Šta je novo?

X2 4400+ G2 Overclock

vdr81 - pa super onda, znaci normala.
nova mashina, pa je malo turiram :D, josh nisam imao posla da vidim napredak u radu naspram xp1700. ma nek fercera ovako i ko ga sljivi, super je. sasvim lepo se igram i radim, sto me podseti na virtual tenis :)

thnks

toxic - i ovo je preterivanje. ako udjem u delove sekunde ima da poludim :D

NIsam siguran da li je problem u ploci,mozda je pre do mem.kontrolera(ili gremlina naravno;)).Probaj da menjash dividere u biosu kako bi rasteretio memoriju pa onda utvrdi max OC procesora,ako imash zivaca i vremena.
I jos nesto ,zasto si stavio mnozilas procesora na 11?Stavi 11.5(def) da bi malo rasteretio FSB ako vec sumnjas na plocu.

stavio sam namerno da povecam fsb, necu vise da se petljam. ovo mi je super. kapiram da je obrni okreni to neki maximum. do sledece mashine ovo mu je takt. naravno ako ne pravi probleme.
hvala svima

@drfedja - nisam nasao to x4, ali ima cpu nb ht link speed i stavio da mi bude 800mhz, sto ispadne 1000mhz i stavio mnlozilac na 260 i cvrc, nece da radi.
nece da predje 1.75ghz izgleda. ma zadovoljan sam ja i ovim. sta mu fali.

Stavi HTT na 800 Mhz. Stoji ti na Auto. 800Mhz znaci 4x200Mhz ;)

E ako 1.35V racunas na default napon, onda se moze reci i da moj primerak moze stabilno na 3ghz, jer mu za toliko treba tacno 1.325V da bi bio potpuno stabilan (na toliko ga i drzim trenutno). Za 3.1ghz mu treba tacno 1.375V sto je blago podizanje napona.

E sad on planira da uzme 4400+ koji nema otkljucan mnozilac, pa se u pricu ukljucuju i brojni drugi faktori kao sto su ploca, memorija, gremlini itd :smoke:
Baci pogled na http://fab51.com/cpu/guide/opn-am2.html
Default napon za X2 5400+ G2 je 1.325-1.375 v za 2.8 Ghz. Ne mozes ocekivati tako visoke taktove >3.0 Ghz sa 1.25v.
Primera radi, ovde imam jedan F3 90nm X2 3800+. Radi na 2.8 Ghz na 1.25 v, sto se uklapa u 65W profil. Bez problema moze na 1.35v na 3.0 Ghz, ali na njegovom default naponu koji je odredjen za 2.0 ghz nema sanse. Za 90nm AMD tehnologiju default napon je 1.4v, za 65nm je 1.325, a fabrika dodatno tweakuje proces i smanjuje napon da bi dobili manji TDP. Cinjenica je da taj G2 @1.4v i 3.2 ghz nece preci 89-105W, sto je moguce ohladiti normalnim coolerom. To za AMD nije uopste los rezultat.
Sto se tice ploce za oc. u poslednje vreme jako dobre rezultate daju Biostar ploce, a uz to su i veoma jeftine. Prakticno dobijas isto ono sto dobijas i sa DFI Infinity.

Poslednja izmena:
prob`o - nece
stavio i 800mmhz i 600mhz i jok, fsb je bio 260 sto bi dalo oko 2800mhz. verovatno treba da mu se digne napon. to necu da radim jer ce da mi radi brze fen. a to ne zelim.
igracu se malo bash da vidim pa cu da postujem

danke

Probaj memoriju da spustis na 667 ako je na 800, pa dizi htt dalje.
Evo ja sam se bas danas poigrao sa jednim G2 4800+ i uz malo podizanja voltaze ide na 3.2 full stabilno.

Ploca je Biostar TA770+ , sa pravim biosom radi posao kako valja.
Inace default napon za ove procesore je 1.37v, tako pise i na fab51.org. Sa 6% dignutog napona procesor ne prelazi 52 stepena sa CM HyperTX coolerom.

Poslednja izmena:
Hm, sasvim lepo, sasvim lepo! Bravo i za rezultat.

Poslednja izmena:
Rezultat moze da se "nategne", ali onda kako kaze deksi10 nema ni "S" od stabilnosti. Primerak je vrlo slican njegovom 5000+ BE, radi na 3.2 ghz stabilno sa 1.45v, 3.33. ghz bi mozda moglo da se izvuce stabilno uz ekstremno hladjenje i ekstreman napon. Problemi koji se javljaju su standardne greske u radu memorijskog kontrolera pri overkloku procesora. Kada podignes procesor, Orthos prime FFT test ne prolazi, kao i memtest iako je rad sa memorijom u redu. Gromacs core prolazi i sa nizim naponima.

Jel' mi ti rece da 4000+ imaju problem sa memorijskim kontrolerom na 2,9GHZ, za stabilan rad? Ako jesi bio si u pravu.

