Šta je novo?

Xiaomi HyperOS - opšta tema

Kakav ti je kvalitet signala na tom 5G-u? Da li kuci koristis wifi ili 5G?
5G na poslu,kuci Wifi. S tim da sam bio na poslu na wifi, slabiji prijem,i da mi je baterija brze trosila. Ne znam zasto al se vratio na 5G.
Ništa se nije promenilo na Poco F6 nijednom novom verzijom Hyper OS. Taj 5G smrdi, vidi da li je uključeno 5G battery saver u opcijama za bateriju. Ako jeste ostaje da probaš bez 5G pa vidi.
Da da Ukljuceno je.
AI kaze da se ugradi kalibraciju baterije,da kod androida moze da pomogne. Jel neko radio i dal zaista pomaze? Telefon se potpuno isprazni,puni se ugasen
Puni se na 67w Xioami,kupio sam skoro na akciji novi 67w u mi storu,dal pokusam sa novim punjacem?

Nema toga odavno, kakva kalibracija. Ždere ti nešto od aplikacija, wifi ili 5g, mada ako nemaš tačno merenje tačne upotrebe ranije, subjektivan utisak lako vara.

Kako nema? Valjda je poželjno u takvim slučajevima potpuno isprazniti i napuniti do kraja (ako se inače svakodnevno puni polovično, 20-80% i sl.)?

Ništa se nije promenilo na Poco F6 nijednom novom verzijom Hyper OS. Taj 5G smrdi, vidi da li je uključeno 5G battery saver u opcijama za bateriju. Ako jeste ostaje da probaš bez 5G pa vidi.
Čemu tačno služi taj ''5G battery saver"? Znaš li možda kako tačno radi to?

Ne povezuje se na 5G ako se proceni da ti nije potreban. Radi se to i bez toga u očiglednim slučajevima poput tog da si na Wi-Fi-ju, ali sa uključenom tom opcijom bude znatno češće. Čak ostaje ikonica 5G, ali efektivno nema veze. Evo, trenutno samo gledam u NetMonster, dakle ništa specijalno se ne dešava na mom telefonu, a ovo kucam na laptopu, i Yettel mi ima stabilnu 4G agregaciju, iako gore piše 5G. Čim isključim tu 5G uštedu, pređe na agregaciju koja uključuje 5G NSA, koja mi stvarno nije potrebna za puko gledanje. I suprotno, naravno.

Nisam ni ja znao čemu služi, ali njoj sam pripisao da nemam neku primetnu razliku u autonomiji u odnosu na vreme pre 5G na Poco F6.

Ne povezuje se na 5G ako se proceni da ti nije potreban. Radi se to i bez toga u očiglednim slučajevima poput tog da si na Wi-Fi-ju, ali sa uključenom tom opcijom bude znatno češće. Čak ostaje ikonica 5G, ali efektivno nema veze. Evo, trenutno samo gledam u NetMonster, dakle ništa specijalno se ne dešava na mom telefonu, a ovo kucam na laptopu, i Yettel mi ima stabilnu 4G agregaciju, iako gore piše 5G. Čim isključim tu 5G uštedu, pređe na agregaciju koja uključuje 5G NSA, koja mi stvarno nije potrebna za puko gledanje. I suprotno, naravno.
Hvala na objašnjenju. Meni je to uključeno. Zato sam hteo da znam čemu služi i šta bi se desilo kada bih isključio 5G battery saver.

Slucajno sam cackao nesto,ima opciju Acitivate apps na prozoru glavnom. Bilo 2 app pustene u pogon preko bluetooth i ako on redovno iskljucen. To sam stopirao,i sada ih nema.
Eto ne znam stvarno,tako novi telefon,da ima oscilacije kod baterije nije mi jasno. I takodje mu baterija nije malog kapaciteta.
Spustio 60hz ekran takodje,dark mode upaljen...
Evo ne znam sada je 43%,necu ga puniti nocas da vidimo tokom noci koliko potrositi bez wifi i 5G

Nerece kakav ti je 5G signal? Ako je slab 5G trosi bateriju jos vise nego 4G kad je los signal. Ako ti ne treba ultra-brz mobilni net, vrati se na 4G konekciju.

