Šta je novo?

Xiaomi 14/14 ultra

Tokom leta se grejao solidno, mnogo više od S23 recimo, i to ne pri nekim zahtevnim stvarima. Tokom slikanja i navigacije poprilično, al ajde. Definitivno ovaj novi snapdragon nije najhladniji procesor, a po performansama je u rangu sa prošlogodišnjim, ja bar ne vidim razlike, ne igram igrice. Baterija drži dobro mada sam očekivao malo više od ovog kapaciteta, verovatno su i tu vrućine uticale. Kako god, tu je brzi punjač da izvadi stvar

Sto se tice zagrevanja, pri normalnom koriscenju gotovo da nema nikakvog grejanja, posto ne igram igrice, jace zagrevanje sam primetio prilikom snimanja kamerom ali opet nista vise nego S21 FE sa furunom od Snap 888. Nisam jos imao priliku da ga probam koristiti na letnjem suncu, sad na moru S21 FE nisi mogao koristiti 5 min koliko se zagreje. Mozda meni ovo nije toplo jer dolazim sa telefona koji nije najhladniji, naprotiv.

Baterija je za sad ok (ali jos je rano). Napunjen pre 37 sati, sad je na 47% i tik ispod 5h SOT-a. Juce sam dosta cackao telefon, upoznajem jos HyperOS, podesavam telefon i istrazivanje o tom problemu sa vibracijom. Baterija definitivno obecava. Problem je pratiti SOT, HyperOS ne primazuje nikakav info u sekciji za bateriju. Slicno je bilo i na OneUI. Na OneUI 5 sve si mogao da vidis, na OneUI 6 preuzeli su logiku od Android 14, nema vise ukupan SOT vec po danu, ljudi se bunili i na 6.1 vracena normalna statistika. Verovatno ce i Xiaomi nesto da uradi povodom toga jer ako se ne varam MiUI je prikazivao te informacije.

Kad sam vec kod problema sa vibracijom, nakon par restarta, proradila je i u silent i u normalnom modu a da Haptic feedback nije ukljucen. Zanimljivo da kad sa aplikacijama koje mogu da testiraju vibraciju (recimo DevCheck) uradis test za vibraciju, vibracija ne radi i ako je pre 10 sekundi stigla Viber poruka i telefon vibrirao. Ukljucis Haptic feedback i probas ponovo, sve radi kako treba. Jako cudan bug, bar kod mene, niko se drugi ovde nije izjasnio da li ima isti problem.

Tokom leta se grejao solidno, mnogo više od S23 recimo, i to ne pri nekim zahtevnim stvarima. Tokom slikanja i navigacije poprilično, al ajde. Definitivno ovaj novi snapdragon nije najhladniji procesor, a po performansama je u rangu sa prošlogodišnjim, ja bar ne vidim razlike, ne igram igrice. Baterija drži dobro mada sam očekivao malo više od ovog kapaciteta, verovatno su i tu vrućine uticale. Kako god, tu je brzi punjač da izvadi stvar
To za obicnu 14 pricas ili Pro?

Juce sam dobio ovaj telefon od firme (poslovno/privatni telefon, uzet preko Yettel-a) kao zamena za stari Samsung S21 FE, pa cu napraviti neka poredjenja iako telefoni nisu iste klase.

Sto se tice velicine i osecaja u ruci, obadva telefona su slicnog kvaliteta izrade (odlicnog) ali blaga prednost ide X14 zbog stakla na ledjima.
Obadva imaju metalan ram i Victus zastitno staklo, slicne su tezine ali je X14 nesto manji ali deblji telefon. Nazalost dobio sam zeleni model jer crnog i belog niije bilo.
Boja je zanimljiva, ali zadnje staklo je bukvalno kao ogledalo gde je i najmanji otisak vidljiv, sreca iz maskice se nece vaditi.

