Šta je novo?

Xbox One

Sto proroci, vec se desilo, nema nazad.. :)

Nemoj da mislis da nisi delimicno i ti kriv za to.. Platices istu stvar za PS4, mozda sa malo vecim pogodnostima.

Huh, o cemu ti to? Pa cak i free2play igre na ps4 mozes da igras bez ps+, ovde pricam o obicnom browseru.

P.S. ne vidim kako sam ja kriv pa makar i delimicno za bilo sta, kupio sam desetak originalnih igara za ps3, kako se to razlikuje od tebe koji kupujes igre na originu i steam-u? Zamolio bih te da me ne stavljas u isti kos sa glupim amerima koji ce da plate i za najvecu glupost koju im ms servira. Kao drugo ps4 necu uzeti jos dosta dugo vremena tj. dok ne bude igre koju bas budem zeleo da igram.

@Boris, pošto se Dodatak ubacio u međuvremenu

O ovome sam već govorio na raznim mestima, ali zašto da ne opet...

Tržište konzola se dramatično promenilo u poslednjim godinama, tj. sa poslednjom generacijom. To više nisu sistemi koji su izolovani, već se poprilično povezuju na net u svakom smilu, i puno zavise od internet konekcije i kvaliteta servera. Što opet znači da mora da se obezbedi čitav dijapazon usluga, koje inače ne mogu da budu pokrivene dotadašnjom politikom cena. U vreme PS2 i Xbox (originalnog) niko nije ni razmišljao o povezivanju na internet, nego su svi igrali single igre na čipovanim konzolama. Sa dolaskom PS3 i X360 to se dramatično promenilo. Trebalo je napraviti servere, osmisliti servise, obezbediti dobre brzine, download, infrastrukturu za masivno simultano povezivanje i permanentno boravljenje više desetina miliona igrača.

Stoga imamo to što imamo. Xbox Live Gold i PSN Plus servisi su potpuno logični, samo je pitanje šta će ti kompanije dati zauzvrat i da li ćeš to osetiti kao nekakav gubitak, ili kao neku dodatnu vrednost, u zavisnosti od toga šta ti ko ponudi. Sony ima veoma fer i dobru ponudu, za pretplatu od 4 evra mesečno ti daje veoma mnogo. Samo 4-5 igara besplatno na mesečnom nivou su dovoljno da vrati investiciju onome ko se iole igra (suma koja iznosi 1 igra godišnje). A gde su popusti, gde su dodatni servisi, pristupi ekskluzivnim dodacima koji npr. mene ne zanimaju uopšte, ali mi je jasno da gomilu ljudi zanimaju. I sad kada na to doda tušta i tma svega i svačega, na primer da moraš da imaš PSN Plus da bi igrao multi, ti kao korisnik to i ne osetiš, svejedno ti je, mogu da dodaju šta hoće. A od 4 evra će uložiti 3 u servere i 1 će uzeti sebi (procene nekih analitičara da je tako raspoređeno).

Tako mogu da mi dodaju i korišćenje brauzera ako treba u pretplatu, svejedno mi je. E sad da li će to uraditi, pitanje je. Ali sigurno će biti razlike među Microsoft-om i Sony-jem šta će svojim korisnicima da ponude. Ne znam šta sve nudi Xbox Live Gold, kažu mnogi da je ripoff, ne znam. Ali nemoj to ekvivalentirati sa onim "što će Sony sigurno da uradi", jer Sony ne mora da daje na poklon 4 igre mesečno, može i 1, ili 2, pa ipak daje 4-5 komada. Mislim, glupo je, naročito što se promoviše PC naspram konzola sa tvoje strane, a Microsoft je i tamo i ovamo :d Sve u svemu, kao što je i Dodatak lepo primetio, uopšte ne razumeš o čemu tačno govoriš, već nastupaš sa visooookog Lovćena misleći da znaš sve, a zapravo rantuješ :)

Poslednja izmena:
Zamolio bih te da me ne stavljas u isti kos sa glupim amerima koji ce da plate i za najvecu glupost koju im ms servira.

Ma dobro ako nisam stavio smajli nemoj da mislis da sam mrtav ozbiljan :) Mislio sam 'kriv si', krivim sve koji su ovo prihvatili ***, jos od Xbox 360, mozda se ja ne razumem kako to sve sljaka, koliki su troskovi, sve to stoji.. Ovo mi je klasicno guranje u usta na silu, kad smo vec kod troskova, kako se isplati svo to 'poklanjanje' igara onda, sve to zvuci vise od ovog koliko traze za pretplatu, ja samo trazim izbor, necu 45 igara uz PS+, umesto toga hocu da ne placam za online igranje.. Alergican sam na bilo kakvo forsiranje.
AKO, je ovo jedino resenje da bi dobijali nove igre, a nesto nisam bas siguran, onda cu pojesti go*no i reci, izvinite, lupao sam gluposti..

