Šta je novo?

Windows (phone) 10

Mislim da je pisaolo za taj problem u ovom update-u... Vidi.

A je l' imao neko problem da nema nikakvu notifikaciju lad stigne SMS?
Stižu mi SMSovi, nemam nikakvo obaveštenje. Ni zvuk, ni gore u notifikacionom baru.
Ništa nisam čačkao, sve mi je default

Jel od zlata da opravda takvu cenu?

Ne, valjda dobiješ i dock, miš i tastaturu.

Sent from my Nexus 5X

Pa piše in the box
Acer Liquid Jade Primo
Mouse
Dock
Keyboard

Sent from my Nexus 5X

Mislim da ga nigde ne prodaju bez doka, tastature i miša, bar za sada.

Ili sam ja ćorav (što nije daleko od istine) ili ovaj sadržaj nije pisao prvi dan (što takođe nije nemoguće).
Opet, meni mnogo za jedan acer. Ne kažem da ne vredi.

Ajd da ponovim pitanje od pre par meseci.
Da li su Lumie sa WP8 dobile promenu firmware-a pri prelazu na WM10?

Moja 640XL nije. Možda je zato tako očajno i radila sa Win10, pa sam morao da se vratim na 8.1.

Poslednja izmena:
Pitam, jer je to verovatno i najveća razlika u odnosu na WM10 telefone.
Mojoj ženi L650 radi bez problema. Ona je korisnik, ja podešavam i mučim tel.

Većina nije dobila FW update. Moja L640DS nije ali nemam nikakvih problema na trenutnoj RS Fast verziji OS-a. A i TH2 mi je radio dobro. U većini slučajeva i nije neophodan.

Koliko se sećam, Lumia 735 je dobila par firmware updatea kao pripremu za Win10.
Ja sam skoro prešao na Win10 i samo je software updateovan, valjda.
U principu radi OK, nešto više troši bateriju, videćemo ovaj build 14393, kažu da su nešto radili po tom pitanju za 735 i druge modele.

@CoyoteKG Verovatno ti je iskljucena opcija u background app process-ima za poruke. To je i mene mucilo i kada sam ukljucio opciju sve uredno stize kako treba.

Mislim da je najveca mana windows-a to sto proizvodjacima nije ostavljen nikakav prostor u prilagodjavanju samog OSa pojedinacnim uredjajima, kao sto je Samsung prilagodio android Note seriji kroz neke specificne izmene unutar samog OSa i kroz dodatne aplikacije koje rade samo na Note telefonima. U tom smislu windows mobile je windows mobile imali lumiu 950 ili neki krs od 20e, ne oseca se ta jedinstvenost u samom softveru. Prava razlika se oseca u hardveru (brzina i odziv u zahtevnijim aplikacijama, zvuk, kamera itd.) ali smatram da je velika greska sto nema mogucnosti prilagodjavanja OSa na nekoj visoj instanci. Meni licno ne smeta jer ni wallpaper na desktopu nisam promenio godinama. Ali upravo iz tog razloga ne postoji mogucnost da se trziste popuni velikim brojem windows uredjaja, jer windows je windows i sto moze jedan telefon - mogu i svi ostali samo je pitanje na kom nivou kvaliteta. Definitivno je potrebno da se naprave modeli kao sto je Note serija (mislim na namenu), sa podrskom za continuum, sa olovkom, sa mogucnoscu kacenja na projektor preko doka, da to zaista budu masine koje ce windows predstaviti kao mobilnu platformu koja ce kroz narednih par godina razvoja i uz jaci hardver zaista moci da zameni laptopove nizeg ranga. Da ja vodim MS, na neki nacin bih uslovio da svi telefoni proizvedeni od naredne godine moraju da podrzavaju continuum i ne bih uopste razmisljao o proizvodnji telefona nizeg ranga vec samo snapdragon serije i jaci, koji mogu da teraju continuum. Takodje, wireless continuum sa prosirenim spektrom mogucnosti. Da ja npr. koristim telefon sasvim normalno a u istoj prostoriji je bezicnim putem nakacen na tv i klinci npr. igraju igricu preko wireless misa i tastature. Tacno cu da sednem jedan dan i da napravim listu "zelja" pa da ih srocim onoj ribi sto vodi windows mobile program, ko zna, mozda i uzme nesto u obzir :)

Sve je ovo tacno sto si napisao, ali je problem sto je win os bas kao i Nokia zakasnila sa razvojem i pracenjem trzista. MS je ocigledno lenj da nesto novo izmisli, progura kao novu ideju itd. Pa najlakse je sklepati najjaci hardware, zapakovati ga i to je to. Podstaknuti i privuci ljude na win os je ono cime treba da se bavi MS.

