Šta je novo?

Windows Server 2008 - sta cekate ?

• Začetnik teme Začetnik teme gx-x
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

gx-x

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.02.2004
Poena
720
no DRM i ko zna cega, i dalje zdere memoriju ali posto nisam koristio vistu ne bih znao da vam kazem kolko manje/vise itd. Ako neko smisli neko uputstvo za optimizaciju (a da ostane aero ukljucen) nek napise ili postavi link 🙂 Elem, radi ko sat ! ( i aktiviran je :eyebrows: )

:wave:

Prilozi

• server2008.webp
    server2008.webp
    130.7 KB · Pregleda: 266
Samo što dosta programa odbija da se instalira na njega zbog toga što je Server verzija Windows-a... Ostajem ja na XP-u do daljnjeg.

Dziks-iks Windows 2008 je odlican, probao sam ga odavno ali mi fali La cura. Druga mana je ovo sto je Kole naveo, dosta programa nece da radi jer ga prepoznaju kao sistem koji nije kompatibilan sa setup-om.

Nema ni UAC 😉
Za programe (pretpostavljam da svi mislite na AV/disk partitioning i slicno) - lepo uzmete server edition.
Sto se optimizacije tiche, ima mnogo manje fora nego za Win2003. vLite moze da ga sroza malo, ali posto je SuperFetch izbacen, nema neceg bitnog sto moze da se izbaci.

Ali ne da bolje rukuje memorijom/cache-om u odnosu na Win2003 to je stvarno primetan napredak.

Server edition - koji? Standard Server?

na dvdu kojio sam ja vidjao dodju sve verzije...

evo da vam kazem ovako

1. Ne znam koji ste server 2008 probali, ovaj moj je retail i final

2. Posle aktivacije i updateova sve se normalno instalira, nod32, look'n'stop, photoshop, igre, markovi , bla bla da n trljam lan

3. posle aktivacije kou ja imam svi programi kontaju ovo kao vistu isve lepo radi, dakle nema price o "nece da se instalira", gubi se server roles, ali meni to nije bitno.

4. od 2GB slobodan radni deo sa sve aerom je 1.5GB

5. Nema drm-a itd. (ja nisam ekspert, vistu nikada nisam imao na kompu, kazu da je kerenel i core ovoga brzi i pouzdaniji nego od viste)

6. Ono sto je kuditahex postovao kao link je sve vec predefinisano i uradjeno po default-u u server 2008 standard edition. Dakle tu su sve zastite, aero se ukljucuje tako sto odete u servicies i ukljucite "themes" servis i to je to

7. Ostatak sa kutijinog linka bi pretvorio ovaj lei brzi server u natrpanu vistu, a to je upravo suprotno od onoga sto nam treba zar ne ?

8. Vista tiny je crap. Cak ne mozes sve igre da teras jer nekima fale servisi i kodeci, ovlascenja itd. Kad sve to sredis da radi opet imas imas neku vistu.

Elem, nemam za sada problema sa instalicjama itd. Verzija je 32bit, sve radi ko podmazano. Sistem je sam nasao se drajvere osim za nvidiju. Dakle integrisani zvuk, mrezna (realtek 1gb) i sve ostalo.

PS. Odma da kazem da ja nisam merodavan sto se tice vista vs server 2008 posto vistu nisam koristio, ali ovo sto koristim mi se svidja.

Svi koji su me PM-ovali dobice odgovor sutra 😉

@alfaunits:
zapravo ima UAC, ima u servisama i lako moze da biras "enabled" ili "disabled" . Instalacijom servera po defaultu su sve opcije tipa hide ovo ono ukinute tako da vidish sve fajlove i foldere...

Poslednja izmena:
evo da vam kazem ovako

1. Ne znam koji ste server 2008 probali, ovaj moj je retail i final

2. Posle aktivacije i updateova sve se normalno instalira, nod32, look'n'stop, photoshop, igre, markovi , bla bla da n trljam lan

3. posle aktivacije kou ja imam svi programi kontaju ovo kao vistu isve lepo radi, dakle nema price o "nece da se instalira", gubi se server roles, ali meni to nije bitno.

4. od 2GB slobodan radni deo sa sve aerom je 1.5GB

5. Nema drm-a itd. (ja nisam ekspert, vistu nikada nisam imao na kompu, kazu da je kerenel i core ovoga brzi i pouzdaniji nego od viste)

6. Ono sto je kuditahex postovao kao link je sve vec predefinisano i uradjeno po default-u u server 2008 standard edition. Dakle tu su sve zastite, aero se ukljucuje tako sto odete u servicies i ukljucite "themes" servis i to je to

7. Ostatak sa kutijinog linka bi pretvorio ovaj lei brzi server u natrpanu vistu, a to je upravo suprotno od onoga sto nam treba zar ne ?

8. Vista tiny je crap. Cak ne mozes sve igre da teras jer nekima fale servisi i kodeci, ovlascenja itd. Kad sve to sredis da radi opet imas imas neku vistu.

Elem, nemam za sada problema sa instalicjama itd. Verzija je 32bit, sve radi ko podmazano. Sistem je sam nasao se drajvere osim za nvidiju. Dakle integrisani zvuk, mrezna (realtek 1gb) i sve ostalo.

PS. Odma da kazem da ja nisam merodavan sto se tice vista vs server 2008 posto vistu nisam koristio, ali ovo sto koristim mi se svidja.

