Šta je novo?

Windows (phone) 10

@yooyo
Prvo sam pomislio da pišeš o Androidu, osim par stvari, app (bolje) i notifikacije (pre svega za Viber), ovo bi važilo za svaki OS. Android tema je čudo.
Ovo što radiš je ili iz velike mržnje prema MS ili imaš lični interes u svemu tome. I jedno i drugo ti nije dobro, šteta što svoje znanje ne upotrebiš za nešto konstrukitvno.

Vise sam puta to pisao (odnosno primetio), kao da iz nekog interesa to radi (a i generalno vecina bench administracije)... Nisu vam dali priveske na nekoj MS promociji? Ne kapiram..

Poslednja izmena:
On je generalno anti Microsoft, pro Linux. U svakoj varijanti i kontekstu. Ništa posebno za Mobile.
Mobile ima ozbiljne probleme. I izgleda da su delimično ispeglani na 550 sa novim FW. Mada nisam siguran, s obzirom da nije prošlo dovoljno vremena. S druge strane neke funkcije su loše rešene i treba da se promene.
Počev od primoravanja za dva email naloga, i potrebe da nabavljaš kod da se loguješ s drugog mail-a.
Apsolutna nebuloza, samo to me dovoljno izbaci iz takta na početku. Mogli bi da lepo ti daju da napraviš ili uneseš njihov mail i kraj priče, kao i Google što radi na Android-u.

Vise sam puta to pisao (odnosno primetio), kao da iz nekog interesa to radi (a i generalno vecina bench administracije)... Nisu vam dali priveske na nekoj MS promociji? Ne kapiram..

Hm, verovatno su bili zauzeti brojanjem reči, koliko je ko puta izgovorio Windows 10 mobile, na poslednjem MS buildu.

Ipak je ono nabrajanje problema preterivanje... Tako isto možemo i za Android i iOS - da skupimo na gomilu sve što je ikad bar po jedan korisnik naveo...

What? Jedino sto sam video je da se VIIIIBER pominje, ali srecom ne koristim to djubre, a takodje cujem da to nema veze sa sistemom vec je djubre i na iOSu i Androidu. Pricas kao neko ko svakodnevno koristi WM, a znamo da to nije istina..

Neki korisnici nisu dobijali SMS poruke, neko nije dobijao ni poruke iz banke.

@ostali:
Slozicete se, w10m, wp8.1 ili kako ce se danas/sutra zvati je trenutno u jako losem stanju. Da li ce biti popravljen i kada, to je veliko pitanje. Postoji neka percepcija o tome sta je dovoljno stabilno, a koju Microsoft i korisnici ne dele. Stvarno se zapitajte da li je w10m zaista izasao ili je MS samo izbacio nesto da zajednici zapusi usta i da smanji odlazak korisnika, dok obicni korisnici u stvari nemaju pojma da li je w10m zaista izasao. Koliko WP korisnika bi napustilo platformu da nisu izbacili betu da vas zamajava?
I jos nesto.. nije vas blam da nekome preporucite Lumia telefon kada znate da OS nije zavrsen i da postoji samo gomila obecanja koja lebde u vazduhu i znate da bar 50% tih obecanja nece biti ispunjeno?

Poslednja izmena:
Znaci ides i skupljas sve sto je neko napisao.. bas me zanima jel isto radis i za Android. Nekad upadnem u Android teme slucajno (preko mTalka jer su na 'recen't, sa kompa ne idem, zasto bi, nemam Android telefon), i hoces da mi kazes da nema ozbiljnih problema i dalje? Da, ja nisam dobijao iz banke SMS, od .164 builda dobijam, ko ce znati jel to uopste bilo do Win-a ili je banka nesto uradila.

Stvarno me niko ne placa za ovo sto pisem. Moji stavovi i Bench stavovi nemaju nikakve veze. Ako primecujes u Bench vestima, skoro svaka druga vest je o Microsoftu i njihovim nebulozama.

Znaci ides i skupljas sve sto je neko napisao.. bas me zanima jel isto radis i za Android. Nekad upadnem u Android teme slucajno (preko mTalka jer su na 'recen't, sa kompa ne idem, zasto bi, nemam Android telefon), i hoces da mi kazes da nema ozbiljnih problema i dalje? Da, ja nisam dobijao iz banke SMS, od .164 builda dobijam, ko ce znati jel to uopste bilo do Win-a ili je banka nesto uradila.

Hoces da kazes da je update kroz update advizor na BETA verziju sistema normalna stvar i da je to sasvim OK? Pa CyanogenMod nightly build je stabilniji od ovoga sto vam je MS dao. Ej.. neki korisnici svakih 4-5 data restartuju telefon jer Edge...

Daj ne gajite laznu nadu da ce biti nesto od ovoga.

