Šta je novo?

Xiaomi Mi 10T / Mi 10T Pro

Meni se desilo isto pre dva meseca. Ispraznio se telefon i više nije hteo ni da se puni ni da se upali. Uspela sam da iz recovery moda obrišem sve i posle je sve bilo ok. Još jednom se desilo da se skroz ispraznio, ali nije bilo problema. Izgubila sam neke slike i podatke i nadam se da se to više neće dešavati.
Meni danas crce telefon, mrtav skroz. Posle nepuna cetri meseca. Odneo u mts na reklamaciju.
Xiaomi 12c,nemam gde da napišem pa moram u ovoj temi. Elem pre par dana sam primetio da kad skinem tel s punjača ostane ikonica kao da se puni i ne skida mi % baterije. Restartujem i sve ok. Juče igrao riziko, dobijem obaveštenje da je bat na 5% nakacim punjač i nastavim da igram. Posle pola sata isključi mi se tel nije hteo da puni. Uzmem od klinca punjač ima isti model i neće, pojavi se ikonica baterije koja treperi. Ostavim ga na punjaču i nista mrtav konj. Već sam prebacio karticu u neki dr tel misleći da je gotov i da je spreman za reklamaciju, sreća kupljen polovinom oktobra pa mogu da tražim zamenu ili povrat novca. Ostavio ga celu noć na punjaču i danas ujutru baterija 100%. Gde je zabagovao i zašto ga nije punio boga pitaj. Možda će se situacija u ponoviti, vreme će pokazati. Ako neko zna u čemu je problem neka iznese

Sobzirom da je ovo ubedljivo najbolji telefon u odnosu cena-kvalitet pa cak i za polovnjake, i danas u 2025 da napisem par stvari:

A55 Antutu score: 726.158 (v10)

Mi 10T Pro Antutu score: 760.369 (v10)

Redmi Note 13 Pro Plus Antutu score: 759.812 (v10)

T serije Xiaomi-ja su ubedljivo najbolji telefoni, sa iznutricama premium / flagship uredjaja, a sa cenom srednjaka, pa jos na trzistu polovnih drasticno opada cena

Mi 10T u ispravnom stanju, sije 2 najprodavanija telefona 2024 godine, U skoro svakoj stavci bi bio cak i bolji da ima i Amoled ekran

Sa tim receno - ispravno stanje je problem, telefon ima "boljke"

Boljke:

Najgluplji ikada proximity sensor, koji nisu uspeli da ispeglaju do dana danasnjeg. Umesto pravog senzora, ovde se koristi "zvuk na odbijanje", i jednostavno ne funkcionise.

Ko je korisnik T serije i drugih Xiaomi telefona sa ovim feature-om, eventualno se navikne da ekran odma izgasi na power dugme dok ne zavrsi razgovor

Druga i najveca boljka: Audio chip

Mnogi korisnici imaju problema sa ovime, i konkretno crkne mikrofon funkcija - prvo krene da susti, pa se jedva cuje glas sa druge strane razgovora, pa na kraju nema nikakvog Audio input-a

Mnogi pomisle da je problem do Mikrofona na pomocnoj ploci, ali nije. U pitanju je Qualcomm Audio Chip WCD9370

Chip se nalazi sa spoljne strane maticne ploce, ispod aluminijumskog poklopca

Lokacija chipa na ploci:

maxresdefault.jpg

Neki "brzi fix" koji korisnik sam moze da uradi je da proba da zagreje cip u kucnoj radinosti, sa pistoljem vruceg vazduha

Pravilna procedura je da se uradi reballing, i chip ponovo zalemi za plocu

U pitanju je BGA procedura, koja zahteva veoma specificne alate, i uz to ide cinjenica da skoro pa nijedan servis u Beogradu i Srbiji nece ili jednostavno ne moze da uradi reballing.

Meni licno je chip crkao komplet (nikakav audio input, niti na sound recorder, niti na Hardware test-u) te sam probao metodu zagrevanja, vrucim pistoljem 180 > 300 stepeni na 10+ sekundi i od tada ima dobrih 6 meseci kako zvuk radi ispravno i veoma dobro se cujem sa druge strane razgovora

Jedan od retkih kvarova je takodje i komplet mrtva ploca, ali ni blizu kao cuveni Poco X3 Pro koji je bio Poco varijanta T serije (Qualcomm je specijalno za taj model izbacio chipset 860 koji je izmedju 855+ i 865, i neko u Xiaomi je opasno zabrljao jer je crkavanje ploce skoro izvesno, na 100% uredjaja)

Ako neko ima pitanje oko 10T pro i naknadnim modelima iz T serije, slobodno pitajte

Zaboravio sam da napisem, da slucajno ne izazovem ljudima kvar:

Prilikom otvaranja 10T / 10T Pro telefona

Zadnje staklo se skida tako sto zagrejete staklo da popusti lepak i onda plasticnom spaklom odvojite staklo

Sad ide kljucna stvar, greska koju naprave apsolutno svi pa cak i neki serviseri kada otvaraju ovaj telefon -

Preklo ploce se nalazi plastican poklopac, i preko njega poklopac za kameru.

