Šta je novo?

Xiaomi Mi 10T / Mi 10T Pro

Vidim da mnogi ovde imaju problem sa proximity senzorom. Problem je i hardverski i softverski. Telefon nema pravi proximity senzor, već koristi kombinaciju postojećih. Isto tako, softver nije dovoljno dobar da tu manu prevaziđe. Jedino rešenje je da, kad primetite da se ekran ne gasi, odmaknete telefon od uveta i odmah posle vratite kako bi se senzor aktivirao. Glavni razlog zašto je ovaj telefon jeftiniji od flagshipa je što u njega ne ide prva klasa komponenti kao kod pravih flagshipa. Zato i imate problema. I imate veće izglede da vam neka komponenta baguje nego kod pravog flagshipa. Koliko para toliko i muzike.

Ovo saznao dok si sklapao telefon u fabrici ili onako pretpostavljas?
Pogotovo ovo za druge klase komponenti je diskutabilno i grubo izreceno, ako se zna da je na ovom telefonu koriscen najbolji IPS ekran. Da je na ovom uredjaju mozda i najbolja Mi finalna obrada. Da ne pricam o naprednijoj i brzom memoriji, istom procesoru...

Nije bas da idu lose komponente tj felericne. To se ne bi isplatilo Xiaomiju jer daju garanciju. Ali Busic je to fino objasnio. Kontrola kvalitete !

Kad smo vec kod problema... Aj probajte snimiti video stock kamerom i poslati.nekome na viber. Meni nece

elefon nema pravi proximity senzor, već koristi kombinaciju postojećih.

Ne koristi nikakve postojece senzore.

Proximity senzor je ultrazvucni i korsite se slusalica i mikrofon. Slusalica emituje ultrazvucne talase a mikrofon registruje njihovo odbijanje, a softver na osnovu razlike u vremenu emitovanog i registrovanog talasa izracuna blizinu okruzenja, tj. glave recimo.

Ista je prica bila i sa Mi Note 10 serijom prosle godine, meni je proximity radio savrseno od starta recimo, nekima sporadicno, a trecima skoro pa nikako iako su nam telefoni bili na istom firmware-u, na temi je dosta njih htelo i da proda telefon koliko im je bilo iritantno. Kasnije je softversko azuriranje ispravilo problem za sve.

Ne koristi nikakve postojece senzore.

Proximity senzor je ultrazvucni i korsite se slusalica i mikrofon. Slusalica emituje ultrazvucne talase a mikrofon registruje njihovo odbijanje, a softver na osnovu razlike u vremenu emitovanog i registrovanog talasa izracuna blizinu okruzenja, tj. glave recimo.

Ista je prica bila i sa Mi Note 10 serijom prosle godine, meni je proximity radio savrseno od starta recimo, nekima sporadicno, a trecima skoro pa nikako iako su nam telefoni bili na istom firmware-u, na temi je dosta njih htelo i da proda telefon koliko im je bilo iritantno. Kasnije je softversko azuriranje ispravilo problem za sve.
Mozda i jeste ultrazvučni, ali je ocigledno los (ili softver kontroler). S druge strane, nema sanse da slusalica i mikrofon rade kao emiter odnosno prijemnik.

Nije mozda, nego jeste ultrazvucni. Mikrofon radi kao proxi i sta je to cudno? U sve je tu ukljucen jos niz operacija, nagib samog uredjaja (ziroskop).
Ali opet stoji, da problema ima i to poprilicno ozbiljnih.

S druge strane, nema sanse da slusalica i mikrofon rade kao emiter odnosno prijemnik.

A sta bi drugo emitovalo ultrazvucne talase... Nije to nikakav izum niti visoka tehnologija, ultrazvucni talas je prosto obican ton veci od 20 Khz koji mi ne mozemo da cujemo, i koji naravno dolazi iz zvucnika slusalice a mikrofon ga kupi po odbijanju.

Samo Xiaomi ima neko proklestvo sto se tice senzora blizine, pa varira od telefona do telefona rad u praksi, mada opet rekoh, kada su ovi ultrazvucni u pitanju, utegne se softverski, barem je tako bilo sa pomenutom Mi Note 10 serijom.

Samo kad se setim kako su ljudi reklamirali telefon na konto toga sto im je CIT meni pokazivao da je senzor neispravan, nemajuci pojma ni oni a ni prodavci da CIT pokazuje samo prisustvo hardverskog sezora. :ROFLMAO:

Zašto bi se prosečan kupac uopšte interesovao i zanimao kako i na koji način radi?

Očigledno da to ne radi perfektno, a to je osnovna stvar koja mi je radila na svim telefonima pre ovoga.

Da bi radio kao proxy senzor, mislim da mora da emituje zvucne talase frekvencije minimum 200 khz. Mislim da procitah negde. Onda ako oni nabudze obican zvucnik slusalice da to emituje, nije ni cudo sto ne radi kako treba. Ocigledno da ubacuju neki krš i stede na tome, jer se to na drugim flegsipovima ne desava.