@Boris

Ma ok, nisam se uvredio nego kazem posto uvek realno kritikujem sve sto mi se ne svidja. Ovo je vise, aj razumem ms za live gold i apps ali browser...

sad malo odgledah ovaj demo

http://www.ign.com/videos/2013/11/19/xbox-one-uncut-demo

Po meni to bas i ne radi nesto extra, mislim na voice komande. Bas mora da ubode recenicu i naglasak kako treba.

Hmm, njima bolje radi, u cemu li je razlika? Nije to lose uopste ali ipak u mom slucaju verujem da bi mi brzo dosadilo svo to izgovaranje.

@Boris, pošto se Dodatak ubacio u međuvremenu

O ovome sam već govorio na raznim mestima, ali zašto da ne opet...

Tržište konzola se dramatično promenilo u poslednjim godinama, tj. sa poslednjom generacijom. To više nisu sistemi koji su izolovani, već se poprilično povezuju na net u svakom smilu, i puno zavise od internet konekcije i kvaliteta servera. Što opet znači da mora da se obezbedi čitav dijapazon usluga, koje inače ne mogu da budu pokrivene dotadašnjom politikom cena. U vreme PS2 i Xbox (originalnog) niko nije ni razmišljao o povezivanju na internet, nego su svi igrali single igre na čipovanim konzolama. Sa dolaskom PS3 i X360 to se dramatično promenilo. Trebalo je napraviti servere, osmisliti servise, obezbediti dobre brzine, download, infrastrukturu za masivno simultano povezivanje i permanentno boravljenje više desetina miliona igrača.

Stoga imamo to što imamo. Xbox Live Gold i PSN Plus servisi su potpuno logični, samo je pitanje šta će ti kompanije dati zauzvrat i da li ćeš to osetiti kao nekakav gubitak, ili kao neku dodatnu vrednost, u zavisnosti od toga šta ti ko ponudi. Sony ima veoma fer i dobru ponudu, za pretplatu od 4 evra mesečno ti daje veoma mnogo. Samo 4-5 igara besplatno na mesečnom nivou su dovoljno da vrati investiciju onome ko se iole igra (suma koja iznosi 1 igra godišnje). A gde su popusti, gde su dodatni servisi, pristupi ekskluzivnim dodacima koji npr. mene ne zanimaju uopšte, ali mi je jasno da gomilu ljudi zanimaju. I sad kada na to doda tušta i tma svega i svačega, na primer da moraš da imaš PSN Plus da bi igrao multi, ti kao korisnik to i ne osetiš, svejedno ti je, mogu da dodaju šta hoće. A od 4 evra će uložiti 3 u servere i 1 će uzeti sebi (procene nekih analitičara da je tako raspoređeno).

Tako mogu da mi dodaju i korišćenje brauzera ako treba u pretplatu, svejedno mi je. E sad da li će to uraditi, pitanje je. Ali sigurno će biti razlike među Microsoft-om i Sony-jem šta će svojim korisnicima da ponude. Ne znam šta sve nudi Xbox Live Gold, kažu mnogi da je ripoff, ne znam. Ali nemoj to ekvivalentirati sa onim "što će Sony sigurno da uradi", jer Sony ne mora da daje na poklon 4 igre mesečno, može i 1, ili 2, pa ipak daje 4-5 komada. Mislim, glupo je, naročito što se promoviše PC naspram konzola sa tvoje strane, a Microsoft je i tamo i ovamo :d Sve u svemu, kao što je i Dodatak lepo primetio, uopšte ne razumeš o čemu tačno govoriš, već nastupaš sa visooookog Lovćena misleći da znaš sve, a zapravo rantuješ :)
ma šta tupiš sad tu o serverima i o čudima, oni se odvaljuju od keša, uzimaju procenat od svake igre plus što prodaju konzole, taj network servis treba da ponude besplatno korisnicima.

steam isto ima ogromne servere, koliko oni protoka imaju i koliko igara hostuju, pa ti ne traže mesečnu pretplatu za isti.

ali presvetli sony mora da pokrije troškove, jao duše su prave, ma mice jedne male. cmok! :*

ma šta tupiš sad tu o serverima i o čudima, oni se odvaljuju od keša, uzimaju procenat od svake igre plus što prodaju konzole

Do ovde sam citao i onda prestadoh. Valjda ce ti neko vec reci ako si ocigledno neupucen.

