Šta je novo?

Woofer problem

ssf01

Slavan
Učlanjen(a)
14.11.2007
Poena
309
oveko imam neki sklj woofer.. tj. ovaj

6015.jpg

za racunar 5.1
woofer mi je produvao a precnika je 120mm a nasao sam super zamenu da ubacim ali je 160mm

pitanju je sal-ov zvucnik 50W (stari je bio 15, na specifikacijama kad su prodali pisalo je da RMS 50W a nadjem unutra 15W zvucnik :S) pa me interesuje da li je pametno da prosirim rupu na ovoj kutiji (mesta da se prosiri ima i to dosta.. tj. da mogu da ubacim ovaj zvucnik od 160mm
2gx1vcw.jpg

zvucnik da ubacim je ovaj...
AHX3040.gif

u pitanju je zvucnik od kevlar materijala :D

e sad cuo sam da mi mozda nije pametno da ubacim ovaj od 50W na 4oma kao ima verovatnoce da se ce pregrejati i crci pojacalo pa ne znam sta da ubacim kaze mi jedan drugar da stavim zvucnik od kola na 2om pa np od 100W sta vi mislite o tome pomagajte

hvala u napred

Poslednja izmena:
Uhvacen si na delu:
"ovako u specifikacijama pise sateliti 5x5w woofer 1x50w imam isti rasklopio sam ka posto mi je woofer produvao i pise sateliti 5x3w woofer 1x15w < 15w??? gde je tu 50W??? alo kako kradu realno sad ga budzim stavljam 50W woofer od kelvara ima da mu ebem kevu dok se ne raspadne kutija :D ali realno za cenu je ok"

Prvo, pogledaj karakteristike SAL-a koji si naumio da ubacis:
Niskotonski zvučnik - serije SBX
SBX1620

Dimenzije: 165 mm
Snaga : 80/50 W
Frekventni opseg: 45 - 7000 Hz
Osetljivost: 87 dB
Kalem: 1 Inch , 4 sloja
Materijal špulne: Alu
Težina magneta: 20 Oz
Impedansa: 8 Ohm

Prvo gledano odozdo, vidis da je otpor 8oma. Koliki otpor pruza sadasnji? Nasao sam neki satro podatak za tvoj sistem: RMS-170W/60W(SW)+4x5=20W(sat.)+30W(cent)/≥
78dB/20Hz-20kHz/4Ω/
Ako mu je za verovati (ne obracaj paznju na snagu koju izmlatili), vidis da je impedansa 4oma. Stoga je i tvoj sadasnji zvucnik verovatno na 4oma. Staviti zvucnik od 8oma na to, nije pametno. Dalje gledajuci, osetljivost SAL-a je 87dB, sto nije pohvalno (a vaze za izuzetno lenje zvucnike kojima treba dosta sirove snage da ih pokrene, a i kada ih pokrene, zvuce kao kante, pogotovo sto budzis nesto van proracuna kutije za koju su predvidjeni. Ti ionako nemas previse watti na raspolaganju, jos na 8oma, bice to daleko od ocekivanog. Treca stvar, opseg. 45Hz je donja granica bass-a. Tvoj sadasnji navodno svira 40Hz. Znaci, bice i malo plici bass. Naravno, nijedan od ovih parametara ni za tvoj sistem ni za ovaj SAL nisu pouzdani, cak su za SAL u velikom broju slucaja i lazni. Sve u svemu, kad se uzme u obzir, odabrao si poprilicno losu zamenu, kojom neces biti zadovoljan.
Zakljucak: Ako si resio definivno da to budzis (a to je poprilicno nezahvalan posao u tvom slucaju), gledaj da ubacis sto veci precnik driver-a, sto osetljiviji (vise dB-a u karakteristikama, bar oko 90dB)i laksi za pogonjenje na maloj snazi, i na 4oma. Watte ne gledaj, nisu presudni.
Btw, zvucnike na 2oma i ne pomisljaj da ubacis, to je tek smrt za pojacavac, jer ce ga pregrevati i verovatno pri vecoj glasnoci sprziti. Znaci, samo su ti 4oma u igri.