Ekran je nesto bolji na Samsungu, zivljih boja (mada se ovo moze podesiti na X14) dok X14 ima LTPO ekran (o tome nesto kasnije) koji je svetliji na suncu. Jacina i kvalitet zvuka kao i vibracija je definitivno na stani X14.

Nisam neki strucnjak za kamere i fotografiju, ali mi deluju definitivno bolje na X14 ukljucujuci i video (snimam uvek u 4K30, sto zbog filmskog osecaja sa jedne strane a sa druge u ovom rezimu kamera hvata vise svetlosti).

Oba telefona su brza, Snap 888 je i dalje dovoljan za skoro sve nikad mi nista nije kocilo a i nisam zahtevan korisnik. X14 sigurno ima bolji i brzi procesor ali za moje potrebe i Samsung je bio dovoljan. Ono gde postoji razlika je u fluidnosti. X14 ima LTPO matricu sto znaci da u 120hz modu frekvencija se menja od 120 do 10hz a u 60hz modu ide od 60hz do 10hz.
Samsung je ovde dosta 'glup'. Ima samo 60hz i 120hz mod i to zakucanih 120hz (nema spustanja na 60hz). E sad u 60hz modu X14 je vidno fluidniji dok u 120hz modu tu dajem Samsungu prednost. X14 u 60hz modu deluje kao da radi na vise Hz dok u 120Hz modu deluje da radi sa manje Hz. Animacije su drugacije i deluje da je X14 prilagodjen da radi u 60Hz modu pa se prebacivanjem na 120Hz sve nekako ubrza dok je kod Samsunga drugacije, deluje da je sve prilagodjeno za 120Hz a da se na 60Hz sve znacajno uspori. Mislim da je neko ovde na forumu primetio slicnu stvar. Po meni, ko zeli malo bolju bateriju, slobodno se prebacite na 60Hz na ovom telefonu, meni za sad stoji na 120Hz.

Sto se tice zagrevanja, obadva se zagrevaju, Snap 888 je poznat po tome a i ovaj Snap 8 gen 3 nije bas poznat kao hladan procesor (Gen 2 je bio hladniji). Dok sam prebacivao podatke
sa starog na novi telefon (koristeci Mi Move), obadva su se dobro zagrejala ali bas dobro a na X14 sam radio i jedan update OS-a kao i podesavanje aplikacija i to je trajalo nekih dva ipo sata ako ne i vise.
To zagrejavanje na X14 sam iskoristio za eventualno izbacivanje vlage ako postoji tako sto sam izvadio SIM leziste dok sam radio to inicijalno podesavanje.
Ovo bi trebalo da smanji mogucnost da se zamagli kamera u hladnim danima mada ja slabo slikam napolju. Inace datum proizvodnje mog primerka je 03.2024.

Sto se tice baterije Samsung ima 4500mah bateriju dok X14 ima 4610mah ali mi X14 deluje da ce bolje da drzi bateriju cak i sad na pocetku kad je baterija najgora.
Ja nisam zahtevan korisnik, uvek dobro optimizujem svaki telefon (upaljeno je samo ono sto mi treba u tom trenutku, obrisane/disabled sve nepotrebne aplikacije...) pa je meni Samsung znao drzati i po 3 dana i 6h SOT-a tako da ocekujem da ce i X14 biti dobar sa baterijom.

I na kraju stvar gde je Samsung definitivno bolji a to je softver. Prosto OneUI je definitivno zreliji i upeglaniji sistem nego XyperOS.
Ima dosta vise finih sitnica i opcija, ispeglaniji je, mnogima ce se ciniti fluidniji (zbog one price od gore i 120hz).
Deo ovog zapazanja, naravno, dolazi i kao posledica navike, zadnjih 6-7 godina koristim Samsung a svi u mojoj okolini imaju isto neki Samsung i prosto sam okruzen OneUI-em i hteo sam malo preomenu. Treba ce mi malo vremena da se naviknem na Xiaomi i XyperOS ali Xaiomi definitivno ima jos prostora za nove opcije i neke inovacije dok je tu Samsung dostigao neki plafon i ulaze u period kad ce biti sve manje novih funkcija i inovacija i kad ce menjati postojece funkcije ili jos gore da ih uklanjaju zarad toga da bi pokazali da ima neka novost (recimo OneUI 6.1 i zakomplikovana i redukovana mogucnost customizacije AO ekrana, kao jedan od mnogih primera).

