Šta je novo?

World of Tanks

Beta wot i danas su totalno dve razlicite igre.
Grafika napredovala do bola, ali zabava i uzivanje ravno nuli.

Ja licno biram beta verziju, dzaba grafika kad nema zabave.

RNG, koji utiče na to koliki će biti damage granate koja penetrira, je -25% do +25% od alpha damage-a. Isto to važi za accuracy. Matchmaking nije savršen, ali takav kakav je je mnoogo bolji nego što je bio (kada su tier VI tenkovi sretali Maus, T110E5 i slično). Ni na šta više ne utiče RNG. Ne utiče na spotting mechanics, ne utiče na driving mechanics.
Za vecinu stvari se slazem sa tobom, ali se ne slazem da RNG nema veliki uticaj na gameplay.
1. Da li ces da pogodis i gde ces da pogodis je najveci cinilac jednacine
2. RNG na penetraciju +-25%
3. RNG na dmg +-25% od proseka
Sve to pravi dosta razlike da li ces da napravis 3000 dmg ili ces da napravis 5000 dmg i cesto moze da odluci ishod. Kolko puta ti se desilo da te na kraju spota ili unisti light kojeg si dingao na oneshoot?
Meni zna da utice prilicno jer kad pogodim par critical hita bez dmg u pocetku sesije znam da se iztiltujem i onda sve ode dodjavola i sve ode na fabricka podesavanja. U zadnje vreme sam poceo da praktikujem da kad god me malo hebe RNG ja uzmem da igram skauta jer tu, ko sto si rekao, nema RNG vec je spot mehanika egzaktna.

I da, acc shering nije vise zabranjen po pravilima WG.

@ZeeGerman
Uzeo i odigrao jednu partiju, top je radio odlicno, cak i snapshoot radi sa njim ali se na armor ne treba oslanjati. Ugrao sam Fisherman Bay u gradu pa nisam imao prilike da probam hulldown ali sam probao sidescrap i nisam uspeo da stvorim sliku o tome kolko je uspesan.

Poslednja izmena:
Ali ćeš zato ti, koji nisi bolji i iskusniji da kažeš nama, boljima i iskusnijima? Elem, da rezimiram zašto mi je bitno ovo u vezi RNG-a, WoT-a i toga da Wargaming "namešta" stvari. Nakon ovog komentara bih izašao iz diskusije jer ne vidim smisao da pričamo o tome šta ko veruje a ne šta znamo i šta je činjenično.
Pa ne primetih da si izasao iz diskusije druze?
Ako nisam bolji igrac od tebe potencijalno, ne vidim zasto ne bih iznosio svoje vidjenje stvari ovde? Vidim da ti je zanimljivo da repliciras ovde, deluje mi kao da uzivas u nekom kvazi brainstormingu koji je tebi zanimljiv samo :)

Svi znamo da postoji RNG, postoji u mnogim naslovima. Da li match maker to koristi u kombinaciji sa nekim ratingom igraca i miksa ka nekom zeljenom cilju, ti to sigurno ne znas, jer si elita :) Ja sam i rekao sta sam zapazio, mozes edukujes ovde mase koliko god zelis, prosto ima nas koji se ne slazemo sa tobom, pa se samokritikuj malo i ti?

Nemam svoj WoT nalog, igram na drugarovom. Ne želim da delim ništa, neko odavde može da me prijavi i banuju mu nalog. Kao što su me prijavljivali na torrent trackerima kada nisam hteo da podelim invites.

Za nekoga ko insistira na materijalnim dokazima (argumentacijom) - previše si tajanstven. Za nekoga ko mudruje o mentalitetu ovog podneblja i teorijama zavera - previše si tajanstven.
Nemaš nalog, igraš na drugarovom, pa se bojiš prijave, a braniš WG kao da je tvoja firma u pitanju!?
"Šio mi ga Đura". Koliko god se slažem sa dobrim delom šta si kuckao, ovime gubiš svaki kredibilitet.

