Šta je novo?

Windows Phone 8 diskusija!

Ja sam na Huawei G300 koristio antiglare foliju koja se skoro uopste nije mastila, ali su se videli na njoj tragovi grebanja, tj sitne ogrebotinice. Uplasio sam se da nisam zezno ekran, ali kad sam ga prodavao, skinuo sam foliju i video da je ekran ko nov. Sad sam narucio 3 antiglare preko ebay-a za omnia 7 za manje od 3 funte, free shipping. Trenutno imam obicnu kupljenu u 3*-u, koja se bas masti...

par pitanja u vezi WP
1. Da li je proradio flash?
2. Da li ima opciju wifi i usb tethering?
3. Da li moze da se postavi abc tastatura, da li postoje nasa slova?
4. Koliko je stvarno upotrebljiv office, prvenstveno mejl (primanje attachmenta i slanje, skidanje sa servera...) i excel (trenutno ni jedan excel na androidu ne moze da podrzi sve funkcije-operacije), da li excel ima full screen mode?
5. Postoje li programi tipa Teamviewer za WP?
6. Kako radi youtube?

1. Nije i najverovatnije nece
2. Ima Wifi tethering koji radi odlicno, USB nema
3. ABC tastatura ne postoji, ima nasa querty tastatura ali se ne moze menjati izgled
4. Ugradjena mail aplikacija radi odlicno. Excel koliko znam nema full screen mod, a nisam ga ni koristio toliko da znam sta radi a sta ne radi, deluje da podrzava dosta f-ja.
5. Postoji oficijelna TW aplikacija
6. Trenutno zvanicna aplikacija samo ucitava youtube mobile sajt. Postoji dosta 3rd party aplikacija, uglavnom imaju sve sto je potrebno ukljucujuci i download. Postojala je zvanicna MS youtube aplikacija koja je bila super uradjena ali je Google trazio da se povuce sa Store-a

Fleš je najveće đ...e ikada smišljeno.
Bilo bi lepo kada bi se svi prešaltovali na HTML5...

Djubre ili ne, skoro svaki korisnik pametnih telefona trazi flash da bi gledao utakmice preko nekog sajta.

Djubre ili ne, skoro svaki korisnik pametnih telefona trazi flash da bi gledao utakmice preko nekog sajta.

Ja bas ne znam nikog ko gleda na telefonu utakmice.. Msm nelogicno je, realno.. Ako si negde van, streaming utakmice na bilo kom telefoni ima da isprazni bateriju za 3 sata maximum, sto znaci da ti je nakon tih ~90 min utakmice, ostaje pola baterije, ako i toliko, a opet bi radije pratio rezultat nego li gledao utakmicu i ostao posle bez baterije.. A ako si kuci, lepo pustis na kompu, ako vec nemas neki kanal.. Stvarno ne vidim smisao gledanja utakmice na telefonu...

Mislim da su neki korisnici (ne mislim sa bench-a nego ljudi uopste) poceli da ocekuju bas mnogo od svojih smart telefona. Treba biti realan, ipak je to mobilni ljudi moji, to sto ima kameru je ihajhaj, pa jos internet, pa navigaciju, pa mozes malo i da se poigras - sasvim dovoljno ako ne i previse... ajd sad i da gledamo utakmice ili filmove(??!), ma daj bre... youtube, neki trailer, u vrh glave i to je to.
Za ostalo - zna se, tablet, notebook.

^ Pa telefoni su vec presli na "standard" od 5"... Evo Galaxy Mega 6.3" i Sony XZU 6.4", Note 1/2/3 5"+ . . . Sto ne bi gledao?

Pa ja kad putujem negde stavim par serija na moj S2 i gledam dok ne dodjem, a ima samo 4.3"

^ Pa telefoni su vec presli na "standard" od 5"... Evo Galaxy Mega 6.3" i Sony XZU 6.4", Note 1/2/3 5"+ . . . Sto ne bi gledao?

Pa ja kad putujem negde stavim par serija na moj S2 i gledam dok ne dodjem, a ima samo 4.3"

Djilke, nema potrebe da ti objasnjavam da nije isto samo reprodukcija sadrzaja i njegovo strimovanje preko 3G mreze, razlika u trajanju baterije je velika.. A poslednje sto na putovanju zelis je da ostanes bez baterije.. U tom smislu sam ja rekao da je neprakticno npr gledati utakmicu tako, dok je gledanje nekog filma ili serije na putovanju od 2-3 sata sasvim ok, mada za to uvek imam tablet, ali da nemam ili ne mogu da nosim tablet posluzio bi i telefon..

Da, ali Note ima veliku bateriju koja moze da izdrzi dosta... Mega i Sony takodje, tako da ce mozda za jednu utakmicu da skine 20-30%...

Inace jesi video sta je vylota napisao, njemu sam i odgovarao, ne tebi :) :

ajd sad i da gledamo utakmice ili filmove(??!), ma daj bre...

ne, ne... ovde bas pricam o poslovnoj upotrebi telefona, sto je i cilj MS-a. npr, placanje preko tokena je moguce izvrsiti samo preko internet explorera sto znaci da na androidu ne mozete da uradite nista. da li moze preko WP? da li preko wifi-ja mogu i da razmenjujem fajlove izmedju kompa i telefona? zatim flash-mnogi online sajtovi za proveru stanja, GPS pracenje i sl je odradjeno u flash okruzenju koje i na androidu steka i stuca, a na WP ne radi uopste. mail je na androidu upotrebljiv za prelistavanje, za slanje kratkog teksta i brzi odgovor, excel je obavezan zbog gomile proracuna (trenutno na androidu kingsoft office prednjaci-fullscreen i mnostvo f-ja), youtube zbog muzike-da ucita tvoju playlistu, da se ne gasi kada se ugasi ekran i tako to, abc tastatura (postoji na androidu) jednostavno jer se brze kuca u pokretu dok hodas ili nikako dok vozis :) to moraju da ubace po mom misljenju, jer izgleda da trenutno gube tamo gde su najjaci-poslovni deo.
i eto, zakljucak je da cu cekati punokrvni win8 tablet od 7 inca jer izgleda da nikada nece uspesno biti spojeni svi uredjaji, ako bude onda neki novi WP10 i malo veci ekran.

Poslednja izmena:
ne, ne... ovde bas pricam o poslovnoj upotrebi telefona, sto je i cilj MS-a. npr, placanje preko tokena je moguce izvrsiti samo preko internet explorera sto znaci da na androidu ne mozete da uradite nista. da li moze preko WP? da li preko wifi-ja mogu i da razmenjujem fajlove izmedju kompa i telefona? zatim flash-mnogi online sajtovi za proveru stanja, GPS pracenje i sl je odradjeno u flash okruzenju koje i na androidu steka i stuca, a na WP ne radi uopste. mail je na androidu upotrebljiv za prelistavanje, za slanje kratkog teksta i brzi odgovor, excel je obavezan zbog gomile proracuna (trenutno na androidu kingsoft office prednjaci-fullscreen i mnostvo f-ja), youtube zbog muzike-da ucita tvoju playlistu, da se ne gasi kada se ugasi ekran i tako to, abc tastatura (postoji na androidu) jednostavno jer se brze kuca u pokretu dok hodas ili nikako dok vozis :) to moraju da ubace po mom misljenju, jer izgleda da trenutno gube tamo gde su najjaci-poslovni deo.
i eto, zakljucak je da cu cekati punokrvni win8 tablet od 7 inca jer izgleda da nikada nece uspesno biti spojeni svi uredjaji, ako bude onda neki novi WP10 i malo veci ekran.

Youtube i gasenje ekrana zajedno no go.. Nzm da li postoji nesto sto to resava ali to to nije izvodljivo ni na iOS-u ni na WP ni na Android-u... Tako da to ne ocekuj nigde.. A i ocekivanja su ti za telefon malo velika, ali ono, ja iskreno nzm koliko bi morao da budem ``luud`` da radim excel na telefonu.. :)

Ima na xda modovana yt aplikacija da svira i sa ugasenim ekranom.

^^ cisto da te demantujem da je moguce da se skine sa xda youtube koji omogucava to :) skines apk i instaliras kao i svaku aplikaciju. Nije potreban root niti bilo sta.

Ne znam koliko zalazis u Hacking and development i ostale apps sekcije all around, ali mnogo stvari su napravili razni developeri :) Nema aplikacije koja nije modovana.

Edit:

Eto brzi telep, dok ja iskucammm :D

Moze i da skine pvstar sa google play-a i da isto tako slusa u pozadini youtube... ;)

Poslednja izmena:
Moras da budes brzi, vec koji put te drugi prestignu :d

Pa kad vi svi ne pisete opsirne odgovore :p

Zalazim, ali mi nikad nije padalo na pamet da trazim to, jer mi nikad nije ni trebala.. :D Znao sam samo da je sigurno moguce i izvodljivo, a da kazem da ima a da nisam gledao ne ide.. :)

E pa onda sudeci po svemu ovome, tebi je onda najbolje resenje neki android uredjaj sa velikim ekranom tipa Note II i slicno, ili oni Mega galaxy.. Ocigledno WP ima isuvise ogranicanja za tebe..

Mislim i ja da je to bolje po coveka, jer ovako ako ode i pokusa WP, moze da se razocara, jer puno trazi. Em ce izgubiti na ceni kad bude prodavao telefon. Bolje da ide na neki Note2 ili tako nesto...

Izgleda da sam pre gledao reviewove, trebao sam stati na nekoj brojci od 30 :D Sad me tripuje otvaranje aplikacija i surfovanje, koliko vidim whatsappu treba poprilicno da se otvori (neka glupa pozadina sa teksturom stoji par sekundi), a surfovanje mi ne izgleda ni priblizno brzo kao na Operi Mini recimo... Ovo pricam za modele od 512 mb, gresim ili?

Nego koja je poenta one WP8 teme u 'softver za mobilne telefone'? :D

Poslednja izmena:
Dobro ajde stavite me na lomacu.. :p

Nije mi to bila namera :) Mislio sam da je to normalno za svaku YT aplikaciju, par puta sam koristio kad sam slusao muziku preko YT... NHF

Izgleda da sam pre gledao reviewove, trebao sam stati na nekoj brojci od 30 :D Sad me tripuje otvaranje aplikacija i surfovanje, koliko vidim whatsappu treba poprilicno da se otvori (neka glupa pozadina sa teksturom stoji par sekundi), a surfovanje mi ne izgleda ni priblizno brzo kao na Operi Mini recimo... Ovo pricam za modele od 512 mb, gresim ili?

Whatsapp-u treba tacno 1s da se otvori, makar na 1GB uredjajima. Slicno je i sa Skype-om i Viberom, a i ostalim aplikacijama.
Surfovanje je isto brzo i tecno, jedino sto IE sigurno nema toliko mogucnosti kao opera. Kazu da je UC browser prilicno dobar za WP, meni odgovara explorer pa ga nisam preterano koristio...

E sad ne znam kako sve to radi u praksi na 512mb uredjajima ali po reviewima trebalo da je vrlo blisko jacim

Jedno 95% komentara je negativno :/ Poceo sam vise da je koristim zadnjih mesec dva, ali izgleda da je raspad na WP8..

Poslednja izmena:
Ja je jako slabo koristim tako da nisam primetio te probleme. Vise koristim Viber i Skype, na njima poruke i pozivi stizu momentalno, mislio sam da je tako ina Whatsapp

Evo da ja kažem onako nešto pošteno u vezi WP telefona
Većina kuknjave oko njega je neosnovana i takve komentare plasiraju uglavnom ljudi koji nisu ni probali WP
Ne kažem da mana nema, ima ih svakako (pisao sam u više navrata o svim tim biserima) ali ima ih i na svim ostalim platformama - ono što mogu da kažem je da će WP zadovoljiti 90% potreba prosečnog korisnika - IE mobile radi super, Facebook i Twitter app su odlične, postoji Skype, Viber, provera maila sasvim lepo funcioniše itd itd pa šta više prosečnom korisniku treba? :)
Plus na Nokia telefonima sada ima odlična mapa Srbije na Nokia Drive (ništa nije lošija nego ona kod Gramina), sve potpuno besplatno - pa gde ćeš više?
Najviše smara, po meni, preterana zatvorenost platforme i vezanost za buđavi Zune i još buđavije MS servise - npr Bing (nije im dosta što ga forsiraju i ovako nego su i hardversko search dugme vezali za njega, umesto da ima univerzalnu upotrebu, totalna bezvezarija)
Ja lično se ne igram, ali kome su igre bitan faktor na telefonu treba definitivno da zaobiđe WP jer je izbor igra prilično jadan - bolje da uzme neki Android ili iOS

25%-30% ekrana ode na nekakvu tab kontrolu sa slovima od skoro 2cm. Po meni je to dizajnerski promasaj. Na 480x800 ekranu, bacati tolike pixele je sumanuto.

U mojoj okolini 6-7 ljudi je uzelo WP7 telefone, i za novac koji su tada dali za njih nisu mogli da uzmu Android uredjaj ni blizu slicnih specifikacija. O 800x480 rezoluciji nisu mogli ni da sanjaju na androidu (za novac koji su davali), a skoro svi su kao najvecu manu navodili Zune forsiranu sinhronizaciju muzike i slika... Srecom na WP8 je to reseno, kao i dosta drugih stvari.

Nazad
Vrh Dno