@Animal Zavisi od mnogo faktora zasto te telefon toliko zeza, jedan od njih je i trziste kome je namenjen. Iako je ovo Kinez, za ove pare u trenutku kupovine krajem prosle godine, cenim da nisam mogao da nadjem bolji uredjaj. Ali, pazi ja gledam mnogo kriterijuma, nesto od toga si nabrojao. Ja sam svoj telefon kupio za oko 25k i ako uzmes u obzir ono sto je sve nas upecalo poput 6GB RAM-a, mogucnosti osvezavanja ekrana od 120Hz za taj rang telefona, sasvim solidan procesor i grafika koji mogu da poteraju i jace igrice, stereo zvucnici, opasna baterija... "Koliko para, toliko muzike", svakako telefon ne moze biti savrsen, a kazem zavisi od mnogo faktora, pa i ovaj koji sam pomenuo da ima razlike naravno ako je telefon proizveden za Indijsko trziste i recimo trziste EU, a to i sam mozes da proveris po netu.
Dakle, za preko 6 meseci koriscenja, ja mogu da kazem da je za moje potrebe ovaj telefon i vise nego dovoljan, vise od onoga sto sam ja ocekivao. Privatno sam koristio pre njega Premium telefon, cuveni Samsung S6 punih 5 god., koji je za nase uslove u trenutku kupovine kostao preko 110k din., ja bih za te pare otisao najpre na Maldive, ali sam S6 dobio na poklon. Postoji razlika u Premium telefonu i ovoj budget klasi telefona naravno i Xiaomi kao i svi drugi imaju svoje Premium modele, ali Xiaomi, Vivo, Oppo su sve Kinezi koji targetiraju veliko trziste, pa polako ali sigurno prilaze Huawei i Samsungu koji je i dalje dosta ispred svih sto se broja prodatih modela tice. Ali, uporedi ti Samsung sa ovim performansama i ovaj telefon koji drzis. Nekoliko stototina evrica preko druze za Samsung, samo zbog imena, a generalno nista vise. S6 od preko astronomskih 110k u svoje vreme je imao isto brdo bag-ova, narocito posle prvog update OS-a, a naredni update-ovi su samo pogorsavali stanje. Dakle, NEMA savrsenog telefona, ma koliko on kostao, pitanje je zapravo sta tebi od toga stvarno treba. Mane koje si ti naveo su ok, za tebe su to mane, za drugog nisu. Ja ovaj telefon unistavam bukvalno svaki dan jer ga koristim na poslu i mogu ti reci, a i ostalima da se dobro drzi, jer su mnogo jaci i skuplji modeli od njega, a kroz ruke mi prolaze svi brendovi telefona svakodnevno, popustili pre njega. Model sa kojim ga uporedjujes u tvom slucaju moze biti bolji daleko kako si opisao, ali kazem zavisi od mnogo faktora.
Ako se secate S3 je svojevremeno bio maltene neunistiv telefon, prakticno Golf 2 na trzistu telefona. Ali, nije svaki naravno, kvario se ljudima, bagovao zesce, a opet je jedan od najboljih telefona ikada napravljenih. Tvrdim to jer nijedan drugi nije mogao da istera opterecenje svakodnevnog debagiranja i testiranja aplikacija bez nekih ozbiljinh posledica nakon vise godina.
Znaci, ovaj telefon definitivno ima dosta mana, ali je za moje potrebe, a ja sam da kazem "napredan korisnik" i sigurno koristim neke opcije za koje ovde malo ljudi uopste zna da postoje na uredjaju, za sada sljaka...baguje naravno, ali je dosta fluidan u radu. Ovaj zadnji update kao sto sam i ocekivao je unazadio telefon u mom slucaju, iako neki od vas imaju osecaj kao da su kupili novi telefon, ja pratim vasu diskusiju, testiracu ga jos koji dan ovako, pa cu da preduzmem odredjene korake, mozda i taj famozni factory reset, ali ja imam toliko app i naloga na ovom telefonu, da se najezim od same pomisli na to. Pre update sam ja imao samo bug sa koriscenjem Google Map-a, gde je ekran telefona pri navigaciji bukvalno treperio, ali to je neka zezancija vezana i za samu Google Map app i njenu simbiozu sa OS-om.
Ono sto sam ja primetio posle update je da je definitivno Android 11, na mom telefonu losije optimizovan po pitanju potrosnje baterije u odnosu na 10, da postoje leg-ovi u animacijama vise nego ranije, ali to je to za sada prakticno to i da prvi put mi se desilo da slikam pre neki dan nesto i slika bude skroz zelena, isto neki bug koji se nije desio nijednom na 10 sistemu.
Iz mog i iskustava mojih kolega, telefon u bar 95% slucajeva NE MOZE da radi nikada fluidno i bolje sa update-ovanim sistemom, nego pre njega, sa fabrickim. Jednostavno je u trenutku proizvodnje telefon maximalno testiran i OS je prilagodjen toj masini na kojoj tera. Svaki naredni update sistema se radi zato sto kompanija to mora da odradi, jer telefon ima bar 2 god. garancije kao kod nas i onda imamo softversku podrsku bar te 2 god. sto se tice security patcheva i update citavog OS-a, tipa mi smo dobili ovaj A11, dobicemo MIUI 12.5 i to je najverovatnije to.
Na netu mozete da vidite par caka koje su dodali sto se tice nekih novih sistemskih app koje su skroz cool, ali generalno A11 gotovo nikakva promena, narocito ne na bolje. Od MIUI 12.5 ocekujem brdo sminkeraja, animacije, livewallpapere, teme, ali takodje, telefon nece da poleti, radice verovatno sa jos vise bagova. Jer kazem, jedno je kada testiraju telefon posto se proizvede u fabrici i nabace mu OS, a sasvim drugo kada dobijete update koji je testiran okvirno, pa sta bude...
Ali, evo i ovde se ljudi hvale kako recimo baterija sada mnogo duze traje na 11 sistemu, znaci ima i tu izuzetaka. Fora je sto svi veliki proizvodjaci prilagodjavaju Android Core OS prema svojim potrebama, pa zato i postoje interface-i poput EMUI, MIUI itd., to Kinezi i ostali prave svoje sminkeraje kako bi navukli korisnike sa fancy funkcijama svog derivata Androida. Posle update najoptimizovaniji mogu biti Pixel uredjaji i to su jedini uredjaji koji mogu imati podrsku duzu od 3 god. sto se tice update-ova sistema. Samo Google koji je razvio Android moze da ga optimizuje za telefon toliko dobro da Pixel sa manje performansi od bilo kog trugog telefona moze da ga prevazilazi po efikasnosti u svakom pogledu, jer je OS prebudzen da radi najefikasnije moguce za te performasne i onda imate slucaj da Pixel sa 3GB RAM-a brze radi od Samsunga sa 6GB RAM-a recimo...