Šta je novo?

Windows XP napunio 10 godina

• Začetnik teme Začetnik teme kexi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

kexi

Slavan
Učlanjen(a)
28.05.2010
Poena
319
Microsoft operativni system Windows XP koji koristi skoro polovini računara u svetu, napunio je deset godina od pojavljivanja, a uskoro odlazi u penziju.

Microsoft je 24. avgusta 2001. godine XP programu dodelio oznaku RTM (Release to Manufacturing), odnosno označio ga kao “spremnog za isporuku proizvođačima računara”.

Microsoft nije obeležio godišnjicu svog popularnog operativnog sistema, u skladu sa prošlomesečnom odlukom prema kojoj će u aprilu 2014. biti stavljena tačka na Windows XP, odnosno prestaće pružanje tehničke podrške njegovim korisnicima.

Analitičar Majkl Čeri, smatra da nije imalo šta ni da se slavi. “Korisnici koji vole XP i kažu da ne mogu bez njega, zapravo ne misle na originalni XP iz 2001, već na XP SP2, koji je objavljen u avgustu 2004.”, kaže Čeri.

To izdanje XP, za koje je i sam Microsoft priznao da je nesvakidašnje, dodalo je nove funkcionalnosti operativnom sistemu i značajno povećalo njegovu bezbednost. Od mnogih važnih izmena treba pomenuti unapređeni zaštitni zid za koji se podrazumevalo da bude uključen po pokretanju računara.

Prema podacima istraživačke kompanije "Net Applications", krajem jula XP se nalazio na 49,8 odsto svih računara sa Windowsom, što je prvi put od pojavljivanja da je njegov udeo pao na manje od 50 odsto.

Istovremeno, novi Microsoft operativni sistem Windows 7 nalazi se na 29,7 odsto svih računara sa vindouzom.

preuzeto sa: http://www.mondo.rs/

Microsoft operativni system Windows XP koji koristi skoro polovini računara u svetu, napunio je deset godina od pojavljivanja, a uskoro odlazi u penziju.

Microsoft je 24. avgusta 2001. godine XP programu dodelio oznaku RTM (Release to Manufacturing), odnosno označio ga kao “spremnog za isporuku proizvođačima računara”.

Microsoft nije obeležio godišnjicu svog popularnog operativnog sistema, u skladu sa prošlomesečnom odlukom prema kojoj će u aprilu 2014. biti stavljena tačka na Windows XP, odnosno prestaće pružanje tehničke podrške njegovim korisnicima.

Analitičar Majkl Čeri, smatra da nije imalo šta ni da se slavi. “Korisnici koji vole XP i kažu da ne mogu bez njega, zapravo ne misle na originalni XP iz 2001, već na XP SP2, koji je objavljen u avgustu 2004.”, kaže Čeri.

To izdanje XP, za koje je i sam Microsoft priznao da je nesvakidašnje, dodalo je nove funkcionalnosti operativnom sistemu i značajno povećalo njegovu bezbednost. Od mnogih važnih izmena treba pomenuti unapređeni zaštitni zid za koji se podrazumevalo da bude uključen po pokretanju računara.

Prema podacima istraživačke kompanije "Net Applications", krajem jula XP se nalazio na 49,8 odsto svih računara sa Windowsom, što je prvi put od pojavljivanja da je njegov udeo pao na manje od 50 odsto.

Istovremeno, novi Microsoft operativni sistem Windows 7 nalazi se na 29,7 odsto svih računara sa vindouzom.

preuzeto sa: http://www.mondo.rs/

samo mondovci mogu da napišu windows i vindouz u istoj rečenici 😀, nije ništa na tvoj račun pošto vidim da je copy/paste

Stari dobri XP je bio dobar u svoje vreme i fantastično radio posao, koristio sam ga od 2004 do 2010. godine i onda sam prešao na bolji i savremeniji Windows 7.