Toliko od mene za sada.
Pozdrav,

Koristio sam Samsung S21 fe skoro dve godine, od maja sam vlasnik Xiaomi 14 zelene boje, kao tvoj.
Zahtevan sam korisnik i ne bih se slozio sa tobom u nekim stvarima:
1. Xiaomi mnogo brzi, fluidniji, logicno, procesor tri generacije ispred, mnogo vise ram memorije.
Hyper Os fenomenalan, radi kao podmazan.
Imar par bagova koji ne usporavju telefon.

2.Ekran drasticno bolji na Xiaomi 14, posebno kada sunce ,, pada, direktno na isti.

3.Kamere i video su bolji na Xiaomi, video posebno i zoom kamera.

4.Najveca razlika u trajanju baterije i duzini punjenja iste.

Ovda dva telefona uopste nisu za poredjenje.
Cenim i citam tudja misljenja ali treba biti realan.
Jos jedan pozdrav.

Pa u principu jedino se ne slazemo do kraja u stavci broj 1. za ostalo sam i ja rekao da je bolje na X14 a i rekao sam na samom pocetku da nisu ista klasa ali sa Samsungom sam jedino mogao da poredim.

Osecaj fluidnosti je nekako individualan i meni se cini da animacije na Samsungu i setovanih 120hz deluju fluidnije nego na X14 i njegovih 120hz a da mi je fluidniji X14 na 60hz nego Samsung na istom osvezavanju, prosto animacije su drugacije na oba sistema. Ali opet ovo je neki moj individualni osecajm. Nema polemike da ce X14 sve odraditi brze zbog daleko brzeg procesora kao i brze UFS ROM memorije i tu se slazemo.

Pa u principu jedino se ne slazemo do kraja u stavci broj 1. za ostalo sam i ja rekao da je bolje na X14 a i rekao sam na samom pocetku da nisu ista klasa ali sa Samsungom sam jedino mogao da poredim.

Osecaj fluidnosti je nekako individualan i meni se cini da animacije na Samsungu i setovanih 120hz deluju fluidnije nego na X14 i njegovih 120hz a da mi je fluidniji X14 na 60hz nego Samsung na istom osvezavanju, prosto animacije su drugacije na oba sistema. Ali opet ovo je neki moj individualni osecajm. Nema polemike da ce X14 sve odraditi brze zbog daleko brzeg procesora kao i brze UFS ROM memorije i tu se slazemo.
Ono sto sam prvo primetio je mnogo kraca instalacija programa, vreme skidanja sa play stor-a.

Brza memorija, ufs 4.0.
Mana 14 i 14 pro je magljenje senzora kamere, ostalo je na papiru sasvim okej.
14U nemam neko misljenje, kolega se zali, a po netu kad sam gledao je sve drugacije, negde radi normalno, nema zagrevanja i baterija je dobra, a negde je sve lose, da li je do serije problem ne bi znao.
Generalno problem xiaomi tel je sto smo svi navikli da je to brend srednje klase i da niko ne bi platio cenu koju traze za najbolje tel.

Ja sam se najvise pribojavao tog magljenja kamere. Kolega sa posla (preko firme smo dobili telefone) se neckao do zadnjeg trenutka bas zbog kamere i na kraju odustane i naruci S24 256GB iako mu se svidjao X14. Obadvojica smo presli sa S21 FE.

