Juce sam dobio ovaj telefon od firme (poslovno/privatni telefon, uzet preko Yettel-a) kao zamena za stari Samsung S21 FE, pa cu napraviti neka poredjenja iako telefoni nisu iste klase.
Sto se tice velicine i osecaja u ruci, obadva telefona su slicnog kvaliteta izrade (odlicnog) ali blaga prednost ide X14 zbog stakla na ledjima.
Obadva imaju metalan ram i Victus zastitno staklo, slicne su tezine ali je X14 nesto manji ali deblji telefon. Nazalost dobio sam zeleni model jer crnog i belog niije bilo.
Boja je zanimljiva, ali zadnje staklo je bukvalno kao ogledalo gde je i najmanji otisak vidljiv, sreca iz maskice se nece vaditi.
Ekran je nesto bolji na Samsungu, zivljih boja (mada se ovo moze podesiti na X14) dok X14 ima LTPO ekran (o tome nesto kasnije) koji je svetliji na suncu. Jacina i kvalitet zvuka kao i vibracija je definitivno na stani X14.
Nisam neki strucnjak za kamere i fotografiju, ali mi deluju definitivno bolje na X14 ukljucujuci i video (snimam uvek u 4K30, sto zbog filmskog osecaja sa jedne strane a sa druge u ovom rezimu kamera hvata vise svetlosti).
Oba telefona su brza, Snap 888 je i dalje dovoljan za skoro sve nikad mi nista nije kocilo a i nisam zahtevan korisnik. X14 sigurno ima bolji i brzi procesor ali za moje potrebe i Samsung je bio dovoljan. Ono gde postoji razlika je u fluidnosti. X14 ima LTPO matricu sto znaci da u 120hz modu frekvencija se menja od 120 do 10hz a u 60hz modu ide od 60hz do 10hz.
Samsung je ovde dosta 'glup'. Ima samo 60hz i 120hz mod i to zakucanih 120hz (nema spustanja na 60hz). E sad u 60hz modu X14 je vidno fluidniji dok u 120hz modu tu dajem Samsungu prednost. X14 u 60hz modu deluje kao da radi na vise Hz dok u 120Hz modu deluje da radi sa manje Hz. Animacije su drugacije i deluje da je X14 prilagodjen da radi u 60Hz modu pa se prebacivanjem na 120Hz sve nekako ubrza dok je kod Samsunga drugacije, deluje da je sve prilagodjeno za 120Hz a da se na 60Hz sve znacajno uspori. Mislim da je neko ovde na forumu primetio slicnu stvar. Po meni, ko zeli malo bolju bateriju, slobodno se prebacite na 60Hz na ovom telefonu, meni za sad stoji na 120Hz.
Sto se tice zagrevanja, obadva se zagrevaju, Snap 888 je poznat po tome a i ovaj Snap 8 gen 3 nije bas poznat kao hladan procesor (Gen 2 je bio hladniji). Dok sam prebacivao podatke
sa starog na novi telefon (koristeci Mi Move), obadva su se dobro zagrejala ali bas dobro a na X14 sam radio i jedan update OS-a kao i podesavanje aplikacija i to je trajalo nekih dva ipo sata ako ne i vise.
To zagrejavanje na X14 sam iskoristio za eventualno izbacivanje vlage ako postoji tako sto sam izvadio SIM leziste dok sam radio to inicijalno podesavanje.
Ovo bi trebalo da smanji mogucnost da se zamagli kamera u hladnim danima mada ja slabo slikam napolju. Inace datum proizvodnje mog primerka je 03.2024.
Sto se tice baterije Samsung ima 4500mah bateriju dok X14 ima 4610mah ali mi X14 deluje da ce bolje da drzi bateriju cak i sad na pocetku kad je baterija najgora.
Ja nisam zahtevan korisnik, uvek dobro optimizujem svaki telefon (upaljeno je samo ono sto mi treba u tom trenutku, obrisane/disabled sve nepotrebne aplikacije...) pa je meni Samsung znao drzati i po 3 dana i 6h SOT-a tako da ocekujem da ce i X14 biti dobar sa baterijom.
I na kraju stvar gde je Samsung definitivno bolji a to je softver. Prosto OneUI je definitivno zreliji i upeglaniji sistem nego XyperOS.
Ima dosta vise finih sitnica i opcija, ispeglaniji je, mnogima ce se ciniti fluidniji (zbog one price od gore i 120hz).
Deo ovog zapazanja, naravno, dolazi i kao posledica navike, zadnjih 6-7 godina koristim Samsung a svi u mojoj okolini imaju isto neki Samsung i prosto sam okruzen OneUI-em i hteo sam malo preomenu. Treba ce mi malo vremena da se naviknem na Xiaomi i XyperOS ali Xaiomi definitivno ima jos prostora za nove opcije i neke inovacije dok je tu Samsung dostigao neki plafon i ulaze u period kad ce biti sve manje novih funkcija i inovacija i kad ce menjati postojece funkcije ili jos gore da ih uklanjaju zarad toga da bi pokazali da ima neka novost (recimo OneUI 6.1 i zakomplikovana i redukovana mogucnost customizacije AO ekrana, kao jedan od mnogih primera).
Toliko od mene za sada.