Poklopac za kameru prvo skidate jer je na istom setu srafova kao i plasticni poklopac ploce

Sve ukupno ima 11 srafova

Kada skinete sraf na centru ploce, koji drzi stranicu poklopca kamere i centralnu plstiku ploce, VISE NIKAD NI POD RAZNO NEMOJTE ZAVRTATI NIKAKAV SRAF U TO MESTO

xiaomi-10t-pro-motherboard-pcb-module-600x315w.jpg

Dakle, ovo je to mesto

Ovo je bez plasticnih poklopaca, ali otprilike znate gde da ne srafite nista

Objasnjenje: 10 srafova su recimo 3.2 milimetra. Sraf u toj poziciji je 2.8 milimetra. Apsolutno svi pogrese i uvrnu duzi sraf u ovo mesto, a ko za inat ispod srafa se nalaze vodovi ploce za kameru, GSM i Power i dovoljno je da uvrnete samo tih 0.4 milimetra i da zauvek ubijete ili celu plocu, ili kameru ili SIM funkcije

Kvar je toliko cest, da ga indijci nazivaju "Long screw damage"

Moze se popraviti ali isto kao i reballing, niko ziv nece to da uzme da radi u Srbiji (treba da polomi plastiku PCB-a pa da prespoji vodove custom zicama)

Najbolje je apsolutno nikada nikakav sraf ne zavrtati u to mesto, jer se desavalo ljudima i da sa ispravnom verzijom srafa ubiju plocu ako pretegnu. Sipate kap vruceg lepka da nikad sraf tu ne udje ni slucajno, ili ako imate alat sklonite ceo navoj da ne stoji tu

Lik iz Xiaomi-ja koji je napravio 10 duzih i jedan kraci sraf znajuci dobro da ce ljudi da ubijaju telefon greskom:

images.jpeg

vodovi ploce za kameru
dovoljno je da uvrnete samo tih 0.4 milimetra i da zauvek ubijete ili kameru
A tako li su mi ubili kamere?
Pre 2.5, skoro 3 godine sam polomio ekran, zamenili mi u servisu u Nemackoj i sjebali kamere.
Bukvalno dan pred leta uzeo telefon i sutra rano ujutru morao da se vratim. Nisam ni mogao da reklamiram.
I ne samo to, uzeli su mi 100 EUR (koje ne bih naravno dao, cini mi se da su u Nisu tada popravljali za 6-7 hiljada, a mogao sam i sam da menjam, samo bih ekran porucio sa Aliexpressa) nego mi je bilo hitno jer sam bio bez telefona.

Nikako nisam mogao da popravim kamere. Tad nisam nailazio na taj problem ("Long screw damage") na Googleu.
Sve zivo pokusao sto se tice softverske strane. Sa hardverske proverao da je sve okej, na kraju i zamenio sve kamere, ali dzaba, problem je ostao.
Dosao sam do zakljucka da je "u ploci" problem i da mi je neisplativo popravljati/menjati plocu.

Tada sam uzeo 13 Mini. Bilo mi je bas krivo jer sam sa Mi 10T bio odusevljen.
I dalje ga imam. Sluzi kao sekundarni telefon, zezam se na njemu, slusam muziku, isprobavam neke stvari i slicno.
PixelOS je na njemu od avgusta.
Inace pravi BEAST od telefona.

Da, neverovatno je kako je ovaj dizajner iz Xiaomi-ja uvalio patku, prakticno i serviserima

Da je bar ofarbao taj jedan sraf, u PLAVO ili na bilo koji nacin obelezio, nego je otprilike identican kao ovi ostali samo sto je kraci za 0.4 milimetra i ovu gresku urade mahom i serviseri.

Ima klip na Youtube-u gde je jedan "serviser" ubio telefon a da ni ne zna, prakticno se cuje na snimku kako dok zavrce poslednjih 6 cetvrtina kruga, cujes kako puca plastika i cepaju se vodovi ono "krtz, krtz, krrrrrr"

Moze da se popravi. Ali otprilike samo ako si vec uzegan serviser i to vraski dobar serviser koji zna da radi sa flux-om i da spaja mikro-metarske lemove.