Ispada da je core gameplay nebitan, već da je bitna šminka.

pa ne ispada, nego jeste. udjoh u temu za assetto corsu da vidim o cemu se tu radi i od 2 strane sto sam procitao, fazon 3 posta su bila o fizici, ostalo je bilo o grafici, aa itd.. udjem u gt temu, neki ce da kukaju na 2D drvece, lisce, travu, itd(2). kad to citam, imam osecaj da vecini ljudi koji su tu dosli da igraju simulaciju, fizika ne da nije na prvom mestu, vec ni pri vrhu prioriteta. kad takve stvari vidis za taj tip igara, sta ocekujes za one casual?

pa ne ispada, nego jeste. udjoh u temu za assetto corsu da vidim o cemu se tu radi i od 2 strane sto sam procitao, fazon 3 posta su bila o fizici, ostalo je bilo o grafici, aa itd.. udjem u gt temu, neki ce da kukaju na 2D drvece, lisce, travu, itd(2). kad to citam, imam osecaj da vecini ljudi koji su tu dosli da igraju simulaciju, fizika ne da nije na prvom mestu, vec ni pri vrhu prioriteta. kad takve stvari vidis za taj tip igara, sta ocekujes za one casual?

I onda gejmplej video gde BMWov automobil driftuje po trkačkoj stazi poput Lebovog Citroena na makadamu u Argentini ili gde već. I onda je to kao realno, jer se boriš sa automobilom, umesto da se boriš sa stazom u poslušnom i snažnom automobilu. Kao Richard Burns Rally kad je došao, nisi mogao da uđeš u krivinu sa više od 30, i to je kao "realno". Samo da su pogledali neki prenos auto-trke na Sport Klubu, videli bi koliko trkački automobili ne smeju da deluju neposlušno. A ovde svaki čas kontre volanom, zanošenje, whatever.

***, dominiraće ljudi koji su najglasniji, a mi to očito nismo. Naravno, jasno je meni da su nekada realnost i fizika u potpuno drugom planu, i sam volim mnoge igre koje nisu čule za bilo koju vrstu realizma, ali me opako smara kada se igre koje to makar pokušavaju da donesu rangiraju sa ostalom boranijom po kriterijumu "zabavnosti". Jer je zabavno ako je teško jer je to izazovno, ili ako je lagano jer je to pitko. Ili još gore, ako im i taj nedefinisani kriterijum zabavnosti ispunjava kriterijume, odmah kreću neke dvadesete primedbe, tipa grafika je loša, publika je bezveze, šta znam. Ili kao ovde Boris, što je u kameri sa branika prisutan obrtomer, ili zašto je muzika jadna...

Ne znam kakva je ova Forza, izgleda da je to najbolja igra za Xbox One trenutno, što se ekskluziva tiče. Ali opet, i od nje je uglavnom Need for Speed bolje ocenjen, i onda ispada da je ni ne treba uzimati, jer šta će ti ako imaš NFS, koji je dostupan na svim platformama, i za PC i za konzole. Strašno. A smeo bih da garantujem na neviđeno da je Forza bolja od NFSa.

Poslednja izmena:
Forza je losije ocenjena zbog nedostatka sadrzaja.
Ocigledno je da planiraju da izvlace pare DLC-ovima i mikrotransakcijama.

1384976898-jetons.png

A sto se poredjenja sa NFS tice, sigurno je bolja igra :).

Poslednja izmena:
I onda gejmplej video gde BMWov automobil driftuje po trkačkoj stazi poput Lebovog Citroena na makadamu u Argentini ili gde već. I onda je to kao realno, jer se boriš sa automobilom, umesto da se boriš sa stazom u poslušnom i snažnom automobilu. Kao Richard Burns Rally kad je došao, nisi mogao da uđeš u krivinu sa više od 30, i to je kao "realno"..

Nemoj filipenko, molim te, ozbiljno.. Drzi se Morrowinda i Baldur's Gate-a, ozbiljno, to je kao da sam ja upao u neku od tih tema i lupetam o napitcima i da je Cthala magija bolja od Ihners-ove.. Video sam tamo i u AC temi sta si napisao, facepalm izvini.. Ako nisi cuo za driftovanje nema smisla da bulaznis tako :) Ja tu disciplinu ne volim previse ali ona ti je najbolji dokaz koliko je fizika dobro uradjena ako drift tehnike koje radis u stvarnosti prolaze i u simulaciji.. Znaci one voznje sa mobilnih telefona gde savrseno auto prijanja u krivinama su najbolje, ako ces po toj logici? :D Bas si ono, debelu glupost lupio..

