Šta je novo?

Windows (phone) 10

Mada... Ukoliko neko želi baš da ima usporen snimak, može i to uraditi, sa MS alatom za WP, aplikacija se zove Video Tuner... To možete ubrzavati ili usporavati svoj video... Kome je važno, eto rešenja...

Nije to resenje :) Na taj nacin samo usporis video koji ima 30/max 60 fps a to je nista, ima aplikacija sa tom opcijom ali su uglavnom beskorisne.

Da bi dobio dobar slow motion video mora da se snima sa bar 120 fps.

A veruj mi, takva opcija na telefonu je vrhunska :) Pogledaj iznad primer sa Nexusa 6P.. uz to vecina takvih app. ima veoma lak interfejs gde jednim pokretom prsta odredjujes koji deo snimljenog videa ce biti slow motion, moze da se kombinuje na razne nacine.

Koliko se sećam ni Galaxy S6 Edge ne snima sa 240fps a košta više pa ne znam kako je sad odjednom toliki problem što ove Lumije nemaju podršku za 240fps.
Šta su pojedinci očekivali, da će L950 i L950 XL pokupiti najbolje opcije sa iPhone 6S, Samsung-a i prethodnih Lumia i da će još koštati upola cene?

Mi ovde pricamo o tome da nove Lumie nemaju nikakvu krstenu opciju za slow motion dok to imaju telefoni sa slabijim i starijim soc (S800/801, od kojih su neki stari i pune 2 godine). Aj da im hw ne podrzava sve to pa nema veze, ovako je glupo da ostanu bez te mogucnosti kada oba soc-a podrzavaju istu, S810 ide cak i korak iznad (720p sa 240 fps).

Poslednja izmena:
Ako Lumije mogu da snimaju 720p u 120fps usporiš video na 30fps ako sama Lumia to već ne radi i imaš slow-motion video. To je sam princip slow-motion snimanja, snimiš velikim fps-om a reprodukuješ u standardnom, manjem fps-u.

rotkod.. to je samo usporen video sa snimljenih 30 ili max 60 fps, nema sanse da se poredi pravim slow motion 120/240 fps:

[YOUTUBE]U9V3ZnRnq9U[/YOUTUBE]

Samo kazem da bi bilo normalno da omoguce te opcije kada oba L950 soc-a podrzavaju kvalitetan slow motion (S808 podrzava 720p/120 fps a S810 moze 720p sa cak 240 fps).

Znaci, samo neka omoguce sve to pa posle neka koristi ko hoce (a onda bi vecina hvalila/koristila tu mogucnost ;))

Ako Lumije mogu da snimaju 720p u 120fps usporiš video na 30fps ako sama Lumia to već ne radi i imaš slow-motion video. To je sam princip slow-motion snimanja, snimiš velikim fps-om a reprodukuješ u standardnom, manjem fps-u.

Ali kako da snimis ako to WP/Lumia softver ne dozvoljava? Dzaba ti to sto soc moze da snimi toliko fps (na papiru) ako softver ne nudi tu mogucnost.

Nije eto :d

Poslednja izmena:
Većina bi MOŽDA hvalila te mogućnosti ali bi ih retko ko koristio.

L950 podržava Continnum, nešto što nijedan drugi model ili proizvođač ne podržava pa to niko ne pominje. Samo se priča o tome što telefoni nisu od metala, koliko je ružan prsten oko kamere, zašto je korišćen S808/810 a ne S820 (koji, btw nije ni izašao), kako ne vrede toliki novac (koštaju manje od Galaxy S6 Edge i iPhone 6S) i što ne snimaju u 240fps.

Čak i da sve to imaju opet neće valjati jer za njih nema doviljno aplikacija kao na Android-u i iOS. Ljudi jednostavno ne vole Majkrosoft, mada najveći broj njih koristi Windows i to za džabe.
Zaboravih i ovo - j***š Glance screen i telefon ako nema LED diodu.

Poslednja izmena:
Slo-mo je kada telefon snima u većem fps a u file upisuje frejmove kojima je timing podesen na 30fps. Prilikom reprodukcije gledamo 30fps video ali zbog toga što je original snimljen u vecem fps vidimo usporenu radnju.

U ovom slucaju niti pljujem WP/MS niti pisem nesto bez veze, meni su obe Lumie 950 vrh i jedini telefoni zbog kojih bih se usudio da predjem na taj OS za koji znam da mi ne odgovara u potpunosti.