Ja sam dosta istrazivao na netu o tome, ovde na temi, reddit, 4PDA i na kraju sam odlucio da rizikujem jer jako retko slikam napolju po hladnom vremenu.
Prilikom inicijalnog podesavamja se telefon dosta grejao pa sam to iskoristio da izvadim sim leziste pa ako ima neke vlage neka izadje. Takodje moj primerak nije iz tih prvih serija, *** vidicemo kad dodje hladno vreme sta ce da bude. Mada ima ljudi koji nemaju nikakvih problema a ja necu ici da eksperimentisem i da probam namerno da izazovem problem. Ako se mojim nacinom koriscenja ne desi problem, super, ako se desi, ice susenje😀

Da li je normalan ovaj odsjaj?
Deluje kao lans flair.

Prilozi

• IMG_20240728_232425.jpg
    IMG_20240728_232425.jpg
    105.3 KB · Pregleda: 180
Da li je normalan ovaj odsjaj?
Deluje kao lans flair.
Jeste, mada ne toliko svakako. ti sigurno nije bilo malo prljavo staklo?
ali jesu malo su stedeli na premazu i samom staklu pa ima nesto vise odsjaja nego kod konkurencije ali nista tako drasticno, barem ne kod mene na 14u.

Jeste, mada ne toliko svakako. ti sigurno nije bilo malo prljavo staklo?
ali jesu malo su stedeli na premazu i samom staklu pa ima nesto vise odsjaja nego kod konkurencije ali nista tako drasticno, barem ne kod mene na 14u.
Ocistio sam staklo pre fotkanja.
Taj odsjaj mi se javlja samo na zoom kameri.
Ipak je to problem, generalno, na Xiaomi 14.

Prilozi

• IMG_20240729_181130.jpg
    IMG_20240729_181130.jpg
    148.2 KB · Pregleda: 107
Poslednja izmena:
Mislim da kod mene tog odsjaja nema, običan x14.

Prilozi

• IMG_20240714_230551.jpg
    IMG_20240714_230551.jpg
    244.7 KB · Pregleda: 108
  • IMG_20240714_230528.jpg
    IMG_20240714_230528.jpg
    269.9 KB · Pregleda: 116
Ne znam koja je bila kamera kad sam slikao, namestio onako kako mi je bilo zgodno i slikao.
Ovde nema duhova, nego je to odsjaj sa vrha zgrade od svetla i to se i uživo vidi. Ne znam kako bi ispalo da se slika Samsung s24 ili Iphone 15, ali ovo je meni dosta realno.

Moram konstantovati da je ovaj telefon bas izbirljiv sto se tice punjaca.

Na poslu imam USB-C kabal iz monitora koji daje max 65W punjenje i sam kabal je jako debeo, jer sluzi za punjenje drugih uredjaja i da se prebaci slika sa istih. Samsung sam punio bez problema sa ovim kablom i na ovaj nacin i mogao sam da ga koristim da prebacim sliku sa telefona na monitor (doduse probao samo jednom).

Ovaj Xiaomi se puni ali jako sporo oko 5W (iako pise da je max input 3A i tacno 9V) i sto je najgore, prestane da radi zvuk i notifikacija kad se puni preko monitora. Uzmem od kolege Samsung punjac od 45W, puni max sa oko ~18W ali zvuk i notifikacije rade kako treba (puni se sa 3A i ~8.8V)

Nije mi jasno sto sam sebi komplikujes, dobio si original punjac, original Kabel, puni sa tim i to je to. Razumem ja da ti je mozda tesko da ga nosis itd...
Bila bi veca kuknjava od svakog da je eto i xiaomi izbacio punjac i Kabel u pakovanju.
Pisao sam ti vec, probao sam puniti X14 sa punjacem i kabelom od oppo find x2 pro, puni ali sporije dosta, probao i punjac i Kabel od tablet, puni, ali jos sporije. Probao i punjac i Kabel od X14 na oppo find x2 pro, puni ali ne tako brzo kao sa original.
Imas sve original, puni sa tim sto si dobio i resen Problem.