Nerece kakav ti je 5G signal? Ako je slab 5G trosi bateriju jos vise nego 4G kad je los signal. Ako ti ne treba ultra-brz mobilni net, vrati se na 4G konekciju.
A praštajte 🫤
5G je moze se reci da je odlican,zivim u centru i radim takodje radim u centru grada i njegova pokrivenost je zaista odlicna.
Nije problem da probam da ga prebacim na 4G+ da vidim oce li biti poboljsanja.

Mogao bi svakako, mada sam ja na početku priče sa 5G mrežom to testirao i dobio suprotne rezultate: veću potrošnju kada forsiram LTE. Pisao sam o tome na temi o 5G.

Inače, još jedna stvar koja je meni naizgled pomogla sa modelom Redmi Note 14 Pro+ jeste deaktivacija proširenja RAM-a. Doduše, tvoj 17T ima bržu memoriju, pa to verovatno ne bi imalo neki uticaj, a moglo bi da napravi druge probleme ako intenzivno koristiš RAM, u kom slučaju ti je proširenje neophodno. Ali vredi probati, šta znam, a meni je 12 GB dovoljno.

Okej mi je i predlog AI o pražnjenju baterije do kraja (ne mora baš da se ugasi telefon) i zatim punjenju do kraja (čak i preko 100%, tj. sve dok baterija prima struju). Možda zvuči smešno u 2026. godini, kako su neki i naveli, ali utisak mi je da kod mene to pomaže. Inače punim uglavnom od 10-20% do 80-90%, ali desi se da nekad da bez nekog očiglednog razloga krene baterija brže da se prazni. Tada odradim to (čak bez gašenja telefona) i vrati se u normalnu. Može biti i slučajnost sve, naravno, ćudljiv je HyperOS, ali proba ne košta.

I meni je to pražnjenje i max punjenje pomoglo na rn13 nekad, kad je baterija pobrljavila i krene da preskače procente, rano se gasi i čudno se ponaša. Ne znam zašto se to meša sa onim nekadašnjim "formiranjem" baterije, kad je ovde, koliko shvatam, kalibracija tih senzora da znaju šta je min i max baterije.

Duže vreme me nervira niža glasnoća na Bluetooth slušalicama/mutimediji u autu na Xiaomi 13T. Odavno sam provalio da je vezano za region, EU zemlje ai Srbija imaju sniženi max volume, promena regiona na npr Albaniju daje osetno glasniji zvuk.
Iskopah bolje rešenje:
1. Uključiti developer mod
2. U dialeru ukucati * # * # 3 6 4 6 6 3 3 # * # *
3. Prebaciti se na Hardware test
4. Za BT A2DP, BT A2DP HP i BT A2DP SPK individualno za svaki podesiti željeno pojačanje za svaki podeok(index), vrednosti su od 0(najtiše) do 255(maximum).
Za region srbije i EU max vrednost je fabrički podešena ja 228, podizanje na 255 donosi maksimalno pojačanje.

Prilozi

• IMG_20260715_062827.webp
    IMG_20260715_062827.webp
    22.1 KB · Pregleda: 56
Potencijalno danas stiže HyperOS 4 na nekineske uređaje, konkretno beta na 17 i 17 Ultra (uključujući Leica Leitzphone, naravno), i to za globalne (MI) i evropske (EU) verzije. Još juče su krenule prijave, već su i prihvaćeni oni koji su se prijavili, ali sama isporuka (rollout) još nije krenula. Sledeće nedelje će biti i za 17T Pro, 17T, 15 Ultra, 15. Detalji ovde.

