Šta je novo?

WMF format

Caslav

Čuven
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
619
Postavih pre nekog vremena ovo pitanje na Sezamu, neke odgovore sam dobio, ali da priupitam i ovde...

--------------------------------------------------

Potrebno mi je da direktno iz mog programa kreiram WMF fajl, ali bez koriscenja nekih Windows specificnih funkcija (radim u C++, bitno mi je da program radi i na drugim platformama). Interesuje me sledece:

1) Da li postoji neki freeware kod? Sto bi to bilo lepo... :)

2) Neko je vec kacio nesto o wmf formatu, ali tamo nedostaje jedna kljucna (doduse obimna) stvar: objasnjenja Win GDI funkcija. Gde bih mogao da ih nadjem (po mogucstvu u elektronskoj formi)? Inace, autor tog teksta o WMF formatu navodi Microsoft Windows Programmer's Reference, Volume 2.

3) Koji se jos vektorski formati siroko koriste? Ima li lako dostupne dokumentacije za njih? Znate li neki program za konverzije vektorskih formata?

Caslav je napisao(la):
Potrebno mi je da direktno iz mog programa kreiram WMF fajl, ali bez koriscenja nekih Windows specificnih funkcija (radim u C++, bitno mi je da program radi i na drugim platformama).

Jedno sasvim bezazleno kontra-pitanje: zasto si izabrao WMF kao format koji bi trebao da bude cross-patform podrzan ? Mislim, WMF (Windows Meta File) ?!??!

Sto nisi pogledao neki drugi vektorski format, koji je vec provereno podrzan na svim platformama (cemu smisljanje rupe na saksiji), za koji imas gomile informacije i gotovih (i freeware) kontejner klasa ? Recimo PS ili EPS ?

Re: Re: WMF format

silverglider je napisao(la):
Jedno sasvim bezazleno kontra-pitanje: zasto si izabrao WMF kao format koji bi trebao da bude cross-patform podrzan ? Mislim, WMF (Windows Meta File) ?!??!

Osecam i ja tu hm... neprikladnost... zato sam i pitao za druge vektorske formate.

Potreban mi je vektorski format koji ce moci da se: ubaci u MS Office; ubaci u StarOffice; pogleda nekim popularnim viewerom, recimo ACDSee. WMF sve ovo zadovoljava.

EPS, s druge strane... MS Office 97 ne podrzava EPS (mislim na insert->picture->from file). StarOffice kao podrzava, ali kad mu ubacim eps fajl, vidim samo neka krupna slova (naziv fajla, PSCRIP T.DRV Version...) u okviru slike. Nisam probao da odstampam. ACDSee takodje ne podrzava EPS. Dodatan problem je sto StarOffice pored WMF i EPS podrzava samo jos neki svoj vektorski format...

Mali komentar (opet ;) )

(E)PS sam pomenuo kao primer, ne predlog. Mada, nije mi jasno koji ti je cilj onda: format koji je cross-platform podrzan ili format koji podrzavaju striktno MS Office i StarOffice (dakle, dve vrlo konkrente implementacije) ? Posto je ocigledno da je WMF win-based format koji i nije podrzan mozda od drugih platformi (kao takvih), nego mozda od pojedinih programa na drugim platformama (a to nije isto).

Pominjem ovo zato sto znam par ljudi koji su trazili specifikaciju za vektorski format za 'internu' upotrebu, tj. upotrebu za programe koje su oni radili i vecina se mahom odlucila za HPGL/2. Medjutim, meni ovo zvuci kao da ti hoces da "dampujes" sliku u vektorski format koji bi mogao da se ukljuci posle u dokumentaciju.

Jesi li proveravao da li ti CGM radi posao ?

Obrati paznju i na SVG, koji je multiplatform podrzan, jer se koristi u oblasti web grafike, open-source je (dakle sve imas), Adobe stoji iza njega, opisni format je baziran na XMLu (dakle, kao programeru, ne bi trebao da ti predstavlja problem), itd, itd.

http://www.adobe.com/svg/overview/svg.html
http://www.w3.org/Graphics/SVG/Overview.htm8

silverglider je napisao(la):
(E)PS sam pomenuo kao primer, ne predlog. Mada, nije mi jasno koji ti je cilj onda: format koji je cross-platform podrzan ili format koji podrzavaju striktno MS Office i StarOffice (dakle, dve vrlo konkrente implementacije) ? Posto je ocigledno da je WMF win-based format koji i nije podrzan mozda od drugih platformi (kao takvih), nego mozda od pojedinih programa na drugim platformama (a to nije isto).

Pominjem ovo zato sto znam par ljudi koji su trazili specifikaciju za vektorski format za 'internu' upotrebu, tj. upotrebu za programe koje su oni radili i vecina se mahom odlucila za HPGL/2. Medjutim, meni ovo zvuci kao da ti hoces da "dampujes" sliku u vektorski format koji bi mogao da se ukljuci posle u dokumentaciju.

U pravu si, odmah je trebalo da objasnim tacno o cemu se radi, a ne da postavljam presiroka pitanja.

Nisam, niti zelim da budem, programer u profesionalnom smislu. Studiram masinstvo. Za proteklih 5 godina, procedura je bila sledeca: racunam u MathCAD-u, crtam u AutoCAD-u, pisem u MS Wordu... sve komercijalni programi. Jos malo, pa od toga nema nista (mislim, ako bi nesto trebalo da se zaradjuje njihovom upotrebom). Sad, moze se ocekivati da ce firma u kojoj se zaposlim imati neophodne licence, ali to znaci da sav posao mora da se obavlja na radnom mestu, a tu su i horor price tipa "Imamo licencu za MatLab, takvu da dvoje mogu istovremeno da rade..." (ovo ne izmisljam). Jasno mi je da ne mogu potpuno da izbegnem komercijalni softver, ali sto manje, to bolje...

Zato ubrzano prelazim na shareware/freeware programe, a tu su i freeware i licne biblioteke za C++. Sto se tice ovih licnih biblioteka, tu koristim jednu lukavu foru: posto je ubedljivo najteze odraditi dizajn klasa, pokusavam da ne izmisljam rupe na saksiji, nego lepo gledam npr. kako je nesto uradjeno u MathCAD-u/MatLab-u, pa onda sta meni od toga najcesce treba, i to implementiram.

E, sad ovo oko WMF-a... Dijagrame sam do sad radio na sledeci nacin: odradim proracun u MathCAD-u, zatim izvezem (x,y) parove u tekst-fajl, a onda iscrtam dijagram u AutoCAD-u (pomocu funkcije koje sam napravio u AutoLISP-u), i na kraju to izvezem kao - WMF fajl. On posle ide, kao sto si rekao, u dokumentaciju pisanu u Word-u. Dakle, prosto, hocu da izbacim AutoCAD iz ovog lanca (Word je vec zamenjen StarWrite-om, a MathCAD onim licnim bibliotekama za C++).

U vezi pomenutog kopiranja dizajna, treba da nabavim i neki dobar komercijalni program za dijagrame, pa da i njega propustim kroz filter i vidim sta mi je potrebno licno da implementiram, ali to u temi Aplikacije...

Ukoliko ti i dalje pasuje WMF kao izbor (razmislio bih oko toga), imas lepi opis WMF-a
ovde, lepo u bajt, sve sa strukturama i njihovim poljma - kakav je header, kakav body, ...

Nazad
Vrh Dno