U sunce ti poljubim ala se stari...secam se novembra 2002 kada sam presao sa win 98 na xp,kao da sam se nasao u spejs satlu...a u stvari p4 sa 256 rama mi je pruzao osecaj ko da me guraju u peglici.

cccc kako prolete vreme.........secam se da sam dobio piratsku kopiju medju prvima u KV i naravno nije mogla da se butuje sa CD vec ko je znao-znao kako treba. Dosla su mi trojica drugara da vide kako izgleda XP, trenutak kada se masina posle instalacije restartovala i podigla OS "u punom sjaju" je bio VAOOOOOOOOOOOOOOOOOO padanje sa stolice :cigar: Medjutim posle tog inicijalnog cackanja od dva-tri dana, ipak sam duuuuuugo ostao na proverenom Win2000 SP3/SP4

Da, jer te prve kopije XP-a jesu bile dobre, ali tek je sa SP2 Windows XP postao ono što jeste.

Svi hvale taj XP, moracu izgleda da penzionisem ovu '95-cu i dam sansu novom sistemu.

win 98SE,pa potom XP...kao ponovo rodjen,bilo je dovoljno samo gledati u monitor i vec se osecalo ogromno zadovoljstvo...samo cackanje sistema.kad mi dosadi levom rukom drzim kuglicnog misa,nacentriram strelicu,desnom prEtishcem tasteri 🙂

Pun pogodak MS-a bi bio kada bi ga sad ponudio besplatno!

Pun pogodak u sopstvene noge.

E pa, srecan mu rodjendan. I treba da ide u penziju, bio je dobar u svoje vreme, ali sto je mnogo, mnogo je. Pored odlicne 7-ice nema smisla koristiti vise XP.

Pun pogodak MS-a bi bio kada bi ga sad ponudio besplatno!

Apsolutno si u pravu, samo ko zna da li će se to i desiti jer bi onda Windows 7 mnogo sporije rastao u udelu. Mada,za stare mašine besplatan XP bi bio pun pogodak !!!

Ja samo znam da bi time uklonili dobar deo Linux-a... 🙂

HAhahaha, ma super, samo sto ni win98 jos nije besplatan.
😉

Srecan mu rodjendan i da se vise nikad takva gomila rupa u jednom operativnom sistemu ne ponove 🙂

Pored tih rupa u svoje vreme bio je nesto sto smo svi koristili 🙂 I kao takav ostace u nasim secanjima 🙂

Iz ugla obicnog korisnika - bio je nesto zaista nesvakidasnje,jos uvek neke stvari u XP-u mogu se lakse uraditi nego u win7... sto se mene tice, nadam se da ce win8 ispraviti sve ono cime sam nezadovoljan u ovoj aktuelnoj fancy verziji.

Na kasnu jesen 2012, najverovatnije pred Božić. Bar su takve glasine,ali u svakom slučaju izlazi negde na jesen 2012. godine.

Za Beta 1 verziju kažu glasine da će se možda pojaviti 13.septembra, a ako ne tada onda sigurno do CES 2012 sajma početkom januara sledeće godine.

Već deset godina...
Sedmicu sam morao da instaliram pošto mi XP brljavi sa mojim faličnim hardom, inače ga ne bih menjao ni u ludilu.

Moj druze zbog tih "rupa" mnogi su ovde "leba jeli" godinama. Da nam je vise toga, bilo bi vise i posla...ovako...sta reci. Srecan rodjendan!

do mu dođe nesto kao "obućari"...

29352_shoemaker_650x460.jpg

...jel video neko skoro obućarsku radnju?

Najbolji OS koji je ikada izasao iz kuhinje MS-a. Ja sam vec par puta instalirao Win 7 (32/64 bit) ali se uvek posle nedelju ili manje vratim na XP SP3....

Da nemam problema sa drajverima novih komponenata, nikada ne bin ni otisao sa windows XP-a

Nazad
Vrh Dno