Šta je novo?

Windows Phone 8 diskusija!

To tek treba da se vidi u praksi.

A na šta se odnosi ta podrška od 36 meseci? Na update (dobiće update na WP9 i WP10)? Da će sve aplikacije raditi na tom sistemu u naredne tri godine? Ili nešto treće?

Ne znam, svake godine sigurno promenim telefon i nemam frke :)

To jeste nejasno, verovatno da ce 8.1 biti poslednji znacajniji update a ostatak podrske da se odnosi na ispravljanje eventualnih bagova i slicno, sto je skroz ok.

^Ako bude tako, to i nije ok. Kupiš telefon sa jednom verzijom OSa a onda dobiješ samo još jedan veliki update.

^Ako bude tako, to i nije ok. Kupiš telefon sa jednom verzijom OSa a onda dobiješ samo još jedan veliki update.

Pa jeste, ali i ovi koji dolaze sad, npr GDR2, nije bas mali, doneo je dosta toga, msm sad kako za koga znacajno, ali npr glace je sigurno jako bitan onima koji imaju amoled-e, npr meni na L920 nije jer znam da IPS srce vise bateriju od amoleda kad je ta opcija ukljucena, ali sve u svemu ima poboljsanja, mada sve mi za sad ide jako sporo, valjda ce sa 8.1 taj napredak biti osetniji (Full HD, quad core soc, blagi redizajn UI-a.... )

@ sir oliver

Tako je i na onom drugom OS-u (da ih ne prizovem sada jer imaju push notifikaciju kad se spomene to ime). Ja sam dobio samo jedan upgrade na prethodnom telefonu, i to izaslo par dana nakon sto sam ja kupio, pa je ispalo 3 godine bez ijednog update-a. Da, mozes da cimas po xda i juris kuvani softver (ako imas srece da im je tvoj model atraktivan), ali mene to jako mrzi da radim kao i vecinu van benchmarka :)
Kazem bilo bi i to ok, al moguce da ce se konkretno drzati tih 36 meseci u punom smislu..

@ sir oliver

Tako je i na onom drugom OS-u (da ih ne prizovem sada jer imaju push notifikaciju kad se spomene to ime). Ja sam dobio samo jedan upgrade na prethodnom telefonu, i to izaslo par dana nakon sto sam ja kupio, pa je ispalo 3 godine bez ijednog update-a. Da, mozes da cimas po xda i juris kuvani softver (ako imas srece da im je tvoj model atraktivan), ali mene to jako mrzi da radim kao i vecinu van benchmarka :)
Kazem bilo bi i to ok, al moguce da ce se konkretno drzati tih 36 meseci u punom smislu..

Mislim da nece, mozda bude i neko poboljsanje i neka zakrpa za 8.1 i to je to, ovi telefoni koje gledamo danas, sem mozda L1020, nece ugledati WP9, u to sam skoro pa potpuno siguran..

Jel moze mali savet na brzaka? Probah malo pre na ATIVu da li ima update, kad iznenadjenje, ima! Skida ga trenutno, jel treba da backup-ujem nesto, pre ? Mislim, nisam ga koristio aktivno, instalirao desetak aplikacija, nema u njemu ni sms-a , samo accounti, muzika...

uf.. gotovo, pa on odma instalira, ok, nema veze.
Jel treba posle neki fabricki reset ili sl, jer sam citao da nece neke stvari da se pojave kao npr data sense (koji mi u principu ne treba jer imam dobar paket)? A jel sad neki backup?

Poslednja izmena:
Lol apdejtovi na Androidu. Pa taman jedan dobili to je vidno bolje vec :D

@mladenius

Kao i obicno, vidis, pricas a ne znas. Nista ja ne kliknem pa se tekst promeni, pricam o tome da sam prilagodi velicinu teksta. Sad je vreme da iskuliras to i da nadjes novu manu.

@hektor2 ja sam imao pre problema sa other storage na ativ s, ali sad mi stoji svo vreme na 2 GB od kad sam updejtovao :D
meni se taj other storage punio pre ko ud kad updejtujem,instaliram,prebacujem ili slikam neke slike, prebacujem muziku ...
i pre sam to morao da cistim jednom nedeljno, a sad kad sam updejtovao vec 2 ili vise nedelja ne moram da cistim

1. Koliki je bio Other pre update-a ?
2. Da li si odradio hard reset posle update-a ?
3. Da li je update stigao legalno ili si ubacio rom sam ?

pre mi je bio najmanje 3 GB sad mi je 2GB i ne pomera se
i sam sam ubacio rom, bilo mi je muka da cekam :D

Izvinjavam se, pogresno mesto za pitanje o ativu, prebacujem tamo...

samo sam sacuvao programe, i cim sam upalio namestio sam da prebacuje :D
jedino sam zaboravio da prebacim slike sa fona na komp i vise nemam slike sa mora :(
a za sms-ove me boli patka :D

Lol apdejtovi na Androidu. Pa taman jedan dobili to je vidno bolje vec :D

@mladenius

Kao i obicno, vidis, pricas a ne znas. Nista ja ne kliknem pa se tekst promeni, pricam o tome da sam prilagodi velicinu teksta. Sad je vreme da iskuliras to i da nadjes novu manu.