Poslednja izmena:
Neki korisnici nisu dobijali SMS poruke, neko nije dobijao ni poruke iz banke.

Pa ja sam imao takvih problema na androidu ovde na w10 nisam primetio ne lažem ali me zanima koji telefon imaš? Sve navedene probleme si naveo kao generalne probleme ali oni to nisu nego od slučaja do slučaja, nisam plaćen da promovišem ms ali mi se diže kosa na glavi kada čitam kako je ms loš os, a android bezgrešan ja bih rekao kako kome i šta očekuješ ja sam zadovoljan i nemam nikakvih zamerki ni bitnih ni nebitnih ali mi ovako možemo da naglabamo do sutra i ovo ne vodi ničemu. Insistiranje na tome da je ms loš i da je kanta, a sve drugo valjano je bzvz ne kapiram šta se postiže time? Šta ja ću se složiti sa tobom *** neću kada ne mislim tako ali čemu to kada nema kraja pisanju.

Poslednja izmena:
Yooyo, većina toga što si nabrojao je već rešeno...

Yooyo verovatno ima blokčić u koji beleži sve što smo mi ikad napisali - svaki problem vezan za Windows 10 Mobile. :D Ili sve čuva na kompjuteru u nekom dokumenti sa svim linkovima. :)

Ovim što sam napisao ispod želim da pomognem velikoj većini vas koji imate problema sa w-10
Naime moj 640xl dual radio je na 8,-ci odlično ali sam ispoštovao par stvari i isti tel mi već 15-tak dana radi bez i jednog problema na w-10

1. izvadite ako imate sd karticu , bekapujte podatke i ponovo je formatirajte ali je neubacujte u tel
2. skinte sa neta “Windows Phone Recovery Tool” instalirajte ga i vratite tel na w-8,1
3. po podizanju w8,1 odmah bez skidanja ostalih aplikacija skinite samo Upgrade advisor , i pokrenite update na w-10
4. po podizanju w-10 odmah uradite update phone
5. uradite hard reset
6. sada ubacite sd karticu i krenite sa ubacivanjem aplikacija koje inače koristite

nadam se da ću ovim bar nekima pomoći
ali ja se ne vraćam na android pogotovo štom i za iole dobar android trenutno treba bar 300evra, a moj 640XL dual nov košta 155evra
Pozdrav

P.S. jedino mi eksel otvara fajl veličine 35mb teže - treba mu oko 15-20sek , predpostavljam da je do veličinefajla

ja imam win phone i prezadovoljan sam kako radi win10m, sve je fluidno i leti, osećaj "glatkoće" mi je mnogo bolji nego kod androida...i nije mi jasno čemu toliki flejm...pa pogledajte i android forume puno je ljudi koji kukaju...jedina i to ne mala prednost androida su aplikacije i to je to...ako gledamo samo sisteme mislim da je to više stvar ukusa...eto recimo meni na androdiu se sprava zakuca 10 min kada se updejtuje i šta sada? Ne valja andorid?...

"Uspeh" android može da zahvali samo tome što jednostavno nije bilo drugog izbora, osim preskupog i "teško" dostupnog iOS.
Ovo jednostavno nije tačno. Android uspeh duguje uglavnom tome što je ponudio korisnicima do tada neviđenu otvorenost i mogućnost prilagođavanja i kastomizacije u odnosu na konkurenciju, u to vreme žešću i ozbiljniju nego što je danas slučaj.
Setimo se samo tada vrlo aktuelnih sistema kao što su bili Windows Mobile 6.x, BlackBerry OS, Maemo/MeeGo, Symbian, itd.

Ipak je ono nabrajanje problema preterivanje... Tako isto možemo i za Android i iOS - da skupimo na gomilu sve što je ikad bar po jedan korisnik naveo...
Čak i da ostavimo po strani individualne probleme korisnika, ostaje činjenica da je WP/WM jedan vrlo zatvoren, ograničen i nedovršen sistem, sa očajnom podrškom developera, u stanju permanentnog beta (alfa?) testiranja i lutanja u stilu "korak napred, korak nazad".
Čak i jedan Džo Belfiore koristi iPhone umesto Lumija, šta reći više...

jedina i to ne mala prednost androida su aplikacije i to je to...
Možda za tebe i moju babu, ali ne i za iole naprednijeg korisnika.
Glavna prednost Androida je u otvorenosti sistema koja daje mogućnost da način rada i izgled telefona svaki korisnik apsolutno prilagodi sebi, svom načinu korišćenja telefona i svojim potrebama, za razliku od sakatog, zatvorenog i ubogog WM-a koji je klimav i kada se ima u vidu bazična funkcionalnost, a kamoli neke zahtevnije potrebe.
Bogatstvo, zrelost i mogućnosti aplikacija su u čitavoj priči samo šlag na tortu.

