Šta je novo?

wordpress tema - srpski i engleski

golekago

Cenjen
Učlanjen(a)
16.04.2009
Poena
159
Znam kako se prevodi pomocu raznih plaginova ali to me ne zanima, jer mi je specificna tema i plagin (polylang npr.) mi nije od pomoci.

Ono sto mi pada na pamet jeste da kreiram poddomen na kojem bih imao englesku verziju sajta. Problem je sto to nikad nisam radio pa ako neko moze da me uputi kako se to radi? Da li se pravi multisite, jedan srpski sa srpskim wordpressom i cijelim sadrzajem na srpskom a drugi bi bio engleski sa engleskim wordpressom i cijelim sadrzajem na engleskom?

U sustini, trenutna tema koja je na srpskom da na njoj napravim link ka engleskoj verziji sajta koji bi bio u poddomenu sa istom temom?

hvala

Ja sam se namučio sa time, prvo pokušavao sa pluginovima za prevođenje (transpoosh itd.), ali to je bilo samo lakše rešenje, ne i delotvorno (počev od nemogućnosti menjanja "title-a", SEO optimizacije, i dr.)

Onda sam uoči nove godine odvojio oko nedelju dana i napravio multi-sajt.

Dovršio prvo sve na srpskom sajtu kako sam hteo da bude, postavio u sidebar-u tri zastavice za jezike i linkovao ih kako treba, napravio podfoldere na serveru za jezike (u mom slučaju /RO i /EN), i uz pomoć duplicator plugin-a odradio dupliranje originalnog sajta u te podfoldere.

Naravno, pre cele operacije uradi backup svega, da nešto ne pođe po zlu.

p.s. zahvalnost za savet da pređem na multi-sajt postavku dugujem Kutiji (moderatoru)

Poslednja izmena:
Hvala za savjet. Pokusacu sa multisajtom i kreiranjem poddomena.

Da li sam dobro shvatio, kad napravim podfolder za engleski, aploadujem kompletan sajt, sem baze, u taj folder? bazu moram novu napraviti? i onda u tu bazu ubacujem engleski sadrzaj?

Ne mogu sad da proverim, instaliraj duplicator plugin pa samo prati njegova uputstva - imaš veoma dobar manual sa koracima koje jednostavno ispratiš. Koliko se sećam, treba da se napravi prazna baza.

Kad završiš sve, samo se uloguješ na sajt sa engleskom verzijom i ažuriraš sadržaj

tipa:
www.nazivdomena.com/en/wp-admin

Mi smo za potrebe jednog naseg klijenta razvili Multilanguage plugin za Wordpress koji bas radi za Multisite - linkuje stranice, postove i kategorije medjusobno tako da je uvek moguce preci na drugi jezik i dobiti sadrzaj koji je korisnik trazio 🙂

Najlepsa stvar od svega je sto se plagin ne integrise duboko u Wordpress pa je samo odrzavanje i azuriranje Wordpressa prosto i jednostavno. Ne utice na drugi plaginove u sistemu, jer nema nikakve specificne hookove, drugim recima radi on top sa osnovnim Wordpress funkcijama kojih ce uvek biti. Dodavanje jezika je isto prosto - dodate novi blog u okvri Multisite okruzenja, aktivirate plagin na tom delu i to je to 🙂

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno