Šta je novo?

Windows (phone) 10

Valjda i nije loše, WP će ovako preživeti...neće biti "svoj" doduše ali bitno je samo da radi...suština je da su pukli, niko neće za njih da radi aplikacije i eto rešenja. Koje može biti i konkuretno čak, videćemo na duže staze.

Uppravo tako, a samo cekam trenutak kada ce MS krene da radi ono sto BB sada radi ;-)

Pa teško, mnogo su veći i "prave" razno...BB je opstao zahvaljujući kompromisima za razliku od Nokie koja je evo i HERE tapnula...još malo pa će štekere da rasprodaju...

Ko prica o Nokiji, to je zavrsena prica, resili su da idu putem Ericssona i nije im uopste los plan, ja ovde govorim o MS-u i sramnoj odluci, napravise istorijski fail, a u pitanju softverski gigant, da nisu mozda trampili Cortanu za G apps i portovanje :-D hahahaha
ili ga pravis nativno za platformu kao ios/android ili ga nema uopste, ovo sa ciganisanjem nije dobro, bas me zanima hoce li ta dva nova flagshipa 940 biti prodavaniji od recimo 1520, 1020

Ja ne shvatam kako ce aplikacije namenjene Androidu raditi na WP, kada ne mogu da imaju isti nivo pristupa. Npr. "exDialer", odlican dialer za Android ne bi mogao na isti nacin da radi na WP ukoliko ne moze da pistupi imeniku. Zasto nema custom tastatura za WP? Kako onda da rade tastature namenjene Androidu? Primera ima na hiljade. Opet, Zoiper postoji i za WP, lepo uradjena aplikacija, ali ne moze da radi kao na Androidu, jer WP ne dozvoljava da bude uvek aktivna i drzi liniju aktivnom.

Mislim da je sve ovo marketing MS-a i nista vise. Kompletan problem je kod njih; "napravite app kao za Android ili iOS, ali ta app ne sme da ima nikakva prava pristupa kao sto ima kod Android ili iOS." Besmisleno.
Nemam nista pritiv da WP bude prezatvoren kakav jeste, ali neka oni onda obezbede sve moguce aplikacije, a ne da prebacuju krivicu na developere.

Poslednja izmena:
Niste razumeli ocigledno.

Ms je dao developerima jos jedan lagan nacin za objavljivanje svojih app. Preko ovog Astoria "mosta" android developer ce moci da uzme svoju aplikaciju i skoro bez izmene je prebaci u windows store. Dakle samo ce trebati da doda par linija koda za live tile ,naravno ako zeli moci ce da uradi po koju vizuelnu promenu i to sve bez ulaganja sredstva. Sto je i najveci izgovor developerima kada ne izdaju app za windows. Prosto ih dodatno kosta da neka firma placa jos jednog win developera koji ce odrzavati app za mali deo trzista. Dakle novac.

Ove Astorija app mogu da se koriste samo na telefonu,ne mogu da budu univerzalne. Ovo ce biti dobro za lagane aplikacije i igrice kao i lokalne app,razne banke,novine o druge. Ovo sto smo videli nije gotov alat a prema tvrdnjama ovih sto su probali ,cak i android app bez daljeg prilagodjavanja rade dobro,to je u krajnjrm slucaju najbitnije. Naravno tastature nece raditi i slicne app. Nije cilj Ms-a da ljudi instaliraju ove android app preko stapa i kanapa nego tako sto developer izda app u store zvanicno. Niko nece ni primetiti da je to android app ako radi super. Ionako su sa hamburger menu kontrole sada slicne i na android i win.

Ovaj drugi "most" za portovanje ios app je ipak ozbiljiji alat i treba vise posla a one mogu biti univerzalne. To su portovi sa ipada.

Treci most web port i cetvrti univerzalne.

Kao sto rekoh ako to radi dobro a izgleda da radi onda je Ms uradio pravu stvar. Oni vise od ovoga ne mogu. Ms je dodao dosta nove api tako da ce i neke stvari koje ranije nisu mogle raditi sada rade. Takodje ce ove port app biti sigurne ,to ce biti bukvalno win app.