Super su sve odradili kada je 950 serija u pitanju ali mi je cudno da uz najbolje kamere nisu omogucili opciju koju oba cipseta podrzavaju + istu imaju glavni konkurenti. Posto cesto koristim slow-mo snimanje onda valjda razumes zasto se cudim takvoj odluci MS-a ;)

Slo-mo je kada telefon snima u većem fps a u file upisuje frejmove kojima je timing podesen na 30fps. Prilikom reprodukcije gledamo 30fps video ali zbog toga što je original snimljen u vecem fps vidimo usporenu radnju.

Upravo tako. Za pocetak je dovoljno da obezbede i 120 fps podrsku a 950XL soc moze da snima i 240 fps i verujem da bi se mnogi odusevili sa tom opcijom i da bi je koristili mnogo cesce nego sto misle ;)

Poslednja izmena:
Čak i da sve to imaju opet neće valjati jer za njih nema doviljno aplikacija kao na Android-u i iOS. Ljudi jednostavno ne vole Majkrosoft, mada najveći broj njih koristi Windows i to za džabe.

Sa moderatorom koji predvodi hejt kampanju, kome je radnik Microsofta pregazio macku ili tako nesto, jedino bi to bilo realno objasnjenje..

Na sajtu Phonearena stoji da L950 XL podržava 720p/120fps ali mislim da ćemo tačno znati kad neko dobije fon i odradi test.

Uh, seih se još nečega što sam pročitao ovih dana: Nove Lumije ništa ne valjaju jer ne koriste Samsung-ov Exynos čipset. Zbog toga su veliki fail.

Poslednja izmena:
^ stoji ali na osnovu toga sto oba soc-a zvanicno podrzavaju tu mogucnost, koliko vidim za sada se ne pominje da WP softver podrzava sve to.

Ali ako omoguce i te dve opcije.. L950 serija ce imati ubedljivo najbolje/najkompletnije kamere na trzistu :) Mada ni sada nisu daleko od toga.

Poslednja izmena:
Slažem se da su mogli to da omoguće softverski ako hardver već podržava. Ali uzimati im to za zlo kada ni mnogi drugi proizvođači nisu omogućili te opcije na svojim uređajima sa istim čipsetom stvarno nema nikakvog smisla. Videćemo, možda kasnije omoguće u softveru. A možda planiraju da izbace novi model sa fokusom na kameru, 1030 ili 1050, kako god da gaveć numerišu.

Pa dobro... Možda omoguće slow snimanje... Eto... Našli smo manu... :)

Za flagship telefone drugih proizvođača je samo bilo zapitkivanje "kad će, kad će", a za MSov se nalaze sitnice u crevca.Ma dajte.
Prvo je bilo dal će biti skup.Sad je kamera, pa hlađenje, pa čipset, pa izrada, pa.........
Znaju ovi iz MSa šta izbacuju na tržište, imam utisak da će posle ova dva modela izbacivati jednom godišnje ili ređe flagship model, ali će u međuvremenu mnogo više raditi na unapređenju softvera, jer hardver će biti sposoban da prati sve na duže staze.
Meni je ralno bolji osećaj kad me nadogradnje softvera, koje stižu sa vremena na vreme, oduševe nekom poboljšanjem, nego da menjam hardver zato što mi je dosadio a softver isti.

Pa prve Nokia Lumie su se reklamirale otprilike... "j***s OS, vidi kakvu kameru ima". Izgleda da se drže toga i dan danas. Po onome što vidimo i wm10 će biti flop.

Ne bi da zvučim kao Šešelj... Šta ti "flop" znači...? Pojasni da mogu da komentarišem...
Edit: Ovo sad što pišem nemoj razumeti loše, već kao pozitivnu kritiku... Pominjao si Dina Bogavca, nije moje da branim njegove stavove, ali ću si dati za pravo da ga na diskretan način branim, jer mi je prijatelj... I iako ne živi u Srbiji, već u Nemačkoj, uspeo je sa svojim prijateljima oformiti nešto što mi se sviđa. Na stranu to što je "moj" prijatelj, ali jako ga cenim kao druga, dobrog druga... Tako bi te lepo zamolio da ga ne pominješ kao diletanta... Smeta me to, ti ga i ne poznaješ i glupo mi je da čitam ovde o njemu... A ako sam pogrešio da si ti komentarisao, izvini...
Eto...