Stvarno nisam :) Ne radim to uopste, da lupim glupost o kojoj se ne razumem u temi za igru koju ne igram/koja me ne interesuje.. Ako se nekad ubacim za KZ, FIFA i slicno, to sto ih SAD ne igram ne znaci da ne znam o cemu se radi, kako ih prave, i da ih nisam igrao ranije.. :)

Pa da, to što si igrao igru iz 2005. koja ima slično ime ti daje sposobnost apsolutnog poznavanja igre koja danas izlazi, za razliku od, jelte, nas ostalih.

Stvarno nisam Ne radim to uopste, da lupim glupost o kojoj se ne razumem u temi za igru koju ne igram/koja me ne interesuje.

:d

Uopšte...

Pa da, to što si igrao igru iz 2005. koja ima slično ime

Izgubio si me? :)

U svakom slucaju, ako i radim, a ne na taj nacin, to su igre i i oblast u koju sam upucen, ono sto si ti napisao je ipak vrhunac.. :) Drajverova skola, al on barem vozi GT jednom u dve godine i kao zna pomalo oko toga :D ;)

U pravu je Boris u potpunosti.

RBR je bila odlicna simulacija, jedino je falio osecaj tezine automobila.

A ti filipenko ipak nisi gledao WRC cim kazes da su ti automobili poslusni. Pa u celom jednom stejdzu koji recimo traje 3 minuta, od tih 3 minuta mozda 5 sekundi ne rade manevre na volau, tu se naravno podrazumevaju i oni sitni manveri.
Znaci po tebi moze covek normalno da udje u lakat krivinu sa 60 km/h, osvesti se malo ;).

Bas se vidi da nisi iz vozackog sveta ;).

RBR je do dan danas najbolja simulacija relija.
Koliko je to tesko simulirati govori podatak da se niko ozbiljno nije priblizio tome za poslednjih 8 godina. A mozda i nije problem simulirati to, mozda je problem do igraca kao sto si ti :), kojima je to bilo pretesko, a takvih je vecina i eto kurslusa u ovom zanru...

U TOCA trkama su automobili poslusni i voze kao po sinama.

Poslednja izmena:
"jedino" :D

Nego, jel' ovi iz MS-a stvarno planiraju da naplacuju in game cash? :D HAHAHAHHA! Pa sto nisu izbacili onda free Forza igru pa se onda izivljavali sa mikrotransakcijama? ...

Dal' ce iko zdrave pameti ovde, da da pare za ovu kantu?

I Forza i GT su odavno grajnderske igre.
Ne cudi sto ce u obe biti mikrotransakcija.

Mada, meni je najveci utisak to sto cene rastu sa brojem zetona :D.

OK. Mislio sam da ti naplacuju vise to sto kliknes jednom, a ne 100 puta.

U pravu je Boris u potpunosti.

RBR je bila odlicna simulacija, jedino je falio osecaj tezine automobila.

A ti filipenko ipak nisi gledao WRC cim kazes da su ti automobili poslusni. Pa u celom jednom stejdzu koji recimo traje 3 minuta, od tih 3 minuta mozda 5 sekundi ne rade manevre na volau, tu se naravno podrazumevaju i oni sitni manveri.
Znaci po tebi moze covek normalno da udje u lakat krivinu sa 60 km/h, osvesti se malo ;).

Bas se vidi da nisi iz vozackog sveta ;).

RBR je do dan danas najbolja simulacija relija.
Koliko je to tesko simulirati govori podatak da se niko ozbiljno nije priblizio tome za poslednjih 8 godina. A mozda i nije problem simulirati to, mozda je problem do igraca kao sto si ti :), kojima je to bilo pretesko, a takvih je vecina i eto kurslusa u ovom zanru...

U TOCA trkama su automobili poslusni i voze kao po sinama.

Apsolutno nema veze sa životom Richard Burns Rally. Ima, za one koji nikada nisu vozili automobil, i koji se lože da igra treba da bude što teža. RBR se i oslanja na to, i donosi potpuno nerealistični fizički model, koji kod velikog broja ljudi iz nekog razloga prolazi kao "najbolji" samo zato što je težak za upravljanje. Ne može da u krivinu u kojoj moj najdifoltniji mogući Golf bez apsolutno ikakve budževine ulazi bez problema u trećoj brzini pri 50-60 km/h i to držeći traku trkački auto ulazi sa 40-50, pa još da zanosi. To je prosto nemoguće.

