Šta je novo?

X1900XT/XTX u prodaji

• Začetnik teme Začetnik teme starac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
X1900XT u prodaji, doduše još se ne mogu kupiti :d
E do moga!
Inače ja znam francuski 🙂, ništa specijalno, piše da je našao internet dilere kod kojih se može rezervisati X1900Xt za 630 i X1900XTX za 710 evra...
Sve će to G71 pozlatiti :smoke:

Poslednja izmena:
ko je lud da rezervise kartu, kad jos nije ni testove video?

Da, biće to jedna jako jako spora karta 🙂

U 100 evra da bi Nedjo rezervisao kartu odmah na neviđeno da živi i radi tamo :d Kad bolje razmislim on bi uzeo po jednu kartu iz celokupnog spektra ATI ponude kad bi bio tamo 😀

filipenko je napisao(la):
U 100 evra da bi Nedjo rezervisao kartu odmah na neviđeno da živi i radi tamo :d Kad bolje razmislim on bi uzeo po jednu kartu iz celokupnog spektra ATI ponude kad bi bio tamo 😀
...a uzeo bi i XBOX 360 provereno 😀

Poslednja izmena:
Pa covek je IT novinar, uzeo bi naravno sve sto sija 😉

Poslednja izmena:
X1900XT u prodaji, doduše još se ne mogu kupiti :d
E do moga!

Trebao si primjetiti da je Thread pod upitnikom.

ko je lud da rezervise kartu, kad jos nije ni testove video?

U pitanju su pre-ordered primjerci.
16 pajplajna,48 shader procesora,650/775mhz.Šta misliš koliko će to biti brzo?

Radeon X1900 XTX To Score Over 11K? - VR-Zone

We came to know that Radeon X1900 XTX (R580) will officially be clocked at 650MHz core and 1550Mhz for the memory while the X1900 XT will be officially clocked at 625MHz / 1450MHz. The reason for the lower memory clocks for X1900 XT is unclear yet since the X1800XT is already clocked at 1.5GHz. It is also confirmed that R580 has 16 pipelines and 48 shader processors.

More interestingly, we heard faintly that an early sample of X1900 XTX clocked at 500MHz scored 10.2K in 3DMark05 so we can safely presume that the official X1900 XTX will score over 11K. We can expect availability at launch on 24th January and retailers are expected to have stocks a few days before the launch. However, NVIDIA won't just allow ATi to steal the performance crown from them so G71 will be their answer to R580 and it seems NVIDIA is confident that G71 will beat R580. All it takes is a highly clocked, 32 pipes G71 to stop R580.

Ne verujem da ce ATi pre 24. januara za kad je najavljeno predstavljanje imati karticu u vecim kolicinama. Nego da potpalim malo; opet sam naleteo na tvrdnje da G71 moze lako da se pojavi u februaru.

Paradigma je napisao(la):
Nego da potpalim malo; opet sam naleteo na tvrdnje da G71 moze lako da se pojavi u februaru.
Potpali nekim linkom 😀

X1900XT će u modernim igrama biti brži od G71! Mada, znajući da je X1800XT sada brži od 7800GTX-a i u OpenGL naslovima, ko će ga znati... Verujem da će biti naslova u kojima će se "klati", ali je X1900XT mini kambek ATI-ja, čak i u mašine onih koji se kunu u nVidiu... Radeon X2 će biti prava "opasnost" za nVidiu, ali kapiram da ni Chipzilla svo to vreme neće sedeti skrštenih ruku...

Čisto sumnjam da će biti brži od G71 sa 700Mhz za core i 32 pajplajna.Pa i u modernim igrama,koje bi mogle malo zakasniti.

Mada, znajući da je X1800XT sada brži od 7800GTX-a i u OpenGL naslovima, ko će ga znati...

Kojeg GTX-a?Od ovog sa 512mb?Mora da se šališ!?

Poješće ga Nvidia sirovom snagom. R580 ne može doneti nikakvo novo ubrzanje osim onog koje će mu doneti nešto viši takt, a samo može da dođe do lakšeg snalaženja u najkompleksnijim scenama odnosno manjeg pada frejm rejta. Suštinski će doći do nešto većeg prosečnog fpsa zbog manjeg pada istih u najkompleksnijim scenama ali to neće biti ubrzanje u pravom i punom smislu te reči, da se svugde oseti. Sa druge strane G71 ima još veći radni takt i još veću propusnu moć da ga koristi, odnosno sirovu snagu koja će se osetiti odmah i u svakoj igri. Teoretski i ATI bi trebao da brže radi, ali ne u toj meri jer intenzitet korišćenja naprednih instrukcija nije ni približno podjednak u svakoj igri.
Naravno, sad će da uslede demantiji u stilu "ma videćeš za 3-4 meseca dok ATI optimizuje drajvere, osetiće se poboljšanje u 2 a možda i u 3 igre. A zar nisi video kako 3d mark leti" :d