@ZeeGerman
Uzeo i odigrao jednu partiju, top je radio odlicno, cak i snapshoot radi sa njim ali se na armor ne treba oslanjati. Ugrao sam Fisherman Bay u gradu pa nisam imao prilike da probam hulldown ali sam probao sidescrap i nisam uspeo da stvorim sliku o tome kolko je uspesan.

Ah dobro....vrv treba vremena. Na kraju krajeva, to je full tenk tek sa field modifikacijama.
Ja ga neću igrati uskoro. Verujem da je sinoć random bio pun istih. Između ostalog, "istopio" sam resurse. Srebra mi ostalo manje od 1M.

Ne znam tačno posle koliko godina sam ušao u nalog i iznenadima se da na ima još uvek ovoliko. (99% su svi "spavači" kao i ja) :D

1691138836504.png

CAX je tamo i poprilično je aktivan.

Ko je regruter? :) Primate li nove clanove?

Za nekoga ko insistira na materijalnim dokazima (argumentacijom) - previše si tajanstven. Za nekoga ko mudruje o mentalitetu ovog podneblja i teorijama zavera - previše si tajanstven.
Nemaš nalog, igraš na drugarovom, pa se bojiš prijave, a braniš WG kao da je tvoja firma u pitanju!?
"Šio mi ga Đura". Koliko god se slažem sa dobrim delom šta si kuckao, ovime gubiš svaki kredibilitet.
Vidiš? Uradio sam sve da onemogućim argumentum ad hominem. Znam ja gde sam. Ovde će se o svemu pričati: kolika mi je plata, čime se bavim, da li imam plavu ili crnu kosu, samo da svako ne pogleda sam sebe, analizira šta i kako radi na mapama. A ne da krivi Wargaming. :)

Za vecinu stvari se slazem sa tobom, ali se ne slazem da RNG nema veliki uticaj na gameplay.
1. Da li ces da pogodis i gde ces da pogodis je najveci cinilac jednacine
2. RNG na penetraciju +-25%
3. RNG na dmg +-25% od proseka
Sve to pravi dosta razlike da li ces da napravis 3000 dmg ili ces da napravis 5000 dmg i cesto moze da odluci ishod. Kolko puta ti se desilo da te na kraju spota ili unisti light kojeg si dingao na oneshoot?
Razliku koju si naveo, 2000 dmg na nivou od 3000 do 5000 je razlika između odličnog i elitnog igrača. RNG ne da ne igra tu ulogu, nego si jako promašio.

Poslednja izmena:
Druze kazes da gold ne igra ulogu ako si dobar igrac? :) MOZDA nekad zavisno od MM ali da igras 1na1 u 99% posto slucajeva dobija igrac sa golom :)Uzmi e100 i sakrij donju plocu pa ga probi bez golda :) A ja cu pucati gold sa velikim topom pa me dobij 1na1 :) Ili maus, 279, chif, minotauro, 277, itd. Mozda ako naletis na bota koji ne zna da pozicionira tenk ali mene neces dobiti sigurno bez golda na mapi gde mogu da uzmem poziciju za odredjeni tenk :) Govorim za random borbe kad bi se sreli na nekoj mapi 1vs1..

Poenta sto sam pomenuo RNG je to da se cesto desi kad treba da izvuces partiju tebi ne da pogodis gde gadjas ili dingas leoparda 3x zaredom a kad si nebitan faktor u partiji i pobedjujes 10:2 ti pogadjas dok jedes masan batak i sve ti mis klizi iz ruke :) I te kako da treba skill da bi bio dobar igrac, ali moras priznati da te RNG zna skenjati cesto kad se lomi partija ali opet nekad zna i da te iznenadi sto po meni nije realan balans. Recimo pre neki dan sam igrao e100 sa malim topom i sretnem nekog igraca iz N00T koji je podosta bolji igrac od mene, i bukvalno sam ga pocepao jer lik mene nije probio 4x u kupolu sa goldom a ja njega jesam.Isti ugao ista razdaljina ali je njemu dalo pen tipa 290 a meni 330 sa apcr... i opet kazem da je bolji igrac od mene u svakom aspektu igre bar sto se vidi iz statsa, i sta mislis ko je izvukao partiju na kraju? Pa ja sa e100 jer su ostali 3 4 tenka na shot a ja na preko 2k hp... Ovo je samo jedan primer od mnogih ali shvacas poentu :)

