Šta je novo?

X3 - Reunion Topik

gx-x

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.02.2004
Poena
720
Dakle sjajan nastavak X serijala, ja sam totalno navucen, ceo vikend je igram, cak sam i patch svlacio modemom (82mb). Grafika je jako dobra, jos ako imate hardwer da je tera u punom sjaju sa pristojnim frame rateom...

Za one sa jeftinijim ulaznicama X serijal je poceo tako sto ste vi kao test pilot sa zemlje (pilot svemirske letelice) probavali jump drive i zavrsili u negde u pm i niste mogli da se vratite, ovo je X1 - Beyond the universe (ako se secam doro tako se zvao), bese to davne '99 ili tako nesto, 2004 se pojavio nastavak - X2 - The Treat - gde se nalazite u ulozi sina od test pilota iz prvog dela itd. (grafika takodje sjajna) i sada evo nama - X3 REUNION !

Sta reci, poboljsali su interfejs, nije vise onako konfuzan kao u X2, dodali su dosta skriptova (na zahtev publike) koji olaksavaju neke stvari, dodali su sota novih "vozila" , poboljsana Argon Nova pod imenom "Nova Vanguard" (veca brzina, bolji handling, jaci "reaktor") i skoro svi modeli su dobili naslednike, ukljucujuci i Titna :) (MK3)

Ono sto je meni bedak je to sto su izbacili kokpikt, ima HUD naravno koji je dobar ali nema vise kokpikta :( Valjda nisu imali vremena da ga urade za sve brodove ili ko zna sta...

E sad da vam kazem odmah: igru nemojte ni da pocinjete da igrate bez 1.2.1 patcha jer radi uzasno lose (citaj na bartonu 3200+ FSB 220, 6800GT 1GB rama secka i swapuje sto god da namestis o dgrafike i rezolucije), sa patchom sve radi ok (naravno ako imate neki r9250 ili FX5200 ne ocekujte cudo...ja je igram na FX5900 i radi mi ok u 1280x1024 sa low shaderima)

U samoj igri neke stvari su pojeftinile, neke su poskupele, sve svemirske stanice su nove i za razliku od dosadasnjih postoje u tri velicine (S,M,L) i sada mozete da kupujete i shipyard i trading station i sve sto postoji u igri !

Nekoliko tipova za grafiku:

shaders: 1. Low (daje specular map) 2. Medium (specular, mali bump, refleksije i mogucnost ukljucivanja "post procesing eff." tj. GLOW-a - za ovo ce vam trebati jaca karta od mog FX5900) 3. High (perverzija, SM 3.0 BUMP, HDR, Specular, sve moguce refleksije :zgran: )

Za FX seriju grafickih: ili igrajte na low shaderima ili: U riva tuner-u pod DX opcijama forsujte shader version 1.4 ili 1.3 pa mozete igrati i na MEDIUM shaderima (ne izgleda isto kao na sa PS 2.0 ali radi za nijansicu losije od LOW na 2.0, a daje refleksije (ne radi GLOW) i bump)

PS. Igra JEDE ram koliko god ga imali, ako iamte 512mb rama bice cupavo, ja imam 768 i radi skoro ok :)

Jedno pitanje, da li moze pristojno da se igra bez joystick-a? Nikako da kupim novi, a moj stari Saitek Cyber Digital nema drajvere za XP niti ce ih imati :(

Da, bilo bi fino da su ga optimajzovali za misha, kao poslednji freespace... Imam igru odavno, ali nikako da je pokrenem... a video sam screenove, stvarno izgleda boli glava.

da zaista, nikad nisam imao srece sa dzojsticima lomio sam dva tri komada i shvati oda se ne isplati to za mene - pa vazi i za mene - kakva je optimizacija za mishonju?

Pa X2 je mogao sa mišem. Naravno ne toliko dobro kao sa Joystikom (ja sam koristio Saitekov Cyborg evo), ali ko se navikne s mišonjom, išlo je to. X3 još nisam isporbao al koliko sam čuo može sa mišem.

pa ja igram misem, isto je kao i i X2 (za misa), sto se dzojstika tice kolko sam citao dosta su poboljsali podrsku i popravili naspram X2.

