Šta je novo?

Xiaomi 14/14 ultra

Pa to je to, da je OnePlus (pa još zvanično dostupan u domaćim prodavnicama) bio bi vrhunski izbor, ovako je rizična kupovina zbog softvera i glupe Xiaomi podrške.
Ali to je tako, OnePlus ne nudi ovakav telefon, već onaj 12R koji je nebitan pored klasičnog 12 modela, a nije ni kompaktan kao 14. Ako i napravi neki manji telefon, biće to neki osakaćeni Nord, dakle još jedan nebitan telefon.
Telefon od 6.3 inča nije kompaktan. Samo je malo manja cigla. 13 mini je kompaktan.
Pojam kompaktnosti smartfona se više puta menjao u poslednjih 15 godina. Nekada je Galaxy Note (2011) bio primer cigle/phableta, sa svojim debelim bezelima i 5.3'', 81.4 cm2 ekranom, uz dimenzije 146.9 x 83 x 9.7 mm.
Danas je S24 Ultra (realno Note) pojam relativno kompaktnog phableta, i ima skoro 35cm2 veću površinu displeja u odnosu na Note iz 2011. godine.

Nikada nisam voleo da koristim prevelike telefone, za mene je 14 na ivici kompaktnosti ali ipak kompakt u odnosu na ostale flagship telefone. Plus nema zakrivljen ekran, a nije osakaćen hardverski, kao što je to obično slučaj u klasi kompakt Androida.
iP 13 mini se toliko dobro prodavao, da je čak i jedan Apple batalio proizvodnju telefona u toj veličini i formatu.

Poslednja izmena:
Šteta sto nisu vise popularni 16:9 ekrani. Men ifali širine najvise radi tastature. 6.3" 20:9 ratio mi je gotovo premal.

Dok sam nosao Grand 2, svi moji su govorili: "kakva je to knjiga". Sad' svi oni imaju telefone sa vecim ekranom od 6.3".

Iskopah neke korisne linkove o 14 kamerama:
Xiaomi 14 Camera: 5 Amazing Features You Might Not Know
https://www.multicore.blog/p/xiaomi-14-review-compact-camera
https://www.timesnownews.com/techno...-review-the-new-camera-king-article-108304209
https://www.creativebloq.com/reviews/xiaomi-14

Zanimljive kamere svakako, po post processing-u me nekako više podsećaju na dobar kompakt fotoaparat, nego na smartfon kameru.
Možda da su fotografije za tu neku najmanju nijansu oštrije, a možda sam i pokvario oči gledajući silne S23U semplove, sa prenapucanim Samsung oštrenjem.

Poslednja izmena:
Ако је веровати овом човеку, не бих се баш сложио са тим.

Ако је толико тешко одгледати видео, каже да су ноћне добре, остало доста лошије од Самсунга и Ајфона(портрети, видео, звук, скоро све). Невероватно али и даље ненормално преекспониране слике као на 12S Ultra, значи софтверски нису пипали ништа, па се опет дешава да када сликате са сунцем у позадини, небо буде бело/жуто, нигде облака, ништа.

Primetio sam na izloženom modelu kada se koristi kamera obori se hz na 60, ista stvar sa promenom kamera kao na ranijim modelima (Mi 9, 10).

Da li je tako i kod korisnika?

hsv usao u deep search, ima da pogleda svaki review i clanak za xiaomi 14 na netu. 😁
Posle ako odluči da ga kupi, zaboravlja na Sony i kreće da nam preporučuje:"Brt uzmi Xiaomi"😄
Šalim se malo, a što se tiče samih fotografija, na 14 mi deluju primetno bolje nego kod 13-ice, mislim na softversku obradu pre svega.

Невероватно али и даље ненормално преекспониране слике као на 12S Ultra, значи софтверски нису пипали ништа, па се опет дешава да када сликате са сунцем у позадини, небо буде бело/жуто, нигде облака, ништа.
Ja na jednom testu videh poređenje 14 i 13, nebo je ispalo prirodnije plavo na 14, nego kod prethodnika (beličasto)... Ne kažem da grešiš, moguće da si video više testova od mene pa si ti u pravu.🙂 Ili im fotografije nisu baš konzistentne, tj. zavise od trenutka do trenutka kako će da ispadnu.
Edit: što se tiče konzistentnosti, tu mi se čini da je iP najbolji.

