Šta je novo?

Wireless internet i mogucnost "prisluskivanja"

Midgard

Čuven
Učlanjen(a)
13.08.2002
Poena
649
Da li je moguce da ti neko upadne u signal i vidi sve sto ti vidis, skida sve sto ti skidas;ja nemam sta da krijem ali ako je moguce nije bas lep osecaj da te neko spijunira!
:boom:

Na ip adresu koju se ti kacis , nemoze niko da se zakaci sem tebe, moze da ti se gleda komp ako nije zasticen kao i preko modema.Kod nas provajder snimi tvoju mac adresu i nema sanse da se neko zakaci na tvoj ip, pa cak i ti ako promenis wireless kartu.

U Principu tu je glavni AP, tj. verovatno i stepen kriptovanja

Ali Amerikanci Te 100% spijuniraju kao i sve zicne veze i sl.

Pitanje sigurnosti je jedno od najčešće postavljanih kada su u pitanju bežične mreže. Možda će to mnoge iznenaditi, ali brojni analitičari i eksperti za pitanja sigurnosti smatraju bežične mreže sigurnijim od klasičnih žičanih mreža. Za to postoje jaki argumenti, a ne zaboravimo da i žičene mreže imaju svoj bežični deo, tj. da emituju zračenja ciji intenzitet nije mali, naročito kod današnjih UTP mreža. Kada je u pitanju sigurnost, glavne razlike izmedu LAN i WLAN mreža potiču od različitog fizičkog nivoa. Spomenimo ponovo da sama Spread Spectrum tehnologija, kao što smo rekli, garantuje visoki stepen sigurnosti. Pored nje mnogi bežični uređaji imaju ugrađene opcije za kriptovanje. IEEE 802.11, standardno predviđa sigurnosnu tehniku poznatu kao Wired Equivalent Privacy (WEP) koja se bazira na korišcenju ključa i RC4 algoritma za enkripciju. Korisnici koji ne znaju ključ ne mogu pristupati WLAN-u. Enkripcija se neuporedivo lakše implementira kod WLAN-ova što je rezultiralo pojavom dosta nezavisnih proizvođača specijalizovanih za WLAN Security softver. Da bi neko pristupao WLAN mreži mora imati informacije o radio opsegu, korišcenom kanalu i podkanalu, sigurnosnom ključu i šiframa za autentifikaciju i autorizaciju korisnika. To je mnogo više podataka nego kod klasičnih žičanih mreža i čini WLAN mreže veoma sigurnim.

@Kokos
Silno gresis sine.

@Eskobar
Pod Unix-om nema sanse da sakrijes nista.
Ne treba da budes amerikanac, dovoljno je da znas tcp/ip i unix da NI JEDNA wlan mreza ne bude sigurna.
Sto se tice enkripcije dodacu samo da 64bit kljuc se provali za <15 sekundi.

Eh čudo su ti amerikanci... Prosto ne znaš šta ću zbog toga što znaju sve o meni...

@Laxduke
Za 64 bitnu enkripciju ti treba 700MB sniferovanih podataka, a provaliti wep kljuc bi ti sa 2000+ trebalo oko 8 sati.

@Midgard
Naravno da je moguce. Moguce je apsolutno sniferovanje celokupnog tvog protoka izmedju tebe i AP-a. Wifi signal koji nije enkriptovan moze da uhvati bilo ko sa linuxom i par programcica.
Sto se tice sigurnosti, stvar ipak nije tako naivna. Vecina provajdera koristi enkripnovane VPN kanale, ili SSL konekcije unutar mreze, tako da se niko ne oslanja na WEP. WEP je ocajna zastita.

Ako imas obicnu RAS (broadband with username and pass) ne enkriptovanu konekciju, onda je odgovor na tvoje pitanje ocigledan. :D

Eskobar, copy/paste ;)

@Laxduke
Za 64 bitnu enkripciju ti treba 700MB sniferovanih podataka, a provaliti wep kljuc bi ti sa 2000+ trebalo oko 8 sati.

Ok, ti stavi kljuc, a ja kada budem dolazio do NS ostavicu ti poruku na desktopu da sam bio u poseti.