Svi brisbane procesori na nekom taktu imaju problem sa IMC-om. G1 na 2.8-2.9 ghz G2 na 3.25-3.4 Ghz.

Bre moguce je da si u pravu???

KO ce da ga zna...Sa druge strane,pojavljivanjem G2 revizije su se stekli uslovi za izbacivanje na trziste nekog X2 athlona na 2,9 ili 3.1GHz(zbog polovicnog mnozioca brisbane jezgra),umesto toga dobili smo BE 5000+ za kojeg 95% prosecnih korisnika i nezna cemu je namenjen...Jos kad u specifikacijama kupac(koji zeli CPU na ~3GHz) vidi da mu je def takt na "samo" 2.6GHz,nece se dugo zadrzavati na njemu.
Cudna im je ta politika...Ubedjen sam da bi AMD vise zaradio prodajom "brisbane"procesora sa mnoziocem 15.5(zakljucanim) nego na BE...Udaljio sam se malo od teme.;)
Sve u svemu,AMD-ov IMC definitivno brljavi i tu nema price,jos kad u sistemu imate neku "superklokabilnu" memoriju poput mene ,OC prerasta u umetnost.

Poslednja izmena:
KO ce da ga zna...Sa druge strane,pojavljivanjem G2 revizije su se stekli uslovi za izbacivanje na trziste nekog X2 athlona na 2,9 ili 3.1GHz(zbog polovicnog mnozioca brisbane jezgra),umesto toga dobili smo BE 5000+ za kojeg 95% prosecnih korisnika i nezna cemu je namenjen...Jos kad u specifikacijama kupac(koji zeli CPU na ~3GHz) vidi da mu je def takt na "samo" 2.6GHz,nece se dugo zadrzavati na njemu.
Cudna im je ta politika...Ubedjen sam da bi AMD vise zaradio prodajom "brisbane"procesora sa mnoziocem 15.5(zakljucanim) nego na BE...Udaljio sam se malo od teme.;)
Sve u svemu,AMD-ov IMC definitivno brljavi i tu nema price,jos kad u sistemu imate neku "superklokabilnu" memoriju poput mene ,OC prerasta u umetnost.

Sta ces kakav je takav je (AMD), nas je! :D:D:D

...umesto toga dobili smo BE 5000+ za kojeg 95% prosecnih korisnika i nezna cemu je namenjen...Jos kad u specifikacijama kupac(koji zeli CPU na ~3GHz) vidi da mu je def takt na "samo" 2.6GHz,nece se dugo zadrzavati na njemu.
...

Onda bi BE 5000+ ugrozio BE 6400+ koji je i dan danas u prodaji...
Činjenica je da bi svi G2 jezgro mada ni F3 nije loše, pogledajte skorove sa 6400+ BE i ovim novim Athlon-ina sa 1Mb cache-a, besno se OC-uju, svi preko 3Ghz...

Hteo sam da vas pitam da li su ovo normalne temperature. Cini mi se da mi se procesor suvise zagreva i to u desktop rezimu.

Biotarov program za fan, pokazuje da je temperatura 37c, mada mi u biosu pokazuje i do 45c, a brzina kulera je automatska i podesena na 1762rpm.

Interesuje me da li komp, mozda moze da se restartuje iz ovog razloga, i da li napajanje koje nije brend MS industrial 550W moze da pravi problem. Kada sam testirao na onom sajtu koliko mi je potrebno napajanje, on mi je pokazao ne jace od 300W pa me sada cudi da komp mozda nema dovoljno struje ili sta vec.

Takodje me interesuje, da li mogu ja manuelno da promenim brzinu kulera, i do koje granice? Da ga jednostavno stavim na najjace? :(

Takodje u normalnom rezimu, graficka X1950 pro se greje izmedju 52-60 sto takodje ne znam da li je mnogo, ili su to normalne temperature. Njen softver pokazuje da je daleko od crvene zone :)

Onda bi BE 5000+ ugrozio BE 6400+ koji je i dan danas u prodaji...
Činjenica je da bi svi G2 jezgro mada ni F3 nije loše, pogledajte skorove sa 6400+ BE i ovim novim Athlon-ina sa 1Mb cache-a, besno se OC-uju, svi preko 3Ghz...

6400+ radi po defaultu preko 3 Ghz, tacnije na 3.2! :d
I to u 90nm. Medjutim, 90nm CPU-ovi nemaju problem sa IMC-om, nego sa samim jezgrima i disipacijom. Evo ovde imam jedan F3 X2 3800+, retka ptica zabada Gromacs Core, a prolazi kojesta od blend testova pa nadalje i ne trpi voltazu vecu od 1.47v.

Poslednja izmena:
Evo ja sam napokon uzeo dobru plochu i trenutno se orthos vrti 2.5 sata...

