Šta je novo?

X2 4400+ G2 Overclock

Bokaco

Čuven
Učlanjen(a)
31.10.2003
Poena
649
Ortak i ja bi uzeli po jedan, i to bi najurili g2 verziju. Ono sto me interesuje je kakvo je vase iskustvo sa overklokovanjem istog. Mene je odusevila informacija iz testa amd procesora sa bencha gde je 4400 isao na 3150 stabilno bez dizanja napona.
Oboje imamo biostar tf560 a2+.
Da li da i mi ocekujemo toliko sa box coolerom?
Veliki poz.

Ma nema sanse da ide toliko bez dizanja napona, za to ce mu trebati minimum 1.4-1.45V, a box kuler vam nece biti dovoljan za tu voltazu. Najbolje sto mozete da izvuete sa boxom je nekih 3ghz uz minimalno podizanje napona.

To sto pricas je vazilo za G1 stepping. Cak stavise sa odlicnim primercima je tesko islo na 3.0 Ghz sa BOX-om.

Sa G2 je prica malo drugacija, moze bez dizanja napona do 3.1-3.2 Ghz. Naravno sa Box-om. Preko tih 3.1-3.2 treba dosta napona. Vecina ih tera do 3.3 Ghz sa 1.45v na vazduhu. Moguce je sa dobrim hladjenjem izvuci i do 3.45 Ghz.

Poslednja izmena:
Uf taj G2, odlican je!

Ekstraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
Pada mi kupovina 100%!
Hvala momci! Ovo je bilo neverovatno brzo!
Slobodno postujte i dalje misljenja, da ne zatvaramo temu :)

To sto pricas je vazilo za G1 stepping. Cak stavise sa odlicnim primercima je tesko islo na 3.0 Ghz sa BOX-om.

Sa G2 je prica malo drugacija, moze bez dizanja napona do 3.1-3.2 Ghz. Naravno sa Box-om. Preko tih 3.1-3.2 treba dosta napona. Vecina ih tera do 3.3 Ghz sa 1.45v na vazduhu. Moguce je sa dobrim hladjenjem izvuci i do 3.45 Ghz.

Ajde ovako, ja imam 5000+ BE koji je G2 stepping i za koji AMD kaze da su specijalno birani primerci procesora, i nema pojma da radi na 3.1-3.2ghz bez dizanja napona kako ti kazes, ne samo moj primerak, nego i vecina drugih primeraka ovde. To sta na nekim testovima po netu pise da moze, je sarena laza. Cak i za 3ghz moram da mu podignem napon, doduse minimalno, na 1.325V da bi bio 100% stabilan. Moze on da ide i na 3.4-3.5ghz ali tu nema ni S od stabilnosti, moze samo za slikanje. Najveci stabilan klok koji mogu da ostvarim je 3.2Ghz @1.45V i to se moze koristiti za svaki dan. Inace, uzeo sam ga pre par meseci, i ne mogu reci da nisam ocekivao vise, cak sta vise blago sam razocaran AMD-om koji koristim citav zivot, ali nemam nameru da ga menjam, jednostavno, u kombinaciji sa 8800GT vrsi mi posao, sve igre rade odlicno.

Ja hoću da potvrdim što deksi priča.
Na 1.55 je mogao da se slika na 34xx Mhz, stabilan je bio tek ispod 3350 Mhz.
Nisam probao manje napone, ploča mi je modovana na minum 1.55V a i kratko ej bio kod mene, svega dan i po.

Poslednja izmena:
ne verujem da je sarena laza ali verovatno ima istine u tome da se novinarima daju "biraniji" primerci zbog "finijih" testova i boljeg prikaza tog proca (ili druge HW komponente) ...
ja imam isto BE 5K+ G2 stepping i nece stabilno sa def. naponom na 3.2GHz kao sto sam citao na vise mesta, recimo ovde:
http://www.neoseeker.com/Articles/Hardware/Reviews/athlon_x2_5000_black_box/12.html
neoseeker je napisao(la):
Getting to 3.2GHz with the AMD Athlon 64 X2 5000+ Black Edition was trivial. No need to do anything except change the multiplier to 16 - and presto, you have a X2 6400+!
- dosegen on 3.2GHz ali ni price od stabilnosti a ladim ga geminijem, moram VCore da povecavam!