:D Nema potrebe, ne drzim enkripciju :D

Aj malo opisi postupak kako to odradis? Ja sam do sada uspeo na jedan jedini nacin, trebalo je 7 sati athlonu 2200+.
Ako nije problem da napravis neko krace uputstvo, i koju karticu si koristio.
Inace, kada razbijes WEP, onda jos trebas da zaobidjes i MAC filter listu...

Hvala!
Pozdrav!

Evo i za sve ostale koji zele da mi ostave poruku na desktopu jedne zanimljive stranice http://wepcrack.sourceforge.net/

:D ;)

@nIce Cream
Ta vrsta znanja se ne siri javno.
Paket softvera koji si poslao je iz 2001, ja koristim softver iz 2003.
Sto se tice probijanja mac adrese, to je mnogo teze uraditi nego logovati se na AP i dodati sebe (svoj MAC) na listu.
SNMP radi broadcast svakih 30 sekundi na portu 161 (Asy 162), sve sto treba da radis je da cekas.

Ajde malo i ja da se prikljucim ovoj polemici o sigurnosti wireless-a. Nemojte niko da vam tvrdi da je wireless siguran. Pa laxduke je koliko ja znam najvise izucio hack wireless-a pod win-om (jedva cekam kada ces da predjes na Lin) i bez problema, ako si dovoljno strpljiv mozes da razbijes sta god hoces. Ako ti treba sigurnos podataka, kriptuj ih na svojoj masini pa ih onda salji kroz etar. Ne znam da li cete se sloziti samnom, ali po meni je trenutno najsigurnija stvar sa razmenu podataka SSH. Postoje naravno varijante da sve i svasta saljete ovim putem pop3, smtp, imap, ftp,... Pa i sam internet po sebi nije projektovan da bude siguran nego redudantan i pouzdan.

I Lax-e Nema AMIGA dusu vec Spectrum... Secas li se dogodovstina sa gumenjakom iz osnovne skole:)

drdex je napisao(la):
Ajde malo i ja da se prikljucim ovoj polemici o sigurnosti wireless-a. Nemojte niko da vam tvrdi da je wireless siguran. Pa laxduke je koliko ja znam najvise izucio hack wireless-a pod win-om (jedva cekam kada ces da predjes na Lin) i bez problema, ako si dovoljno strpljiv mozes da razbijes sta god hoces. Ako ti treba sigurnos podataka, kriptuj ih na svojoj masini pa ih onda salji kroz etar. Ne znam da li cete se sloziti samnom, ali po meni je trenutno najsigurnija stvar sa razmenu podataka SSH. Postoje naravno varijante da sve i svasta saljete ovim putem pop3, smtp, imap, ftp,... Pa i sam internet po sebi nije projektovan da bude siguran nego redudantan i pouzdan.

I Lax-e Nema AMIGA dusu vec Spectrum... Secas li se dogodovstina sa gumenjakom iz osnovne skole:)

Polako sa tim Linuxom, ispi mi mozak mikrotik :)
Sto se tice SSH to je skroz tacno, a najbolji softver te vrste se moze naci na http://www.vandyke.com

Speki je bio odlican, ali ipak je Amiga ostala jedini prijatelj.

ipak da bi se usetao na WiFi mrezu treba dosta znanja i to je ono sto nema svaki klinac (na svu srecu).

p.s.opasan ovaj lax :)

Ser_Zile je napisao(la):
ipak da bi se usetao na WiFi mrezu treba dosta znanja i to je ono sto nema svaki klinac (na svu srecu).

p.s.opasan ovaj lax :)

Ma kakvo znanje... Konferencije, google, man,... Covek se zacudi sta sve moze da nauci preko internet-a. Pa cak i kako se pravi bomba za przenje pola grada sa malo uranijuma...

drdex je napisao(la):
...

Ma kakvo znanje... Konferencije, google, man,... Covek se zacudi sta sve moze da nauci preko internet-a. Pa cak i kako se pravi bomba za przenje pola grada sa malo uranijuma...

da srecom nas narod je previse lenj za takvu akrobatiku :)

[nprm moj se drug ubio od smeha kada je video phrack (kaze sta citas te txt fajlove :) )]

Vrh Dno