Poslednja izmena:
sadasnji ima 4oma otpora...

jeste SBX 8 oma ali ja hocu AHX ti su sa 4 oma
AHX 1620
bas zvučnik
35 /50 W
prečnik: 160 mm
4 Ω

u wooferu je bio
15w
4 Ω

http://www.audiopower.rs/bas_zvucnici.htm

aj preporuci mi nesto ne razumem se bas nesto najbolje u ovo :D koju marku zvucnika da trazim i da li bi mi np. ako bih hteo ovaj sal da ubaci pregrejalo pojacalo i crklo?

Poslednja izmena:
Posto je veca omaza novog zvucnika onda bi samo slabije radio sto i nije tako lose jer svi ti kompjuterski zvucnici imaju prenaglasen bas i jos ako se stave negde u ugao sobe ili kod pisaceg stola onda dobijas pojacanje basa tako da veca omaza ti ne smeta. E sad trebao bi prvo da povezes novi zvucnik i da vidis kako radi bez rezanja kutije, ako ti zadovoljavajuce radi (naravno jacina ce biti jako mala posto nece biti u kutiji) pojacaj ga do neke sredine i ako nema nekih krcanja i izoblicenja rezi kutiju i stavljaj novi zvucnik. Mada bi idealno bilo da novi zvucnik bude 4oma pitanje je koliko kosta takav bas u odnosu na ceo tvoj 5.1. sistem da bi sada jos ulagao.

A zasto ne kupis jos jedan takav zvucnik i onda ga povezes paralelno na izlaz pojacala sa prvim zvucnikom, onda ce ti raditi super :D
Ozbiljan sam.

Posto je veca omaza novog zvucnika onda bi samo slabije radio sto i nije tako lose jer svi ti kompjuterski zvucnici imaju prenaglasen bas i jos ako se stave negde u ugao sobe ili kod pisaceg stola onda dobijas pojacanje basa tako da veca omaza ti ne smeta. E sad trebao bi prvo da povezes novi zvucnik i da vidis kako radi bez rezanja kutije, ako ti zadovoljavajuce radi (naravno jacina ce biti jako mala posto nece biti u kutiji) pojacaj ga do neke sredine i ako nema nekih krcanja i izoblicenja rezi kutiju i stavljaj novi zvucnik. Mada bi idealno bilo da novi zvucnik bude 4oma pitanje je koliko kosta takav bas u odnosu na ceo tvoj 5.1. sistem da bi sada jos ulagao.

Nece cuti nikakav bass, ako tek tako spoji zice na taj zvucnik van kutije. Samo ce da prducka na tim frekvencijama. Mnogo je veci problem osetljivost i uopste kvalitet tog zvucnika, a o adaptaciji u postojeci woofer i da ne pricam.

sadasnji ima 4oma otpora...

jeste SBX 8 oma ali ja hocu AHX ti su sa 4 oma
AHX 1620
bas zvučnik
35 /50 W
prečnik: 160 mm
4 Ω

u wooferu je bio
15w
4 Ω

http://www.audiopower.rs/bas_zvucnici.htm

aj preporuci mi nesto ne razumem se bas nesto najbolje u ovo :D koju marku zvucnika da trazim i da li bi mi np. ako bih hteo ovaj sal da ubaci pregrejalo pojacalo i crklo?