Iz prostog razloga sto nigde nisam morao da vukljam punjac, uvek je negde bio neki punjac, ili kad idemo kod roditelja ili na posao, i moj i zenin Samsung su se punili bez problema (mada su pretezno bili neki Samsung/Huawei/Honor punjaci). I sobzirom da je ovaj telefon izbirljiv sad punjac moram da vukljam sa sobom jel jelte ne znam kako ce se ponasati sa punjacima koje zateknem u okolini. Za mene je to mana...

Ne znam, al od 2014 godine praktijume da punjac koji sam dobio u pakovanju za telefon, iskljucivo i samo sa tim puni, gde god bio i isao. Pocevsi od Sony Xperie pa sve do Huaweia

Takodje to radim, samo original i to je to. Ovo sto sam probao, cisto iz radoznalosti.
Uostalom ako negde idem i vidim baterija recimo na 30% stavim na brzinu da se napuni i to je to.
Koja je poenta ouniti drugim kabelom i punjacem ako tada nije brzo punjenje...
E sad ako je poslovno tesko nositi punjac i Kabel a ljudi nose i tablet i Laptop i svasta nesto ko vec radi u kancelariji itd.. E onda ******...
I da, nije to mana, to je prednost, jer si vec dobio sve u Paketu uz telefon, kod ostalih kupujes posebno sve, e to je mana.
Ali dobro, svako zna svoje.

Ne znam koja je bila kamera kad sam slikao, namestio onako kako mi je bilo zgodno i slikao.
Ovde nema duhova, nego je to odsjaj sa vrha zgrade od svetla i to se i uživo vidi. Ne znam kako bi ispalo da se slika Samsung s24 ili Iphone 15, ali ovo je meni dosta realno.
Probaj sa telefoto.

Pozdrav svima,
Kupio sam ovaj telefon - Xiaomi 14 - otprilike pre nedelju dana i uglavnom sam zadovoljan. Jedino sa čim nisam zadovoljan jeste trajanje baterije. Baterija je barem kod mene na ovom modelu katastrofa! Naravno shvatam da je još možda prerano da iznosim neke utiske o trajanju baterije ali nisam očekivao da će biti baš ovako loša pa čak i na početku. 3,5 do 4:00 h uključenog ekrana može da izvuče maksimalno! Evo danas je telefon oborio rekord što se tiče trajanja baterije pa je uspeo da izvuče otprilike oko 4,5 sata uključenog ekrana sa 6% preostalog kapaciteta. Primetio sam da je najveći potrošač baterije aplikacija Kamera. Uopšte ne koristim toliko mnogo - danas sam okinuo samo nekoliko fotografija a ona je i dalje bila na prvom mestu što se potrošnje baterije tiče.
Interesuje me da li je još neko nakon kupovine ovog telefona imao sličan problem? Da li je to uopšte problem ili bateriji treba neko vreme da, što bi se reklo, podođe?
Što se ostalih stvari tiče veoma sam zadovoljan. Možda bih voleo da je video snimanje u noćnim uslovima malo bolje u smislu da ima manje lens fler efekta na snimcima. Ekran je odličan, zvuk je veoma kvalitetan i glasan. Fotografije slikane ovim telefonom su prirodne, možda malo mekše za moj ukus. Sve su to neke sitnice koje nisu uticale na moj konačan sud u ovom telefonu. Samo me muči ta baterija. Ukoliko se stanje sa baterijom ne popravi i ovaj telefon će ići na oglas.

Ovaj telefon a pogotovo Ultra je poznat po tome da puno trosi baterije kad se koristi kamera pogotovo ako se nesto snima. Takodje i greje se dosta u tim situacijama.

Ono sto se meni cini ovde kao priblem je podesavanje kernela ovog telefona tj da se procesor nasvira do kraja za taskove gde nije bas potrebna full procesorska snaga, slicno kao turbo boost na klasicnim desktop procesorima koji zna da se aktivira kad otvaras jedan tab u browseru...nepotrebno.

