Šta je novo?

Xiaomi 14/14 ultra

Hvala
01.2024.
Za sad nisam primetio da se Kamera magli, probao vec svasta.
A bas u petak sam snimao Video u 8k citavih 27min, napolju bilo neki h skoro 25 stepeni, Telefon se nije grejao kao ringla, normalno.
Kamera se nije maglila, iako sam snimao i slikao.

Jel to ispadne da se ultra više greje od manjeg modela? Tj. da se mali ne greje ništa posebno prilikom snimanja?

Zato i pitam da li je neko probavao jer ima ljudi koji su ovde probavali da izazovu problem ubacivanjem telefona u frizider ili stavljanjem ispred klime tj da simuliraju nagli pad temperature.

Negde sam procitao da su te prve serije imale problem, da je lepak koji se koristi za lepljenje prednjeg/zadnjeg stakla pokupio okolnu vlagu vazduha koja je bila u tom trenutku proizvodnje veca i da posle ta vlaga isparava kako se zagreva telefon a posto nema gde da izadje jer je telefon zatvoren, ostaje unutra i na naglim promenama temp dolazi do kondezacije i magljenja.

Takodje sam nasao preporuku da kad se kupi telefon, izvadi se slot za karticu da bi se ubacila kartica ali da se ne vraca odmah. Uraditi update SW ako ima, instaliranje svih aplikacija, povlacenje backup-a, podesavanje i sl, telefon ce se tokom tog procesa zagrejati a vlaga koliko toliko izaci iz telefona. Navodno se smanjuje sansa da se kasnije pojavi kondez jer kad se pojavi kondez mora se koristiti poznata tehnika da se pregreje telefon da taj kondez predje u paru tj vlagu pa da izadje iz telefona a da pritom budete u suvoj prostoriji a ne kao neki sa youtuba rade ovu proceduru u prostoriji gde je visoka vlaznost i nista ne urade...

Jel to ispadne da se ultra više greje od manjeg modela? Tj. da se mali ne greje ništa posebno prilikom snimanja?
Ne bih znao za veliki X14U jel se previse greje ili ne, ovaj maleni, sve je to u normali kao i svaki telefon koji sa do sad imao. Bar je to moje iskustvo, za sada.

Da li neko može da mi kaže da li neka od popularnih aplikacija za snimanje razgovora na Google play radi ili ne radi na X14 i HyperOS? Hvala

Nisam probao, a i nemam potrebe za tim. I koliko znam, nije ni legalno, i da telefon brend to ne dozvoljava... Koliko mi se cini?
Davno sam imao to na neki Huawei, neko vreme, i posle nekog update vise nije bilo moguce snimanje razgovora.

Moj je iz bukvalno prve serije koja je stigla kod nas, i ja do sada nisam imao problem a moram da kazem da moje koriscenje tog telefona ide malo u ekstrem. Tipa snimanje u vodi, van vode, a voda 14 stepeni a napolju 40 i slicno. I to sa 960fps u fhd koji zagreje telefon za sekund na maks pa ga ohladi voda opet u par sekundi.

Moram da ga pohvalim da za sada sve podnosi kako treba, isto tako sam mucio i s22 i iskreno sam imao malo straha da je x14 malo nezniji od s22 ali ipak deluje da nije.

Jedino je zvucnik neupotrebljiv jedno pola sata posle koriscenja u vodi.

Moj je iz bukvalno prve serije koja je stigla kod nas, i ja do sada nisam imao problem a moram da kazem da moje koriscenje tog telefona ide malo u ekstrem. Tipa snimanje u vodi, van vode, a voda 14 stepeni a napolju 40 i slicno. I to sa 960fps u fhd koji zagreje telefon za sekund na maks pa ga ohladi voda opet u par sekundi.

Moram da ga pohvalim da za sada sve podnosi kako treba, isto tako sam mucio i s22 i iskreno sam imao malo straha da je x14 malo nezniji od s22 ali ipak deluje da nije.

Jedino je zvucnik neupotrebljiv jedno pola sata posle koriscenja u vodi.
da li ga potataš celog u vodu i koliko dugo? ja sam samo kameru, okrenem ga naopačke... da li je morska ili slatka voda? :)

Da li neko može da mi kaže da li neka od popularnih aplikacija za snimanje razgovora na Google play radi ili ne radi na X14 i HyperOS? Hvala
Nekada je radilo snimanje na ''True Phone'' aplikaciji. Na novijim verzijama su ukinuli snimanje pa ako zelis da imas tu funkciju instaliraj neku stariju. Mislim da je verzija 2.0.17 poslednja na kojoj radi snimanje razgovora.

