Šta je novo?

Windows za SERVISERE

MICRO V91

Slavan
Učlanjen(a)
29.06.2013
Poena
200
Pozdrav svima...
Imam par pitanja u vezi servisiranja racunara.

1. Koje pakete Windowsa koristite? (da li neke ue-unatended sa wpi-postinstalerom i koje)
2. Koje drajvere koristite? (originalne instalirate manuelno svaki pojedninacno ili neki driver pack i koji)
3. Koje sve programe instalirate? (ako ne koristite wpi)
4. Koliko vam je vremena potrebno za kompletnu instalaciju sistema? (Windows XP, Win 7 i Win 8 )

Hvala unapred na odgovorima, zanima me sve to jer se bavim servisiranjem racunara i zanima me da li postoje laksi i brzi nacini za instaliranje os.

Posto nema odgovora, evo ja cu da pocnem temu a vi se nadovezujte :) .

1. Koristim Windows XP SP2 UE by BJ , post instaler postoji ali je previse zastareo tako da ga ne koristim.

2. Za drajvere koristim preradjen Cobra driver pack 2010 u koji sam dodao puno dodadnih originalnih drajvera koje sam prikupljao kada Cobra nije pronalazila odgovarajuci drajver.

3.
1. AV ESET 4,5,6 ; AVAST 5 ; BitDefender.
2. PowerDVD , Aimp3, BS player, GOM Player
3. Nero 8, Office 2007, Flash Player, PhotoShop,
4. Google Chrome, FireFox, Opera
4. Oko 2h.

Ja koristim original kopiju windows XP sp3 koju sam nasao na netu, takodje i windows 7 32-64 bitni original kopija bez ikakvih modifikacija, ja volim da bude cisto i da niko nije brckao po sistemu pre mene. Necu da pominjem aktiviranje windowsa posto neznam da li je dozvoljeno o tome da se prica. Drajvere instaliram sa cd-a ako je dostupan uz komp i to samo ako nema interneta, a ovako ili pustim Driver Genius Professional da nadje sve drajvere i skinem ih preko njega ili odem na sajt proizvodjaca komponente i skinem odatle driver. Od programa instaliram najosnovnije ukoliko korisnik ne zeli jos nesto: anti virus, winrar, aimp3, bs player, chrome ili firefox ili oba, klite codec pack, skype i ukoliko je komp za decu i igrice instaliram i daemon tools lite. Obicno komp donesu kod mene kuci ili ga ja uzmem i treba mi za sve ovo sat ipo dva. Molim ljude nek napisu da li nesto radim pogresno, mada ja ovako radim duze vreme i nekako mi je najbolje resenje.

Poslednja izmena:
1. Sve zavisi, za manuelnu instalaciju XP SP3 i Windows 7 SP1 nemodifikovani ili sa updateovima maherzovi, za baš stare/slabe mašine Windows XP by Rushen 12.2 Minimal Edition.
2. Koristio sam neko vreme driver packove, sada manuelno i po potrebi, za chipset i grafiku uvek najnoviji koji postoji, za lan, wifi, audio ako su sadržani u instalaciji uglavnom ne diram ništa. Za automatsko skidanje drajvera koristim Driver Genius Pro.
3. Avast, Gom player, Km Player, Bs Player, Winamp, Aimp, Nero (portable), CDburner XP, Office, Firefox, Chrome, Faststone image viewer, utorrent, adobe flash player, java, KeyTweak (+ i Enter na numeričkoj tastaturi podesim za volume up i down), to je neki osnovni paket i alternative, ostalo po potrebi i zavisi od situacije.
4. I to varira, da li je mušterija sa mnom dok radim pa sam manje koncentrisan i moram sa njima održavati konverzaciju (ima naroda sa lošim iskustvima, kojima su zamenjeni procesori, grafičke ili hardovi kod majstora), za hardverski zdrave mašine prolazno vreme mi ide od sat vremena do 2 i po sata.