Svi koji su me PM-ovali dobice odgovor sutra 😉

@alfaunits:
zapravo ima UAC, ima u servisama i lako moze da biras "enabled" ili "disabled" . Instalacijom servera po defaultu su sve opcije tipa hide ovo ono ukinute tako da vidish sve fajlove i foldere...

Vrti mi se kao virtualna masina skoro metar dana ( trial mode).
Kontaktiram te i ja na pm.

@gx-x: povlacim sve sto sam rekao 🙂 Tacnije, to sto sam rekao je bilo bazirano na iskustvu sa W2003 koji je manje-vise pravio probleme.
I ja sam primetio da je w2k8 definitivno brzi od Viste i da ga treba uzeti u razmatranje kao novo resenje za desktop sistem. Voleo bih kada bi imao malo vremena da izvrtis bateriju testova na XP-u i 2k8 cisto da uporedimo performanse.

cekam da eXPerience uradi svoj magic work 😉
bilo bi lepo poredjenje XP-a (ako ne Viste) i Srv2008...

Bolje da radi 2k8 i Xp sa SP3 🙂

Dakle, gx-x hoces li se zrtvovati u ime zajednice i odraditi malo testova? 🙂

Server edition - koji? Standard Server?
Server edition programa koji "ne radi" na server OS-u. Npr. Kaspersky IS Server Edition.

Inace, ko ima 4GB RAM-a i hoce 32-bit OS, Server 2008 Enterprise lepo podrzava PAE (nisam siguran da li i Standard podrzava, Srv03 Std nije podrzavao)

Da, tako i htedo' reci. Ima ali disabled.
@alfaunits:

Server edition programa koji "ne radi" na server OS-u. Npr. Kaspersky IS Server Edition.

Inace, ko ima 4GB RAM-a i hoce 32-bit OS, Server 2008 Enterprise lepo podrzava PAE (nisam siguran da li i Standard podrzava, Srv03 Std nije podrzavao)

Meni Server 2003 Standard sasvim normalno vidi 4GB sa /PAE switcem :wave:

E nemoj biti siguran! Server 2008 i Vista SP1 kazu da vide 4GB, ali Vista samo vidi (zna da ima), ali ne moze i da koristi. Sta kaze Task Manager za Srv08 Std? (x86 naravno 😛)

Bolje da radi 2k8 i Xp sa SP3 🙂

Dakle, gx-x hoces li se zrtvovati u ime zajednice i odraditi malo testova? 🙂

Pa ocu naravno, recite mi samo sta da testiram i kojim programima.

PS. Interesatnoje da je zauzece memorije pri dizanju XP-a i servera 2008 maltene isto tj ~1500mb slobodno na oba. E sad, cim popalis i pogasis neke aplikacije na serveru ostaje manje, pretpostavljam da je to ono cuveno keshiranje. Jel moze da se namesti da on ipak vrati tu memoriju nazad u "sistem" ? Mislim, desilo mi se da je archicad pri renderu ostao bez memorije :zgran:

Poslednja izmena:
Podesis sistem da Memory bude optimized za Programs ne System Cache (LargeSystemCache = 0). Ja ovako uvek drzim Srv03 i ranije XP, jer ionako kontroler bolje radi caching nego OS kod mene 😉
Ne znam kako si uspeo da 500MB zauzmes u XP-u, ja 200MB ne zauzmem bez aplikacija.

@alfaunits: Hvala, to sam vec podesio, tj. to sam odma podesio ali ... :S:

a ovo oko XP-a, pa ne znam kako sam uspeo, ode na system cache valjda, AV. drajveri, rocketdock, wallpaper, mreza...otkud znam, evo sada je 1400mb available u XP-u, dignuti su thunderbird, ff, pidgin, rocket dock, styler,daemon tools.

Poslednja izmena:
gx-x: pa mislim da sve ovde najvise zanimaju performanse u igrama. 3dmrak mozda, SiSoft Sandra 2008, Cinebench, Science Mark, Winrar 3.7, Quake 3 i Crysis CPU bench. Mislim da je to dosta? 🙂

no DRM i ko zna cega, i dalje zdere memoriju ali posto nisam koristio vistu ne bih znao da vam kazem kolko manje/vise itd. Ako neko smisli neko uputstvo za optimizaciju (a da ostane aero ukljucen) nek napise ili postavi link 🙂 Elem, radi ko sat ! ( i aktiviran je :eyebrows: )

Pa sta ce ti aero ti rece da je zivi kiceraj ?:eyebrows:

pa i jeste, al sad sam fancy :d:d:d

PS. Ne radi mi ChrisTV pod Server-om, imam drajvere za kartu (vista 32bit WHQL), karta je leadtek winfast tv2000 expert, chrisTV ne vidi tjuner, vidi samo capture device. Ne prihvatljivo za mene. U prevodu - server ostaje zbog dx10 i par igara koje cu verovatno igrati. Ovo ostalo me vise ne zanima. Lepo to radi i izgleda ali sem fensi luka ne vidim da je ishta bolje od XP-a.

Aj jel moze neshto opshirnije? Konkretno me interesuje kakav je u opterecenju mashine u odnosu na druge (konkretno u ondosu na Vistu jer pretpostavljam da sa Xp ne moze da se poredi). Takodje bih voleo da vidim i neki test kada neko ko ga ima instaliranog bude imao vremena.

Pod VmWare 6 lepo radi Virtual team sa instaliranim w2K8 serverom (trial 60 dana) + Ubuntu 8.04.
U principu server ko server. Ostajem na Visti, jer mi serverska masina nije potrebna.

Nazad
Vrh Dno