Poslednja izmena:
Ima na stotine primera kako ista app na droidu radi u fullu a na jabuci nema 50% opcija usled osakacenog sistema pa opet postoji, tako da ne vidim zasto na WP to nebi moglo da radi?
Moja poenta je reklama MS-a kako su usvojili droid app usled nemoci (poraza na trzistu telefona) i dalje degradacije Windows mobilne platforne, koliki god bio fan boy zgadi se coveku kada tako rade, sve su nesto jaki a nikako da se maknu, w 10 nece sam od sebe da privuce druge korisnike..

Evo pravim greske na z2 pri kucanju na 920 mi ide mnogo bolje ;-)

Poslednja izmena:
U pravu ste obojica, suština je koristiti Android uređaj sa jakim hardverom...po meni, to je naj rešenje od 4.4 na ovamo a bogami i ubuduće. Ako mi portovan app ne radi komplet identično kao na Androidu to nije to a ako bude tako ne prodajem 1520.

Daj boze da ostane tako kako su zamislili, ali zar nebi vec sada trebali da vidimo neku jaku univerzalnu app?
Te portovane su lite, platforma zahteva univerzqlna resenja.

Slažem se da će igrice ili novine raditi dobro kad se portuju sa Androida. Ako je to cilj MS-a, onda u redu.
Ipak sam očekivao (i još uvek očekujem) da se za W10 mogu napraviti malo ozbiljnije aplikacije.
Ja sam pokušao i još uvek pokušavam sa WP, ali sam već na izmaku živaca i razmišljam o povratku na Android (iako me isti žestoko nervira).
Pa da bih u WP najobičniji mail koji sam dobio mogao da prosledim malo izmenjen, sa par dokumenata u attachu, treba da pravim taktiku kako to uraditi. Obično se onda smorim i sačekam da dođem do PC-a...
Skinuo bih možda i neku app koja će zameniti sadašnju tastaturu jer mi ne odgovara... Instalirao bih malo ozbiljniji dialer, ali eto, to ne može. I šta sad, treba da očekujem da ću za par meseci moći da instaliram neke igrice ili Blic app? Ne treba mi to.
Probaću prvi stabilniji W10 build, da vidim kako stoji oko onih "nebitnih", svakodnevnih stvari, pa ću da odlučim.

Poslednja izmena:
Tek je izasao potreban alat 29 jula ,zato i nema univerzalnih. Viber jos nije izdao,cak i 6tag koji obecao univerzalno nije izdao. Koliko sam video izaslo je samo par nekih nama nebitnih usa aplikacija za novinske sajtove.

Sto kaze tolero mislim da je ovo ok stvar. I nema smisla porediti ovo sto radi ms sa onim sto je radio bb. Na bb, koliko sam ja upucen, postoji virtualna masina koja pokrece android apps, bez bilo kakve obrade. Dok je ovo sto ms radi druga prica. Kod android apps pretvara (prilagodjava) u win 10 kod uz manje dorade koje se ticu estetike, ali to je onda prakticno win aplikacija, samo dobijena na mnogo laksi nacin i koja ce se redovno naci u store. Prosecan korisnik, kakvih je vise od 95% nece ni znati da je dobijena na takav nacin, a verovatno nece ni znati sta ms radi, jer ga to prosto ne zanima. To se mi ovde zaludjujemo time jer nam je to neko interesovanje, ali smo globalno u velikoj manjini, spram obicnih korisnika. A ako aplikacije budu perfektno radile stvarno ne vidim ijednu stvar protiv ovoga. Cak, stavise, mnogi su navodili da im je wp super, ali su pobegli od njega ili ga nece zbog nedostatka aplikacija, sto bi se ovim potezom resilo. Pa bi se povecanjem korisnika povecalo i interesovanje developera za win i tako u krug. Generalno, mislim da je ovo skroz dobra stvar, ali videcemo jos kad se pojavi kako ce se pokazati.

Broj aplikacija koje bi mogle da se na ovaj način portuju na win phone je izuzetno mali. Čiste java igrice i pojedine jednostavne aplikacije i to je sve.
Iole kompleksnije aplikacije i igrice koje koriste native code će ići malo teže. Verovatno zbog dodatnog sloja emulacije Android i Linux API poziva, portovane app će raditi za nijansu sporije. Tastature, dialeri, alternative za sms, itd.. To verovatno neće raditi. Npr, danas na WP nema app za skeniranje wifi mreža. Možda bude na w10 ako otvore api.
Android aplikacije koje koriste background servise za svoj rad će biti poseban problem jer wp api ima drugačiji multitasking.
MS je pogrešio kada je pokrenuo wp projekat. Prvo su trebali kao sw kompanija da naprave i obezbede svoje aplikacije i servise na Androidu i iOS-u, pa tek kada izgrade renome i poverenje korisnika da lansiraju svoju platformu. Umesto toga, oni su lagano spržili desetine milijardi dolara.
Očekujem i neke kontra poteze od strane Googlea.