Da je telefonu uključen displej u toku razgovora nisam video ni kod telefona od 150€.

a to je osnovna stvar koja mi je radila na svim telefonima pre ovoga.

Lakse bi bilo da neke stvari procitas, i jos bolje da malo istrazis. Kao sto sam vec napisao, nije radila kako treba ni pre ovoga, naveo sam primer serije i telefona koji sam posedovao - Mi Note 10 Lite.
Mozes da prelistas ovde kompletnu temu i da nadjes stranice i stranice price o ultrazvucnom senzoru blizine, a isto tako potom mozes i na temi i na internetu da nadjes da je sve reseno azuiruanjem i da se niko vise nikada nije zalio da prvobitno rasprostranjen problem.

Mi Note 10 serija je bila koja je usvojila tu vrstu senzora, nakon sto je premijerno kao prototip gotovo testiran na Mi Mix 2. Kao sto rekoh nije radio od starta savrseno, meni konkretno jeste, nekome sporadicno, ali potom je svima ispeglan.
I trenutno svi Xiaomi telefoni koji koriste ultrazvucne senzore koriste Inner Beauty senzor Eliptic Labsa, pa koga zanima sta i kako tacno radi neka progugla.

Ali ne mozes reci kako je to stvar koja je radila na svim telefonima pre ovoga kada to aspolutno nije tacno.

Ja samo pokusavam da skrenem paznju ljudima da je se ista prica sa istim senzorom desila i pre i da je kompletno resena, cisto ako se neko pribojava da mozda ima nesto falicno ili slicno. To naravno nije garancija da neko telefon ne vrati ili slicno, ali hocu reci da je prica koja se desila pre, bila jako rasprostranjena i imala srecan ishod za sve korsnike sto se moze proveriti i potvrditi kako na internetu tako i na ovde na odgovarajucim temama gde se diskusija na istu temu i vodila.

Poslednja izmena:
Ko priča uopšte o mi note 10 lite i zašto je to sad relevantno u temi za ovaj telefon?

Koga briga da istražuje, na svim telefonima koje sam imao od jeftinih kršina do flagship modela nigde nikad nisam imao ovaj problem.

Lakše bi nam bilo da ova prosta stvar radi, a ne da se bavimo istraživačkim novinarstvom iz ne znam ni ja kog razloga.

Telefon je na zadnjem softveru i problem je i dalje tu, ne zanima me geneza problema...
Tako da za sad ništa nije rešeno, a šta će biti i da li će biti videćemo ;)

Poslednja izmena:
Ja sam samo podelio preciznu tehnicku informaciju vezanu za telefon, koja se neposredno tice impelentiranog resenja senzora blizine na telefonu o kojem se ovde prica. A pride sam podelio desavanja koje je drugi model telefona imao sa istim senzorom i istim problemom, odnosno neoptimizacijom u radu.

Tebe je briga da istrazujes, ali te nije briga kada izneses pogresnu informaciju, pa kada kazes da je nesto sto radi savrseno samo jer si ti imao takva iskustva, mozes da dovedes ljude u zabludu o funkcionalnosti necega.

Savršeno radi - dobro :)
I ja sam samo podelio svoje precizno korisničko iskustvo, a ono je da problem postoji.

A realno, koliko god kostao telefon, na njemu treba da radi sve kako treba. E posto je jeftiniji, moze da malo sporije radi, da je.kamera losija, displej losiji. Ali to sve mora da radi kako treba , kao i proximity. Nema opravdanja za xiaomi. Uostalom , nije 100eur telefon, blizuu 500eur je.

Koliko vidim 67000 din i to na nekoj akciji :)

Screenshot-20210415-212340-2.png

Koliko god....treba sve da radi. Ajde na pocetku prastamo...isprave softverski i ok. Do sad je vrijeme bilo da rijese problem sa proximity. Ali kod nekoga ok, kod nekoga nije. To je taj nedostatak kontrole kvalitete kod Xiaomija.

Preskupo to....ja nedavno 480 eur dao

Ali to sve mora da radi kako treba , kao i proximity. Nema opravdanja za xiaomi. Uostalom , nije 100eur telefon, blizuu 500eur je.

Naravno, slazem se.

To je najveca mana Xiaomija, koliko god da daju dobar telefon za pare, kada kupis "svez" model ume da bude macka u dzaku, pa nisi siguran da li je softver, da li si spreman na rizik da je hardver i propustis rok za vracanje, a na kraju zasto bi uopste trpeo to...

Mi 10T problemi sa senzorom, Redmi Note 10 serija problem sa treperenjem i odzivom ekrana, Mi 11 Lite takodje ima problem sa ekranom, sve problemi u startu koji se prijavljuju u primetnom obimu...
Nema opravdanja, ali kada pogledas tu hiperprodukciju telefona srednje klase, dodas pomenutu kontrolu kvaliteta, nije ni cudo.

