Odakle si ovo izvukao, HTC i Samsung WP telefoni imaju najmanje tema vezanih za drain, uglavnom su Nokie u pitanju, tako da ipak mislim da oni neko s*anje tu naprave.
Ti me kao demantujes a kao prvo imas frustraciju koja nosi ime Battery Drain (sad mrzis Nokiju tj Lumiju jer ima losu bateriju), znaci ako imas taj problen, nosi ga na servis a ne da ocajavas...
Battery Drain je sirok pojam i nije dosao sa pojavom mobilnih telefona vec uopste svih uredjaja koji imaju zasebnu el energiju koja se dopunjava - izvor napajanja.
Ja sam kao primer naveo battery drain, a u firmware se mogu i ispraviti problemi vezani za touch panel, reprogramiranje nekih dugmica, itd itd... Znaci firmware je patch za OS, sa time sto moze sadrzati i aplikacije i razno razne dodatke kao sto su funkcije (opcije) u Settings meniju...
Htc, Samsung, Huwei, nekada LG isto su pravili te firmware dodatke za svoje uredjaje samo sto su to bile blage optimizacije , dok Nokija progura nesto masivnije, poput Ambera i Black-a.
Niko ne osporava Samsungu da napravi Dodatak za svoj tel veci, korisniji itd...
To obican korisnik ne vidi kao nesto znacajno, jer vidi tek Storage Check, Glance.... I te vidljive promene.
Takodje i operatori imaju sansu da skuvaju svoj firmware, neko to radi, neko ne, obicno su to aplikacije operatora, boot logo itd...
Borise shvati firmware kao zaprsku za jelo, znaci jelo bez zaprske nije Jelo.

Doduse postoje jela i bez zaprske, to je Samsung u wp svetu. ;-)