Malo su okasnili, ali dobro, pustili su svima jutros, i na 17 i na 17 Ultra, i na globalnim (MI) i na evropskim (EU) verzijama, kako je i bilo najavljeno.
Masovno se, međutim, prijavljuje problem sa nemogućnošću preuzimanja ažuriranja, koji izgleda kao u prilogu, ali to se makar lako reši tako što ručno ažurirate. Za to treba nekoliko puta da tapnete HyperOS logo u aplikaciji za ažuriranje, što otvara dodatne opcije (pristupa im se tapom na tri uspravno poređane tačke), uključujući željenu
Izaberite paket ažuriranja.
Paketi u vidu ROM-a za oporavak (
recovery ROM) mogu se preuzeti direktno sa Xiaomijevih servera, mada se linkovi ne mogu tek tako naći na njihovom sajtu. Da ih ne bih bez veze ručno kopirao i kačio na forumu, predlažem da ih po potrebi sami nađete, npr.
ovde. To radi bez problema, a moralo je tako i na uređaju kom imam pristup. Naravno, ažuriranje neće uspeti ukoliko na telefonu nije prijavljen Xiaomi nalog kome je odobreno učestvovanje u beta testiranju za konkretni model, prosto neće ni početi.
Pisao sam već šta HyperOS 4 obećava, a evo
ovde (ne bi se lepo prikazao u prilogu) i celokupnog zvaničnog opisa beta ažuriranja na srpskom. Tu je sve što sam prethodno naveo sem jedne stvari: slaganje vidžeta. To iz nekog razloga ipak još nisu osposobili, a primetio sam da na drugim mestima neki pominju da uopšteno imaju problema sa vidžetima aplikacija trećih strana, tj. da su neki prestali da im rade. Sistemski svi rade. Nadalje ću se podsetiti onoga što sam prethodno naveo i prokomentarisati kako to funkcioniše u praksi, makar prvog dana, tj. prema prvim utiscima.
Pre svega, da kažem da sve aplikacije rade kako treba, uključujući bankarske i NFC plaćanja (za koja se čini da su brža sada), a jedina čudna stvar je što se ne prikazuju lepo ikonice nekih, konkretno Proton Maila i Microsoft SwiftKey tastature. Brisanje i ponovna instalacija pritom ne pomažu, tako da je nešto baš do njih. Kako to izgleda, ostavljam u prilogu.
stakleni dizajn (Soft Light Glass)
Ovo izgleda kao u kineskoj verziji. I ranije je u podešavanjima ekrana imala opcija da se uključe napredne teksture, s tim što su one bile u stilu zamrznutog stakla (
frosted glass), a sad su dodali da može da se odabere i meko staklo. Moj je utisak, međutim, još ranije za napredne teksture bio da su sa njima obaveštenja nepregledna, a sad bih za meko staklo rekao da su još nepreglednija. Možda izgledaju kul, ali tekst je teže čitljiv, pa je po tome to omašeno, makar za mene.
Povezana stvar je da je font sada drugačije podešen, što za nijansu poboljšava vidljivost kod mekog stakla, ali uopšteno mi je čudna odluka. Naime, sada je naslovni red obaveštenja podebljan, a ostatak teksta stanjen. Ranije su oba bila iste (srednje) veličine, kako se i sad prikazuje naziv aplikacije. Kako to tačno izgleda (sa isključenim naprednim teksturama), stavljam u prilogu, da vidite, pošto se retko to pominje kao promena, a nije mala. Deblji je sada font i na naslovima aplikacija, foldera, vidžeta, a način da ga smanjim ne nalazim ni u skrivenim podešavanjima. Svakako, ako neko zna kako bi to moglo da se vrati na staro ili makar da se glavni tekst obaveštenja podeblja, tj. da bude standardne debljine umesto stanjen, pišite.