Video Long screw damage popravke

Poslednja izmena:
Ne verujem da je teorija zavere, prosto su taj problem rešili kraćim šrafom i na to treba obratiti pažnju. Fabrika to steže sa preciznim obrtnim momentom zatezanja, i nema greške.

Ljudi jel zna neko koju zamensku bateriju ugraditi? Imam ga 4 godine i sve radi savršeno samo je baterija gotova AccuBaterry pokazuje da je 62%, jel ima neko da podeli iskustvo ako je menjao bateriju i gde je zamenio. Ne kupuje mi se drugi telefon navikao sam se na ovaj LCD ekran koji kida a nijedan nov telefon nema sa LCD-om i nekim boljim čipom.

Pitaj ProMobi iz Beograda.
I moja supruga ima 10T Pro 4 godine i baterija jos uvek "kida"(ma sta to znacilo):unsure:

Ljudi jel zna neko koju zamensku bateriju ugraditi? Imam ga 4 godine i sve radi savršeno samo je baterija gotova AccuBaterry pokazuje da je 62%, jel ima neko da podeli iskustvo ako je menjao bateriju i gde je zamenio. Ne kupuje mi se drugi telefon navikao sam se na ovaj LCD ekran koji kida a nijedan nov telefon nema sa LCD-om i nekim boljim čipom.
Meni posle skoro 5 godina za neki mesec pokazuje 80% i izgura dan lagano.

Zamenjena baterija konačno, telefon se vratio u život ponovo od 6 do 7h SOT-a, sad se nadam da će da posluži bar još 2-3 godine!

Koju si bat na kraju ugradio? Koliko si platio?
Neku zamensku pošto naći orginal je nemoguća misija. Plaćeno 50€ baterija i zamena, masterpc011 se zove dečko na Instagram-u, jako pošten i korektan. Ima iskustva sa Xiaomi telefonima jedan od rekih kod nas koji vraća u život npr Xiaomi Poco X3 Pro koji ima problem sa matičnom.

Neku zamensku pošto naći orginal je nemoguća misija. Plaćeno 50€ baterija i zamena, masterpc011 se zove dečko na Instagram-u, jako pošten i korektan. Ima iskustva sa Xiaomi telefonima jedan od rekih kod nas koji vraća u život npr Xiaomi Poco X3 Pro koji ima problem sa matičnom.
Drago mi je da si ga vratio u život, ipak, mome izgleda nema spasa. Na drugom je zamenskom ekranu trenutno, pregreva se baš jako, ponekad se i restartuje sam od sebe. Baterija 4/5h SoT. Ubio sam ga jadnog, zaslužuje penziju... Samo koji telefon uzeti posle njega, to je pravo pitanje.

Drago mi je da si ga vratio u život, ipak, mome izgleda nema spasa. Na drugom je zamenskom ekranu trenutno, pregreva se baš jako, ponekad se i restartuje sam od sebe. Baterija 4/5h SoT. Ubio sam ga jadnog, zaslužuje penziju... Samo koji telefon uzeti posle njega, to je pravo pitanje.
Javi se dečku možda može da reši to sa pločom, pa ga čuvaj kao rezervu ili ga prosledi članu porodice. Iskreno i ja sam imao dilemu šta uzeti i prva opcija je bio X7 Pro ili Poco F6, F7. Za 260-300€ koliko košta X7 Pro nema ništa bolje.

Devojci ispada ekran skroz iz kućišta. Sad razmišljam nešto, lako ćemo zalepiti ekran, nego se mislim možda se baterija nadula pa ga gura napolje. Ona zapela da ga menja. Reko čekaj ženska glavo, popravićemo. Generalno ništa se bolje ne moze kupiti za oko 200-300e. A telefon bez packe. Baš ću kontaktirati ovog lika sto ste nahvalili.

Moj je riknuo prosle godine. Imam ga od kad se pojavio kod nas. Prvo riknuli neki pikseli oko selfie kamere. Posle krenulo rendom gasenje i neki problemi sa osvezavanjem ekrana, treperenje. Javljalo se sve ucestalije i na kraju skroz crko. Ne moze da se upali. Uzeo sam prosle godine u avgustu Poco X6 Pro. Samo je kamera bolja na 10T pro. Sve ostalo je na strani X6 Pro. Tada je bio 310 eura.

Nazad
Vrh Dno