PS. Da se ispravim, naziv prvog dela nije onaj sto sam napisao u uvodnom postu vec je: X - Beyond The Frontier

Negdje sam čitao da pri instalaciji treba čupati kablove iz CD/DVD uređaja. Jel' to tačno?

Kod mnogih igara u poslednje vreme je to obicaj... i sa ovom je ;)

ne treba nista cupati...lepo ubacis DVD i radi

Videh lepe reči o ovoj igri pa sam prvo uzeo da prvo odigram X2 i skroz je cool. Malo sam se namučio oko kontrola čitaj: morao sam da listu istih zakačim na zid ispred sebe dok igram da bi sve popamtio. Skroz je fino odrađen efekat svemira i okruženja :) Podsetih se davno provedenih noći uz Homeworld. Skoro sam počeo da je igram a imam utisak da će potrajati s obzirom na to koliko se stvari brzo odvijaju :)
Kad (ako) završim sledi X3

Iskreno, ne bi nista izgubio ni da si krenuo odmah da igras X3! Grafika je mnogo lepsa, ispravljene su neke mane (interface pre svega) i dodata neka prosirenja... I to je to :D
U sustini, X3 je vise evolucija nego revolucija, tako da batali X2 i uzmi X3, inace ce te opasno smoriti kada posle ogromne kolicine vremena provedene uz X2 predjes na X3 i shvatis da poboljsanja nisu vredna jos par nedelja tvog zivota, a i sustina igre je ista

sto da batali X2 ? Pa prica od X3 se nastavlja na onu iz X2, a X2 je jos bolji za pravljenje para od X3 i svakako ga vredi igrati, samo treba skinuti trader skripte. U X2 se khaak brodovi pojavljuju mestimicno u svim sektorima tako da nisi nigde bezbedan (citaj traderi i stanice nisu bezbedne) pa je igra konstatno uzbudljiva, u X3 posle zavrsenog plota imas osecaj kao da zivis u vatikanu, nema kriminala niko te ne dira itd. nemas sta da radis, bukvalno, nista te ne tera da kupis destroyera da ti barni sektore, dok sam u X2 morao da kupim destrojera da mi brani rudnike u ore belt-u...

Pa bas zbog toga. Ako posle X2 predje odma na X3 shvatice brzo da ne vredi tolikog vremena i cimanja, i smorice se i bataliti.

gx-x je napisao(la):
samo treba skinuti trader skripte
xplain yourself :)
Igra ide fino .... jedino što ne znam koliko da se posvetim trgovini koliko side misijicama a koliko glavnom questu??? To mi bash nije najjasnije.

pa odes na egosoft forums, pa na X2 universe pa na skripte, tamo malo searchuj za trading/trader skripte. Olaksavaju ti posao dosta, kupis frejtera, ucitas mu skriptu (nije nista komplikovano, naci ces sve kad nadjes i skripte), das mu kolko para da ima na raspolaganju, kupis mu best price locator i on ti pravi pare dok ti radis nesto drugo. preporucujem ti da ne ides daleko u misijama dok ne kupis Argon Novu ne stavis jos max stitove i beta HEPT lasere. Za sve to ti treba oko 20 miliona Cr.

Preporucujem ti takodje da nadjes neke dobre asteroide i napravis rudike na njima. ASteroide skeniras tako sto moras da kupis mineral skener, pridjes astero. na 10km (i manje) i jednostano stisnes dugme da ti pokaze info (kao i za bilo koji drugi objekat). Sta god radio, nemoj da stavljas rudnik na astero. sa yield-om manjim od 40, a ima ih sa 60 (yield odredjuje koliko ces rude dobiti za 2 minuta koliko traje jedan ciklus "vadjenja"). Rudnici su realtivno jeftini (treba da unajmis mamuth-a da i da mu kazes da se dokuje na space dock i onda tek mozes da kupis stanicu) ali racunaj da ti treba i dva frejtera sto veca, jedan da im kupuje energy cells, drugi da prodaje Ore/Silicon. nemoj se oslanjati na to da ce AI kupovati od tebe, nema leba u tome :)

dalje, na oruzjima se dobro zaradjuje, kad je neka fabrika oruzja puna, kupis odletis do trading porta i tamo prodas. Ako recimo kupujes beta HEPT lasere, mozes da zaradis i 20.000Cr. po komadu (jedino sto kostaju 200.000 :) )

Aha ... hm ... ja sam tek stigo do dela gde tražim ćaleta sa onim ortakom ... a pritom blage veze nemam gde se ortak nalazi :)
Još me nešto muči. Igrao sam onaj pilot licence simulation tutorial gde se boriš protiv nekih likova i potpuno sam nesposoban. Namestim zadnji top da puca auto na neprijatelje a ja kao pokušavam nekog da ubijem onim plasma pucaljkama al ko retard, sve vreme mi onako fino beže i vrlo teško ih je pogoditi jer se teško kontroliše mišem. Da li postoji još neka caka ili sam ja jednostavno operisan? :)

Postoji mod za kokpite ali ne radi pod 1.3 patch-om, verovatno ce se pojaviti opet za neko vreme. Bez kokpite jednostavno ne mogu da igram igru. I pored novog patch-a igra je i dalje puna bagova i deluje nezavrseno. Veliki minus za Egosoft jer su prethodni delovi bili daleko bolji sto se tenickog dela tice

@killbane:

on prica o X2

@senteced

imas u opcijama, tj u ship meniju da ukljucis targeting computer, e sad ne znam na pamet ali ima 3 opcije, iskljucen, dodatni cross hair koji izracunava putanju/brzinu protivnika i u njega pucas da bi pogodio brod, i poslednja je da ti brod sam delimicno popravlja nisanjenje.

Dalje, X se vozi malo drugacije od ostalih space sim igara. Svaki brod ima drugaciji handling. Veliki brodovi imaju OCAJAN handling i prakticno se ne mozes okretati. NE brini, vremenom ces nauciti. Bitno je da se igras sa strafe-om (to moras da kupis) i sa brzinom kojom letis, to moras pratiti, tj gledati kolko je brz protivik, nema smisla da obleces oko njega sa 300m/s ako on ide 75, znacirafal u njega frontalno, prelet, okret, smanjis brzinu i rokas mu u zadnji trap (ako nema turet, ako ima onda iskosa bla bla, to je skill, ne moze se objasniti). Savladaces vremenom.

Ima li neko "ono za ono" da se nemucim sa vadjenjem kablova ? Ako nije veliko pa na mail ako moze, ili neki link na mail.
Tnx.

Nekada sam igrao Elite i propustio detinjstvo. Pa me zanima koliko je tesko nauciti komande, uklopiti se u igru itd...u X3, nesto mi govori da cu postati ovisnik i da je ovo igra za mene (obozavao sam Freelancer-ali to je tako kratko i jednolicno). Jeste da imam do 3 sata vremena za igranje dnevno ali valjda vredi pomuciti se mic po mic. Da li je onaj patch potreban ako imam bas jaku masinu? :)

Poslednja izmena:
nema mnogo kontrola uopste (sto se pilotiranja tice) stadard, gas, strafe, targeting, menjanje raketa i ispaljivanje istih - i pored toga imas docking, comms, izlazenje iz broda, i skeniranje. Ostatak komandi je po menijima, tj kad otvoris neki meni imas sortkute ali mozes i misem. Ako si ljubitelj space-sim savladec osnovno za 15-min, ostalo ces savladati vremenom po potrebi.

patch je OBAVEZAN, bez njega je igra bukvalno ko beta verzija.

Još jedno pitanje: da li u mogu nekako da se popravljaju brodovi? Nisam uspeo da skinem trade skripte :)

mogu, sletis u shipyard i tamo ti prva opcija bude popravljanje, samo skupo je , tako da pazi ubuduce

hvala :) Igra je teska kad se pocinje, zato pitajte i pomoci cu vam koliko mogu !

bakiba je napisao(la):
Da li je onaj patch potreban ako imam bas jaku masinu? :)
Negde sam procitao da bez obzira koliko jaku mashinu da imas igra ce da ti secka. Kada sam instalirao patch 1.3 igram je bez problema na semp64 2500+ 768 mb rama i radeonom 9550.
NA oficijalnom sajtu i kazu da sa ovim patchom igrica mnogo optimizovanija.

Vrh Dno