Što se tiče novosti, od okom vidljivih je najupadljivi stakleni dizajn (Soft Light Glass), zatim dodatno stilizovanje zaključanog ekrana, ređanje (stacking) obaveštenja i vidžeta, folderi prilagodljive veličine. To smo zapravo sve već mogli da vidimo i na kineskim uređajima, kao npr. na snimku koji je neko postavio u poruci iznad moje. Od okom nevidljivih, glavni su novi sistemi rasporeda zadataka (Precision Workload Scheduling) i upravljanja radnom memorijom (Memory Preloading), kao i okruženje za izvršavanje aplikacija (Application Runtime Environment), koji obećavaju brži i efikasniji rad. Osim toga, pokretač sistema (launcher), galerija i vremenska prognoza napisani su od nule u Rustu, pa bi i te aplikacije sada trebalo da rade mnogo bolje. Ovo je sve u skladu sa tim što je Xiaomi najavio uklanjanje starog (legacy) MIUI koda, mada mi je teško da poverujem da su baš sve uklonili, tj. da je HyperOS 4 stvarno potpuno novi OS u odnosu na MIUI. Naravno, unapređene su i neke funkcionalnosti veštačke inteligencije (HyperAI), kao i interkonektivnosti (Smart Hub). Detalji ovde.

Imam, inače, pristup jednom evropskom modelu Xiaomi 17 koji je prijavljen, pa ću moći i da prenesem utiske, ali o tom potom.

Ipak ostaje za ponedeljak. Zvanično trajanje beta testiranja je od 14. septembra do 14. novembra, makar za 17 i 17 Ultra, što usput implicira da će tada izaći prve stabilne verzije, dostupne svima. Kad se uzme u obzir to da je za kineske modele beta testiranje krenulo 14. avgusta, izbor datuma ni ne čudi. To tek sad povezujem dok pišem, ali eto, lepo se uklapa.

Meni je simptomatično da Xiaomi na svojim višim mid-range telefonima, kako idu godine, sve više i više ukida opcije.
Krenulo je sa AOD, koji je sasvim lepo radio na na primer Mi 9T i Poco F3, pa je ograničen na novijim modelima na 10 sekundi, a nastavlja se sa potpuno bezrazložnim ukidanjem ili nestavljanjem funkcija koje skuplji telefoni imaju a koje mogu sasvim lepo da rade i na midrange modelima.
Daću primer, stacked recents. Iako nije moglo da se uključi u opcijama, moglo je preko ADB-a i radilo je bez ikakvog problema. Međutim Xiaomi je i tu mogućnost ukinuo nakon poslednjeg updates HyperOS-a.
Moje mišljenje je da AOD ograničavaju radi boljeg trajanja baterije, što je večita opsesija njihovih glavnih kupaca u Indiji, Kini i slično. Bože sačuvaj da moraš jednom dnevno napuniti telefon brzim punjenjem ...
Međutim, ovo drugo, ograničenja u softveru, kao recents ili veoma rigidna i ograničena kustomizacija izgleda (a biće još više ograničeno kako se priča) govori mi da je problem sam OS. Moje mišljenje je da Xiaomi ne ume da napravi OS (full OS, bez ograničenja ) koji će raditi lepo bar na midrange telefonima, nešto što su drugi uspeli da urade već pre nekog vremena.
Xiaomi mora pod hitno da rešava OS zato što će ih pregaziti ostali proizvođači, ako već nisu.
Možda da izbace milion nepotrebnih opcija koje niko ne koristi...
I čisto da se zna da koristim isključivo Xiaomi telefone poslednjih 9 godina i generalno sam zadovoljan kako rade.
Eto to je bio moj "rant" i HyperOS.

Beta, 17 ultra

Prilozi

• Screenshot_2026-09-15-12-55-18-125_com.android.updater.webp
    Screenshot_2026-09-15-12-55-18-125_com.android.updater.webp
    37.4 KB · Pregleda: 31
Jel se priča nesto kad se očekuje zvanični stabilni update na hos4? Konkretno za 17t pro.

Malo su okasnili, ali dobro, pustili su svima jutros, i na 17 i na 17 Ultra, i na globalnim (MI) i na evropskim (EU) verzijama, kako je i bilo najavljeno.