I apsolutno nisi u pravu kad kazes da je razlika odlicnog i elitnog igraca u toj razlici sa 2k dmg :) Kako ti mozes da utices na to? Tipa napadne te lik 1vs1 isti tenkovi, recimo 277 vs 277 i lik te probija za 550 a ti njega 420 :) Sta mislis ko ce koga pre ubiti....

kada imas 5k avg dmg sa nekim tenkom rng je vec uracunat u tu cifru, kao i kod onog ko ima 3k

99.99% igraca nema avg 5k sa tenkovima. Ali priznajem da ko god ima 5k avg sa nekim tenkom da je van serijski igrac. Jednostavno drugi svet od standardnog wot-a :) Ja nikad ne bi mogao da imam avg 5k jer nisam strpljiv igrac, ja najvise volim agresivnu igru i 1vs1 a sa takvom igrom tesko da mogu da imam 5k avg. Za taj dmg moras bas bas dobro da citas mapu i da rotiras 100x oko mape :) Sve u svemu, igra se promenila bas dosta, jednostavno vecinu starih igraca ne vuce da igraju, vecina tenkova zastarela, mape su dosta lose, nema vise da mozes da napravis svoj tim 7na 7 recimo i da igras rankirane za gold i kredite... Sad vecinu zanima 3 gun marks, mene to uopste ne zanima, volim da izgrindam neki novi tenk i odradim field mods i to je to, ostalo me nista ne zanima jer nema svrhe... Mozda poneki platoon sa dobrim drustvom i to je to.

I apsolutno nisi u pravu kad kazes da je razlika odlicnog i elitnog igraca u toj razlici sa 2k dmg :) Kako ti mozes da utices na to? Tipa napadne te lik 1vs1 isti tenkovi, recimo 277 vs 277 i lik te probija za 550 a ti njega 420 :) Sta mislis ko ce koga pre ubiti....
Na velikom uzorku (u našem slučaju: broju bitaka, preko 200 bitaka) RNG neće igrati toliku ulogu: bolji igrač će uvek imati već DPG. I bolji i lošiji igrač imaju RNG.

To se zove zakon velikih brojeva.

Za AVG dmg da ali ja sam razumeo da se prica u toku partije kad se desava los ili dobar rng. Zato sam i dao primer sa obj277 i e100 gde ipak zavisi taj rng za penetraciju i dmg. Ipak nije isto kad te neko napadne i ne mozes da bezis vec moras da se boris a on te dere sa svakim pogotkom po 100 dmg razlike... Po meni je jedino AVG dmg po partiji merodavan ko je kakav igrac. naravno nista ispod t8 ne spada u to jer iskreno ni ne igram nista ispod t8 mada je po meni t8 najgori tir za igranje, t9 je zakon a t10 je ok. Govorim za mene... Po meni, da svaki igrac ima preko 2k avg dmg sa desetkom je sasvim dovoljno da tim bude dobar :) Opet kazem, ja kad gledam statse prvo gledam avg dmg po partiji jer mi je to nekako najvaznije koliko ko dobrinosi u svakoj partiji.

Razliku koju si naveo, 2000 dmg na nivou od 3000 do 5000 je razlika između odličnog i elitnog igrača. RNG ne da ne igra tu ulogu, nego si jako promašio.
Mozda nisi skapirao ali sam mislio na situaciju u jednoj partiji a ne na dpg. Naravno da je na velikom broju partija RNG vec uracunat u dpg, kao sto rece illidan i ne odlucuje ti da li ces imati 3000 ili 5000 dpg.

Da, ali jedna partija/bitka je nebitna. Tojest, ne govori previše o igraču.

Daj drugarov nick, pa da vidimo stats u poslednjih 30 dana ili poslednjih 1000 bitaka.

Ajd, ne bilo ti teško.