Sa Animanom sam se cuo zbog jednog testa u Digital!-u i rece covek da startujem od 1.5V pa da probam sa clock-om ... e to je vec radilo :)

izvinite sto je offtopic, flight kakve su ti temperature na 2800 mhz? Da li je sa default naponom ili ne?

Poslednja izmena:
ja imam 4400+ g2 65icu, i isto nema sanse da predje 2.75ghz, probam vec mesec dana i sta god da uradim nece preko 2.75, na default naponu.
trenutno sam 11x253=2783 i na 255 mi puca kao zvecka. ovde na 253 je stabilan. OCCT je radio celu noc i preziveo. ostavljam ga ovakvog.
SUPER_PI mi je dao na 1mb testu 32s, a sa defaultom 40s. ne znam sta to znaci u realnom radu, ali mi se dopada razlika :)

Prilozi

• 4400+.jpg
    4400+.jpg
    67.7 KB · Pregleda: 279
  • 4400+memorija.jpg
    4400+memorija.jpg
    50.7 KB · Pregleda: 186
Poslednja izmena:
Au bre, pa sta je sad ovo?????? ko je u pravu? :(

@imalikogatu
Tu nesto gadno ne valja, moj sempi ima u superpiju 31s, nesto mi se cini da tu ogranicava ploca ili memorija. Al da ne ke*jam prvise....

nemoj da me bedachish, probao sam opet i isto, samo ovaj put 33s

ima-li-koga-tu, što ne dodaš malo napona tom CPU-u, jel se greje mnogo?

Au bre, pa sta je sad ovo?????? ko je u pravu? :(

Bice da su svi u pravu(kao po obicaju;))...
Nema tu neke filozofije,verujem da postoje BE primerci koji ce lako dostici 3,4GHz sa nekim prihvatljivim naponima a sa druge strane,sigurno postoje i oni koji ce se pomuciti za 3,1-3,2 GHz, bez obzira na pricu o "probiranju" procesora.
Cinjenica je da pri kupovini proc-a uvek treba mala doza srece pa cak i za G2 reviziju.A i ako se "ubode" dobar primerak,posle imamo naponsku sekciju na ploci,kompatibilnost memorije itd.
U svakom slucaju,verujem da je X2 5000+BE i dalje dobra kupovina(ako ne i najbolja;)).Poz...

P.S.Malo sam se zaneo,tema se odnosni na 4400+G2 ali sustina je opet ista.

Poslednja izmena:
@SerbianBoss, na 1,37v, je doduse tako mi je ranije radio na 2,9, nisam probao sa manjim naponom, mozda bi mi i dalje bio stabilan na 2850, ali i ovako ne mari, ventilator na kuleru mi je na 7v, u Krajsisu je isao do 50c, i tu stane, znaci plafon 50c u Krajsisu. Sa 12v, je druga prica, ali zbog tisine drzim na 7v. I ostalim igrama recimo 42-45c. U idletu je od 27-30, zavisno od sobne temperature ili duzine rada PC-ja.

Poslednja izmena:
@ superstar - ma nisam ja neki overclocker, zadovoljan sam i ovim, a primat mi je i tishina. sa vecim naponom bi se sigurno breze vrteo fen
temperature su idle oko 46-50c a full do 62c

nego superstar i vdr1981 jel vas ne mrzi da profurate na 1mb testu i napisete rezultat. to taje minut.
bokaco me ubi sad ovom recenicom.

