Šta je novo?

Xiaomi based usisivači Mi Mop Pro/Essential, Roborock...

Nisam samo skapirao kod ovih uredjaja da li je potredno da ih programiras kuda treba da idu ili mozes da ga pustis da "luta" sam i ako sam ide da li dovoljno dobro radi posao?
Da li imaju programiranje za recimo prizemlje i sprat posebno?
Uređaji koji imaju lidar(radar), mogu da mapiraju spratove, kao i prostorije na njima, bez problema. Xiaomi modeli sa oznakom S i X sami podele prostorije pa ti posle prepraviš ako ti ne odgovara. Kod tako podeljenih prostorija možeš robotu da zadaš da čisti samo određenu prostoriju, redosled čišćenja pojedinih prostorija, mod čišćenja za svaku prostoriju ponasosob i sl.
Usisivače koji nemaju opciju mapiranja bi trebalo zaobići jer oni svaki put iznova prave mapu i čiste kompletan sprat, što u praksi znači sporo i nepotrebno.Screenshot_20241106_075109_Mi Home.jpgScreenshot_20241106_075927_Mi Home.jpg

Uređaji koji imaju lidar(radar), mogu da mapiraju spratove, kao i prostorije na njima, bez problema. Xiaomi modeli sa oznakom S i X sami podele prostorije pa ti posle prepraviš ako ti ne odgovara. Kod tako podeljenih prostorija možeš robotu da zadaš da čisti samo određenu prostoriju, redosled čišćenja pojedinih prostorija, mod čišćenja za svaku prostoriju ponasosob i sl.
Usisivače koji nemaju opciju mapiranja bi trebalo zaobići jer oni svaki put iznova prave mapu i čiste kompletan sprat, što u praksi znači sporo i nepotrebno.

Pitanje za spratove se odnosilo na više mapa. Posebna mapa za prizemlje, posebna za sprat. Ručno ga preneseš.
Postoje modeli koji imaju mapiranje, ali nemaju mogućnost određivanja redosleda.

Наш Q7 се мало проврти и онда открије на којем је спрату. Мислили смо да ћемо узимати 2 робота, за сваки спрат али на крају је испало да је један сасвим довољан. Ионако морам да прегледам простор и расчистим мало пре него што га пустим у рад.

Pitanje za spratove se odnosilo na više mapa. Posebna mapa za prizemlje, posebna za sprat. Ručno ga preneseš.
Postoje modeli koji imaju mapiranje, ali nemaju mogućnost određivanja redosleda.
Odlično sam razumeo šta je bilo pitanje, shodno tome sam i rekao "mogu da mapiraju spratove, kao i prostorije na njima", i to može svaki xiaomi S i X serije. Mislim da može do 5 mapa da upamti.Screenshot_20241106_100812_Mi Home.jpg
Наш Q7 се мало проврти и онда открије на којем је спрату. Мислили смо да ћемо узимати 2 робота, за сваки спрат али на крају је испало да је један сасвим довољан. Ионако морам да прегледам простор и расчистим мало пре него што га пустим у рад.
Tako je, preneseš ga na sprat koji želiš, pustiš i on prepozna na kom je spratu bez obzira da li si mu prethodno učitao mapu za taj sprat. S20+ je u pitanju, kao i S10.

Dole
Gore

genijalno :D

@Spanjeli Da, izvini, prevideo sam da si napomenuo konkretne serije.

Postoji li negde podatak do koje visine može da se zavuče npr s20+? I ovaj podatak o njegovoj visini(9.7cm) - je l' to sa Lidarom ili bez?
Krevet mi je ~11cm pa razmišljam da li bi se provukao.

Bez problema prolazi ispod 11 cm.
Kod mene je 10.2 cm ispod tv police pa s20+ bez problema prolazi.

Razmatram X10+. 45 kvm laminata sa jednim tepihom. Planiram da usisava i mopuje dva puta nedeljno (sa minimalnom ili srednjom potrošnjom vode). Da li je ok izbor u rangu od 500-600 evra? Ne nalazim modele u tom cenovnom rangu koji nude sve ove funkcije.

Pozdrav svima.
Malo sam citao forum,ako moze mala pomoc oko izbora.Nisam u Srbiji,pa bih uzeo xiaomi x10+.Stan mi je mali,oko 50kv,tako da mislim da bi on bio idealan za ciscenje i mopiranje.Imate li neki drugi model za preporuku ili mislite da je ovaj odlican.Ne bi da mi komsije pomazu i usisavaju,ovaj bi mogao dva tri meseca sam to da odradi.
Hvala na pomoci

Nek ti potvrdi neko ko ima, za usisavanje ne bi trebao da bude problem ali za (često) mopiranje ne može tako dug period da prođe bez dopunjivanja vode.

Ima skupljih modela koji se kače na vodovodnu mrežu, pa ni to ne bi bio problem.

Da li je neko kupio najjeftiniji model Xiaomi Robot usisivač Mop E5? Vidim da ima za 8000 rsd.
Kupio bih kao dodatni za prostorije koje koristim na drugom spratu.
Vec imam 3 godine Mop 2 Pro+ i pokazao se super. Baterija mi je otisla mesec dana po isteku garancije ali su mi je
uvazili. Zato sto je kod njih bilo zavedena kasnije kupovina.

E5 ima samo četkice sa strane koliko se sećam.

Meni za Mop 1C valjak četka nije bila u balansu, sve paše ali vibrira.

I brzo počnu da se linjaju

I ja sam poručio set od 14 komada za s10+, ali preko Temu-a. Mislim da su im isti delovi, tako da nema razlike u modelu.

Sve sam menjao bio, ne prijavljuje grešku niti radi drugačije. Jedino što se na oko vidi da krpe nisu iste kao original, tako da pretpostavljam da svi ti rezervni relovi neće trajati koliko i original, ali za 1000 din, svakako dobra kupovina.