Masovno se, međutim, prijavljuje problem sa nemogućnošću preuzimanja ažuriranja, koji izgleda kao u prilogu, ali to se makar lako reši tako što ručno ažurirate. Za to treba nekoliko puta da tapnete HyperOS logo u aplikaciji za ažuriranje, što otvara dodatne opcije (pristupa im se tapom na tri uspravno poređane tačke), uključujući željenu Izaberite paket ažuriranja.

Paketi u vidu ROM-a za oporavak (recovery ROM) mogu se preuzeti direktno sa Xiaomijevih servera, mada se linkovi ne mogu tek tako naći na njihovom sajtu. Da ih ne bih bez veze ručno kopirao i kačio na forumu, predlažem da ih po potrebi sami nađete, npr. ovde. To radi bez problema, a moralo je tako i na uređaju kom imam pristup. Naravno, ažuriranje neće uspeti ukoliko na telefonu nije prijavljen Xiaomi nalog kome je odobreno učestvovanje u beta testiranju za konkretni model, prosto neće ni početi.

Pisao sam već šta HyperOS 4 obećava, a evo ovde (ne bi se lepo prikazao u prilogu) i celokupnog zvaničnog opisa beta ažuriranja na srpskom. Tu je sve što sam prethodno naveo sem jedne stvari: slaganje vidžeta. To iz nekog razloga ipak još nisu osposobili, a primetio sam da na drugim mestima neki pominju da uopšteno imaju problema sa vidžetima aplikacija trećih strana, tj. da su neki prestali da im rade. Sistemski svi rade. Nadalje ću se podsetiti onoga što sam prethodno naveo i prokomentarisati kako to funkcioniše u praksi, makar prvog dana, tj. prema prvim utiscima.

Pre svega, da kažem da sve aplikacije rade kako treba, uključujući bankarske i NFC plaćanja (za koja se čini da su brža sada), a jedina čudna stvar je što se ne prikazuju lepo ikonice nekih, konkretno Proton Maila i Microsoft SwiftKey tastature. Brisanje i ponovna instalacija pritom ne pomažu, tako da je nešto baš do njih. Kako to izgleda, ostavljam u prilogu.

stakleni dizajn (Soft Light Glass)
Ovo izgleda kao u kineskoj verziji. I ranije je u podešavanjima ekrana imala opcija da se uključe napredne teksture, s tim što su one bile u stilu zamrznutog stakla (frosted glass), a sad su dodali da može da se odabere i meko staklo. Moj je utisak, međutim, još ranije za napredne teksture bio da su sa njima obaveštenja nepregledna, a sad bih za meko staklo rekao da su još nepreglednija. Možda izgledaju kul, ali tekst je teže čitljiv, pa je po tome to omašeno, makar za mene.

Povezana stvar je da je font sada drugačije podešen, što za nijansu poboljšava vidljivost kod mekog stakla, ali uopšteno mi je čudna odluka. Naime, sada je naslovni red obaveštenja podebljan, a ostatak teksta stanjen. Ranije su oba bila iste (srednje) veličine, kako se i sad prikazuje naziv aplikacije. Kako to tačno izgleda (sa isključenim naprednim teksturama), stavljam u prilogu, da vidite, pošto se retko to pominje kao promena, a nije mala. Deblji je sada font i na naslovima aplikacija, foldera, vidžeta, a način da ga smanjim ne nalazim ni u skrivenim podešavanjima. Svakako, ako neko zna kako bi to moglo da se vrati na staro ili makar da se glavni tekst obaveštenja podeblja, tj. da bude standardne debljine umesto stanjen, pišite.

