Šta je novo?

Xiaomi 14/14 ultra

Sutra treba da mi stigne 14-ka iz Kine. Da li ima nekih znacajnih razlika i kojih izmedju telefona za kinesko(valjda je, nisam siguran da je, ali ajde neka bude da jeste) trziste i global?

Da li sam pogresio sto ga nisam kupio u global varijanti?

Sutra treba da mi stigne 14-ka iz Kine. Da li ima nekih znacajnih razlika i kojih izmedju telefona za kinesko(valjda je, nisam siguran da je, ali ajde neka bude da jeste) trziste i global?

Da li sam pogresio sto ga nisam kupio u global varijanti?
Pre mesec dana otprilike sam radio inicijalni setup na rođakovom kineskom Redmi Note 14 Pro+ i samo sam instalirao google play store iz njihove kineske apk prodavnice sa telefona i to je to, dalje se ide kao da je global.
Nije se naknadno žalio da mu nešto ne radi.

Pre mesec dana otprilike sam radio inicijalni setup na rođakovom kineskom Redmi Note 14 Pro+ i samo sam instalirao google play store iz njihove kineske apk prodavnice sa telefona i to je to, dalje se ide kao da je global.
Nije se naknadno žalio da mu nešto ne radi.

Na mom primerku je to sve vec odradjeno, odnosno vec ima google play store, e sad da li je to odradio prodavac ili je tako izasao iz fabrike...ne znam

Poslednja izmena od urednika:
Glavni problem sa kineskim telefonom i ono što ne može da se sredi je nedostatak podrške za neke mreže pa može da se desi lošija pokrovenost pogotovo van gradova.

Glavni problem sa kineskim telefonom i ono što ne može da se sredi je nedostatak podrške za neke mreže pa može da se desi lošija pokrovenost pogotovo van gradova.
Da, čuo sam za to ranije.
Videćemo sad kako će se ponašati 4G, 3G kad odem u neko selo(Svetićevo na primer)

Telefon stigao jutros. Prvi utisak je odličan ekran, ali ipak nije tako svetao(kad se "odvrne" na 100% kao Honor ili Samsung). Zvuk dosta glasan, tako da ne moram za Viber da postavljam drugu melodiju, što sam do sada često radio kod drugih modela.

Jako je brz u radu, kao i kada se "okidaju" dnevne slike(videću malo kasnije kako radi u noćnom modu).
Baterija trenutno na(65%), nisam se setio da vidim sa koliko je % došao, videćemo posle prvog punjenja.

Veličina telefona skoro pa idealna, ni premali ni preveliki.

Jel ovaj fabrički call recorder radi?

na kineskom romu da, ako se ne varam

Ne radi. Pokazuje da snima, ali snimka nema nigde.
Kineski rom je u mom telefonu.

Prilozi

• Screenshot_2025-01-22-18-51-15-632_com.android.incallui~3.jpg
    Screenshot_2025-01-22-18-51-15-632_com.android.incallui~3.jpg
    34.7 KB · Pregleda: 50
Vidi u dialeru gore desno tri tačke pa pročačkaj da li tu ima. Ja sam na EU pa ne mogu da ti kažem tačno, ali na prethodnom kinezu sam odatle pristupao.

Udji u fabricku Recorder aplikaciju, tu ces ih naci najlakse

Znam sve to i sve sam to već proverio.
Evo na SS se vidi razgovor od 18" ali dole ispod gde treba da se pusti snimljeni razgovor stoji 00:00 i nije snimljen, a kao što sam već napisao u toku razgovora pokazje da se snima.

I što je još zanimljivo, nema u svim razgovorima označen/vidljiv call history.
Udji u fabricku Recorder aplikaciju, tu ces ih naci najlakse
Bravo!
To je to. Svi razgovori su u toj aplikaciji vidljivi i odlično snimljeni!

Hvala puno!

Prilozi

• Screenshot_2025-01-23-09-24-05-419_com.android.contacts.jpg
    Screenshot_2025-01-23-09-24-05-419_com.android.contacts.jpg
    30.8 KB · Pregleda: 21
  • Screenshot_2025-01-23-09-31-28-383_com.android.contacts~3.jpg
    Screenshot_2025-01-23-09-31-28-383_com.android.contacts~3.jpg
    27.9 KB · Pregleda: 17
  • Screenshot_2025-01-23-09-36-04-472_com.android.contacts~2.jpg
    Screenshot_2025-01-23-09-36-04-472_com.android.contacts~2.jpg
    49 KB · Pregleda: 45
Da li je neko imao problem sa mikrofonom? Od juče mi se dešava da me drugi loše čuju, ili secka, ili se uopšte ne čujem. Ovaj problem se dešava samo kad telefoniram preko mreže. Viber, WhatsApp i slično rade bez problema. Napominjem da SIM kartica radi bez problema u drugom telefonu, tako da ne bi trebalo da je do signala. Možda još probam Wifi calling.. Ipak sve mi se čini da je do telefona. Imam ga tek 6 meseci i već problemi..

Ja nemam nikakvih problema oko funkcionalnosti. Baterija je malo lošija na HyperOS 2.0. Najavili su poboljšanje trajanja baterije sa novim update, videćemo.

Proveri kvalitet mreze, pogotovo ako koristis VoLTE. Probaj da iskljucis isti pa da probas.

Ako koristis VoLTE a losiji je 4G signal moze biti problema jer se koristi mobilni net za komunikaciju. Ako je iskljucen VoLTE onda se koristi 3G signal za razgovore (telefon se sa 4G konekcije prebaci na 3G da bi se uspostavio poziv).

Takodje, ovaj telefon ima vise mikrofona tako da sumnjam da je problem do njih.

Proveri kvalitet mreze, pogotovo ako koristis VoLTE. Probaj da iskljucis isti pa da probas.