Koji je tvoj problem čoveče? Ponašaš se kao poslednji fanboy, kao što rekoh kao da te MS plaća za svaki post koji napišeš pa šta god napišeš u negativnom kontekstu odmah skačeš kao da je ne znam šta
Ko što telep reče, ako ti to toliko bode oči a ti otvori temu "WP 8 je zakon" pa tu možeš da pišeš hvalospeve do sutra, jer se ova tema ne služi samo za te stvari
I evo baš sam pogledao na netu, IE 10 mobile ne podržava text reflow, a to što ti pominješ ima i na WP 7, nije obavezno ni da tapneš - dakle moraćeš da čekaš Operu Mini ili da implementiraju tu opciju, Firefox mobile ga takođe nema (bar poslednji put kada sam ga koristio, ne znam kako je sada)
Text reflow radi kao fini zoom, sa tom razlikom da se veličina teksta povećava ali uvek popunjava ekran (dakle tekst ne ostaje "odsečen" da tako kažem nego ispunjava ekran) i vrlo je koristan feature - to što tebi ne treba i što ne znaš ni šta je ne znači da ne treba ni drugim ljudima

P.S. Update od 36 meseci kod WP nije prelazak na novu verziju OS-a već maintenance update, dakle ostaješ na istoj verziji softvera, ali dobijaš dodatne funkcije i ispravke, slično kao što je bilo kod Symbian telefona

Poslednja izmena:
P.S. Update od 36 meseci kod WP nije prelazak na novu verziju OS-a već maintenance update, dakle ostaješ na istoj verziji softvera, ali dobijaš dodatne funkcije i ispravke, slično kao što je bilo kod Symbian telefona

Jesi opet kontaktirao Trgovčevića ili imaš i neki link za ovu informaciju? Ili je ponovo "tvoj stečen utisak". U pravu si tema ne služi za hvalospeve ali takođe ne služi ni za nagađanja

@ sir oliver

Kupio si low end telefon. SHVATI! U to vreme su svi dobijali po 1 update. Sad vecinom svi dobijaju po 2 velika (Samsung), Nexus 3 update-a.
Ne mozes ti da dobijes isto sto i ja, a ja platio 300-400 eura, a ti 100.
Ok je ovde da Lumia 920,925,928, 1020 dobiju dva velika update-a, a ovi po 100 eura telefoni jedan.

Poslovna politika.

A i tih 36 meseci ne pise dal je to neki veliki update ili ne. Samo kaze podrska, sto moze biti slucaj da se dobije 8.1 i 8.2 kad izadje wp9 i to je to. Mada bice onda problema oko aplikacija.

Ovo moze do sutra da se razglaba, tek cemo videti kad izadje WP9, ne znam ni kad je najavljen, mozda krajem godine... Posto je WP8 izasao tu u oktobru-novembru, tako da jos par meseci, pa ce da se vidi.

Pa wp9 nece bar jos godinu dana. 8.1 ne verujem da ce pre marta a tek onda moze da se razmislja o wp9

@ djilkosh

Ti si low end :) Zato i kazem, prihvaticu ako bude samo jedan veliki update jer i na Androidu se samo jedan dobija u tom cenovnom rangu. A ovde koliko vidim nisu pravili podelu po cenama kad su pricali o tih 36 meseci.. videcemo, whatever.

Nego da, text reflow ne postoji. Opera mini je potrebna ko leba, jos kad bi Peca otkrio koji Trgovcevic mu je rekao da izlazi za WP..

Jesi opet kontaktirao Trgovčevića ili imaš i neki link za ovu informaciju? Ili je ponovo "tvoj stečen utisak". U pravu si tema ne služi za hvalospeve ali takođe ne služi ni za nagađanja

Šta da ti radim kada ne razlikuješ podršku kroz update od prelaska na novu verziju OS-a :)

@ djilkosh

Ti si low end :) Zato i kazem, prihvaticu ako bude samo jedan veliki update jer i na Androidu se samo jedan dobija u tom cenovnom rangu..

Da samo sto si na androidu mogao sve do sada da koristis svaki update aplikacije, a ovde ces morati novi telefon da kupis da bi mogao da koristis aplikacije, jer nece podrzavati wp8 :) Ako ti je OK da imas tako aplikacije, onda super :)

Koliko ja znam tranzicija sa wp7 na 8 vrsena je totalna izmena u codu i kernelu . Prosto receno ispod haube je sve izmenjeno , samim tim aplikacije se lakse pisu za wp8 ali nisu kompaktibilne . Zato sumnjam da ce biti takvih izmena na wp9 tj tako drasticnih .

