Šta je novo?

Workgroup se ne vidi, ali radi file-sharing??

violinista

Čuven
Učlanjen(a)
21.12.2001
Poena
650
Zdravo svima!

Imam jedno pitanje: u mreži u kojoj je 10 WinXP mašina i 1 W2k server (na kome nema ništa dignuto od servisa, dakle mreža je workgroup), svi računari se putem UNC putanje vide i radi file sharing, ali kad odem na My Network Places - View Workgroup computers, posle dužeg čekanja pokaže mi se samo kompjuter sa koga gledam mrežu! Dakle, vidim samo jedan kompjuter umesto 11. Napominjem da mi se ranije ovo nije dešavalo, šta može da bude uzrok? Da li zbog toga što nije dignut DNS server (sumnjam)?

10X unapred! :wave:

Nema veze sa firewallovima, rekoh da je radilo do skoro sve normalno...

Pogledacu ovaj skener, 10x!

EDIT: nije ti dobar link, probaj ponovo.

Poslednja izmena:
Još nisam rešio problem, ima li ko još neku ideju? Dakle, ne vidim računare u Workgroupu, ali mogu da im pristupim preko UNC putanje, šta to može da bude? :(

A šta ti je sa ostalim mašinama? Da li se sa njih dešava isto ili ti je problem samo na toj jednoj mašini?

Pokušaj za prvu ruku da odradiš ponovno konfigurisanje mreže... Na toj mašini na kojoj ti se javlja taj problem.

Da,ako je na drugim sve OK,probaj da pretrcis ponovo "set up for home or office network"...
Meni se par puta to desavalo (radim sa mrezama) ali obicno REsetup resava problem...

Uh, obično resetup rešava ali u mom slučaju ne. Problem je na svim mašinama, damn...

Ne mogu nigde da nađem, kako uopšte funkcioniše workgroup mreža, kao neki peer-2-peer (svako svakom šalje request, decentrelazovano) ili what?

netbios salje broadcast ostalim racunarima, ovi to drze to u baferu i znaju ko je na mrezi a ko ne.

pogledaj setovanja za WINS pod konekcijom. nema DNS nikakve veze sa ovim.

Xex, pa nemam WINS server uopšte setovan. Niti postoji WINS server na mreži, ima li to veze?

Pokusaj na bilo kom od racunara da u cmd promptu otkucas NET /VIEW, ako nikog ne vidis otkucaj NET /RELEASE pa posle toga NET /RENEW. Probaj ponovo NET /VIEW. Ne verujem da ce ti pomoci, ali vredi probati. Ovakve stvari se cesto desavaju (u M$ Windowsu), ali je uvek drugacije resenje. Najcesce pomaze ponovo startovanje Network Wizarda, ali kazes da si to probao.

EDIT: Palo mi je jos nesto na pamet: probaj u windows exploreru da pritisnes F3, kada se pojavi Search Companion odaberi Computers or people i upisi ime nekog od racunara.

Poslednja izmena:
OK, probaću, hvala! Inače, valjda net/release i net/renew valjda radi "repair" opcija u network opcijama Win-a?

Trebalo bi da je tako, ali meni se par puta desilo da windows-ov repair zakuca, a u cmd-u da radi.

Windows-ov repair 99,9% zakuca,tako da se drzimo cmd-a.... :)

Ništa te ne košta da digneš Wins. Sistem sa delegiranjem ko će biti master browser zna često da zeza. Zato svojim korisnicima koji imaju worgroup savetujem da ostalim masinama pristupaju preko \\imeracunara

A da probaš ovo:

Prvo sa svih mašina ukineš mrežu i restartuješ mašine par puta. Par puta, čisto za slučaj da Win nije od prve upamtio da više nema mreže. Nakon toga, kreneš sa podizanjem mreže od nule. Dakle, TCP/IP i ostalo onako kako tebi odgovara.

Onda, barem meni tako moje iskustvo govori, za svaku mašinu na svakoj mašini napraviš nalog, a možeš i da napraviš grupu kojoj ćeš kasnije mnogo lakše dodjeljivati prava pristupa. Dakle, username=ime_masine, pass ostaviš prazan. I tako na svim mašinama. A korisnike imaš pa imaš...

I to radiš one-by-one. I obavezno odmah isprobaš.

Stvar na koju trebaš da obratiš pažnju je da sken mreže od NT-a na dalje iznosi 12 minuta, tako da ako restartuješ jednu mašinu (od 11) ništa nisi dobio pošto se "mrežni keš" na mašinama nije osvježio.

Pozdrav.

edit: Dodatak

Isto tako, vjerujem da te zeza, da ne kažem nešto drugo :d, samo jedna mašina. Probaj da je izoluješ.

Poslednja izmena:
Auh, pa restart par puta po 10-15 mašina to mu dođe mnoogo restarta... A i meni je sumnjiva jedna mašina...

Anyway, jutros uključim kompove i sve je OK, vrlo čudno... Pročitaću malo o WINS-u, a i red bi bio malo da krenem da učim i o domenu, pa da ga konačno instaliram...

10X!

Tako nama kompjuterasima ne rade i kola,a onda jednog dana samo upale :d

Poslednja izmena:
Mreza od 10-15 racunara je idealna za istaliranje domena (ako vec nemas neko iskustvo od ranije) i za polagano vezbanje.
Posto su racunari windows 2000/xp dizi AD, DNS (ne i Wins) i to ce lepo raditi.