Jeste, Yojumbo, na daleko je poznato da većina, da ne kažem i svi, Android korisnici koriste te pogodnosti "kastomizacije"... Po čemu je to neko "napredan korisnik"? Po tome što skine sa neta neki louncher i instalira ga, što skloni neku alternativnu tastaturu, ili što je nekad probao neki custom ROM jer mu je memorija telefona bila preopterećena nebitnim glupostima, a na kraju ipak vrati sve kao što bilo u početku kada ga ovi svi smore? :D

Poslednja izmena:
@gari:
1. Tacno je da velika vecina korisnika koristi stock UI, pa cak i ne izbaci ni ikonice na home screen. Ni ne znaju da to moze.
2. Sa druge strane postoje mali broj malo napredniji korisnici koji izbace ikonice, stave widgete, neki promene i launcher.
3. Postoji i jos manji broj jos naprednijih korisnika koji eto menjaju ROM i svasta nesto probaju.
Zajednicko svima je da imaju izbor. E to je razlog za uspeh.

Pa 95% ljudi ne koristi custom romove, lancere, root i ostale stvari koje nudi otvoren sistem. A ne moze se pripisati uspeh na osnovu onih 5% korisnika sto vise kao mi na forumima i ubacuju sve i svasta. Prednost je raznolikost modela i dostupnost aplikacija za sve i svasta. I da WP ili W10 ima isti broj aplikacija koje su isto funcionalnr kao na IOS-u ili Androidu onda bi MS imao 15-20% udela a ne 3-4%

Pa 95% ljudi ne koristi custom romove, lancere, root i ostale stvari koje nudi otvoren sistem. A ne moze se pripisati uspeh na osnovu onih 5% korisnika sto vise kao mi na forumima i ubacuju sve i svasta. Prednost je raznolikost modela i dostupnost aplikacija za sve i svasta. I da WP ili W10 ima isti broj aplikacija koje su isto funcionalnr kao na IOS-u ili Androidu onda bi MS imao 15-20% udela a ne 3-4%

Tačno ovo sam i ja hteo da kažem! Uze mi reči iz usta. :) I još bih dodao "da se više modela Windows telefona prodaje Windows Phone bi imao veći udeo". Ljudi kupuju telefone tako što kad hoće da menjaju stari, odu u radnju ili kod operatora, pa šta im ovi uvale.

Možda samo da kažemo da bi bilo dobro za udeo Windowsa da dozvoli proizvođačima da čačkaju po softveru i da preinstalirani svoje neće dodatke kojima bi se proizvođači kao istakli u odnosu na druge, ali koliko bi to bilo dobro za Windows je drugo pitanje.

Može se kastomizacija navesti kao prednost Androida, čak sam i lično se zezao sa tim i smatrao sebe power user-om... Dok nisam skontao da spadam u onu većinu "power user-a" koji su u stvari samo dokoni i mnogo im je dosadno u životu.
Sad i da se vratim na Android koristio bih ga kao što koristim Win, bez mnogo komplikovanja i zezancija. Zato mi je WP legao k'o budali šamar... uključiš, uloguješ se, poslažeš pločice i ne razmišljaš više. :d

Sent from mTalk

Može se kastomizacija navesti kao prednost Androida, čak sam i lično se zezao sa tim i smatrao sebe power user-om... Dok nisam skontao da spadam u onu većinu "power user-a" koji su u stvari samo dokoni i mnogo im je dosadno u životu.
Sad i da se vratim na Android koristio bih ga kao što koristim Win, bez mnogo komplikovanja i zezancija. Zato mi je WP legao k'o budali šamar... uključiš, uloguješ se, poslažeš pločice i ne razmišljaš više. :d

Sent from mTalk

I još da dodam, neki baš neće pločice, a meni baš super što mogu sve tako da poslažem što češće koristim na početni ekran - i ono što mi je u svojstvu prečice, i ono što mi je tu da me informiše, kao pločica kalendara i slično. Na androidu bi mi to bilo prenatrpano, i baš bi mi te pločice falile.

Eto, i tako i ja postade "keramičar". :D

Poslednja izmena:
@Yojimbo

- Izlaskom prvog iPhona, tačskrina, tzv. smartphona, google je to uspešno iskopirao, bio prvi, napravio Android i uspeo. MS je sa izlaskom WM6.x već kasnio.
- Koji OS je završen i gotov OS, osim onih koji više nema. Ili je Androdid gotov OS.
- Otvorenost nekog OS ja nebih navodio kao prednost, naprotiv. Kao dokaz toga je i to što Androida nema za PC. Inače bi MS stavio katanac na firmu.
- Ovo oko podešavanja OS je besmisleno komentaristi, stvarno jadno.