261x11.5=3GHz
Vcore 1.35v
HTT 1044MHz
Memorija mi stoji na 333MHz (na vishe nikako nece)

Temperature se krecu od 59-65c na box cooler-u

default napon je od 1.25 do 1.35, zar ne? Na 1.35 nisam uspeo da izvuchem 3.1Ghz inache...

Poslednja izmena:
Jel je to stabilno na 3,3??? Na kom naponu?

my.php
[/URL][/IMG] Stabilno i za svaki dan ako neko ima neku sugestiju neka kaže :)

Poslednja izmena:
F3 X2 ... ne trpi voltazu vecu od 1.47v...

Daj mi malo više informacija, koji kuler, koje temperature...
I kakva su tvoja iskustva sa OC-om Brisby-a (G2) na ~1.55V i sličnim naponima? Meni ni hlađenje ni memorija nije problem, ploču sam modovao na 1.55V pa *** sad ako uzmem F3 da mu ne bude mnogo ovaj napon?
Mislim mogu da ga propisno ohladim... Dal da idem na Brisby G2 (može 3.2 kod mene, probao sa ZALMAN 9500, sada imam i 9700) ili da se kockam sa nekim F3 1Mb cache-a?
Šta misliš?

Poslednja izmena:
Ja bi uzo g2 ;)

I kakva su tvoja iskustva sa OC-om Brisby-a (G2) na ~1.55V i sličnim naponima? Meni ni hlađenje ni memorija nije problem, ploču sam modovao na 1.55V pa *** sad ako uzmem F3 da mu ne bude mnogo ovaj napon?
Mislim mogu da ga propisno ohladim... Dal da idem na Brisby G2 (može 3.2 kod mene, probao sa ZALMAN 9500, sada imam i 9700) ili da se kockam sa nekim F3 1Mb cache-a?
Šta misliš?

idi na g2 stteping :) odlicno se klokuje.Meni je stabilan na box qleru na ~ 2.8ghz (qler je na 1900rpm).

Šta misliš?

Ja nisam dirao voltažu ništa i čitajući Dr Fedju dolazim do zaključka da bi malim dodavanjem napona mogao da imam 3,1-3,2 ghz probaću pa ću ti javiti inače sa ovom default voltažom i setovanjima koje vidiš na mojoj fotki sam isterao 2,99 a na 3,04 nije hteo da se podigne Win ovaj takt mi stoji već treći dan stabilno ne znam koje je jezgro na F3 trebalo bi da je Windsor ali nisam siguran sad ću da skoknem da pogledam na AMD sajtu;)s obzirom na ovog Apacera koji su neki ovde lepo napljuvali ja sam i više nego zadovoljan :banana:

Ti bi stvarno trebalo da budeš prezadovoljan ali tek sa 3.2Ghz, taj cooler je bruka (imao sam ga) samo na kućište stavi dobar izduv čitaj neku dobru 12-icu i nema da brineš za temperature.
Ja sam G2 (5000+ BE) digao na 3.2Ghz ali reko da pitam, dal' bi F3 radio na 3.5Ghz npr. za svaki dan. Verujem da ne bi ali me nešto bocka, negde na nekom stranom forumu sam gledao besne OC-eve, do douše suicide shot-ove i bre ljudi lako dolaze do 3.5Ghz sa dobrim memorijama.
Poenta je k'o što reče fedja, G2 blokira IMC za preko 3.2-3.3Ghz a sa F3 je jedini problem toplota (kad imaš dobru memaru, kad ne onda i memara zna da blokira OC - iskusio sam i to)...
Drugo, možda najbitnije, velika je prednost G2-ke u ceni...

Hvala svima na sugestijama.
:wave:

Ti bi stvarno trebalo da budeš prezadovoljan ali tek sa 3.2Ghz, taj cooler je bruka (imao sam ga) samo na kućište stavi dobar izduv čitaj neku dobru 12-icu i nema da brineš za temperature.
Ja sam G2 (5000+ BE) digao na 3.2Ghz ali reko da pitam, dal' bi F3 radio na 3.5Ghz npr. za svaki dan. Verujem da ne bi ali me nešto bocka, negde na nekom stranom forumu sam gledao besne OC-eve, do douše suicide shot-ove i bre ljudi lako dolaze do 3.5Ghz sa dobrim memorijama.
Poenta je k'o što reče fedja, G2 blokira IMC za preko 3.2-3.3Ghz a sa F3 je jedini problem toplota (kad imaš dobru memaru, kad ne onda i memara zna da blokira OC - iskusio sam i to)...
Drugo, možda najbitnije, velika je prednost G2-ke u ceni...

Hvala svima na sugestijama.
:wave:

Neko je već imao ovde sličnu dilemu kao ti mislim da ti je skupa varijanta da daješ duplo više novca za BE za ljubav 300mhz razlike izmedju njega i G2 4400+ koje je opet pitanje da li ćeš da postigneš a za 55evra razlike možeš da uradiš još neki daleko koristniji upgrade ili da kupiš mnooogooo Tuborga :D

Poslednja izmena:
Vrh Dno