Niskotonski zvučnik - serije AHX
AHX1620

Dimenzije: 160 mm
Snaga : 60/40 W
Frekventni opseg: 50 - 7000 Hz
Osetljivost: 88 dB
Kalem: 1 Inch , 2 sloja
Materijal špulne: Alu
Težina magneta: 20 Oz
Impedansa: 4 Ohm

Kao sto vidis i sam, 50Hz odziv bass-a (mada u predvidjenoj bass-reflex kutiji to moze dobro da se uklopi), snaga 40W (najmanje bitno), osetljivost opet ne tako sjajna, mada bi se culo, i otpor je onakav kakav trazis. Moglo bi da posluzi, ali nije idealno resenje. I ako se brines da zvucnik koji moze da izdrzi vecu snagu po deklaraciji (u ovom slucaju 40W naspram dosadasnjih 15W) moze da sprzi pojacalo, ne moras da brines, nece se nista lose desiti. Moze, ali ako odvrnes previse, pa pojacalo udje u kliping i spali zvucnik (kao sto ti je i taj prosao verovatno).

aj koji zvucnik mi preporucujete. da li imate neki sajt gde prodaju bas zvucnike precnika 120mm i aj da budu malo slabiji tj. 4om i nekih 30w ne znam vise ni sam...

ali primetio sam da mi niste citali 2gi post zvucnik koji sam hteo da stavim je na 4 oma a ne na 8oma...

ne razumem se previse zato mi treba pomoc oko izbora zamene zvucnika

Ta velicina bass jedinice se tesko nalazi, a da ti bar malo odgovara. Nazalost, kod nas je SAL skoro jedini izbor. Svakako je bolje da ides na 16-ice i malo prosiris otvor na wooferu. Mozes da probas onaj SAL na 4oma, ali je pitanje da li ce to na kraju da ti se svidi...Relativno je jeftin, pa mozes da probas. Svirace sigurno, ali da ces dobiti isti zvuk kao raniji, neces sigurno. Ko zna, velike su sanse da mozda bude i bolji. Ionako taj fabricki zvucnik nije nesto posebno, ne treba veliko znanje i umece da se presisa zvucno.

pa to pitam da li mi vredi ubacivati to tj. sirenje rupe.. zvuk verujem da ce biti bolji posto je ovo bas shit :D sto je i bio ranije kako uderi jace bas tako se trese..

sredjeno
zvucnik zamenjen sa ovim modelom
Noir 2
6,5"/160mm
90W / 160W
4ohm
SPL 88db

25s78y1.jpg

hvala za pomoc, covek iz tehnomarka u ns mi rekao ako mi crkne pojacalo (ali 100% nece) da ce mi popraviti na njihov racun :D

mogu reci da se cuje dosta bolje.. u pocetku je malo krcelo verovatno dok se nije razradio ali sad sam jako zadovoljan... naspram tog kakav je bio :D rastua

Bitno je da si ga sredio i da si zadovoljan zvukom. :) Inace, ne bi trebalo nista lose da se desi ni pojacalu ni zvucniku. Samo ne odvrci do kraja, jer nijedan sistem nije napravljen da trpi takvu torturu i sve je ok.

25s78y1.jpg

Priceless :d

HAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAH :D ma kad sam slikao nisam ni pimeto a kasnije me mrzelo da secem ;)

Mozda oba? :d

@ssf01
Jel to ovaj woofer?

Prilozi

• DSC00917.jpg
    DSC00917.jpg
    270.9 KB · Pregleda: 40
Poslednja izmena:
Nije to "sklj" woofer, to je MS Industrial :d
Imam ja te zvucnike, samo sateliti su malo drugaciji.

Poslednja izmena:
@domcale to je default zvucnik tj. taj sam dobio uz njega pa je produvao malo :D

a i meni su sateliti drugaciji malo :D pise na njima HOME THEATRE SOUND SYSTEM :D a ne ono samo MS :D

Poslednja izmena:
^
Ma i kod mene pise isto Home Theather Sound System. Imamo iste zvucnike, samo ti imas jaci SubWoofer :d

Poslednja izmena:
da ali je jaci zvucnik samo :D pojacalo kao pojacalo nije budzeno... ali mogu reci da se oseti razlika u zvuku basa i zadovoljan sam :D

Nazad
Vrh Dno