Poslednja izmena:
Zeleni ce oprati crvene i u ovoj rundi. To sto ce se neko izivljavati za godinu dana sa pixel shaderima jer ih ima za dzabe na ATi-ju, nema nikakve veze sa zivotom. Do tada ce biti univerzalna arhitektura sa unitima koji se po potrebi koriste kako za geometriju tako i za operacije nad pixelima. Preraspodela resursa za ovaj ili onaj posao postaje izlisna.

kad sam rekao ko je lud da je naruci, a da ne vidi testove, mislio sam da ce mozda za slicne pare moci da se kupi G71 koji ce mozda biti brzi, a ne da je R580 spor...

Kad se svemu tome doda cinjenica da vise pixel shadera znaci isto koliko i SSE2 ako se ne koriste kao i da je memory bandwidth/latency zapravo ogranicavajuci faktor jer kartice imaju dovoljno sirove snage...

za mesec dana cemo videti na cemu je koji proizvodjac, a dotle nek mi neko objasni sta su to "moderne" igre?

audiofreak je napisao(la):
Kad se svemu tome doda cinjenica da vise pixel shadera znaci isto koliko i SSE2 ako se ne koriste kao i da je memory bandwidth/latency zapravo ogranicavajuci faktor jer kartice imaju dovoljno sirove snage...

E, gde ti je bio taj pragmatizam u epskim AMD vs Intel diskusijama... 😀 😀

Ser_Zile je napisao(la):
za mesec dana cemo videti na cemu je koji proizvodjac, a dotle nek mi neko objasni sta su to "moderne" igre?
To su one igre koje dok izađu ove karte će da prestare, a i kad izađu neće ih izaći više od 3-4 -a.k.a. UT 2007, Timeshift, Quake Wars, 1 demonstracioni nivo bez neprijatelja iz nesuđenog expansiona za expansion za 64-bitnu specijalnu kolektorsku ediciju Hal life 2 koji dočarava lepotu neupotrebljivog endžina itd.

mcekovic je napisao(la):
E uze mi repliku iz usta...a istom bi mogli da počastimo i Pradigmu. Vidim spominje silne pixele od kojih neće biti koristi bar još godinu dana, a ni posle toga zbog "unita koji se po potrebi koriste"... . A "dotični" 64bitni CPU koji je takođe bio ispred vremena, bar kada je desktop u pitanju, od njega je bilo koristi?! :trust: Jao "navijači", mnogo ste isti. 😀
Pozdrav. :wave:

To su one igre koje dok izađu ove karte će da prestare, a i kad izađu neće ih izaći više od 3-4 -a.k.a. UT 2007, Timeshift, Quake Wars, 1 demonstracioni nivo bez neprijatelja iz nesuđenog expansiona za expansion za 64-bitnu specijalnu kolektorsku ediciju Hal life 2 koji dočarava lepotu neupotrebljivog endžina itd.
upravo to sam i mislio ali bolje da proverim da mi se ne desi slucajno da igram neku zastarelu igru kad izadje, tako nesto sebi ne bi oprostio :smoke:

Moorhuhn je napisao(la):
E uze mi repliku iz usta...a istom bi mogli da počastimo i Pradigmu. Vidim spominje silne pixele od kojih neće biti koristi bar još godinu dana, a ni posle toga zbog "unita koji se po potrebi koriste"... . A "dotični" 64bitni CPU koji je takođe bio ispred vremena, bar kada je desktop u pitanju, od njega je bilo koristi?! :trust: Jao "navijači", mnogo ste isti. 😀

Mene da počastiš poukom o pragmatizmu a obrazloženje je ovo gore što si napisao? Možda sam jedini koji ne razume šta si hteo.

Poslednja izmena:
Poješće ga Nvidia sirovom snagom. R580 ne može doneti nikakvo novo ubrzanje osim onog koje će mu doneti nešto viši takt, a samo može da dođe do lakšeg snalaženja u najkompleksnijim scenama odnosno manjeg pada frejm rejta. Suštinski će doći do nešto većeg prosečnog fpsa zbog manjeg pada istih u najkompleksnijim scenama ali to neće biti ubrzanje u pravom i punom smislu te reči, da se svugde oseti. Sa druge strane G71 ima još veći radni takt i još veću propusnu moć da ga koristi, odnosno sirovu snagu koja će se osetiti odmah i u svakoj igri. Teoretski i ATI bi trebao da brže radi, ali ne u toj meri jer intenzitet korišćenja naprednih instrukcija nije ni približno podjednak u svakoj igri.
Naravno, sad će da uslede demantiji u stilu "ma videćeš za 3-4 meseca dok ATI optimizuje drajvere, osetiće se poboljšanje u 2 a možda i u 3 igre. A zar nisi video kako 3d mark leti" :d

Ma otkad si ti postao tako pametan? 😀 😉
Uglavnom slazem se. Jedino ce biti zanimljivo videti koji ce se od ova dva nova pristupa arhitekture jezgra bolje pokazati u novim enginima.

mcekovic je napisao(la):

Uopste se ne radi o pragmatizmu.

