Šta je novo?

Windows Phone 8 diskusija!

Skinuo juce Srbiju za Here Maps/Drive ali evo sad bez neta probao, nece da izostri kad zumiram :) Jel to treba nesto da se aktivira da bi radilo offline, mozda nece u satelitskom pogledu?

Aha, ja sam razumeo da se sve svuce ukljucujuci i satelitski prikaz.. Hvala :)

Nego definitivno ove aplikacije za bateriju nemaju veze s vezom i prikazom procenta, kao da im treba net ili da svaki put moram da ih otvorim da bi osvezile.. Ima li neka da ne pokazuje procente vec samo da me odvede na zvanicno stanje baterije?

Poslednja izmena:
ja mog ativa ne dam :p
msm o5 bi ga uzeo umesto 920 jer mi je ekran najvaznii :p

Ma da vidis sta rade ovi filteri na Lumiji dok je na suncu.. :D Jaoooj miline.. :) Ne3 ozbiljno, ranije mi se gadilo kad treba da koristim telefon na suncu, sad uzivancija.. Kao ona reklama, ``od kad ga koristim, mene ledja vise ne bolU`` :D

Aha, ja sam razumeo da se sve svuce ukljucujuci i satelitski prikaz.. Hvala :)

Nego definitivno ove aplikacije za bateriju nemaju veze s vezom i prikazom procenta, kao da im treba net ili da svaki put moram da ih otvorim da bi osvezile.. Ima li neka da ne pokazuje procente vec samo da me odvede na zvanicno stanje baterije?

Spomenuh negde vec, ja koristim Battery Sense. Kad udjem u app pokazuje trenutno stanje baterije a imas u opcijama mogucnost da podesis da li ce da prognoze trajanja baterije i sve ostale statistike cita tj prognozira preko svojih nekih algoritama ili da koristi WP default. Zadovoljan sam kako radi.

Spomenuh negde vec, ja koristim Battery Sense. Kad udjem u app pokazuje trenutno stanje baterije a imas u opcijama mogucnost da podesis da li ce da prognoze trajanja baterije i sve ostale statistike cita tj prognozira preko svojih nekih algoritama ili da koristi WP default. Zadovoljan sam kako radi.

Ni jedna ni druga prognoza ne rade, tj one rade, ali msm da nisu bas najtacnije..

Rade one ali recimo ti ne koristis telefon on pokazuje potrosnju od recimo 1,1% na sat i na osnovu toga pravi kalkulaciju trajanja baterije. Onda ti uzmes, cackas recimo internet i to preko 3G on onda pokaze potrosnju 24.6% po satu i tek nakon nekog vremena koriguje preostalo trajanje baterije. Onda ti je opet telefon malo u Standby-u i tako u krug :) Ali mislim da je svakome dovoljno par dana da upozna kako mu se ponasa telefon i u kojim situacijama otprilike koliko trosi i sta moze da ocekuje od baterije...

Ma da vidis sta rade ovi filteri na Lumiji dok je na suncu.. :D Jaoooj miline.. :) Ne3 ozbiljno, ranije mi se gadilo kad treba da koristim telefon na suncu, sad uzivancija.. Kao ona reklama, ``od kad ga koristim, mene ledja vise ne bolU`` :D

znam da ima taj ekran koji je na suncu extra :(
ali kad bi spojili 920 i ativ s ja bi za taj fon dao i 350e :D
ali sad ne moze jare i pare :(

Rade one ali recimo ti ne koristis telefon on pokazuje potrosnju od recimo 1,1% na sat i na osnovu toga pravi kalkulaciju trajanja baterije. Onda ti uzmes, cackas recimo internet i to preko 3G on onda pokaze potrosnju 24.6% po satu i tek nakon nekog vremena koriguje preostalo trajanje baterije. Onda ti je opet telefon malo u Standby-u i tako u krug :) Ali mislim da je svakome dovoljno par dana da upozna kako mu se ponasa telefon i u kojim situacijama otprilike koliko trosi i sta moze da ocekuje od baterije...