Niko da zakači ultru i promeni naziv teme ? :)

Ali 1500e u EU.. definitivno sa njima nešto nije uredu.

U EU zemljama su 15 PRO Max kao i S24 Ultra 1450-1550€. Zato su ga zakucali na 1500€. Ovo je telefon u toj klasi za xiaomi fanove.

Ako je neko hardcore Android fan only, ne vidim zasto bi uzeo 14 Ultra pored 24 Ultra. Overall u toj klasi iPhone oduva oba jer ni jedan android nije ni blizu iPhone videa. Ni log formata ni "cinematic" formata. Dosta sada "ozbiljnijih" youtubera snima na 15 pro/max.

Ali naravno, ostaje iOS pod upitnikom tako da je ipak bitka izmedju S24 i 14 ultra. Od ta dva, da moram, ja bi izabrao Xiaomi 13 PRO. Ne mogu dati preko 1000€ za android kojem trza video da je pozlacen.

Ps. Sumnjivo mi sto ne spominju koliko masno kosta battery grip. Al ajd.

Azijat deluje da još nije "kupljen". Kada vidim šta ga nervira sa miui kao da gledam sebe :)
Njegovi komentari na klipu si isto zanimljivi, tvrdi da je s24 sa exynosom možda i bolji mob od xiaomija.

Za UI se zna, i rebrand-ovani MIUI/HyperOS i buduća podrška su svakako diskutabilni, ali na svim ostalim poljima baš ne vidim šta je to bolje na S24. Displej je možda malo bolji i to je to, ili je out of the box podešen tako da više oduševi prosečnog korisnika, ''na prvu''.
Meni je S24 baš prosečnan, bezličan telefon (pa još sa Exynos-om), dok ovaj 14 nudi malo tog nekog vajba za entuzijaste, bar što se tiče kamere. Istovremeno su i zvučnike, displej, stabilizaciju kamkordera, mikrofone i ostale karakteristike podigli na flagship nivo.
I ovo kažem iz ugla bivšeg Samsung korisnika, i Xiaomi-skeptika, ono, baš imam veliku odbojnost prema Ža0mi hajpu/brendu/softveru. 14 je bukvalno prvi njihov telefon koji stvarno liči na fino zaokružen flagship proizvod, bez većih mana.

Na 13 modelu je bolje rešen izgled blica na kamera modulu, nekako deluje ozbiljnije i podseća na xenon blic, dok na 14 taj modul u kome se nalazi blic podseća na one fejk kamere sa jeftinih kineskih krš telefona :D
Znam da je tu negde smešten IR blaster, ali ovo je prva fotografija gde se vidi šta se sve tu nalazi:

12/512GB već sad ima na oglasima za 750€.. Očekivao sam tu cenu u maju, junu..

To je kineska verzija koliko sam ispratio. Oko 850 su validne global verzije.

Stvarno ne znam kako prepoznati. Ali uglavnom kod nas na kp sajtu napišu u oglasu da li je CN ili global verzija.

Ne znam sto retko ko spominje ozbiljan problem koji imaju sa maglenjem glavne kamere?! Ukucajte u googlu pa proverite sami. Imate i dosta snimaka samog problema na TT i Yt, a sam Xiaomi odbija garanciju za taj problem. E sada da li je to samo do serije ili je konstantan problem, ne znam ali svakako treba da se pomene da se ne bi ljudi zaletali sa 1k+ telefonom pa se nasli u problemu.

Nije korekcija autofokusa.. Pun reddit postova o problemu. Preporuka da pustaju 8k snimak celu noc da se zagreje i da osusi staklo. Da ga drze u silikonskim kuglicama itd.. Evidentno fabricki problem, samo je pitanje da li je ispravljen ili ne...

Nazad
Vrh Dno