Master instalaciju radim u poslednje vreme (win sedmica), sysprep metod i clonezilla image koju spucam na hard sa eksternog harda pa samo sredim drajvere, dodam ili oduzmem nešto od programa zavisi od želja mušterije i aktiviram windows. Jedino je ograničenje da particija na koju se vraća img mora naravno biti iste ili veće veličine pa je radim na novim mašinama sa blank hardom.

1. xp sp3 (32), w7 HP sp1 (32|64),
u xp-u slipstreamovano oba flash playera v9, winrar, vlc, ffdshow, ac3filter, haali media (matroska), visual c++ redist (08sp1, 10,12), dx 9.0c
u w7 flash playeri v11, winrar, vlc, haali media, visual c++ redist (08sp1, 10,12), dx 9.0c

Ne praktikujem nikakve "edition" varijante, verujem samo sebi. Sam uzmes originalane diskove MS Windowsa i editujes ih po zelji, pri tome pazis da obuhvatis vecinu tako sto ces dodatyi programe koji su potrebni za 90% ljudi.

2.DRP SU novije i starije verzije, full pack naravno, od obaveznih diskova tu su jos HirensBoot 10.6, MS Ofiice

3. osim vec gore navedenih ccleaner, foobar, burnaware free, adobe reader, chrome, firefox, adblock plus, poslednju verziju internet explorera, MS Office 03 ili 07 (Word, Excel, PowerPoint),java, defraggler, daemontools i nfo po potrebi. Antivirus instaliram naravno free u zavisnosti od snage cpu, kolicine rama itd

4. na mom racunaru mi treba 20-30min :) za sve e sada zavisi kakvu lesinu popravljas, moze da traje i do 3 sata

Nema na cemu.

Poslednja izmena:
1. xp sp3 (32), w7 HP sp1 (32|64),
u xp-u slipstreamovano oba flash playera v9, winrar, vlc, ffdshow, ac3filter, haali media (matroska), visual c++ redist (08sp1, 10,12), dx 9.0c
u w7 flash playeri v11, winrar, vlc, haali media, visual c++ redist (08sp1, 10,12), dx 9.0c

Ne praktikujem nikakve "edition" varijante, verujem samo sebi. Sam uzmes originalane diskove MS Windowsa i editujes ih po zelji, pri tome pazis da obuhvatis vecinu tako sto ces dodatyi programe koji su potrebni za 90% ljudi.

2.DRP SU novije i starije verzije, full pack naravno, od obaveznih diskova tu su jos HirensBoot 10.6, MS Ofiice

3. osim vec gore navedenih ccleaner, foobar, burnaware free, adobe reader, chrome, firefox, adblock plus, poslednju verziju internet explorera, MS Office 03 ili 07 (Word, Excel, PowerPoint),java, defraggler, daemontools i nfo po potrebi. Antivirus instaliram naravno free u zavisnosti od snage cpu, kolicine rama itd

4. na mom racunaru mi treba 20-30min :) za sve e sada zavisi kakvu lesinu popravljas, moze da traje i do 3 sata

Nema na cemu.

A u originalni MS Windows dodajes programe predpostavljam sa Nlite ? Ili neki post install ?

Ja razmisljam da napravim neki unatended edition zato me zanima koje sve programe instalira vecina servisera, ipak lakse je da se ubaci disk , selektuje particija, formatira i sve ostalo on da odradi sam, samo se vratis za 2h da pogledas dal je gotovo :) .

PS. Cobra drajveri su ustvari DRP SU , samo jos dopunjeni, a sada ga ja jos dopunjavam, trenutno 2gb drajvera.
Driver Genius pro , malo je smor sto mora da se instalira, instalacije gledam da svedem na minimum. :)

Poslednja izmena:
1. Sve zavisi, za manuelnu instalaciju XP SP3 i Windows 7 SP1 nemodifikovani ili sa updateovima maherzovi, za baš stare/slabe mašine Windows XP by Rushen 12.2 Minimal Edition.
2. Koristio sam neko vreme driver packove, sada manuelno i po potrebi, za chipset i grafiku uvek najnoviji koji postoji, za lan, wifi, audio ako su sadržani u instalaciji uglavnom ne diram ništa. Za automatsko skidanje drajvera koristim Driver Genius Pro.
3. Avast, Gom player, Km Player, Bs Player, Nero (portable), CDburner
Šta će ti toliki plejeri, a i nero? Zvekneš lepo mpc black edition i ashampoo i sve radi ko podmazano :D

Nlite i RT7 lite, oba poseduju opcije sa post instalacijom, jedino sto treba izbegavati je auto i treba ih koristiti sa manual opcijom.
Testiras posle u virtualbox i nema brige.