Ma jasno je to potpuno, nisam mislio na to, nego moze nekog ko ne zna da zbuni tj da nekome predstavi da mu baterija moze max izgurati 5,6 sati i onda se covek istripuje i misli da mu nije nesto uredu sa telefonom (moja devojka :D ).. A kao sto kazes, sigurno da ce kroz para dana skapirati da nema to mng veze, osim ako se telefon ne koristi konstantno u jednom rezimu.. Nego Darko, jesi primetio da li mozda ono povecanje osetljivosti touch-a utice drasticnije na bateriju?

@Sukimtk

Ko ne bi.. :D I ja bi voleo 4.8, mada je realno i 4.5 ok velicina..

Poslednja izmena:
Nisam primetio da ikako utice na povecanje potrosnje iako kazu da bi trebalo. Opet moguce da se nisam dovoljno dugo igrao sa time. Kako god to mi je sad iskljuceno jer koristim telefon sa rukavicama i slicno pa da mi treba to ukljuceno...

e ljudi samo da pitam da li su sve aplikacije optimizovane za wp, msm meni se nekad ativ s ugreje za medalju kad koristim neke aplikacije koje nisu zahtevne :/
isto vazi i za igre ali neke, a nekad je ladan ko led :D

Ovo sam trazio, kad ne moze 'live' da mi prikazuje pravo stanje baterije onda je ovo bolja varijanta, ikonica je samo baterija a kad tapnes odma izadje ovo..

wp_ss_20130722_0002.png

Moze i za druge stvari osim baterije.. http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/quick-settings/2a2cbaa7-6d75-420c-ae14-2339618da43e

Danas sam cackao Lumiu 920 u telenoru u NS.
Ne znam da li nesto nije u redu s ekranom ali je 10x gori od ovog mog na Optimus G.
Brightnes sam pojacao do kraja,ekran je bio jako taman i postoji neki yellow tint preko celog ekrana.

@ promaster

To su oni proracuni koji veze nemaju :)

Ne znam da li nesto nije u redu s ekranom ali je 10x gori od ovog mog na Optimus G.
Brightnes sam pojacao do kraja,ekran je bio jako taman i postoji neki yellow tint preko celog ekrana.

To mora da je neki ugrađeni anti-glare filter :d
Verovatno je taj specifični uređaj faličan...

Ako si cackao zutu lumiu, onda mora da ima yellow tint :p

I meni je to baš čudno za Optimus G i 920. Ja baš često imam priliku da uporedim Optimus 4x i Lumiu 720 i ekran na Lumiji mi deluje dosta bolje sa aspekta bele i crne, a crne naročito. Naravno, ne mogu se meriti rezolucija i veličina ekrana, ali sam kvalitet prikaza je dosta bolji na Lumiji. A mislim da 720 i 920 dele isti IPS ekran, izuzimajući rezoluciju. To znači da je LG dosta unapredio svoj flagship za godinu dana ili da ta konkretna Nokia ne radi kako treba. Prosto mi je neverovatno da nešto može biti primetno bolje od te Nokie, jer je čak i ekran na 720 najbolje što sam video uživo u dnevnim uslovima (upoređujujući sa pomenutim Optimus 4x, Galaxy S3 i iPhone 4s).
Nažalost, L920 nisam video u stvarnoj upotrebi, osim u predstavništvima naših provajdera kad su u prilično sterilnim uslovima.

Poslednja izmena:
^ cudi me da te je razocarao iPhone-ov IPS. Posto je to jedini telefon uz One X i One koji su me odusevili. Zahvaljujuci takvom UI-u na WP, ne mogu da procenim display ili ostrinu.

Da,cackao sam zutu lumiu:)
Inace optimus g i lg 4x imaju razlicite ekrane,na G je dosta bolji displej.

^ cudi me da te je razocarao iPhone-ov IPS. Posto je to jedini telefon uz One X i One koji su me odusevili. Zahvaljujuci takvom UI-u na WP, ne mogu da procenim display ili ostrinu.

Meni je taj iPhone (uz Nokia N9) bio oličenje savršenog dizajna sve do pojave HTC One-a i sad je on usamljen na tom tronu. :) A i teško da me razočarao, on je bio najpribližniji mom displeju. Čak je imao i bolju antirefleksiju, bela je bila podjednako jaka i jasna, ali mi se čini da je pao na prikazu crne. Tj. konkretno kad se gleda crni tekst na beloj pozadini (na primer ovaj forum), videlo se da ta crna postaje skoro siva. Takođe se vidi taj malo slabiji prikaz tamnih boja na pregledu nekih fotografija. Verujem da je iPhone 5 ispred ovoga, ali njega nisam imao prilike da isprobam uživo. Ustvari, ne samo da isprobam, nego ga nisam ni video uživo. :(

A verujem da Optimus G ima bolji displej. Ipak je to novi flagship. Samo mi je bilo čudno da je primetno bolji od L920, ako je njegov prethodnik bio primetno lošiji. Žao mi je što veći broj tih novih modela nema niko u mojoj okolini da isprobam. Uglavnom su to flagshipovi od prošle godine. Već pomenuh iP 4s, Galaxy S3, Optimus 4x. Niko neće da kupi novi model ove godine, jer im i ovi vrše dobar posao.

Ja bih rekao da nesto s tom nokijom nije u redu jer je displej na nivou nekog low budget telefona,bas je lose delovalo.Morao bih videti neki drugi primerak pa da onda kazem nesto vise o ekranu.

@ vertigo, ne znam kako je moguce da crni font na beloj pozadini izgleda bas kao da je siv, to se ne desava ni na mnogo jeftinijim telefonima sa losijim ekranima.. ip4/4s imaju bas dobre ekrane (pre svega prikaz bele i osvetljenost, uglovi gledanja i rezolucija pa ipak u odnosu na danasnje nesamoled 720p se uopste ne izdvajaju kao nekada) ali realno prikaz crne nije bas najbolji. Ipak to se najvise primeti pri pregledu sadrzaja sa mnogo crne, npr ako stavis neki black wall, gledas video ''gde je sve crno'' u nekom trenutku itd. Bas me cudi to da ti je crni font delovao sivkasto..

Poslednja izmena:
Eo jos malo utisaka, UI je jako prijatan i razumljiv za rad, sve nekako tece i 'radi', ne znam kako da objasnim, istina presao sam sa dosta sporog telefona ali nije samo do toga.. Dakle telefon radi odlicno kao telefon (ona zaboravljena funkcija :) )

Ali svakodnevno se odricem sve vise i vise sitnica na koje sam navikao i koje sam mislio da postoje/rade i na wp8, jer su logicne.
Tastatura iako vrh, ne pamti reci kao sto sam mislio, moras sam da dodajes reci koje hoces.
Procenat baterije koji laze, nedostaje mi.
Temperatura najbolja u storeu, ne osvezi sama vreme kad upalim net, moram da otvorim app da bi osvezio live tile.
Sa nesljakanjem gtalka sam se pomirio..
I sve tako neke nebuloze koje mizda nisu krucijalne, ali zivot znace..

edit: evo ipak je osvezila temperatura sama, al ono, moralo bi cim upalim net..

Poslednja izmena:
Znaci manje vise ono sto svi govore, skoro pa dumbphone.

Da je dumb nije, realno sve osim loseg funkcionisanja Gtalka (il je sad Hangouts zvanicno) nije previse bitno, jeste dobro imati, al nije nesto zbog cega bi otrcao da zamenim telefon, bilo bi lepo da te stvari rade tako, jer nije nikakvo 'kopiranje' drugih sistema, vec nesto sto ocekujes da ima na OS-u u 2013-oj..
Da, i nema nista kao Airdroid iako je bilo price da ima..
Posto ja nisam nabasao na ove 'sitnice' ni po reviowima a ni ovde..

Poslednja izmena:
Nokia zove asha seriju smartphone, podjednako je smart kao i wp.

Pa to su sitnice za koje stvarno ocekujes da rade krsteno i logicno, od odvojene regulacije zvuka pa do svega sto si nabrojao.

WP8 telefoni nisu dumb telefoni, ali je WP8 ocigledno dumb os u odnosu na Android pa i ios (tragedija je sto i bada 1.0 nema neka od nabrojanih ogranicenja)

Vrh Dno