Takodje, verovatno se koristi dosta postprocesinga na slikama i da bi ti mogao brzo da slikas, procesor treba sto pre da obradi prethodnu sliku (ili je obradjuje u pozadini) pa je zbog toga nasviran procesor. Mozda bi se mogle te obrade i ostale AI stvari iskljuciti u samoj kameri pa videti kakvo je stanje.

Ja sam nezahtevni korisnik, slabije slikam i ja za sad posle 3-ceg punjenja izvlacim nekih 2.5 dana i 6-6.5h SOT. Trenutno sam na 37h koriscenja, 3.5 SOT i 61% baterije. Sacekacu jos jedno 2 punjenja, pa cu probati kako se ponasa baterija kad je osvezavanje podeseno na 60Hz.

EDIT: Takodje, prepostavljam da si obrisao/disable-ovao nepotrebne aplikacije i sve aplikacije koje ti ne trebaju non stop da rade u pozadini, sa battery saver prebacio u restricted mod. Ja dolazim sa Samsunga i tamo OneUI posle nekog vremena to sam uradi i pita te za odredjene aplikacije koje slabo koristis da prebaci u njihov vid 'restricted' moda. Ovde to moras rucno uraditi.

Poslednja izmena:
Ovaj telefon a pogotovo Ultra je poznat po tome da puno trosi baterije kad se koristi kamera pogotovo ako se nesto snima. Takodje i greje se dosta u tim situacijama.

Ono sto se meni cini ovde kao priblem je podesavanje kernela ovog telefona tj da se procesor nasvira do kraja za taskove gde nije bas potrebna full procesorska snaga, slicno kao turbo boost na klasicnim desktop procesorima koji zna da se aktivira kad otvaras jedan tab u browseru...nepotrebno.

Takodje, verovatno se koristi dosta postprocesinga na slikama i da bi ti mogao brzo da slikas, procesor treba sto pre da obradi prethodnu sliku (ili je obradjuje u pozadini) pa je zbog toga nasviran procesor. Mozda bi se mogle te obrade i ostale AI stvari iskljuciti u samoj kameri pa videti kakvo je stanje.

Ja sam nezahtevni korisnik, slabije slikam i ja za sad posle 3-ceg punjenja izvlacim nekih 2.5 dana i 6-6.5h SOT. Trenutno sam na 37h koriscenja, 3.5 SOT i 61% baterije. Sacekacu jos jedno 2 punjenja, pa cu probati kako se ponasa baterija kad je osvezavanje podeseno na 60Hz.

EDIT: Takodje, prepostavljam da si obrisao/disable-ovao nepotrebne aplikacije i sve aplikacije koje ti ne trebaju non stop da rade u pozadini, sa battery saver prebacio u restricted mod. Ja dolazim sa Samsunga i tamo OneUI posle nekog vremena to sam uradi i pita te za odredjene aplikacije koje slabo koristis da prebaci u njihov vid 'restricted' moda. Ovde to moras rucno uraditi.
Ti izvlacis super SOT, meni deluje da je problem kod @panpetar ili do primerka koji ima ili neka aplikacija/postavka pravi problem. Druga opcija moze da bude ako je radio phone clone sa starog telefona i prebacio sve. Ovo cesto moze da napravi ozbiljan drain koji se nigde u potrosnji baterije nece videti

Ja sam u poslednje vreme koristio gomilu telefona. Od kraja prošle godine pa na ovamo koristio sam i Xiaomi 13 ultra kinesku verziju kao i Xiaomi 14 ultra global verziju. Sa svakim od tih telefona imao sam isti problem sa baterijom. Ruku na srce nisam je koristio nešto dugo. Na nekim forumima sam pročitao da bateriji treba nekih 20-ak dana da nauči navike korisnika i da onda postaje mnogo bolja. Ni sa jednim od pomenutih telefona nisam izgurao 20 dana - ranije sam ih stavljao na oglas i prodavao. Sa ovim telefonom nameravam da izguram bar mesec dana pa ću videti. Ali opet mi je čudno da ostali korisnici bar na ovom forumu nemaju taj problem.
Biću malo strpljiviji sa ovim telefonom nego što sam bio sa prethodna dva xiaomi-jeva telefona. Legao mi je baš baš!
To sa kamerom ne bi trebalo da se dešava. Niti sam slikao niti snimao nešto mnogo a kamera aplikacija je po potrošnji baterije uvek na prvom mestu i to sa prilično velikim procentima. Ali dobro, od kukanja slaba vajda. Sačekaću da prođe još neko vreme pa ću videti