Drugari molim za savet, da li da uzmem Xiaomi S20+ ili IRobot Roomba i5?
I5 je skuplji za nekih 5k (30k i 35k).
U stanu imamo prag od kuhinje visok 1,5cm i tepih ce biti u dnevnoj verovatno iste visine.

Zena je navalila, ja sam generalno protiv jer sam skeptičan u mogućnosti ovih usisivača.

Svaki savet je dobrodosao. Hvala!

Drugari molim za savet, da li da uzmem Xiaomi S20+ ili IRobot Roomba i5?
I5 je skuplji za nekih 5k (30k i 35k).
U stanu imamo prag od kuhinje visok 1,5cm i tepih ce biti u dnevnoj verovatno iste visine.

Zena je navalila, ja sam generalno protiv jer sam skeptičan u mogućnosti ovih usisivača.

Svaki savet je dobrodosao. Hvala!
Vezano za skepticnost :)
Mi smo uzeli skoro obican S20 i isto smo tako bili skepticni oko mogucnosti ali smo prezadovoljni. Naravno, ne ocekuj da ce to biti isto kao kad neka picajzla ocisti detaljno, ali je nama i vise nego zadovoljavajuce. Tacno se lepo vidi kako prodje i usisa sve sa tepiha koje imamo u dnevnoj i itison u decijoj, super prodje i sve pokupi (i tepih i itison su oni "tvrdi" na kojima sve "ostaje"). Mopiranje isto lepo radi. S20+ ako se secam ima drugaciji mop sistem i jacu usisnu moc.
Sto se tice prepreka, ovaj s20 se penje preko pragova sto mi imamo (mozda nekih 1cm visine) ali je isto tako pokusao i uspeo da preskoci (tvrdoglav :D ) ram/nogare od stocica u dnevnoj sobi koji ima dobrih 1.5cm.

Mislim da će otpasti iz priče IRobot.
Sada ostaje Žaomi kao izbor.

Da li neko ima iskustva između s20 i s20+, u smislu dal kupovati skuplji (plus) ili ne?

Suština je da skuplja mrvice i prašinu po parketu ali da može da se popne na tepih i preskoči prag kuhinje od nekih 1,5cm.

Sad sam gledao u prodavnici, po gabaritima su isti, ovaj plus malo jače usisava ali znam da nijedan ne može da zameni klasični usisivač. Brisanje poda mi nije nešto primarno...

Bolji/noviji imaju i više mapa (spratovi) i deljenje mape na prostorije. Moraš da vidiš za konkretan model.
Svakako je važno da imaju odgovarajuću app, ti što se samo šetaju su realno beskorisni.

Ovako izgleda mapa na S5 Max. Ove podele po prostorijama uradiš sam. Crveno su obeleženi virtuelni zidovi i "no go" zone.

Svaki radni dan je podešena da se upali u pola 4 da očisti hodnike, kuhinju i trpezariju.
Vikednom u 11 hodnike.
Ostalo puštamo po potrebi i malo rasklonimo pre nego što krene (kučeće igračke i sl)
Jedan od razloga je što na zakazanom čišćenju ne može da ide 2x, već samo kada se ručno puštaju sobe.

Pogledajte prilog 465312

@PJ i mi gledamo modele sa samočišćenjem. Skoro bio na popustu Xiaomi X20+, srećom videh da uopšte nema čišćenje tepiha, pa sam odustao na vreme.
Čini mi se da je Xiaomi X10+ najbolje kod nas što ima, pa čekam njega na nekoj dobroj/boljoj ceni.
ubr, za te kvadrate na poslu, ta počenaš da gledaš one Makite od 2k+ eur :)
Bolji je x10+ od s20+? je li toliko znaci da ima dok?

Mislim da bi.
Svakako mi je to logičan upgrade posle ovog koji imamo, koji radi sasvim ok, ali često zaboravim(o) da dolijemo vodu ili ispraznimo bin.

Stigao danas S20+
Što se tiče potrošnih delova, koliko često ste ih menjali? Gledam da odmah kupim i to, npr. ono što je @MeanPanda postavio, pa me zanima koji komplet (koliko mopova, četkica i sl) da kupim.

Poručio ja s20+ trebalo bi da stigne sutra ili prekosutra, a stari s10 će ići kod roditelja u stan. Videćemo da li ima napretka nekog osetnog, bitno mi je da jedino da sam uključi turbo kad naiđe na tepihe.
Kakvi su utisci posle dužeg vremena? Kao neko ko je promenio dve generacije, da li se isplatila zamena?

Poz ljudi, da li neko koristi neku vrstu sredstva za ciscenje umesto vode? npr razblazeni asepsol, alkohol ili slicno?

Kakvi su utisci posle dužeg vremena? Kao neko ko je promenio dve generacije, da li se isplatila zamena?
Da, baš, s20+ brže i tiše radi(turbo mod), brisanje radi odlično, usisavanje je bilo dobro i sa S10 ali ovde je još bolje jer detektuje tepihe pa tad palo turbo. Ono što se na oko baš vidi je koliko se s20+ brže orjentiše i zaobilazi prepreke u odnosu na s10. Baterija duplo bolja, oba sprata sa jednim punjenjem.
Ako bih morao da navedem neku manu, to je da s20+ ne može da radi neku prostoriju 2x, a to mi baš nedostaje sa S10.

ali to da li ce 2,3 ,5x da cisti jednu prostoriju bukvalno zavisi samo od softvera (mi home)... prosto mi je neverovatno da za sve svoje usisivace nemaju isti taj modul? Razumem da kada nemas mop na usisivacu, nemas mop opciju ni u app, ali ovo... bas fail...

Vrh Dno