Mislim da oni rade po principu "prvi se macici u vodu bacaju"... brze bolje plasiraju prve ture da postignu zacrtane norme, pa onda u hodu resavaju probleme kako se pojave, i to im dodje produktivnije nego da uspore i odrade sve u startu valjano.

Iskreno, prije kupovine mi 10 t pro, citao sam za ove probleme sa proximity. Ali sam kontao, rijesice apdejtima.... A koliko je proslo od izlaska telefona, jos je problem tu. To je nedopustivo. Da ne kazem da sam naisao na jos sitnih bagova. Evo spominjao sam gore.... Video snimljen stock kamerom nece na viber da salje... Haj probajte i vi, da vidim jesam li jedini.

Svaka cast, autonomija i fluidnost su im za 10. Ali cisto sumnjam da ce mi naredni tel biti Xiaomi.

Radi slanje videa na Viber, snimljenog kamerom, sad sam probao.

Xiaomi MI 10T pro niti je "svež" telefon niti je telefon "srednje klase"!
Uostalom i da je entry-level to nije opravdanje!

Xiaomi-explains-its-four-categories-and-six-families-of-mobile.jpg

Nadam se da će 12.5 da zakrpi problem. Tako je bilo barem prošle godine sa Note serijom, novi MIUI je rešio skroz problem tek.

Jedino mislim da je pogrešno očekivati savršenstvo od Xiaomija i MIUI-ja, nebitno koliko košta telefon. Nikad se savršeno i Xiaomi nisu stavljali u istu rečenicu kada je u pitanju korisničiko iskustvo.
Moźe da bude ali i ne mora. Ne kaźu dźabe da je nekonzistentnost njihova najveća mana.

Njihov problem je previse modela koje izbacuju na godisnjem nivou u zelji sa pokriju sve. Dok su imali manje modela, a sistem bio laksi, imali su znatno manje ovakih bagova i sistemskih propusta.
Mada, svaki telefon ima mana, propusta.

@NakaR22 sve si lepo objasnio. Hiperprodukcija Xiaomijevih telefona dovodi do problema ovog tipa. Proximity problem je zajednički problem velikog broja korisnika ovog modela dok su ostali problemi koji su ivde navedeni uglavnom individualni. Takvih problemčića (individualnih) ima i kod ostalih proizvođača i modela. Imao sam nekoliko Samsungovih modela do sad i na svakom od tih modela bilo je problema koje su imali samo određeni korisnici. Takvih problema ima i na iphone modelima. Ne možemo zbog njih pljuvati po prroizvođaču i telefonu i govoriti da je loš. Na kraju krajeva postoje ovlašćeni servisi. Ja sam promenio dosta telefona do sad. Imao sam s vremena ne vreme tih sitnijih problema. Rešavao sam ih na ovaj ili onaj način - neke lakše neke teže. Svaki od tih sitnijih problema trebao bi da se reši ponovnim flešovanjem stock firmwarea. To je krajnja opcija. Ukoliko takvi problemi ni tad ne budu rešeni onda je problem do primerka telefona - pravac servis! Problem sa proximity nije od takvih problema pošto je njime pogođen veliki broj korisnika. To je jedini problem kojim bi Xiaomi morao da se pozabavi. Kod mene na XEU ROM-u taj problem se veoma retko javlja ali se javlja. Iritira i nervira.

Evo sad pročitah da je izašao novi Evolution ROM za Mi 10t Pro i da je problem sa priximity senzorom rešen. Ako je to zaista slučaj onda problem definitivno nije u hardveru nego u softveru telefona.

. Takvih problemčića (individualnih) ima i kod ostalih proizvođača i modela. Imao sam nekoliko Samsungovih modela do sad i na svakom od tih modela bilo je problema koje su imali samo određeni korisnici.
Aj navedi primjer .

Ja sam koristio Samsung od s3 do s9+....ne znam da sam imao neki bug duze vrijeme, pogotovo ne neki kao problem sa proximity.
Zadnji s9+, nikad nikakav problem sa telefonom nisam imao.
Mislim da grijesis i da je Xiaomi na cvrstom prvom mjestu sto se toga tice.

Sto se tice romova....necu da fleshujem nista. Hocu da mi se ponudi sam apdejt i da apdejtujem. Glupo je da downloadujem po netu i fleshujem.... Da ne govorim.da gubis garanciju ili postoji mogucnost za zabrikujes telefon.

Nema smisla raspravljati o tome koje je klase telefon, ovakav "failure" ne bi smeo da se dešava ni na jednom uređaju, pa ni onom od 100 EUR.
U pitanju je problem koji Xiaomi ne može ili ne ume da reši odavno. Imao sam MI9 pre ovoga, problem je postojao s tim što moram reći da je kod MI10T PRO još izraženiji.
Bio sam svestan postojanja problema i pre kupovine, nadao sam se da će ga rešiti nekim novim SW ili FW-om a i nisam slutio da je problem toliki. Stvarno je ružno da non-stop razgovaram sa upaljenim ekranom i obrazom aktiviram mute, hold, speaker tastere...

Vrh Dno