Pa tako imam i ja neki rezon, uzeo sam Minasija i čitam lagano... Nego server mi slab za 2003. a ionako imam W2k instaliran pa ću da probam preko njega... Uostalom, to mi je potreba, jer planiram MCSE sledeće godine.

jaksa je napisao(la):
Mreza od 10-15 racunara je idealna za istaliranje domena (ako vec nemas neko iskustvo od ranije) i za polagano vezbanje.
Posto su racunari windows 2000/xp dizi AD, DNS (ne i Wins) i to ce lepo raditi.

Zavisi sta se radi na mrezi...ako su obicna dokumenta (birokratije,knjigovodstva...),stampanje i slicna sicurdija,i nema potrebe detaljnih korisnickih prava,onda bi bilo ne potrebno gusiti ih domenom...
Ako se pak odredju sta ko moze i sta ko sme :) e onda je domen prava stvar...

Evo kako ja setujem workgroup-u pa da vidimo da li negde grešim:
1. Setujem na svakom računaru fiksne ip adrese i defalt gateway ako ima izlaza na net.
2. ako je to mreža od npr. četiri računara sa korisnicima Ivana, Ana, Dejan i Milan ja na svakom računaru kreiram upravo ta četiri usera sa šiframa a Guest account ostavljam disejblovan. Ovo radim jer mi se čini da me je to rešavalo problema u par situacija da se mašine ne vide međusobno. Ipak, ovo je prilično nezgodno rešenje jer ako imam deset mašina znači da treba da kreiram 10x10 usera. Da li postoji neko elegantnije rešenje?
E sad, ono što je Castor rekao:
castor je napisao(la):
Stvar na koju trebaš da obratiš pažnju je da sken mreže od NT-a na dalje iznosi 12 minuta, tako da ako restartuješ jednu mašinu (od 11) ništa nisi dobio pošto se "mrežni keš" na mašinama nije osvježio.
Da li je ovo razlog da workgroup ne proradi od jednom tj. sve mašine ne počnu odmah lepo da se vide već je potrebno restartovati mašine u nizu?.

diletant je napisao(la):
2. ako je to mreža od npr. četiri računara sa korisnicima Ivana, Ana, Dejan i Milan ja na svakom računaru kreiram upravo ta četiri usera sa šiframa a Guest account ostavljam disejblovan. Ovo radim jer mi se čini da me je to rešavalo problema u par situacija da se mašine ne vide međusobno. Ipak, ovo je prilično nezgodno rešenje jer ako imam deset mašina znači da treba da kreiram 10x10 usera. Da li postoji neko elegantnije rešenje?

Nije mi bas jasno ovo 10x10 user-a?
10 racunara,10 korisnika....
Inace imena korisnika nisu bitna za mrezu (mogu da budu isti),ali imena racunara moraju da se razlikuju...

Istina jeste da mreza ne proradi odmah vec nakon par minuta,ali bi tebao da mozes odmah da pingujes druge masine...

Poslednja izmena:
Ok, evo ovako. Da li je potrebno da ako imam četiri računara da na svakom od njih napravim četiri istovetna user-a kako bi se oni lepo videli u work group-i? Meni se dešavalo da ako to ne uradim nekim računarima ne mogu da pristupim i sl. Možda to i ne mora ali onda neko drugo podešavanje nije u redu.

diletant je napisao(la):
Da li je potrebno da ako imam četiri računara da na svakom od njih napravim četiri istovetna user-a kako bi se oni lepo videli u work group-i?

Broj user-a na racunaru nema veze za workgroup-om.Bitno je da imena racunara nisu ista (desni klik na my computer/computer name).

Mozes na svakom racunaru da imas koliko god hoces user-a,sasvim je sve jedno,i nije bitno za mrezu...

Twix je napisao(la):
Broj user-a na racunaru nema veze za workgroup-om.Bitno je da imena racunara nisu ista (desni klik na my computer/computer name).

Mozes na svakom racunaru da imas koliko god hoces user-a,sasvim je sve jedno,i nije bitno za mrezu...
Sve je to meni jasno i jeste tako, ali ja sam naveo iz kog razloga sam kreirao te user-e. Zašto se računari "vide" tek nakon kreiranja istih usera na svim računarima? Ako to ne mora ja negde grešim u celoj postavci a s obzirom da ništa od opštih setovanja OS-a nije menjano sledi da još neko setovanje mora da se odradi da ne bi morali da se kreiraju isti useri...

Kako nista nije menjano?
Morao si da ides na Network Setup Wizard i da prikljucis svaki racunar workgroup-u (ili kako je vec grupa nazvana).
To sa userima mi se nikada do sada nije dogodilo da ima veze sa mrezom... :trust:

Upuceno diletantu:

Mislim da se ovde zbunjujes:
Racunari su u workgroup-i i vide se.
Korisnik A sa racunara 1 ne moze da pristupi resursima na racunaru 2 ako nije i tamo kreiran kao korisnik, iskocice mu prompt za unos imena i sifre.

Resenje: ili enable-uj guest nalog i daj mu neka prava, ili kreiraj user-a sa pravimas samo za pristup npr shared folderima na racunarima, sa istom sifrom na svim racunarima, naravno.

Nadam se da sam dobro razumeo u cemu je bio problem.

Poslednja izmena:
To je problem i probaću na taj način da setujem pa da vidim šta se dešava. Pozdrav

Meni se jednom 5 racunara koja su bila ne jednom switchu nisu videla sa ostatkom mreze, niko nista nije dirao desilo se samo od sebe, ali su se videla medjusobno. Ping je radio izmedju svih racunara (~40kom).
Problem je resen nakon iskljucivanja predhodnog switcha iz struje i menjanja mesta utp kablovima na istom. Nakon sto sam sve povezao i prikljucio na struju, evo radi :)

Nazad
Vrh Dno