Bila lepa tema ali prepunila se flejmerima i trolovima

Kako truckate bzv...
Normalno da nece biti velike razlike izmedju wp9 i 8, kao sto je izmedju 8 i 7, wp8 je baziran na NT, kao sto je i sam Win8, samim tim omoguceno je programerima da app koje postoje na WIn lakse dovedu u mobilno okruzenje, cemu sad da se to menja sa WP9, naravno, nema smisla i 99,9 posto ce biti tako..

Koji je tvoj problem čoveče? Ponašaš se kao poslednji fanboy, kao što rekoh kao da te MS plaća za svaki post koji napišeš pa šta god napišeš u negativnom kontekstu odmah skačeš kao da je ne znam šta
Ko što telep reče, ako ti to toliko bode oči a ti otvori temu "WP 8 je zakon" pa tu možeš da pišeš hvalospeve do sutra, jer se ova tema ne služi samo za te stvari
I evo baš sam pogledao na netu, IE 10 mobile ne podržava text reflow, a to što ti pominješ ima i na WP 7, nije obavezno ni da tapneš - dakle moraćeš da čekaš Operu Mini ili da implementiraju tu opciju, Firefox mobile ga takođe nema (bar poslednji put kada sam ga koristio, ne znam kako je sada)
Text reflow radi kao fini zoom, sa tom razlikom da se veličina teksta povećava ali uvek popunjava ekran (dakle tekst ne ostaje "odsečen" da tako kažem nego ispunjava ekran) i vrlo je koristan feature - to što tebi ne treba i što ne znaš ni šta je ne znači da ne treba ni drugim ljudima

Nemam ja problem, samo sam poceo u tvom stilu da odgovaram tebi jer je to jedini nacin koji razumes izgleda. Nista mi ne bode oci samo drzim do toga da znam bolje sta koristim svaki dan za razliku od tebe koji podseticu te ne koristis to. Dakle ne zanima me kako se zove to i da li radi identicno kao u Operi Mini ili sta vec, bitno je da nemam problem da procitam tekst na konkretnom sajtu i da u 90% slucajeva nema potreba nista da zumiram, tapkam i slicno. Dakle tvoj jedini cilj je svakako da pokazes kako to nesto ne valja, moje je da te demantujem jer ocigledno pojma nemas o cemu pricas. Ne zbog toga sto ja obozavam WP vec sto mi vredjaju inteligenciju tvoje proizvoljne konstatacije jer je vec postalo ocigledno zasto dolazis ovde i pises bilo sta.

Fanboy slepo voli nesto i ne obazire se na kritike, nabrojali smo koliko realnih mana o WP i diskutovali o njima, ne sa tobom doduse jer si sve vreme trolovao o SMS ringtone-u i slicnim glupostima.

Bila lepa tema ali prepunila se flejmerima i trolovima

Vidis da znaju sve bre, neka ih, bas je konstruktivno.

Nego ajd vi koji ste presli na GDR2, dajte malo vise utisaka. Jel vam se pobrljavila neka aplikacija posle update-a i slicno.

Nije. Ali nisam radio klasican apdejt nego sam instalirao sve iznova. Doduse pre toga sam napravio backup na skydrive, kada sam se ponovo ulogovao pitao me jel da vrati sve sa backup-a - yes, tako da je automatski vratio sva podesavanja i skinuo sve aplikacije koje su bile instalirane. Generalno jedino sto mi se svidja su nove mogucnosti kamere, onaj sat na ekranu, double tap to wake i to me ne zanima. Data sense je ok za pracenje potrosnje, flip to mute takodje to mi je recimo falilo.

P.S. Opera mini:

afafa.jpg

Poslednja izmena:
nista nije pobrljavilo :D
sto se mene tice nema vise other storage problem, i baterija je nekako bolja, msm pre je bila odlicna a sad je savrsena ( ativ s ) :D
ja nzm zasto bilo ko govori da li ce aplikacije biti kompatibilne sa wp9 ili ko ce dobiti a ko ne wp9, to niko ne zna, ako dobijemo extra, ako ne sta da se radi :(

mada ja mislim da mi necemo dobiti wp9 jer ja mislim da ce on izaci krajem sledece godine i da ce do tad biti bar jos 2-3 velika updejta :D

Šta da ti radim kada ne razlikuješ podršku kroz update od prelaska na novu verziju OS-a :)

Meni legendo ti nećeš ništa da radiš. Ja ne tvrdim ni jedno ni drugo zato što nemam kuglu i ne družim se sa vidovnjacima. A što je najgore ti predpostavljaš šta ja mislim pa na osnovu toga pričaš.

Vrh Dno