dodatno stilizovanje zaključanog ekrana
folderi prilagodljive veličine
ređanje (stacking) obaveštenja
Radi sve kako je i najavljeno, kao i u kineskoj verziji. Jedna napomena samo, pošto toga do danas nisam bio svestan: ukinut je stari prikaz obaveštenja na zaključanom ekranu, a to je ređanje od gore prema dole. Sada se obaveštenja strogo ređaju od dole prema gore, dakle iPhone stil, isto kao za staklene efekte. Jedino što se bira jeste podrazumevani prikaz: da li se samo prikazuje broj obaveštenja na dnu (koji može da se proširi nagore), da li su obaveštenja naređana (mogu da se prošire nagore ili spuste nadole, čime postaju broj) ili su raširena (to liči na dosadašnju verziju, ali je pozicija ipak nisko). Okej, znao sam da se to uvodi, ali mislio sam da će moći da se odabere i stari stil, ali ipak ne može, makar ne u beti.

sistemi rasporeda zadataka (Precision Workload Scheduling)
okruženje za izvršavanje aplikacija (Application Runtime Environment)
Za ovo je još rano da bi moglo da se vidi funkcioniše li, što zbog toga što treba vremena za poređenje, što zbog toga što samom sistemu treba vremena za optimizaciju. Isto važi i za potrošnju baterije. Trenutno je za nijansu veća nego inače, ali to je prvenstveno zato što se telefon intenzivno koristi kako bi se istražile novine i testirale performanse. Dobra vest je da uprkos tome nema pregrevanja prilikom multitaskinga, a ranije je bilo, mada je to malo i nezgodno za poređenje, jer je danas uopšteno hladnije nego prethodnih dana.

upravljanja radnom memorijom (Memory Preloading)
Ovde je zasad primetno da je zauzeće RAM-a u proseku veće nego ranije. To je možda i očekivano, verovatno je početna taktika da se u RAM ubacuje sve što se iole koristilo, pa će se vremenom odrediti šta tačno treba, a šta ne. A možda je povezano sa nečim drugim, a to je da je sistemski demon sada sakriven i naizgled obavezan! Više ne postoji kao odvojena aplikacija koja se može deaktivirati (tj. povući se saglasnost za njegov rad), ali ne znam gde su ga tačno sakrili i zašto je obavezan. Možda je do toga što je beta, pa moraju da sakupljaju analitiku, a možda se i preko njega vrše obećane optimizacije i učenje rada. Svakako, to je jedina sistemska razlika koju sam primetio.

pokretač sistema (launcher), galerija i vremenska prognoza napisani su od nule u Rustu, pa bi i te aplikacije sada trebalo da rade mnogo bolje
Stvarno jeste ovo sve brže (manje vreme odziva), a ima i drugih promena u sistemskim aplikacijama. Beleške i snimač imaju nove AI funkcije, poput automatske transkripcije i sumiranja, ali to nisam probao. Menadžer fajlova sada ima kantu (nedavno obrisane stavke) i to se ne može deaktivirati, tj. nema više mogućnosti direktnog nepovratnog brisanja stavki. Podešavanja kamere su malo pretumbana, ali su sadržinski potpuno ista, a u samom ponašanju ne vidim razliku. To bi pre mogao da prokomentariše neko sa Ultrom.

Eto, toliko od mene zasad, a pisaću ako bude još nekih zanimljivosti, a i vi slobodno pitajte ako vas nešto konkretno zanima.

Jel se priča nesto kad se očekuje zvanični stabilni update na hos4? Konkretno za 17t pro.
Možemo pretpostaviti da će stabilna verzija izaći malo nakon beta testa. Budući da beta test za 17 i 17 Ultra traje dva meseca, od 14. septembra do 14. novembra, po analogiji bi za 17T Pro (i 17T, i 15, i 15 Ultra) to bilo od 21. septembra do 21. novembra. Okej, ne mora stabilna verzija izaći baš prvi dan, ali recimo da je decembar realno očekivanje.