Tadi fabrički Google Phone kod mene. Naravno ona teta najavi svaki put kad počne snimanje.
Za ostalo ćeš morati da rootuješ telefon

Juce sam dobio ovaj telefon od firme (poslovno/privatni telefon, uzet preko Yettel-a) kao zamena za stari Samsung S21 FE, pa cu napraviti neka poredjenja iako telefoni nisu iste klase.

Sto se tice velicine i osecaja u ruci, obadva telefona su slicnog kvaliteta izrade (odlicnog) ali blaga prednost ide X14 zbog stakla na ledjima.
Obadva imaju metalan ram i Victus zastitno staklo, slicne su tezine ali je X14 nesto manji ali deblji telefon. Nazalost dobio sam zeleni model jer crnog i belog niije bilo.
Boja je zanimljiva, ali zadnje staklo je bukvalno kao ogledalo gde je i najmanji otisak vidljiv, sreca iz maskice se nece vaditi.

Ekran je nesto bolji na Samsungu, zivljih boja (mada se ovo moze podesiti na X14) dok X14 ima LTPO ekran (o tome nesto kasnije) koji je svetliji na suncu. Jacina i kvalitet zvuka kao i vibracija je definitivno na stani X14.

Nisam neki strucnjak za kamere i fotografiju, ali mi deluju definitivno bolje na X14 ukljucujuci i video (snimam uvek u 4K30, sto zbog filmskog osecaja sa jedne strane a sa druge u ovom rezimu kamera hvata vise svetlosti).

Oba telefona su brza, Snap 888 je i dalje dovoljan za skoro sve nikad mi nista nije kocilo a i nisam zahtevan korisnik. X14 sigurno ima bolji i brzi procesor ali za moje potrebe i Samsung je bio dovoljan. Ono gde postoji razlika je u fluidnosti. X14 ima LTPO matricu sto znaci da u 120hz modu frekvencija se menja od 120 do 10hz a u 60hz modu ide od 60hz do 10hz.
Samsung je ovde dosta 'glup'. Ima samo 60hz i 120hz mod i to zakucanih 120hz (nema spustanja na 60hz). E sad u 60hz modu X14 je vidno fluidniji dok u 120hz modu tu dajem Samsungu prednost. X14 u 60hz modu deluje kao da radi na vise Hz dok u 120Hz modu deluje da radi sa manje Hz. Animacije su drugacije i deluje da je X14 prilagodjen da radi u 60Hz modu pa se prebacivanjem na 120Hz sve nekako ubrza dok je kod Samsunga drugacije, deluje da je sve prilagodjeno za 120Hz a da se na 60Hz sve znacajno uspori. Mislim da je neko ovde na forumu primetio slicnu stvar. Po meni, ko zeli malo bolju bateriju, slobodno se prebacite na 60Hz na ovom telefonu, meni za sad stoji na 120Hz.

Sto se tice zagrevanja, obadva se zagrevaju, Snap 888 je poznat po tome a i ovaj Snap 8 gen 3 nije bas poznat kao hladan procesor (Gen 2 je bio hladniji). Dok sam prebacivao podatke
sa starog na novi telefon (koristeci Mi Move), obadva su se dobro zagrejala ali bas dobro a na X14 sam radio i jedan update OS-a kao i podesavanje aplikacija i to je trajalo nekih dva ipo sata ako ne i vise.
To zagrejavanje na X14 sam iskoristio za eventualno izbacivanje vlage ako postoji tako sto sam izvadio SIM leziste dok sam radio to inicijalno podesavanje.
Ovo bi trebalo da smanji mogucnost da se zamagli kamera u hladnim danima mada ja slabo slikam napolju. Inace datum proizvodnje mog primerka je 03.2024.

Sto se tice baterije Samsung ima 4500mah bateriju dok X14 ima 4610mah ali mi X14 deluje da ce bolje da drzi bateriju cak i sad na pocetku kad je baterija najgora.
Ja nisam zahtevan korisnik, uvek dobro optimizujem svaki telefon (upaljeno je samo ono sto mi treba u tom trenutku, obrisane/disabled sve nepotrebne aplikacije...) pa je meni Samsung znao drzati i po 3 dana i 6h SOT-a tako da ocekujem da ce i X14 biti dobar sa baterijom.