Isto bih voleo da cujem koliko naplacujete instalaciju OS , i u kojem ste gradu. Kako bi mogli da uporedimo cene u Srbiji.

Instalacija OS bilo koji - 1500 RSD , Trstenik

Poslednja izmena:
Nlite i RT7 lite, oba poseduju opcije sa post instalacijom, jedino sto treba izbegavati je auto i treba ih koristiti sa manual opcijom.
Testiras posle u virtualbox i nema brige.

Pa, da to je odlicno resenje za sve besplatne programe.

Win xp sp3 clean sa originalnog diska ( krekujem ga naravno) i win7 20in1 msdn
Programi uglavnom svi gore navedeni ali preko ninite.com skinem instaler koji sve sam radi.
Drajveri uglvnom sa sajta proizvođača, ponekad driver genius
Sat ipo po kompu max :)

Win xp sp3 clean sa originalnog diska ( krekujem ga naravno) i win7 20in1 msdn
Programi uglavnom svi gore navedeni ali preko ninite.com skinem instaler koji sve sam radi.
Drajveri uglvnom sa sajta proizvođača, ponekad driver genius
Sat ipo po kompu max :)

Ninite je odlicna stvar, jednina mana je sto mora da se komp poveze sa netom, ponekad imam 4-5 racunara da radim , pa ne mogu sve da ih povezem u isto vreme :) .

@trojmeklur
"to je neki osnovni paket i alternative"
Neko koristi Aimp pa mu instaliram dotični a ne i Winamp, tako i sa ostalim programima.
Narod je navikao na Nero i uglavnom gleda nepoverljivo na ostali softver za rezanje, portable edition je "težak" 35 megabajta i kao takav odličan.

Poslednja izmena:
@trojmeklur
"to je neki osnovni paket i alternative"
Neko koristi Aimp pa mu instaliram dotični a ne i Winamp, tako i sa ostalim programima.
Narod je navikao na Nero i uglavnom gleda nepoverljivo na ostali softver za rezanje, portable edition je "težak" 35 megabajta i kao takav odličan.

Za Aimp i Winamp se slažem, pošto su podjednako popularni, ali isto tako mislim da su dovoljna dva plejera za filmove, pa napraviš kombinaciju (mada ja uglavnom stavim jedan, naravno pitam šta preferira). Gube se ljudi kad im staviš više plejera. U principu po mom iskustvu, većina običnih korisnika koristi ono što im instaliraš, ne traže alternative, oni koji traže obično sami dižu sistem.

Za Aimp i Winamp se slažem, pošto su podjednako popularni, ali isto tako mislim da su dovoljna dva plejera za filmove, pa napraviš kombinaciju (mada ja uglavnom stavim jedan, naravno pitam šta preferira). Gube se ljudi kad im staviš više plejera. U principu po mom iskustvu, većina običnih korisnika koristi ono što im instaliraš, ne traže alternative, oni koji traže obično sami dižu sistem.
Da, na to sam i mislio. Ko koristi BS player njega mu i instaliram a ne i ostale.

Ne servisiram ali ponekad ubacim nekom windows 7/8 , Xp retko! Drivere skidam preko DriverMax-a imam 5 Drivermax free accounta ako zatreba napravim jos po koji posto jedan nalog moze samo 2 drajvera dnevno a stvarno je dobar program sve najnovije drajvere mi nadje!

Od programa ubacim: Mozila Firefox najnoviji , Kmplayer , Aida64 , Utorrent , CPUID HWMonitor , Aimp po potrebi , Winrar , DirectX , GoogleChorme , Adobe Reader , OpenOffice.org , Avast Free Antivirus , na start up pogledam da li ima neki bespotreban program pa ugasim da bi brze bootovao , koristim klasicne aktivacije za Windowse koje nadjem na internetu!