Nemoj da se krijes, a ovde prosipas mudrosti i tvrdis da si opasan igrač.
Ili šta? Nemoj da me prozivaš ili mi pretiš jer moj krhki ego to teško može da podnese. :rolleyes:
Samo iznosim mišljenje kao i drugi. Nismo deca da se trigerujemo i ljutimo.

Samo sam fasciniran kako se mentalni sklop ljudi ekstrapolira na video igru. Da li će neko da veruje da Wargaming sedi i "setuje" RNG (samo ne znam u "čiju" korist), da neko modovima utiče na winrate, da se ljudi čudi kako "oni promašuju a protivnik je ultra precizan" (umesto da preispitaju aiming skills) - mene zapravo ne interesuje. Ušao sam u temu, konstatovao stvari koje su neoborive argumentima ("percepcijama" da, ali je odavno poznato da je neozbiljno unositi argumente "percepcije", "osećaja", "utisaka" i slično) i sada gledam kako se ljudi batrgaju kao ribe na suvom da dokažu suprotno. :cool:

Umesto da pokušaju da nauče od najboljih igrača/većina ih streamuje i budu bolji.

Poslednja izmena:
To se zove zakon velikih brojeva.
Koji ne znači ništa bez "normalne raspodele" i "centralne granične teoreme".

Možeš da prosipaš mudrosti koliko ti je volja, daj da vidimo taj tvoj stats @phoboskv : "u poslednjih 30 dana ili poslednjih 1000 bitaka"

Ako već voliš da prosipaš mudrosti, prema "68–95–99.7 rule", nekome će rng da bude u ljubičastom, nekome u zelenom:
400px-Empirical_rule_histogram.svg.png

Poslednja izmena:
Bravo, old_bookmaker!

Napokon da se neko uključi s argumentima. To ti ništa ne važi bez da sharuješ nalog i statistike poslednjih 30 dana. xD

Ja sam prosto fasciniran dokle se ide. Ako me neko ne pozove na dejt u narednih 15 dana, stvarno će biti bezveze.

Na žalost, ne giram Wot već 3-4 godine, tako da nemam šta da podelim sa tobom, a i gotovo svi u ovoj temi znaju moj nik u WoT-u tako da to i nije neka tajna. :)

Da potkrepimo rng sa jednim zanimljivim videom:

Naravno da sam bio sarkastičan, naravno da me u životu ne interesuje tvoj WoT nalog. :)

Odlično da je tu histogram. Sada se povlačim iz teme i čekam da Nikolape iznese svoju "percepciju" da je njemu WG setovao RNG da bude uvek u ljubičastom range-u. A mi ćemo da mu verujemo (empirijsko poverenje) jer je odigrao mnogo bitaka. xD

P.S. Bilo bi genijalno da moji postovi budu obrisani kao "troll posts", a Nikolapeovi ostavljeni jer on "priča o igri" a ja kao trigerujem ljude. xD Dok zapravo on širi neistinu, a ja iznosim aksiome.

P.S. Bilo bi genijalno da moji postovi budu obrisani kao "troll posts", a Nikolapeovi ostavljeni jer on "priča o igri" a ja kao trigerujem ljude. xD Dok zapravo on širi neistinu, a ja iznosim aksiome.

Nepristojan si. Možeš biti 101% u pravu, način na koji komuniciraš ne priliči ovom forumu. Potcenjivanje i omalovažavanje sagovornika, samo zato što ne prihvataju aksiome kojima "mašeš", nije zdrava komunikacija. Treba da ti pobrišu sve zlonamerne postove. Čak i one gde iznosiš argumente, jer i to ne možeš da uradiš, bez da ne iskoristiš priliku da, onako, lepo upakovano, pljuneš po ljudima.