Uopšte ne pokušavam da kažem da se u lakat krivine ulazi bez manevra ili korišćenja ručne/driftovanja/whatever, ali je RBR apsolutno tupava igra, u smislu prenošenja realnog ponašanja vozila na traku. To je Need for Speed u ogledalu. Hvala bogu, ima dovoljno ljudi koji imaju osnovne predstave o vožnji da se ne lože na situacije da automobil zanosi guz prilikom pravolinijskog ubrzavanja sa 40 na 80 km/h pa su im takve stvari sumnjičave.

Inače, razbijao sam se od voženja svih prvih Colina, Rally Trophy je takođe imao posebno mesto u mom srcu :) Drage volje sam izlazio svima na crtu. RBR je obična truba, igra za one kojima ne smeta potpuno nerealno ponašanje automobila, samo ishajpovano da je "realno" zato što vozilo ima neshvatljivo besmislen sistem upravljanja. Svakom autu, pod uslovom da su gume iole dobro izabrane, mora da se oseti traction, prijanjanje sa podlogu, inercija, ne može to da leti tamo-vamo. To je potpuno nevezano sa svim onim što vozač unutra radi i koliko vrti volan ili šalta brzine.

Neka drajver presudi :d

Svakom autu, pod uslovom da su gume iole dobro izabrane, mora da se oseti traction, prijanjanje sa podlogu, inercija, ne može to da leti tamo-vamo.

otisao sam na tubu da pogledam malo taj rbr kako izgleda i moram priznati da nisi u pravu. bas su lepo simulirali inerciju i prijanjanje za podlogu
ako si čamac :S:

Evo i ovde, odnosi se i na Xbox i na PS4. Arstechnica objavio i rezultate zagrevanja. Džaba očito Xboxu onoliki kuler i priče da se PS4 pregreva, mogu da spamuju još malo. :d

Rezultat 46.11 stepeni za Xbox naspram 37.77 stepeni za PS4 (115 vs 100 degrees fahrenheit :) )

sad videh vest na bencnhu, nerealni ljudi stvarno :)

Tek što je danas objavljena nova Microsoft-ova Xbox One konzola, Digitimes nam donosi izveštaj prema kome ova kompanija već sprema novu verziju Xbox One. Prema izvorima iz lanca snabdevanja, nova verzija konzole će se pojaviti već tokom prvog tromesečja naredne godine. Isporuke Xbox One konzole sa prouzvodne strane počinju sa milion jedinica mesečno, a u sledećem tromesečju će biti povećane, navode isti izvori. Podsetićemo da se Xbox One konzola od danas može kupiti po ceni od 500 dolara

otisao sam na tubu da pogledam malo taj rbr kako izgleda i moram priznati da nisi u pravu. bas su lepo simulirali inerciju i prijanjanje za podlogu
ako si čamac :S:

Ma da bre, to je užasno šta su napravili. Odvozam desetak-petnaestak trka, još se tripujem da nešto gadno ne umem da podesim, da li gume, da li trap, šta god, na kraju skapiram da je prosto igra takva - može komotno da nosi naziv Star Wars Racer ili šta god. I onda dođu likovi kojima je to super, jer je valjda poenta cimati se i boriti sa automobilom a ne sa stazom, i proglase ga za najrealističniji reli do dana današnjeg...

sad videh vest na bencnhu, nerealni ljudi stvarno :)

Stvarno nisu normalni. Ne znam sta zele da promene i dal ce biti velike promene u pitanju dizajna/velicine hard diska ili ce jednostavno ponuditi verziju bez Kinect-a za 399$. To bi bilo ok.
Sad ko god je nameravao da kupi X box One bi trebalo da se strpi do marta. Ionako nema sta da se igra do tada.

Poslednja izmena:
Stvarno nisu normalni. Ne znam sta zele da promene i dal ce biti velike promene u pitanju dizajna/velicine hard diska ili ce jednostavno ponuditi verziju bez Kinect-a za 399$. To bi bilo ok.
Sad ko god je nameravao da kupi X box One bi trebalo da se strpi do marta. Ionako nema sta da se igra do tada.

Takav Xbone ne bi imao nista da ponudi naspram PS4 koji kosta isto (400$).

Nazad
Vrh Dno