Par infromacija koje se ticu buducih softverskih nadogradnji ovog naseg telefona. MIUI 12.5 smo vec trebali da dobijemo, pa Xiaomi kao i obicno kasni sa tim dosta, posto je zvanicna informacija da POCO X3 NFC dobija MIUI 12.5 do kraja drugog kvartala ove godine, znaci ovo neko vreme. Znaci, mozemo tipa u narednih mesec-dva da ocekujemo ovaj update interface-a.
Dalje, posto je politika Xiaomi bila do sada takva (a, POCO iako sve nezavisniji podbrend ipak je pod okriljem Xiaomi filozofije), trebalo bi da svi midrange uredjaji u koje spada i ovaj nas dobiju bar 2 Android azuriranja i bar jedno MIUI azuriranje. Prema nekim nezvanicnim informacijama i ovome sto sam pomenuo mi bismo tebali da dobijamo Andorid 12, verovatno pocetkom sledece godine, ali mi kao zemlja 3. sveta uvek kasnimo sa svime pa i ovim. Android 12 inace stabilna oficijalna verzija za sve velike igrace izlazi do kraja godine, niko ne zna tacan datum, ali Google razvija Android i Google je rekao definitivno do kraja godine, vec su neke Beta verzije dostupne za Pixel uredjaje naravno, sam Xiaomi, Huawei, Vivo, Oppo itd. Dakle, dobicemo Android 12 kao poslednji update Android OS-a, a naravno od toga koliko Xiaomi kvaliteno radi prebudzivanje softvera ce zavisiti koliko ce to biti bagovito ili fluidno u radu.
Ko je istrazivao vise na ovu temu, moze da ocekuje prilicne promene u okviru Androida 12, ogroman napredak na polju interface-a menja se citava koncepcija, umesto dark/light moda, dobicemo mnogo tema i sve aplikacije na trzistu ce morati da omoguce podrsku za ovo. Bice novih fancy livewallpapera, widgeti ce biti mnogo "zivlji" nego do sada i imace mnostvo integrisanih servisa tipa da preko Google Assistent-a na ekran glasovnom porukom izbacite widget i recimo preko njega isto tako glasom narucite hranu preko neke aplikacije. Mnogo novina dolazi sa Android 12 OS-om, ali kazem pitanje koliko ce to za nas uredjaj da odradi sam Xiaomi, jer Android 12 koji budemo dobili mi kao update nije isto sto i Androdi 12 fabricki na nekom novom modelu sledece godine. Ono sto najverovatnije necemo dobiti je MIUI 13, to je gotovo sigurno.
Android 12 inace ce na Pixel uredjajima na kome sami Android programeri vrse optimizaciju sistema, pa ti uredjaji jednostavno sa slabijim karakteristikama komponenti po brojevima brzine procesora, kolicine RAM-a, broja megapixela kamerice kidaju sve ostale uredjaje u tom rangu ce dodati i opciju da se bukvalno sve sistemske aplikacije i servisi, znaci widgeti, sistemski ekrani, notifikacije itd. prilagodjavaju dominantnoj boji wallpaper-a koji trenutno setuje korisnik. Da li ce i ostali proizvodjaci da primene ovako fancy stvari, videcemo, ali Pixeli ce sigurno imati ovako nesto.
Samsung kao neprikosnoveni vladar po broju prodatih uredjaja sirom planete vec godinama unazad(mada mu za vratom trenutno "disu" Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo) uvek kasni sa svojim update-ovima, pa ce i on pustiti Android 12 ili na kraju ove ili u prvom kvartalu sledece godine.
Interesantno je i da POCO sve vise postaje nezavistan brend, pa se tako vec radi na POCOUI, sto ce biti POCO verzija interface-a pandan ovom MIUI koji mi imamo, u okviru buducih 5G modela itd.
Ja sam vec poslao Poco korisnickoj podrsci mail da mi potvrde ove infromacije vezane za update-ove za MIUI 12.5, 13 i Android 12 za nas telefon i ako uopste budem dobio neki odgovor, javljam ovde, ali ovo su neke informacije za sada.
Pozdrav!