Vidiš? Uradio sam sve da onemogućim argumentum ad hominem. Znam ja gde sam. Ovde će se o svemu pričati: kolika mi je plata, čime se bavim, da li imam plavu ili crnu kosu, samo da svako ne pogleda sam sebe, analizira šta i kako radi na mapama. A ne da krivi Wargaming. :)

Vidim, ni po čemu se ne razlikuješ od onih koje "napadaš", jer ti je većina postova "ja, pa ja". Briga mene (a i "njih") za tvoju i platu, i boju kose, a ponajmanje wot nalog (ja te, na kraju krajeva nisam ni pitao za isti). Meni samo upada u oči banalnost tvog odgovora i obrazloženja istog. Podjednako banalan kao priča "wg njega više voli jer on strimuje".
"Neću da šerujem acc" i tačka. Kraj svake diskusije (pa ako je nekome lakše da tvoju priču, "samo zbog toga" ne prihvati - utoliko bolje;). Ne, ti jednostavno ne odustaješ dok ljude ne naučiš pameti i dok oni ne prihvate tebe kao pametnijeg. Stvarno misliš da će to da se desi? Sujeta je najjača i najveća kad je skrivena iza tastature i monitora. WoT, forum ili društvena mreža - svejedno je.

Što se tiče WG-a, njima kapa dole. Koliko god da sam i sam bio jedan od pljuvača istih i ma koliko me nerviraju zbog mnogih stvari koje rade - oni zapravo sve rade prilično dobro. Mnogo prognoza je bilo o tome koliko će WoT trajati (tj. koliko NEĆE trajat), a igra i dalje opstaje. I ne samo da opstaje, nego sve vreme generiše sjajnu zaradu. U korporativnom smislu, razvili su (doveli su) analitiku ponašanja korisnika (tzv. customer behavior analytics) do savršenstva. Mnogo bih voleo da znam KAKO. Šta koriste kao CRM platformu. Koje alate koriste i kako donose zaključke. Sigurno ne rade analitiku na osnovu direktnog feedback-a i čitajući pljuvačine po forumima i društvenim mrežama (jer je gro tog materijala - upravo pljuvačina, bez ili sa jako malo upotrebljivih argumenata).

Nepristojan si. Možeš biti 101% u pravu, način na koji komuniciraš ne priliči ovom forumu. Potcenjivanje i omalovažavanje sagovornika, samo zato što ne prihvataju aksiome kojima "mašeš", nije zdrava komunikacija. Treba da ti pobrišu sve zlonamerne postove. Čak i one gde iznosiš argumente, jer i to ne možeš da uradiš, bez da ne iskoristiš priliku da, onako, lepo upakovano, pljuneš po ljudima.
Da li ja potcenjujem Nikolapea ili on sve nas okultnim pričama o tome kako, maltene, nema veze skill nego RNG upravlja svime? Vaspitan sam tako da kada vidim nekoga ko iznosi blatantne neistine, uperim prstom u njega i kažem. Nije mi namera da ga edukujem - ako on ne zna posle godina igranja igre da je RNG tu za sve i praktično irelevantan kada se posmatra na velikom broju bitaka - niko ga neće naučiti, niti treba.

Vidim, ni po čemu se ne razlikuješ od onih koje "napadaš", jer ti je većina postova "ja, pa ja". Briga mene (a i "njih") za tvoju i platu, i boju kose, a ponajmanje wot nalog (ja te, na kraju krajeva nisam ni pitao za isti). Meni samo upada u oči banalnost tvog odgovora i obrazloženja istog. Podjednako banalan kao priča "wg njega više voli jer on strimuje".
"Neću da šerujem acc" i tačka. Kraj svake diskusije (pa ako je nekome lakše da tvoju priču, "samo zbog toga" ne prihvati - utoliko bolje;). Ne, ti jednostavno ne odustaješ dok ljude ne naučiš pameti i dok oni ne prihvate tebe kao pametnijeg. Stvarno misliš da će to da se desi? Sujeta je najjača i najveća kad je skrivena iza tastature i monitora. WoT, forum ili društvena mreža - svejedno je.
Razlikujem se po tome što insistiram na istini - da RNG nije relevantan na velikom broju bitaka i da kriviti RNG (kao da RNG ima svest) jeste samo kukanje. Kukanje je u redu, svi mi kukamo u nekom trenutku u životu, ali nije lepo da lažemo da bi opravdali kukanje. Osim tvojih laičkih psihoanaliza, ne vidim ništa.