I na kraju stvar gde je Samsung definitivno bolji a to je softver. Prosto OneUI je definitivno zreliji i upeglaniji sistem nego XyperOS.
Ima dosta vise finih sitnica i opcija, ispeglaniji je, mnogima ce se ciniti fluidniji (zbog one price od gore i 120hz).
Deo ovog zapazanja, naravno, dolazi i kao posledica navike, zadnjih 6-7 godina koristim Samsung a svi u mojoj okolini imaju isto neki Samsung i prosto sam okruzen OneUI-em i hteo sam malo preomenu. Treba ce mi malo vremena da se naviknem na Xiaomi i XyperOS ali Xaiomi definitivno ima jos prostora za nove opcije i neke inovacije dok je tu Samsung dostigao neki plafon i ulaze u period kad ce biti sve manje novih funkcija i inovacija i kad ce menjati postojece funkcije ili jos gore da ih uklanjaju zarad toga da bi pokazali da ima neka novost (recimo OneUI 6.1 i zakomplikovana i redukovana mogucnost customizacije AO ekrana, kao jedan od mnogih primera).

Toliko od mene za sada.

Poslednja izmena:
Lepo opisan utisak. Steta sto nije bio crni, jer je mat boja, ali maska to sve pokrije. Ja X14 nosim bez Maske, i za sada sve super. Steta takav telefon pakovati u neke Maske itd...

Crni je i narucen ali ga nema na stanju pa je stigao zeleni. Verovatno zbog toga (ogledalo efekat i otisci) je i ostalo toliko zelenih modela a ja posto sam okruzen malom decom, mora obavezno u masku da ne bi stradao tako da mi je svejedno.

Jedno pitanje za vlasnike ovog telefona. Da li ste mozda punili ovaj telefon sa nekim Samsung punjacem ili punjacem koji nije orginalni Mi punjac?

Sinoc nakon silnog podesavanja trebao sam da napunim bateriju a pri ruci mi je bio Samsung punjac od 25W (sa 'Super fast charging' opcijom :) ) sa Anker kablom od metar ipo i Redmi Pad 6 punjac od 22.5W sa orginalnim (kratkim) kablom pa reko da napunim sa Samsugovim.

Prilikom konektovanja na Samsung punjac pisalo je na ekranu Fast charging i telefon se punio ali svakih minut-dva mi je stizala notifikacija da ponovo krece punjenje, kao da na trenutak punjenje prestane pa pocne ponovo, procenti su se povecavali znaci puni telefon ali kao da ima prekide. Probao sam da pomeram kabal ali nema nikakvih prekida na portu, nasumicno stigne notifikacija, a sa druge strane kabal i punjac su sigurno ispravni, posle toga napunili oba Samsung telefona bez problema.

Nakon toga sam prikacio na Redmi/Xiaomi punjac od 22.5W i na ekranu je pisalo Mi Rapid Charge i telefon se napunio od 18 do 100% za nekih 50min bez ikakvih prekida i notifikacija. Sa ovim punjacem planiram da punim telefon a da brzi punjac koristim samo kad mi zatreba.

Po ovome ispadne da telefonu nije odgovarao Samsung (brzi) punjac zbog necega i sad moje pitanje je da li je tako kod svakog Xiaomi 14 telefona tj ispravno se puni samo sa orginalnim Mi punjacima ili se puni normalno sa bilo kojim punjacem.

Ja sam nekoliko puta punio sa Samsung punjačem od 25 w i originalnim Samsung kablom koji ide uz telefon bez problema, samo sporije od originalnog. Čak i sa originalnim Apple punjačem ista priča.

Probao sa oppo punjacem, i puni bateriju sporije. Xiaomi X14 punjac i punjac od xiaomi pad 6 takodje je razlika u brzini punjenja.
Puni samo sa original X14 i to je to.

Ja sam nekoliko puta punio sa Samsung punjačem od 25 w i originalnim Samsung kablom koji ide uz telefon bez problema, samo sporije od originalnog. Čak i sa originalnim Apple punjačem ista priča.
Moguce da je problem bio ovaj Anker kabal. Kao sto rekoh, telefon se punio ali svremena na vreme se upali ekran i prikaze ona animacija punjenja, kao da si izvukao i ponovo utakao kabal za punjenje, odmah sam se presekao da nije neki fabricki problem sa portom.

Problem jeste i Kabel i punjac, probao kao sto napisah sa oppo punjac i Kabel, puni naravno ali sporije nego original punjac i Kabel X14. Punjac od tablet i Kabel, takodje puni sporije.
Original koristi sve, imas vec, zasto komplikovati bez potrebe. Zato je tu u pakovanju original sve sto ide uz telefon.

Problem je sto kad smo putovali kod roditelja nikad nismo nosili punjace jer svi imaju Samsung telefone i razne kombinacije punjaca i kablova i punjenje je uvek radilo kako treba. Sad cu morati nositi ovaj punjac jer ne znam sta ce od tih punjaca raditi.

