na našem Xiaomi sajtu pa sam konačno poručio Redmi Note 13 Pro 5g - 8gb (do sada sam koristio RN 10). Čitao sam i ovde i na sajtu mobilni telefoni gomilu komentara u vezi Hyper OS, što bi rekao Balašević: jedni ga hvale, drugi žale...
Na kraju uopšte nisam siguran da li da pređem na to ili da ostanem na fabričkim postavkama? Ne igram na telefonu, bitno mi je da normalno radi telefon, kamera i baterija.
RN 13 pro plus je full telefon ali RN 10 pro ništa nije zaostajao iza njega .
Što se pak korišćenja fona tiče potpuno ste u pravu , zato i služi telefon .

@Araverp imam taj model i prešao sam na HyperOS a neke suštinske razlike mi nema... Bitno je da baterija gura kao i pre a ja ne vidim razliku

Odlican telefon, radi fluidno, ima vrlo dobre kamere, kako prednja tako i zadnja i baterija bez problema izgura ceo dan.
Sto se tise novog OS-a, nemam zamerke. Malo je nasminkan u odnosu na prethodnu verziju i ima nekih manjih novina, svakako je unapredjen.
Uz telefon ide i punjac od 67W tako da se izuzetno brzo puni.

Upravo stiglo azuriranje 2.0.6.0 6,1GB

Prilozi

• Screenshot_2025-03-31-16-23-13-969_com.android.updater.jpg
    Screenshot_2025-03-31-16-23-13-969_com.android.updater.jpg
    71.1 KB · Pregleda: 79
planiram da uzmem rn13 6/128 kevi

da li je bolji i koliko od mog rn10 4/64 osim u memoriji
znači tipa senzor kamere i još šta može biti razlike

Ja ga imam kao jedan od sluzbenih telefona.Azuriran na hyperos 2.To je uzas koliko telefon trza i štuca u svakodnevnom radu.Ako ti taj rn10 iole slicno radi,ne bacaj pare na rn13(obican,ako si na njega mislio).Uzas od telefona.

Rn10 mi radi ful i dan danas, više od 3 god
Nego razmišljam ako uzmem taj Rn 13 da li kevi da ga uzmem ili da joj dam moj rn10 a sebi 13. Naravno keva bi platila taj novi a ako bih ga uzeo sebi ja bih platio a realno mi ne treba

I ja sam razmisljao o tom telefonu za suprugu, medjutim, naleteo sam na dosta negativnih iskustava za rn 13 4g verziju. U tom cenovnom rangu, ako ne i jeftinije imas dosta hvaljen moto g32. Na kraju je izabrala tecno spark 20 pro plus, bio u G... 18k. Za ovih nedelju dana, telefon radi fenomenalno, i ima iznenadjujuce dobru kameru za te pare. Sad vidim da je "poskupeo", ali cesto bude na akciji.

Rn10 mi radi ful i dan danas, više od 3 god
Nego razmišljam ako uzmem taj Rn 13 da li kevi da ga uzmem ili da joj dam moj rn10 a sebi 13. Naravno keva bi platila taj novi a ako bih ga uzeo sebi ja bih platio a realno mi ne treba
Moja supruga ga ima i evo pola godine vadi mu dusu, radi kao sat, global verzija.

baš su podeljena mišljenja što se tiče tog telefona

RN13 6/128 u startu daje proširenje RAM na 8gb (6+2) verovatno virtuelno. Za prosečnog korisnika odličan telefon jedino što je glomazan 6,67"
Na istom mestu gde je 15k imaš i rn13 8/256 sa Mediatek Helio G91 Ultra za 16k alii bez punjača.

Kad upalim virtuelni ram, nisam uocio nikakvu razliku, ni na Xiaomi, ni na Samsungu.
Na reditu sam procitao da cak nije ni dobro da virtuelni ram bude upaljen jer nema neke koristi, a i telefon non stop crpi energiji zbog toga i maticna moze da strada, ne znam koliko je sve to istina, ali eto.

Pricate da ne valja 4g ili 5g verzija?
Virttuelni ram ja iskljucujem,uzima prostor sa diska.

Ne uzima prostor sa diska već procesor smanjuje brzinu koja se skoro i ne primeti kod normalnog korišćenja. Da je dupliran RAM onda bi bila razlika u brzini procesora dosta primetna.

Kako kolicina rama ima veze sa brzinom procesora? Virtualni ram je upravo to. Deo ROM memorije se koristi kao RAM memorija i posto je ROM memorija dosta sporija (i trosi vise energije) od RAM memorije moze da se uoci usporavanje kod rada aplikacija (u slucaju da telefon prepuni RAM memoriju pa mora da koristi ROM memoriju) ali ne zato sto CPU uspori nego sto je ROM memorija visestruko sporija od RAM memorije.

Najveci problem virtualne memorije, nije brzina ili potrosnja baterije vec zato sto ROM memorija ima ogranicen vek trajanja i to kolicinom podataka koji se upise na nju (citanje ne utice toliko na dugotrajnost). Zato se ne preporucuje ukljucivanje virtualnog rama osim ako to stvarno nije neophodno.

Ja imam telefon vec neko vreme, ovu 4g verziju. Medjutim, ispada sa mreze, tj svako malo sam nedostupan, probao sam da zamenim SIM(za noviju verziju), ali nista se nije desilo, u pitanju je MTS. Nemam vise ideju sta da probam.
Izbegavam da instaliram najnoviji update, jer inace telefon lepo i brzo radi.....

Ja taj model koristim skoro godinu dana. Ispao mi je dva puta sa mreze.

Stigla martovska zakrpa za RN 13 Pro 5G, 2.0.9.0

1000154044.jpg

Evo ovako. Imam RN 13 pro+ skoro godinu dana. Ono što mi je neverovatno je to da je video stabilizacija dostupna samo na glavnoj kameri u 1080p i 30fps. Pri tome video snimci sa mog starog RN 8T su vidno bolji iako je telefon imao samo elektronsku stabilizaciju. Da li postoji neka aplikacija za kameru (probao sam Gcam koja delimično radi) koja bi popravila ove nedostatke? Nadao sam se da će se potruditi da softverski ispeglaju ova sitna podrhtavanja ( nisu čak ni podrhtavanja nego detalji u pozadini nekako trepere) sa apdejtom na HyperOS 2.0, ali ništa.

Evo ovako. Imam RN 13 pro+ skoro godinu dana. Ono što mi je neverovatno je to da je video stabilizacija dostupna samo na glavnoj kameri u 1080p i 30fps. Pri tome video snimci sa mog starog RN 8T su vidno bolji iako je telefon imao samo elektronsku stabilizaciju. Da li postoji neka aplikacija za kameru (probao sam Gcam koja delimično radi) koja bi popravila ove nedostatke? Nadao sam se da će se potruditi da softverski ispeglaju ova sitna podrhtavanja ( nisu čak ni podrhtavanja nego detalji u pozadini nekako trepere) sa apdejtom na HyperOS 2.0, ali ništa.
Znači nikako apdejt !?

Како поставити овде горе лево да се прати рецимо злато?

Prilozi

• Screenshot_2025-04-28-18-58-25-861_com.miui.home.jpg
    Screenshot_2025-04-28-18-58-25-861_com.miui.home.jpg
    72.5 KB · Pregleda: 26
Nazad
Vrh Dno