Sada, zašto se ti baviš mnome izjavama da sam banalan i nepristojan (a rekli smo da nećemo argumentum ad hominem) ne znam, ali može biti da si se pronašao u onome što sam pisao.

Da li ja potcenjujem Nikolapea ili on sve nas okultnim pričama o tome kako, maltene, nema veze skill nego RNG upravlja svime? Vaspitan sam tako da kada vidim nekoga ko iznosi blatantne neistine, uperim prstom u njega i kažem. Nije mi namera da ga edukujem - ako on ne zna posle godina igranja igre da je RNG tu za sve i praktično irelevantan kada se posmatra na velikom broju bitaka - niko ga neće naučiti, niti treba.
Niko ga nikada neće naučiti, niti treba. Osim tebe, naravno (ne odustaješ, iz konkretnog primera, očigledno). Pa ako ti već ne ide, onda ćeš, onako usput, na "kulturica" način da pljuneš.

Sada, zašto se ti baviš mnome izjavama da sam banalan i nepristojan (a rekli smo da nećemo argumentum ad hominem) ne znam, ali može biti da si se pronašao u onome što sam pisao.

Da, evo još jedne stavke gde si apsolutno upravu. Bavim se glupostima, umesto da "udarim" block. Daleko efikasnije od pokušaja nekulturnom objasniti da je nekulturan. Ne ide.

@Preoccupation

Evo ja ću cu ti reći, pošto sam ja neki vajni dr mr (ne postavljam laičke psihoanalize kao kolega @ZeeGerman, kako ti reče).

Ti si dečko jedan egocentrik, a verovatno vrlo blizu egomanijaka.

To se da zaključiti iz tvojih postova.
Nije mi potrebna specijalizacija iz psihijatrije da bih to zaključio. Dovoljno je što sam je položio na fakultetu i što pročitah i nešto o psihologiji i psihoanalizi.
Moram ovako Ad hominem, pošto si veoma otrovan za ovaj forum!

Ma ljudi block samo lika pa neka se dopisuje sam sa sobom. Gadja me nekim latinskim izrazima, ne znam cega je to pokusaj, neke akademske distance, mozda da okaci diplomu neke ozbiljne skole, cemu “sirenje pameti” tolike?

Lik se izgubio u svojoj prici pokusavajuci da nas osvesti sve ovde. A nema acc 😂😂😂. Znaci imamo situaciju da nam pametuje lik koji nema acc? Pitanje je dal igra uopste.

Wot takav kakav je igram dugo i igracu. Moje misljenje moja stvar, a ego mi je prirodno stabilan, nemam problema sa tim.

Razlikujem se po tome što insistiram na istini - da RNG nije relevantan na velikom broju bitaka i da kriviti RNG (kao da RNG ima svest) jeste samo kukanje. Kukanje je u redu, svi mi kukamo u nekom trenutku u životu, ali nije lepo da lažemo da bi opravdali kukanje. Osim tvojih laičkih psihoanaliza, ne vidim ništa.

Brate ne treba vredjati druge ni ti ni ostali, mozda sto je tebi istina za wot meni nije i obrnuto. Ne razumem zasto se svadjati oko igrice? Mene je s**bao RNG vise puta kad sam trebao da zavrsim neku misiju ili pobedim partiju gde sam imao 8 9k dmg. I sta god da ti pokusavas da mi kazes kako nije tako za mene jeste i to je to. Pratim strimere i mogu ti reci bez obzira sto je daki jedan od najboljih, milion puta sam video gde ga je RNG onemugucio da odradi sta je hteo. Da li je RNG kriv sto je neko los igrac NE to i niko ne kaze, moja poenta je da rng utice na igru dosta, nekad vise a nekad manje.
I da, skill igraca se meri AVG dmg po partiji i tu se svi slazemo, ali da je neko napisao da je RNG glavni za sve, nisam procitao iskreno...

Elem, jel ce neko igrati ovu kampanju? Sta se dobija tj koji tenk?

Nazad
Vrh Dno