Naleteo sam i na prvi bug. Ako se u opcijama iskljuci Haptic Feedback (vibracija kad se pritiskaju dugmici ili se izvrsava neka akcija) vibracija prestaje da radi u potpunosti i za notifikacije i za sve ostalo. Vidim da problem postoji vec par meseci i izgleda da jos nije resen.

Ti malo vise ides u svaki Problem, imas neki Problem sa jednistavnim stvarima koje ti ne remete zivot itd... Ali.. Nadjes svuda zamerku... I to onako u kilometrima objasnjasvas i trazis dlaku u jajetu....
Uzivaj u telefonu, ili ga prodaj...
Ovo gore sto si napisao nije tacno.
Uz svo duzno postovanje, ali...

Ti malo vise ides u svaki Problem, imas neki Problem sa jednistavnim stvarima koje ti ne remete zivot itd... Ali.. Nadjes svuda zamerku... I to onako u kilometrima objasnjasvas i trazis dlaku u jajetu....
Kupio je telefon, ovo je forum, ima prava da iznosi sve kritike.

Naravno da ima pravo, nisam rekao da nema pravo...
8 na kraju sam napisao uz duzno postovanje, ali trazi dlaku u jajetu...
I ja sam pre 3 godine imao xiaomi mi 11 Ultra, i nisam bio zadovoljan, i prodao ga, bez neke velike muke da pisem i zasto ovo zasto ono... Prodao ga i prica zavrsena.
Svako dozivljvalja bilo sta na svoj nacin, i pravo ima da se iznese misljenje...

Stvarno ne vidim cemu ovakav komentar! Ja se nadam da nije ovde zabranjeno pisati o problemima na koje naidjemo i o njihovim resenjima, koliko sam upoznat, forum sluzi za takve stvari...inace ja sam osoba koja ne zmuri na probleme koje je primetio kod stvari koje sam kupio i javno o njima pricam da bi drugi, trenutni i buduci, vlasnici znali o njima.

Takodje, sta nije tacno sto sam napisao? Da imam problem sa vibracijom i da ga imaju drugi vlasnici (slobodno proguglati i potraziti po Reditu). Opet, mozda je samo do mog modela ali 'fix' koji sam nasao na reditu mi je vratio vibraciju.

Ukoliko je zabranjeno pisati o problemima ovog telefona, slobodno mi skrenite paznju...

Procitao sam ja tvoj post i veruj mi ne trazim dlaku u jajetu nego pisem o problemu na koji sam naisao...sa moje strane je sve ok..

Da ne ostanem duzan o vibration problemu ako neko ima slican problem da zna za resenje:

Procitao sam ja tvoj post i veruj mi ne trazim dlaku u jajetu nego pisem o problemu na koji sam naisao...sa moje strane je sve ok..

Da ne ostanem duzan o vibration problemu ako neko ima slican problem da zna za resenje:

Generalno, na ovim forumu ljudu ne vole kritike na svoj model telefona. Ja sam to više puta iskusio i mislim da se sve pretvara u onaj drugi "forum" o mobilnim telefonima (nažalost)

E sad ***... Da ponovim, sve okay neko nije zadovoljan sa telefonom nasao mu mane, to ne znaci da je to sve tako, svi razlicito svaki telefon koristimo.
Moje iskustvo, sa Xiaomi mi 11 Ultra, uzas, i nisam rekao nikad da je telefon ****** itd... Nego je kod mene tako iskustvo bilo.
I naravno, svako treba i mora da iznese svoje iskustvo.

Generalno, na ovim forumu ljudu ne vole kritike na svoj model telefona. Ja sam to više puta iskusio i mislim da se sve pretvara u onaj drugi "forum" o mobilnim telefonima (nažalost)
Nije samo na svoj, skaču i kada je "brend" u pitanju, posebno su agresivni ljubitelji Xiaomi-a bili prethodnih godina, a tek rešenje "ako ti se ne svidja, zameni ga" kao da je to tako lako uraditi. Ko god aktivno koristi model iz teme, svakako je za forum korisnije da napiše negativno iskustvo a ne da se priča o maskama i staklima kao u ovim temama modela koji nemaju probleme ili su teme totalno mrtve (Honor Magic npr) jer rade kako treba i tu se nema sta napisati.

Ima svakakvih, a tu je i opcija da se prijavi poruka.
Pored skakača imamo i pljuvače i to je večita borba sa njima.
Ja se nadam da nije ovde zabranjeno pisati o problemima na koje naidjemo i o njihovim resenjima, koliko sam upoznat, forum sluzi za takve stvari...
Dobro si upoznat i samo nastavi da pišeš.

Posle par nedelja korišćenja mene bi zanimao osvrt na grejanje telefona i trajanje baterije pa ako se setiš napiši.

Nazad
Vrh Dno