Prilozi

• super_pi.zip
    71.5 KB · Pregleda: 117
Poslednja izmena:
ima-li-koga-tu;1364434nego superstar i vdr1981 jel vas ne mrzi da profurate na 1mb testu i napisete rezultat. to taje minut.
bokaco me ubi sad ovom recenicom.

Nemoj da te brine rezultat u Super Pi-u, to je zato sto Brisbane jezgra imaju nesto olabavljene latencije kes memorije, pa stoga i losije rezultate u sintetickim testovima kao sto je Super P, pisano je o tome pre na forumu, evo meni moj 5000+ BE na 3.2ghz postize 28.1s u 1M testu :wave:

@Bokaco
Ako se odlucis da pazarir na kraju 4400+ G2, nemoj da postavljas visoke ciljeve u pocetku, da se ne bi posle razocarao. ;)
A ako si bas zeljan overkloka, prodaj tu plocu sto imas i idi na intel, sta drugo da ti kazem :wave:

Poslednja izmena:
Ajde ovako, ja imam 5000+ BE koji je G2 stepping i za koji AMD kaze da su specijalno birani primerci procesora, i nema pojma da radi na 3.1-3.2ghz bez dizanja napona kako ti kazes, ne samo moj primerak, nego i vecina drugih primeraka ovde. To sta na nekim testovima po netu pise da moze, je sarena laza. Cak i za 3ghz moram da mu podignem napon, doduse minimalno, na 1.325V da bi bio 100% stabilan. Moze on da ide i na 3.4-3.5ghz ali tu nema ni S od stabilnosti, moze samo za slikanje. Najveci stabilan klok koji mogu da ostvarim je 3.2Ghz @1.45V i to se moze koristiti za svaki dan. Inace, uzeo sam ga pre par meseci, i ne mogu reci da nisam ocekivao vise, cak sta vise blago sam razocaran AMD-om koji koristim citav zivot, ali nemam nameru da ga menjam, jednostavno, u kombinaciji sa 8800GT vrsi mi posao, sve igre rade odlicno.

Sta sam tamo napisao ? Da mogu do 3.1 na default-u ~1.35v, losiji primerci, do 3.2 bolji, da im preko toga treba 1.45v za 100Mhz vise. Sta da ti kazem, ima losijih i boljih primeraka, ti verovatno imas prosecan. Pitanje je samo sta si ti ocekivao. 3.2 Ghz stabilno za 65nm AMD nije uopste tako lose.

Definitivno ima primeraka koji mogu da izvuku 3.1 Ghz na default naponu. Pitanje je i ploce, da li ima vdropp. Ako kazem da moze 3.1-3.2 Ghz na default naponu onda mislim na napone do 1.35v. Tu procesor ostaje u temalnoj envelopi koju moze da hladi BOX cooler. Blago podizanje je vec 1.4v, 1.45 je solidno dignut napon, a 1.5v moze vec da bude previse za 65nm i vazdusno hladjenje.
Cinjenica je da ima boljih i losijih primeraka, a i cinjenica je da prakticno svaki G2 moze da izvuce 3.0+ Ghz.

Poslednja izmena:
@deksi10 cheers
oladi se, reko nesto mi ne stima, odmah sam pomislio ovaj ati770 chipset.

ja imam 4400+ g2 65icu, i isto nema sanse da predje 2.75ghz, probam vec mesec dana i sta god da uradim nece preko 2.75, na default naponu.
trenutno sam 11x253=2783 i na 255 mi puca kao zvecka. ovde na 253 je stabilan. OCCT je radio celu noc i preziveo. ostavljam ga ovakvog.
SUPER_PI mi je dao na 1mb testu 32s, a sa defaultom 40s. ne znam sta to znaci u realnom radu, ali mi se dopada razlika :)

Za pocetak smanji brzinu HTT linka. 1250 Mhz ti prijavljuje CPU-z, 250 x5, a tu ti limitaciju pravi ploca. Dakle, u biosu smanji link na 4x i dizi fsb preko 250.