Mislim da gresis kad kazes da je MS lenj da izmisli nesto novo jer sam se zaprepastio kad sam pre neki dan video da su jos pre 2 godine imali tehnologiju za upravljanje telefonom bez dodira ali je nisu lansirali. MS je zapravo lenj da stvari privede kraju, da ispolira, da uglanca, da to radi kao sto je Bog zapovedio. I glavni problem generalno u razvoju bilo cega je sto nema kompanije koja ce da kaze "e sad cemo da napravimo platformu koja moze da se prosiri i nadogradi u bilo sta, kad god pozelimo, da spakujemo hardver koji jos ne postoji i da vam to prodamo sa marzom od 1%". Svi daju na kasicicu i za to bi da uzmu sto vise para (ko je rekao apple?) ali da MS nije inovativan nije posteno reci. S druge strane, Da je lenj - mislim da bi bilo tesno u trci MSa i lenjivca ko ce kasnije da stigne na cilj :)

Pa to i jeste problem, a nazvao sam ga lenjost :). Imas tehnologiju, jedan od top 3 giganta u svetu si, planiras razvoj os-a koji moze da bude rame uz rame sa android i ios-om i ti se i dalje zakucavas na nekim glupostima. Sami sebi uskacu u usta i potiskuju se dole.

Viber 6.1 mnogo tečniji, ubačen video call.
Sent from Lumia 535 using Tapatalk.

Situacija bi trebalo da se promeni sledece godine kad mobile bude u vecem fokusu MSa. A citam sad da stizu Pen opcije na PC pa postoji mogucnost da isto dobijemo i na mobile verziji u neko skorije vreme :)

Situacija bi trebalo da se promeni sledece godine kad mobile bude u vecem fokusu MSa. A citam sad da stizu Pen opcije na PC pa postoji mogucnost da isto dobijemo i na mobile verziji u neko skorije vreme :)

Dobice se opcije ali ce onda i uredjaji biti sigurno skuplji. Ne znam koliko je to pametan potez dok se win os ne probije barem rame uz rame sa ostala dva os-a.

Ljudi kako da popravim SMS poruke, naime juce sam instalirao ovo sr***e W10 na 535 uredjaj. SMS ne funkcionise nikako, ni da primam ni da saljem poruke. A koliko vidim nece ni Mobilni podaci da rade, samo preko Wifi! Listam preko googla ali nista ne nalazim.

Ljudi kako da popravim SMS poruke, naime juce sam instalirao ovo sr***e W10 na 535 uredjaj. SMS ne funkcionise nikako, ni da primam ni da saljem poruke. A koliko vidim nece ni Mobilni podaci da rade, samo preko Wifi! Listam preko googla ali nista ne nalazim.

Mislim da ti ne gine jedan hard reset pa opet jovo na novo. Bolje ti je da odmah saseces problem nego da krpis nesto.

Ma juce sam radio Hard Reset ne pada mi na pamet opet, idem da prebacim na Redstone, ako ne bude radilo ni tako onda cu sastaviti takav mail Microsoftu pun zahvalnosti za ovako ljigav OS.

Ne znam da li bi ista dobio time, svesni su oni problema koje os ima, i pomalo se muce sami sa sobom, ali opet rade na resavanju istih. Ne tempom koji se mozda ocekuje od tolikog giganta ali opet rade, i ima pomaka.

Osnovna stvar svakog OS na telefonu treba da bude fluidan rad sto se tice osnovnih SMS poruka i poziva.

Sve to stoji ali je sustina da su mnogo hteli, mnogo zapoceli a sada su u stisci sa vremenom zbog datuma koji dolazi. Sto se mene licno tice, imali su u te kako i vremena i sredstava da se vide propusti i da se na vreme otklone da os radi kao metak cak i na 512MB. Win nema toliko trash-a kao android pa da se muci i sa vecom kolicinom rama (ovde naravno ne racunam Nexus uredjaje koji lete jer su stock android). MS je trebao da napravi poseban developer deo unutar nekog dela kompanije, koji bi osluskivao sta korisnici hoce, bas kao sto je Huawei to uradio. Baterija je problem an velikim ekranima, ok, idemo na pojacanje kapaciteta. Prosto i jednostavno. Da ima potencijala ima, ali da li su zakasnili...videcemo. Mozda je sve ovo jedan veliki korak ka Surface aparatu koji ce mozda svima da zapusi usta.

Nije to samo do os-a, aplikacije postaju sve zahtevnije kao i sadrzaj sa neta pa je 512Mb malo za svaki os a 1Gb rama minimum.

Cak i odlicno optimizovan ios trazi tj profitira od 2Gb rama sto je po mom misljenju pozeljna kolicina i za w10m uredjaje.

Za android je minimum 1Gb ali bas minimum. Sa 2Gb rama rade sasvim solidno a sa 3Gb lete, naravno ako imaju kvalitetan, light skinovan UI a ne neki heavy bloat trash (neki kineski proizvodjaci a i lg, samsung) mada se i to polako menja pa ovi korejski droidi imaju sve bolje UI.

Sent from my D6503

Poslednja izmena:
Pa evo ti licni primer na N4, ima 3GB ram-a a touchwiz mu kida dusu. Slazem se da je barem 2GB ram-a neophodan za svaku mobilnu platformu, ali ne moras mu davati sve na 512MB. Daj mu ono sto mu je potrebno da ima, a da ne bude osakacen i uskracen kao neko ko ima 1GB. A i da imamo neko normalno uredjenje pa da su nam cene uredjaja kao u EU...druga pesma bi bila. Onda bi se mozda cesce i menjali aparati, jer bi trziste bilo vece. Nije ni sada malo ali mislim da MS mora da bude svestan toga da mogu da urade nesto veliko i sa starijim os ali ocigledno jure u nekom drugom pravcu i smeru.

Vrh Dno