Radio sam i ja phone clone sa Mi Move aplikacijom, medjutim ta aplikacija nije prebacila aplikacije kako treba tj ono sto je ona uradila je prebacila .apk fajlove i samo instalirala aplikacije, svi podaci unutar aplikacija su izbrisani, ponasali su se kao da sm ih prvi put instalirao. Multimeedijalne fajlove i ostale tipove fajlova kao i poruke i istoriju poziva je prebacio kako treba. OpeT mozda je to zasto sto sa druge strane nije bio neki Xiaomi nego Samsung.

Sa druge strane, ja nisam neki zahtevni korisnik i uvek dobro optimizuujem telefon tako da mi je SOT uvek dobar.
Ja sam u poslednje vreme koristio gomilu telefona. Od kraja prošle godine pa na ovamo koristio sam i Xiaomi 13 ultra kinesku verziju kao i Xiaomi 14 ultra global verziju. Sa svakim od tih telefona imao sam isti problem sa baterijom. Ruku na srce nisam je koristio nešto dugo. Na nekim forumima sam pročitao da bateriji treba nekih 20-ak dana da nauči navike korisnika i da onda postaje mnogo bolja. Ni sa jednim od pomenutih telefona nisam izgurao 20 dana - ranije sam ih stavljao na oglas i prodavao. Sa ovim telefonom nameravam da izguram bar mesec dana pa ću videti. Ali opet mi je čudno da ostali korisnici bar na ovom forumu nemaju taj problem.
Biću malo strpljiviji sa ovim telefonom nego što sam bio sa prethodna dva xiaomi-jeva telefona. Legao mi je baš baš!
To sa kamerom ne bi trebalo da se dešava. Niti sam slikao niti snimao nešto mnogo a kamera aplikacija je po potrošnji baterije uvek na prvom mestu i to sa prilično velikim procentima. Ali dobro, od kukanja slaba vajda. Sačekaću da prođe još neko vreme pa ću videti
Sacekaj malo da telefon nauci tvoje paterne koriscenja, optimizuj sistem (pobrisi/iskljuci sta ti ne treba), probaj da iskljucis AI stvari u kameri i nadaj(mo) se da ce Xiaomi promeniti logiku koriscenja CPU-a tako da ga ne nasvira na maximum ako se koristi nesto gde ti treba 70% ili manje snage.

Malo sam istrazivao i koliko mi pokazuje DevCheck app, Xiaomi koristi WALT governor koji je jako agresivan (bar po onome sto sam nasao) tj jako brzo dize frekvencije CPU kako bi se dobila sto vecu fluidnost i brzina u radu. Naravno na ustrb baterije.

S23 solidno fluidniji, napominjem u skrolu ne u radu. Pa eto to što ti pobrljavi na svakih par dana govori dovoljno o softveru, nebitno da li je zbog Vibera ili nečeg drugog. I neke stvari se stalno vraćaju. Recimo isključim bt i wifi scanning, ne trebaju mi i i troše bateriju bezveze, a on ih stalno iznova uključuje.
U vezi bt i wifi, mozda kopiraju iphone jer na iphone ako wifi i bt iskljucis preko drop down menija, ukljuci ih ponovo. Ako iskljucis u podesavanjima onda ne

Pa nije tako, na ajfonu ti lepo napiše da si ga isključio samo do jutra osim ako ga ne isključiš u setingsu, a ovde u setingsu isključim a on ga uključuje ponovo. Ali to je vrlljavi Xiaomi softver kakav pamtim od Mi 9

Nazad
Vrh Dno