Prilozi

• neuspesno_preuzimanje.webp
    neuspesno_preuzimanje.webp
    31.9 KB · Pregleda: 29
  • novi_font.webp
    novi_font.webp
    61.8 KB · Pregleda: 23
  • problematicne_ikonice.webp
    problematicne_ikonice.webp
    13.2 KB · Pregleda: 24
Poslednja izmena:
Da dodam još malo utisaka, taman pred početak prijava i za druge modele, a koji će valjda početi u narednim satima, prema najavi.

problem sa nemogućnošću preuzimanja ažuriranja
Povukli su ažuriranja pogođenim korisnicima, sad im ništa ne izlazi. Štaviše, izgleda da su ih uopšteno povukli, pa ko je instalirao juče, instalirao je, ali za to nemam tačnu potvrdu.

neki pominju da uopšteno imaju problema sa vidžetima aplikacija trećih strana
Ovo sam na kraju i sam isprobao i stvarno je katastrofa. Zapravo većina vidžeta aplikacija trećih strana ne radi, kao da uopšte nisu testirali to pre puštanja bete. Ako vam je to važno, ne instalirajte! Čak se i neki sistemski ne ponašaju uvek kako treba, npr. oni sa vremenskom prognozom se skoro konstantno ažuriraju, što izgleda tako što trepere, jer učitaju nove podatke, iako su ih učitali pre nekoliko sekundi. Nisam, doduše, primetio da to negativno utiče na bateriju, ali je vizuelno neadekvatno.

Microsoft SwiftKey tastature
Animacije tastature u nekim trenucima baguju. Ništa strašno, ali upadljivo je u tamnom režimu, jer se zapravo nakratko stvori bela linija na dnu, što se na svetloj ne primećuje.

Isto važi i za potrošnju baterije.
I dalje je rano, mada je današnja potrošnja bila rekordno niska, pa sad, da li je slučajnost... Ali uopšteno primećujem da testeri to javljaju, kao i manje zagrevanje, pogotovu u igricama. Nadajmo se da nije placebo ili nešto što će se preokrenuti kroz neki dan.

sistemski demon sada sakriven
Našao sam ga u međuvremenu, bivši Sistemski demon (System Daemon, com.miui.daemon) sada je integralni deo paketa Baterija i performanse (Battery & Performance, com.miui.powerkeeper). S tim u vezi, iako sada jeste skriven, ipak nije obavezan, jer se i za ovaj drugi paket može opozvati saglasnost. Mutno je, doduše, šta bi se onda desilo, ali najviše mi ima smisla da bi poništilo optimizacije koje HyperOS 4 obećava. Na HOS3 s tim ima različitih iskustava, ali tu se to ionako svodilo na agresivno gašenje pozadinskih procesa.

Stvarno jeste ovo sve brže (manje vreme odziva), a ima i drugih promena u sistemskim aplikacijama.
Brzina je i dalje glavni utisak, pogotovu pokretača sistema. Što se tiče drugih aplikacija, još jedna novost je što informacije o bateriji sada prikazuju procenjeno preostalo vreme korišćenja sa uključenim ekranom (SOT) umesto ukupnog vremena. Takođe, grafik se sada resetuje kada se baterija napuni na 79% umesto dosadašnjih 90%.

Još neke vizuelne izmene:
  • HyperIsland sada ima podešavanja (npr. može da se isključi za određene aplikacije),
  • moguće je sakriti indikator (crtu) na dnu ekrana kad se koriste pokreti za navigaciju (uz zvanično upozorenje da to može napraviti problem kod pojedinih aplikacija trećih strana, ali ne znam na šta se to tačno odnosi + treba imati u vidu da to onemogućava/otežava promenu aktivne aplikacije horizontalnim svajpovanjem),
  • nema više posebnog obaveštenja za režim "Ne ometaj" (umesto toga je diskretna oznaka na dnu zaključanog ekrana).
Za kraj, zanimljivost je da su ove bete prve donele septembarsku bezbednosnu zakrpu. S druge strane, Play ažuriranje sistema (Mainline services) sada navodno više nije kompatibilno sa uređajem, odnosno više ne prepoznaje telefon. Naravno, ne sumnjam da će to ispraviti, ali čudno mi je što je i privremeno tako. Uprkos tome, sve radi.

Nazad
Vrh Dno