Sto se tice SPi, ne znaci mnogo u realnom radu. Taj program meri brzinu racunanja broja Pi pomocu , kako bi rekao Audiofreak, "suboptimalnog" algoritma, :d ciji kod koristi stari x87 set instrukcija za rad sa pokretnim zarezom, sto je takodje suboptimalno.
Ako te bas zanima koliko ti CPU brzo racuna Pi, uzmi Wolfram Research - Mathematica, pa meri. :)
Sto se tice SPi programa, on daje daleko bolje rezultate sa Intel Core 2 procesorima u prvom redu zbog specificne kesh arhitekture. Sad da li je Core 2 na 3.5 Ghz brzi od AMD X2 na 3.3 Ghz 2x, pa ne bih bas rekao.

Pa ima primeraka koji mogu da izvuku 3.1 Ghz na default naponu. Pitanje je i ploce, da li ima vdropp. Ako kazem da moze 3.1-3.2 Ghz na default naponu onda mislim na napone do 1.35v. Tu procesor ostaje u temalnoj envelopi koju moze da hladi BOX cooler.

E ako 1.35V racunas na default napon, onda se moze reci i da moj primerak moze stabilno na 3ghz, jer mu za toliko treba tacno 1.325V da bi bio potpuno stabilan (na toliko ga i drzim trenutno). Za 3.1ghz mu treba tacno 1.375V sto je blago podizanje napona.

E sad on planira da uzme 4400+ koji nema otkljucan mnozilac, pa se u pricu ukljucuju i brojni drugi faktori kao sto su ploca, memorija, gremlini itd :smoke:

@drfedja - nisam nasao to x4, ali ima cpu nb ht link speed i stavio da mi bude 800mhz, sto ispadne 1000mhz i stavio mnlozilac na 260 i cvrc, nece da radi.
nece da predje 1.75ghz izgleda. ma zadovoljan sam ja i ovim. sta mu fali.

Prilozi

• bios m3a.JPG
    bios m3a.JPG
    63.5 KB · Pregleda: 159

Prilozi

• Clip_4.jpg
    Clip_4.jpg
    286.9 KB · Pregleda: 231
Poslednja izmena:
vdr81 - pa super onda, znaci normala.
nova mashina, pa je malo turiram :D, josh nisam imao posla da vidim napredak u radu naspram xp1700. ma nek fercera ovako i ko ga sljivi, super je. sasvim lepo se igram i radim, sto me podseti na virtual tenis :)

thnks

toxic - i ovo je preterivanje. ako udjem u delove sekunde ima da poludim :D

Poslednja izmena:
nova mashina, pa je malo turiram :D, josh nisam imao posla da vidim napredak u radu naspram xp1700. ma nek fercera ovako i ko ga sljivi, super je. sasvim lepo se igram i radim, sto me podseti na virtual tenis :)

thnks

Dobar ti je rezultat ,uzivaj :).Inace,XP1700 i [email protected] su dva razlicita sveta,posebno u igrama :)(mada i u svemu drugom).

thnks

Što kaže @drfedja spusti HTT magistralu-1250 je puno, a ne donosi ništa.
Zašto ti memorija ne radi u dual već single channel-u? Pretpostavljam da imaš 2x 1GB. Radi na preko 900MHz što je skoro max za neke Transcend-e. Smanji to čisto da je isključiš kao ograničavajući faktor.
I daj još malo soka-napona tom procesoru, nemoj si škrt. :p

Kažeš Virtual tenis! Samo sam se šalio, sve ti radi extra.:D

virtual tenis nisam uspeo pokrenuti na prosloj masini, a ni Coh ni airborne. vec sam jednu zavrsio....jedva sam cekao.

ma ova ploca je cudna, nece da se klokne ni malo kada je memorija u dual channelu. probao sam na 1000mhz i nece

Poslednja izmena:
Vrh Dno