Poslednja izmena:
Flop je što su vas korisnike navukli da cekate w10 i neće isporučiti sve što priželjkujete, već samo deo toga. I pored svega, wm10 će i dalje da kaska za ios i androidom.
Dina ne poznajem, ali ono sto je napisao o 60fps videu je netačno, niti je u originalnoj vesti o tome bilo reči.

Ok... Navukli su nekog, mene nisu... Ja koristim ovaj telefon, jer mi odgovara, a ako će mi na postojeći dato novi softeare, hvala im... Lumia 1020 je kupljena zbog moje potrebe da imak kvalitetne fotografije, a da ne nosim nikona za to... Ne treba generalizovati stvari... Nikad... Stavovi i mišljenja se mogu i trebaju razlikovati...
I opet edit:
Kako možeš predvideti budućnost i donositi zaključke na osnovu iste?
Dakle, ja sutra kupujem android, jer čvrsto verujem da će nadmašiti sve, ili bolje, znam da će nadmašiti sve i zato ću idućih 1000€ uložiti u njega.
Kako stojiš sa kladionicom... Stavi nam neki tip...
Stariji sam, i veruj mi na reč, ja ne znam gde ću sutra živeti, a kamoli gde će windows biti...
Iz prošlosti se može dosta naučiti... Samo smer nikako... Ja sam sa zapada, Zagreb... Silom došao na istok, Beograd... I kad sam sve obezbedio, morao sam na sever... Švedska... Gde ću završiti?

Poslednja izmena:
Flop je što su vas korisnike navukli da cekate w10 i neće isporučiti sve što priželjkujete, već samo deo toga. I pored svega, wm10 će i dalje da kaska za ios i androidom.
Dina ne poznajem, ali ono sto je napisao o 60fps videu je netačno, niti je u originalnoj vesti o tome bilo reči.
boze me sacuvaj pffffff
eto mobiteli sa androidom svi redovno dobijaju azuriranja hahahaha ne vjerujem
Od početka su govorili da će svi ili većina dobiti win10 ali nece svi dobiti sve mogućnosti, nego zavisno od hw-a imate će ili ne neke opcije i funkcije... i kako ti mislis da ce oni prodavati nove mobitele ako svi dobiju isto ???
i za tvoju informaciju WP npr u Italiji i jos nekim zemljama odlicno stoji i cak je prestigao IOS
uzivaj u zivotu i ostavi se WP jer pojma nemas :)

edit. dosta zavisi i od operatera dali ce svi dobiti win10, jer se i oni pitaju
to je Dino dosta dobro objasnio jer moraju prodavati i nove mobitele... pa je moguce npr da 920 ne puste update

Poslednja izmena:
Ja sam imao 1020 to je telefon na kome je kamera istaknuta kao nesto na sta se mogu entuzijasti fotografije osloniti, slobodno zamena za kompakt.
Takav uredjaj MS ne zeli vise, i to je jasno.
Ovaj W 10 M laguje, i vidi se da je sporiji od WP, jasno pogledajte kada lik otkljuca 950 onaj lag, znaci to je jos uvek nedovrsen softver.
Nikada to nece biti optimizovan sistem kakav je bio WP, eto videcete... a ako slepci ne puste update kakav za 920 onda stvarno treba da se pozdrave sa mobilnom industrijom.
MS ne ume ili ne zeli da impresionira kupca, tj je pre znala Nokia sa njenih timom a ovo sada je sve ajde cisto da se pojavimo tu smo, pored Firefox sistema uz rame.
Kamera na 950 je najbolja do sada koju smo uradili, e eee ima li gluplja izjava, a ne ce da kaze 1020 je najbolji kamera telefon a predstavlja 950 omg...
Ma nista ali nista se tu ne odvija, predstavis telefon sa beta softverom i nikakvim novim stvarima koji ce biti na vise uredjaja korisni a ne top modelima (win hello)..
Evo kako oni napreduju do kraja 2016 bice to W10 konkurentan Androidu 4.4.4...