Da bi se na primer SSE2 iskoristio ne treba mnogo da se mozga, rekompajliras program, tu i tamo uradis nesto rucno i to je to. S druge strane, da bi se 48 PS jedinica iskoristilo, nije tesko smisliti neke slozene shader programe koji ce stvarati izuzetne vizuelne efekte medjutim problem ce tu biti to sto shader programi za rad zahtevaju podatke iz video memorije odnosno pored unapred zadatih konstanti teksture su im jedini ulaz i izlaz za podatke. Znaci pored toga sto ce memorija morati da bude brza bice neophodno i da je bude nekoliko puta vise nego sada da bi kompleksni shader programi imali smisla. Vise memorije za sobom vuce potrebu za jos brzom magistralom, brzom sistemskom memorijom, procesorima, diskovima, itd.

Moorhuhn je napisao(la):

Ne vidim zasto mene trpas u isti kos sa Paradigmom?

Prvo, ja sam davno rekao da od 64 bita nema jake vajde i da je nece biti jos dugo dok su mi svi AMD-ovci ovde udarali kontru "zalogom za buducnost".

Drugo, ja sam osoba koja ima sopstveno misljenje formirano potpuno samostalno na osnovu cinjenica koje u ovom konkretnom slucaju poznajem jer sam nedavno poceo da se bavim 3D grafikom i proracunima na GPU.

Trece te cinjenice u mom slucaju uvek dolaze iz dokumentacije, univerzitetskih studija i direktnog kontakta sa developerima koji znaju vise od mene, a ne iz PR prospekata. Prema tome, niti smo Paradigma (ili bilo ko drugi ovde na benchu) i ja isti, niti sam ja neki tamo "navijac" (sa ili bez navodnika), vec sam neko ko prilicno dobro zna o cemu govori.

Paradigma...
Hajde ne pravi se...razumeo si ti vrlo dobro šta sam hteo da kažem 😉 . Samo što si ti to shvatio mnogo ozbiljnije nego što je trebalo, pa je iz toga i usledila "Mene da počastiš..." 😀 A ja sam se samo nadovezao na mcekovicev post koji je bio uperen ka audiu i koji je takođe bio u polušaljivom tonu.
Eto, ja sam u ovom slučaju, da budem iskren, stao na "stranu" audia (iako je on to shvatio drugačije) i bio u fazonu, da nije on jedini koji ima svoje favorite 😀 (bilo CPU, bilo GPU). Ono "navijači" je bilo pod navodnicama baš zbog toga što cela ova priča i nije toliko ozbiljna koliko si je shvatio. 😉
Audio...
kao što sam već napisao, ti i ja smo imali mali nesporazum. A s' obzirom da sam u više navrata pratio tvoje diskusije (vs Nedjo, vs Delimir...) uopšte ne sumnjam u tvoje znanje kako akademsko, tako i praktično. 😉

PS.
Primetio sam da mnogi ova PR prepucavanje između vodećih IT kompanija shvataju suviše lično. A sa druge strane svaki komentar koji dođe sa "strane" (od manje kompetentnih usera) shvataju kao atak na svoju ličnost i sopstveni kredibilitet. :zgran:
Opustite se malo ljudi...praznici su tu za odmor...i fizički i psihički. 😀
Hristos se rodi. :wave:

Poslednja izmena:
Moorhuhn je napisao(la):
Hristos se rodi. :wave:

Vaistinu se rodi.

Ja kada diskutujem veoma sam ozbiljan. Verovatno zato i od drugih ocekujem ozbiljnost pa ih nekad preozbiljno shvatim kao tebe malocas. Nadam se da nisam uvredio Paradigmu ne dozvoljavajuci da ga poredis sa mnom mada sve nekako imam utisak da on ne bi ni voleo da ga sa mnom porede po bilo kom osnovu posto sam ja jel'te ipak freak 😀

Pobogu Audio jednom ti pruze priliku da se nadjes u dobrom drustvu (doduše greškom) i ti to neiskoristiš. 😉

Da, biće to jedna jako jako spora karta 🙂

😀
Nedjo nikad nista nje uzimo na nevidjeno 😉

Nazad
Vrh Dno