@jocic10:
MS je imao wp6.5 godinama pre Applea pa ništa nisu uradili sa tim.
Ios i Android jesu gotovi i stabilni.
Android postoji i za PC. Gomila x86 tableta je u opticaju već 2 godine.
Kome treba wp look&feel ima na google play launcher sa živim pločicama.
Prenatrpan ekran na Androidu? Pogledajte neki od screenshotova iz ove teme da vidite šta je prenatrpano.

Mislim da ovde ima dovoljno korisnika WP koji su realni i iznose probleme na koje nailaze.
Ok je da i ljudi koji nemaju ovaj OS pitaju šta ih zanima itd, ali da ONI koji
- nemaju WP
- imali su ranije stariju verziju
- ili su načuli, pročitali ili šta već
Iznose svoje paušalne tvrdnje, gurajući prst u oko neodmerenim izjavama i da ne nabrajam dalje, na žalost dižu prašinu koja ovaj tread vodi u propast misleći da drugima cine uslugu i otvaraju im oči.
Najjači mi je utisak da upravo takvi likovi jedva čekaju da okače neki link koji je usmeren protiv WM i sl i onda likuju u raspravama, jer im je očigledno dosadno na njihovim otvorenim OS, toliko su ih ikustomizirali, istjunirali i šta znam šta već pa ajd malo da androizuju i druge.
Ne pamtim kad sam otišao u android deo da kukam nešto o istom, a posedujem ih više komada, a zašto?
Nisu mi sfera interesovanja, niti želim da izigravam Mojsija. Znam kako rade i meni dosta, a da odem i pljujem nema potrebe, ima ih dosta koji to rade ali na sofisticiran način.
Zašto bih ja ubeđivao nekog da mi je android od 300€ "zabo"!?
Zašto bih ubeđivao nekog da sam brže otvorio kameru, fotografisao i sačuvao fotku u dokumentu nego iPhone? Bio mi je dovoljan izraz lica vlasnika istog!
Androidaše interesuje ova tema jer podsvesno traže nešto novo, a nemaju kinte za iPhone, jer ih android smorio. Nije lako gledati jedno te isto već godinama, samo prepakovano u drugo pakovanje, a u suštini isto.

Da, WP nije savršen, nije ni završen,ima bagove, kao i SVAKI OS NA OVOJ PLANETI ! I radi se i dalje na njemu i ko voli nek izvoli,vrata su mu otvorena !

@jocic10:
MS je imao wp6.5 godinama pre Applea pa ništa nisu uradili sa tim.
Ios i Android jesu gotovi i stabilni.
Android postoji i za PC. Gomila x86 tableta je u opticaju već 2 godine.
Kome treba wp look&feel ima na google play launcher sa živim pločicama.
Prenatrpan ekran na Androidu? Pogledajte neki od screenshotova iz ove teme da vidite šta je prenatrpano.

- 2002. Windows ce, 2007. iPhone, 2008. Android, 2010. Windows phone os... zašto nije uspeo posebna tema...
- isto koliko i w8.1
- na PC, možda u nekoj laboratoriji

Danas sam dvoje prijatelja ubedio da predju na wp,imaju strasne probleme sa svojim android telefonima a za windows telefone skoro da nisu culi.Pokazao sam im svoju lumiu 640 xl ds,kako izgledaju aplikacije,koliko je jednostavno rukovati njom i ostalo...kada su me pitali koliko kosta i kada su culi ,umalo nisu pali u nesvest jer su mislili da je sigurno 300-400 evra a ne 160.Znam kako je meni bilo sa mojim android telefonom a niko nije bio blizu ko bi mi nesto bolje preporucio pa zato kad god cujem da se neko zali na (android) telefon,tu sam da mu pomognem i olaksam zivot,poucen svojim pozitivnim iskustvom sa wp.

Kada cujem od svojih drugara i prijatelja da se zale na android,ja uvek preporucim od lg g2 pa nagore u tom cenovnom rangu.

Zasto ?

Da se ne lazemo,imamo smesan OS.

Ja potpisujem da sam prvi u Beogradu u telenoru uzeo crnu 640XL i naravno...uz smesnu prisutnost wp8.1 i wp10 zato i pisem u negativi.

Lg g2 je sasvim ok telefon,dopadljiv a i lepo radi cak i 5.0 android.Sve iznad njega je takodje ok.

Moji drugari se ne zale na android, svi koriste nexus, sto bi ih ubedjivao da koriste trecerazredni os samo zato sto ljudi ne vide dalje od samsunga.

U redu,ako ce ti biti lakse zbog toga smesan,evo ispravicu se.
Imamo beta OS tacka

Jel si ti enemoon svestan kakvih telefona ima za 300 eura? Ajde da izmisljas, ali budi bar malo realan. Niko ne veruje u takve gluposti.

Nazad
Vrh Dno