Daleko od toga da sam android fan ali ovi su degradirali WP filozofiju, (brz i stabilno) jos kad krene da mulja W10 portovane droid app pa to ce biti zurka, sigurno su ubacili force close alternativu (crni prozor) :-D

Poslednja izmena:
Kremanska proročanstva... Svi vidoviti i svi već znaju sve... Kakvi ste vi ljudi... Sve negativna predviđanja... I? Šta i da bude tako?
Svašta... Negativna energija... "de ba malo pozitive..."

Ista priča kao i za 8.1, ubeđujete ljude da ako MS nije ugradio da to nije potrebno i neophodno, oladite malo, smoriste za medalju.

Pa nisu bas negativna razmisljanja vec iskustva sa ms-om. Nije im ovo prvi put da nesto obecavaju... Bio je wp7, 7.5, 8.0, 8.1 i uvek je bilo "e kad stigne wp xx ima da razvali, niko nece android vise da koristi, Google ce da bankrotira", a bude bas suprotno... Redovno pratim i gsmarenu, uoci i nakon prefstavljanja iphone modela, iphone6s je bio najpopolarniji i na prvom mestu, isto vazi i za ove nexuse. Lumije 950/xl gotovo da nije bilo u prvih 20/30, samo ova 550( juce nisam gledao, mozda se nesto promenilo). To vam govori da ljudi nisu zainteresovani. U Kanadi nijedan operater nece da ih ubaci u ponudu, u usa samo jedan, cini mi se. A MS-u su to najvaznija trzista, iako im u Evropi bolje ide, njih briga za te korisnike(bing je ovde gotovo neupotrebljiv, nema bing rewards)...

I zasto onda da se nadamo da ce sad sa wm10 da se nesto promeni?

Evo zašto, a to primenite i u životu...

Zato što čovek treba da veruje u bolje i da se nada boljem...

I naravno, može da se obestini, samo što niko ne razume suštinu... Koju ću sada napisati u narednom postu...

Pre svega, žao mi je što imena poput BB, SONY... imaju nameru da napuste mobilnu industriju. BB je uvek pravio kvalitetne telefone, po meni su bili iznad iphone... Sony... Šta reći, tužno će biti ako odu... Kao i HTC...
Samo što se pored iphone filozofije jako teško opstaje, imaj ga! Moraš ga imati! Svi ga imaju...! Pa da se svako od nas toliko trudio oko devojaka, Kazanova bi bio davno zaboravljena priča...
I na kraju šta sam hteo reći?!
Ne znam ni sam, ali da želim da W10 bude bolji od W8.X, optimizovaniji i funkcijonalniji!
Ovo bi sve moglo da se desi, jer je W10 zadnji i posle toga "nema", koliko sam razumeo, radi će se samo na poboljšanju...
Lepo je što će svi dobiti update, to će biti uvod, mnogima (meni npr.), šta ću raditi dalje... Videću prvo W10 kroz postojeće L925, L1020, L630, Ativ S...
I onda ću, ako mi se dopadne, preći na W10, napredniji uređaj...
Iphone mi je druga opcija.

https://www.belsimpel.nl/gsm/Microsoft

Vidite cenu L550!

Poslednja izmena:
60fps je 60fps. Nije slo-mo. Može da se napravi slo-mo uz naknadni edit u nekom PC/Mac programu.
Slo-mo direktno iz telefona je kada snimate 60 ili više fps, a file info pokazuje da je to 30fps video. Dino je izmislio tu informaciju. Zašto, nemam pojma, pitajte Dina.

U vezi flopa, aj napisite sta ste zeleli, ocekivali i niste dobili u w10? Otg npr. Nastavite dalje.

Još su se pojedinci sablažnjavali na pomisao da će w10 pokretati Android apps.

Poslednja izmena:
Ja nisam očekivao ništa, samo novi OS... OTG jeste sjajna opcija, ali do sad nikad nisam bio u varijanti da mi fali mesta, a snimam više od drugih...
32GB mi je dovoljno... Bez obzira na sve, ja sam zadržao pravilo, koje koristim na svim uređajima bez obzira na OS, snimi, montiraj, prebaci na youtube i onedrive. Naravno i na HDD koji nije konektovan... Backup.
Nemoj da se smeješ Yooyo, ali nisam želio ništa, meni ovakav, kakav jeste, odgovara...

Edit:
Ispravka... Želio sam da ima više aplikacija koje postoje na iphone-u i androidu...

Securitas je jedna od njih... I da rade kao na iphone-u...

Poslednja izmena:
Vrh Dno