Šta je novo?

World's First 8 TB HDD Released by Seagate

Cena, zanima nas cena. 🙂

Sta 300, pa 4tb dobar je 200, bice soma sigurno.

Realno, kome treba 8TB?!

Zivimo u vremenu kada je brzina Interneta toliko dobra, da skladistenje velikih fajlova (filmovi, serije,...cega god) i nema smisao kao nekada.

Pa ima jos uvek ljudi koji skupljaju terabajte i terabajte necega, od cega 99% stvari koje nece sigurno ni pogledati vise 🙂

Pa ima jos uvek ljudi koji skupljaju terabajte i terabajte necega, od cega 99% stvari koje nece sigurno ni pogledati vise 🙂

Zavisi, ima takvih ali ima i normalnih ljudi koji gledaju ono što skidaju. Ne može tako uskogrudo da se gleda na stvar.

Pa nadam se da neće ovaj hard koštati previše...preko 350 evra ili 400 bilo bi zaista dranje !!!

Realno, kome treba 8TB?!

Zivimo u vremenu kada je brzina Interneta toliko dobra, da skladistenje velikih fajlova (filmovi, serije,...cega god) i nema smisao kao nekada.
Nije baš tako crno bela situacija.
Meni lično ne treba 8 terabajta, sadašnjih 1TB će mi biti dovoljan i za sledećih godinu, dve.
Sa druge strane mnogima jeste potrebno mnogo prostora, o profesionalnom segmentu tržišta na kojem će se prvo prodavati ovi diskovi da se ne priča.

To to.
A za standardnog korisnika, koji je nekada u proslosti arhivirao raznolikosti po hardovima...
Ono sto je vredno skladistenja, a tesko se nalazi na netu, ne verujem da ce preci preko par terabajta a kamoli osam.
Ono sto je vredno skladistenja, a lako se nalazi na netu, nema smisla bezveze trpati na hard. Mada priznajem, tesko je resiti se te navike.

Poslednja izmena:
Za par godina kad se ustali 4K materijal i 4K televozori bice potrebe 🙂
A tada ce biti kao kad se prelazilo sa dvd materijala na 1080p brisanje ono godinama cuvano da bi se nabavio bolji kvalitet i tako u krug 😀
Sto je u slucaju dvd-a znacilo bacanje u kantu gomila narezanih diskova 😀

Poslednja izmena:
A ja do skoro imao 160GB 😀
Svakako je potrebno...pogotovo onima "iza malih ekrana" xD
Ako mislis da 4k zauzima dosta ...Cekaj tek 8k 😀 pfff.. sat vremena video materijala bi trebalo biti tezine oko 4TB ...tako da na ovaj HDD ne moze stati ni jedan ceo 8k film.. 🙂

Poslednja izmena:
Ovo je naravno serverski disk, i nije za svakog pacijenta.

Mislim da je besmislena rasprava kome to treba, a kome ne.
Kome treba, kupiće, kome ne treba, neće.
Dobro je da postoji i ta mogućnost, tj. da kapacitet diskova i dalje napreduje.

Iskreno, ja očekujem da će za jedno par godina SSD-ovi da preuzmu u potpunosti primat, čak i po pitanju storage diskova. Mnogo se lakše skaliraju po pitanju kapaciteta i u prostor koji zauzme jedan ovakav hard disk može da se smesti mnooogo više memorije.
Jedino ih za sada još uvek kolje cena.

Mislim da je besmislena rasprava kome to treba, a kome ne.
Kome treba, kupiće, kome ne treba, neće.
Dobro je da postoji i ta mogućnost, tj. da kapacitet diskova i dalje napreduje.

Iskreno, ja očekujem da će za jedno par godina SSD-ovi da preuzmu u potpunosti primat, čak i po pitanju storage diskova. Mnogo se lakše skaliraju po pitanju kapaciteta i u prostor koji zauzme jedan ovakav hard disk može da se smesti mnooogo više memorije.
Jedino ih za sada još uvek kolje cena.

Bilo bi dobro, ali ih tvrdi i dalje siju po pouzdanosti i izdrzljivosti.
Ne vidim da ce se tako nest desiti u sl recimo 5 godina.

A kako ih to siju po pouzdanosti i izdrzljivosti? Ja imam Kingston prdnjavu od 40GB prve generacije i fercera samo tako ne znam ni ja koliko godina.

SSD nove generacije je mnogo pouzdaniji od HDD nove generacije iako su oba osakacena u tom pogledu (SSD zbog sitne litografije a HDD jer ih jednostavno ne prave kao ranije). Kada dodju ti 4K/8K filmovi koje pominjete, HDD nece biti adekvatan jer je spor.

Rekao bih da je onaj Samsungov novi EVO sa 3D NANDom mnogo pouzdaniji nego bilo koji HDD koji moze da se kupi, serverski ili ne.

SSD nove generacije je mnogo pouzdaniji od HDD nove generacije iako su oba osakacena u tom pogledu (SSD zbog sitne litografije a HDD jer ih jednostavno ne prave kao ranije).

Možeš li da preciziraš zbog čega misliš da su SSD-ovi osakaćeni zbog sitne litografije ? Nisam te ovde najbolje baš razimeo. Koliko pratim, trenutno najbolji SSD-ovi najnovije generacije (koji izlaze na jesen) su urađeni u 15 ili 16 nm litografiji, a 19 nm se već ustalilo neko vreme.

Inače 3D NAND koji pravi Samsung dosta obećava ali ga je ubilo to što, zasad, ne podržava ništa brže od Sata III standarda... 🙁

^Pogledaj u kom procesu je napravljen Samsungov 3D nand. Pouzdanost krupnije litografije je jedan od razloga sto su se okrenuli u tom"3d" smeru (vertikalno umesto horizontalno).

Nemojte tako, ja za mesec dana zauzmem 8TB 🙂

Blago tebi 🙂

Koliko GB dnevno pises?

Ne znam ni sam 🙂.

HDD su u retkim slučajevima pouzdaniji od SDD-ova. (Govorim o današnjem vremenu i kontroli.)
Mada realno, danas diskovi nisu toliko skupi. Dovoljno je da istera garanciju posle toga je sve lutrija :d

SSD nove generacije je mnogo pouzdaniji od HDD nove generacije iako su oba osakacena u tom pogledu (SSD zbog sitne litografije a HDD jer ih jednostavno ne prave kao ranije). Kada dodju ti 4K/8K filmovi koje pominjete, HDD nece biti adekvatan jer je spor.

Rekao bih da je onaj Samsungov novi EVO sa 3D NANDom mnogo pouzdaniji nego bilo koji HDD koji moze da se kupi, serverski ili ne.

kako to mislis bice spor za 4K? sigurno nece seckati (kompresovan) film zbog hdd-a. a sa povecanjem gustine obicno se povecava brzina hdd-a.

Pa za "sirov" bluray mozda bude spor, ali za kompresovani ne bi trebalo da ima problema.
A ne znam ni kako ce 4k bluray film spakovati na bluray disk, ne znam do koliko se stiglo sa kapacitetima bluray diska?

Poslednja izmena:
taj 'sirov' bluray je isto kompresovan, a mislim da je hdd daleko brzi od bilo kog optickog drajva. za 4k ce se verovatno uglavnom koristiti HEVC.

A ne znam ni kako ce 4k bluray film spakovati na bluray disk, ne znam do koliko se stiglo sa kapacitetima bluray diska?

Još nije definisan medij na kome će se legalno distribuirati 4K sadržaji.

Nazad
Vrh Dno