Poslednja izmena:
Koliko naplacujete instalaciju OS ?
I u kom gradu ste ?

U Trsteniku je cena 1500-2000 RSD

Pošto nemam originalnu OEM sedmicu ja to radim za Đz ne ide da se naplacuje piraterija

Ja imam original ali uglavnom instaliram onaj 20in1 sam se aktivira krekuje i dozvoljava sve apdejtove, potpuno kao da je original. Tako da sto da ne. A najveci deo servisiranja se svodi upravo na OS , najvecim delom to radim tako da ako to ne bi naplacivao, ne bi imao vremena da disem a ne bi uzimao ni dinar. Ne bih nikad radio za dz, ipak to je 2h utrosenog vremena.

A inace Windows 7 original se naplacuje 8000din. A to niko nece da ti plati.

Poslednja izmena:
Kod mene u malom mestu pored Novog Sada cene 500-1000din. :)
Nisam serviser ali uradim kad nekom treba win xp sp3 ili win 7 sp1, u novije vreme trazena i 8ica.
Od programa Office 2013, K-Lite, Chrome, Skype, uTorrent, Aimp, Daemon Tools, WinRar Nero (neki micro) i uglavnom sve to preko ninite naravno. *sve zavisi od jacine racunara Drajvere sa sajta prozvodjaca skinem.
Naplatim 500 din kada radim.
Vreme 1,5h - 2,5h (zavisi od korisnika i od toga da li radim kuci).

Poslednja izmena:
Svrljig, pored Niša, naplaćujem 1000 dinara
1. Imam 2 spremljena image-a, XP SP3 i Win 7 x64, sa svim programima, na mašine sa 2 GB stavljam Win 7, na slabije XP, Win 8 instaliram ako korisnik baš insistira
2. Avast, 7zip, Winrar, Firefox, Opera, Chrome, KMplayer, Totalcmd, Winamp, CCleaner, Daemon Tools, Skype, Office 2003, Java, Flash playeri, Direct X 10, u imageu XP-a je i Nero 6.6 i Power DVD 6.0, za Win 7 ide Img Burn, CDBurnerXP i Power DVD neki noviji
3. Acronisom, koristeći opciju Universal Restore, vratim taj image umesto C particije ( nailazio sam na mašine na kojima to ne radi, 20 % njih, onda idem normalnim putem, duže traje, al šta mogu )
4. Drajvere instaliram sa originalnih diskova ili skidam sa sajta proizvođača ( imam neki drajver pack - Cobra i neki disk sa 100.000 drajvera, to koristim ako radim kod korisnika, a slučajno nema internet )
5. WPI 8.4.neki sa najnovijim verzijama navedenih programa, updateujem programe i gotovo

Poslednja izmena:
Kreira se winpe disk, sredi OS po potrebi, odradi sysprep, napravi se wim image sa imagex/dism alatom i stavi na flash/externi disk.
Instalacija se pokrece sa winpe diska, imagex /apply switch (tu je i diskpart za particionisanje) i eventualno se mogu ubaciti usb3 drajveri u winpe. Naravno, custom instalacija mozete imati nekoliko.

Da pitam, čisto me zanima, koliko Vas iskorišćava OEM SLP 1.0, OEM SLIC 2.0 i OEM SLIC 2.1, ako imate mogućnost za to?

Trebali ste nazvati temu Windows za lokalne pirate, čitam i ne verujem...:S:, Nemojte me pogrešno razumeti, i sam koristim pominjane "aktivirane" proizvode, ali nekako mi razgovor o tome nije za bench.

Pa dobro, radice metla sutra kad se modovi probude. :)

Ovde očito samo dulsrules i ja slušamo partibrejkerse ali ljudi mogu da razumem ove sa stažom od deset dana na forumu da ih je mrzelo da čitaju obaveznu literaturu na svakom ozbiljnom forumu ali ovde ima i forumskog inventara:D

Tu mene ne računajte, jer imam sasvim legitimno pitanje. ;)

Vrh Dno