dodatno stilizovanje zaključanog ekrana
folderi prilagodljive veličine
ređanje (stacking) obaveštenja
Radi sve kako je i najavljeno, kao i u kineskoj verziji. Jedna napomena samo, pošto toga do danas nisam bio svestan: ukinut je stari prikaz obaveštenja na zaključanom ekranu, a to je ređanje od gore prema dole. Sada se obaveštenja strogo ređaju od dole prema gore, dakle iPhone stil, isto kao za staklene efekte. Jedino što se bira jeste podrazumevani prikaz: da li se samo prikazuje broj obaveštenja na dnu (koji može da se proširi nagore), da li su obaveštenja naređana (mogu da se prošire nagore ili spuste nadole, čime postaju broj) ili su raširena (to liči na dosadašnju verziju, ali je pozicija ipak nisko). Okej, znao sam da se to uvodi, ali mislio sam da će moći da se odabere i stari stil, ali ipak ne može, makar ne u beti.
sistemi rasporeda zadataka (Precision Workload Scheduling)
okruženje za izvršavanje aplikacija (Application Runtime Environment)
Za ovo je još rano da bi moglo da se vidi funkcioniše li, što zbog toga što treba vremena za poređenje, što zbog toga što samom sistemu treba vremena za optimizaciju. Isto važi i za potrošnju baterije. Trenutno je za nijansu veća nego inače, ali to je prvenstveno zato što se telefon intenzivno koristi kako bi se istražile novine i testirale performanse. Dobra vest je da uprkos tome nema pregrevanja prilikom multitaskinga, a ranije je bilo, mada je to malo i nezgodno za poređenje, jer je danas uopšteno hladnije nego prethodnih dana.
upravljanja radnom memorijom (Memory Preloading)
Ovde je zasad primetno da je zauzeće RAM-a u proseku veće nego ranije. To je možda i očekivano, verovatno je početna taktika da se u RAM ubacuje sve što se iole koristilo, pa će se vremenom odrediti šta tačno treba, a šta ne. A možda je povezano sa nečim drugim, a to je da je sistemski demon sada sakriven i naizgled obavezan! Više ne postoji kao odvojena aplikacija koja se može deaktivirati (tj. povući se saglasnost za njegov rad), ali ne znam gde su ga tačno sakrili i zašto je obavezan. Možda je do toga što je beta, pa moraju da sakupljaju analitiku, a možda se i preko njega vrše obećane optimizacije i učenje rada. Svakako, to je jedina sistemska razlika koju sam primetio.
pokretač sistema (launcher), galerija i vremenska prognoza napisani su od nule u Rustu, pa bi i te aplikacije sada trebalo da rade mnogo bolje
Stvarno jeste ovo sve brže (manje vreme odziva), a ima i drugih promena u sistemskim aplikacijama. Beleške i snimač imaju nove AI funkcije, poput automatske transkripcije i sumiranja, ali to nisam probao. Menadžer fajlova sada ima kantu (nedavno obrisane stavke) i to se ne može deaktivirati, tj. nema više mogućnosti direktnog nepovratnog brisanja stavki. Podešavanja kamere su malo pretumbana, ali su sadržinski potpuno ista, a u samom ponašanju ne vidim razliku. To bi pre mogao da prokomentariše neko sa Ultrom.
Eto, toliko od mene zasad, a pisaću ako bude još nekih zanimljivosti, a i vi slobodno pitajte ako vas nešto konkretno zanima.
Jel se priča nesto kad se očekuje zvanični stabilni update na hos4? Konkretno za 17t pro.
Možemo pretpostaviti da će stabilna verzija izaći malo nakon beta testa. Budući da beta test za 17 i 17 Ultra traje dva meseca, od 14. septembra do 14. novembra, po analogiji bi za 17T Pro (i 17T, i 15, i 15 Ultra) to bilo od 21. septembra do 21. novembra. Okej, ne mora stabilna verzija izaći baš prvi dan, ali recimo da je decembar realno očekivanje.