Ako koristis VoLTE a losiji je 4G signal moze biti problema jer se koristi mobilni net za komunikaciju. Ako je iskljucen VoLTE onda se koristi 3G signal za razgovore (telefon se sa 4G konekcije prebaci na 3G da bi se uspostavio poziv).

Takodje, ovaj telefon ima vise mikrofona tako da sumnjam da je problem do njih.
Hvala, dobar savet. Izgleda da je VoLTE pravio probleme. Kad se isključi, nemam problem. Mikrofoni su definitivno u redu.

Koja vam je verzija HyperOS-a i security patch?

Kod mene 2.0.1.0.VNCEUXM i 1. novembar.

Nesto kao da je zaglavio na toj verziji ili nema novijih?

Ista verzija je i kod mene. Mislim da updejti idu na 3 meseca sto znaci da bi uskoro trebalo nesto stici.

Evo i ja da podelim iskustva posle nedelju dana korišćenja...
Jedan veoma zaokružen telefon, u svemu u vrhu industrije.
Kod mene je global verzija softvera HyperOS 2.0.6.0...
Oslobodio sam se nepotrebnog blotvera izbrisavši oko 30 aplikacija preko Adb-a...
Koristio sam prethodno OnePlus 11 i bio itekako zadovoljan jer imaju jedno od najboljih skinova na tržištu(OxygenOS).
Ali, posle svega ovoga, kada sam očistio HyperOS, mogu reći da ni on ne zaostaje, lak naprotiv.
Sve u svemu, sjajan telefončić! 💪

Oslobodio sam se nepotrebnog blotvera izbrisavši oko 30 aplikacija preko Adb-a...
Koristio sam prethodno OnePlus 11 i bio itekako zadovoljan jer imaju jedno od najboljih skinova na tržištu(OxygenOS).
Ali, posle svega ovoga, kada sam očistio HyperOS, mogu reći da ni on ne zaostaje, lak naprotiv.
Veliki pozdrav .
Napisao si da si pobrisao neke aplikacije koje su ne potrebne .. Meni je se javila neka Vodafone appbox , koja mi je sumnjiva . Nikako je ne mogu deinstalirati a plaši me da je neki virus !
Da li ima neki program da se app koje se ne mogu obrisati ipak obrišu !?
Ja sam obrisao sve iz nje od pokretanja ali njoj se ipak dopuni radna memorija od neki 20MB

Veliki pozdrav .
Napisao si da si pobrisao neke aplikacije koje su ne potrebne .. Meni je se javila neka Vodafone appbox , koja mi je sumnjiva . Nikako je ne mogu deinstalirati a plaši me da je neki virus !
Da li ima neki program da se app koje se ne mogu obrisati ipak obrišu !?
Ja sam obrisao sve iz nje od pokretanja ali njoj se ipak dopuni radna memorija od neki 20MB
Instaliraj na komp ADB AppControl, udji u developer settings u telefonu i ukljuci usb debugging. Zatim pokreni ADB AppControl i prikljuci kabal u komp i telefon i dozvoli sve dozvole koje bude trazio. Ostaje ti jos da u listi instaliranih programa nadjes tu sumnjivu aplikaciju i deinstaliras je.

Instaliraj na komp ADB AppControl, udji u developer settings u telefonu i ukljuci usb debugging. Zatim pokreni ADB AppControl i prikljuci kabal u komp i telefon i dozvoli sve dozvole koje bude trazio. Ostaje ti jos da u listi instaliranih programa nadjes tu sumnjivu aplikaciju i deinstaliras je.
Hvala sad ću da pokušam

Hvala sad ću da pokušam
Trebalo bi da je laksa varijanta Shizuku i Canta.
mislim, ne treba ti komp, sve se preko telefona radi, a plus ti i u Kanti pise sta sme, sta ne sme da se brise.

Eto sinoć smo polemisali i upravo stigao.

Prilozi

• Screenshot_2025-02-05-16-01-27-403_com.android.updater.jpg
    Screenshot_2025-02-05-16-01-27-403_com.android.updater.jpg
    64.3 KB · Pregleda: 34
Nije baš sve nepotrebno. Šta si obrisao? Da li si pratio neki link sa bloatware aplikacijama koje mogu da se brišu, ili si iz glave?
Uvek možeš da instaliraš ponovo apk ako ti nešto zeza.
Badava piše nešto ROT i te ostale stvari .
Da Vam kažem ja se slabo snalazim , ovo je za mene Špansko selo.
Imas aplikaciju xiaomi adb fastboot tool all in one. Možeš i sa njom da deinstaliraš i kasnije vratiš deinstalirane programske apk.

Nije baš sve nepotrebno. Šta si obrisao? Da li si pratio neki link sa bloatware aplikacijama koje mogu da se brišu, ili si iz glave?

Imas aplikaciju xiaomi adb fastboot tool all in one. Možeš i sa njom da deinstaliraš i kasnije vratiš deinstalirane programske apk.
Samo jedno pitanje KAKO?

Naravno da sam čitao po forumima šta je bezbedno za ukloniti...
Većinu Google aplikacija, Xiaomi aplikacije za praćenje i analitiku kao i reklame.
Kao što rekoh, telefon je zaista dobar, samo bi mogao biti malo hladniji i baterija nije baš najsjajnija.

Samo jedno pitanje KAKO?
Uključis opciju usb debuging i otvoriš xiaomi adb tool. Potrebno je da imaš instaliran jawa program na komp i adb/fastboot drajvere. Mislim da njih možeš preko programa da instaliraš. Kada ti komp vidi telefon kao adb uređaj, onda možes da deinstaliraš i reinstaliras aplikacije koje ti ne trebaju.

Vrh Dno