Npr, danas na WP nema app za skeniranje wifi mreža. Možda bude na w10 ako otvore api.
.

Otvorili su , izašla je već jedna aplikacija, pisao sam na prethodnim stranama.

Naravno da se ovako ne mogu prebacivati sve aplikacije , pogotovu kompleksnije ali za lokalne ipak dosta znače . Ove glavne I nisu toliki problem koliko podrška malih lokalnih aplikacija, upravo je I to cilj ovog Astorija alata .

MS je pogrešio kada je pokrenuo wp projekat. Prvo su trebali kao sw kompanija da naprave i obezbede svoje aplikacije i servise na Androidu i iOS-u, pa tek kada izgrade renome i poverenje korisnika da lansiraju svoju platformu. Umesto toga, oni su lagano spržili desetine milijardi dolara.
Očekujem i neke kontra poteze od strane Googlea.

U potpunosti se slažem. Trebali su da prvo imaju svoje jako prisustvo na drugim platformama, kao i da imaju besprekorne svoje aplikacije kojima će pokriti osnovne stvari. Ukoliko nešto debelo ne promene za filozofijom ode WP putem BBa.

Umesto što se pucaju pare na sve i svašta, treba izdavati Nexusolike telefone, koji bi se prodavali bez zarade kako bi se iole stiglo do nekog tržita i kritične mase. WP i dalje nema kritićnu masu. 8.1 je solidan OS 10 će biti još bolji, sam OS nije problem.

WP nema dovoljno agresivnu reklamu kao samsung i IP. Treba ljude zainteresovati necim a za wp mnogi ljudi nisu ni culi. Videcemo sta ce uraditi sa aplikacijama jer tu lezi najveci problem. Meni je svakako najbolje kad imam i wp i android telefon :)

Da je WP kako treba ja nebi uzimao Droid, da je Droid kako treba ja nebi sanjao da WP postane bolji :-D

Deal-breaker samo aplikacije, nista drugo, iskreno!
Ne moram ovako da kukam i saljem Telenoru mailove da naprave app za mbanking :p

Poslednja izmena:
evo odradio update na 10512 i za sada ne vidim nikakve razlike u odnosu na predhodnu verziju.

Instalirao sam ga i fino deluje. Jedino sto sam morao hard reset. Nije da je bio toliko loš bez reseta ali se ipak grejao. Posle reseta sam ga ostavio da radi 1sat i instalira sve sto mu treba . Za sada nisam primetio neki veliki problem. Koliko mi je reset pomogao,toliko me i zeznuo . Ne mogu nikako da skinem ponovo predikciju. Inace sam isprovao swype na nasem jeziku i iznenadjen sam koliko je dobar. Ne greje vise telefon nista,jedino da procenim kakva je baterija. Moracu nekako da instaliram ponovo predikciju,navikao sam se za 5 min i ne mogu bez nje :)

Problem je i ograničen API. Osim igrica i jednostavnih aplikacija nije moguće ništa drugo napisati.

Da su ograničeni I zatvoreni niko nije sporio .

Inače rešio sam problem sa predikcijom , treba da se reinstalira insider app, ode ponovo u keyboard I doda nas jezik I onda će sam zatražiti restart.

Pozivi ,poruke I msg servisi rade super. Primetio sam da kada ovu sms aplikaciju izbacim iz pozadinskih procesa ne stižu mi notifikacije, čudno, to nije bilo ranije.

Jedini problem koji sam uočio sada je lockcsreen koji se ponekad ima lag od sekund pri otključavanju. Ostalo radi sve ok. Stavio sam telefon da se puni pa ću videti kakva je baterija. Ako neko instalira toplo preporučujem hard reset . Mnogo bolje radi.

E da I store je očajna još aplikacija, mnogo spora, mada takva je bila I na pc pa je poravili...

Još jednom swype radi fenomenalno .

Prvi bug na listi bas ono sto je meni u top 10 potrebnih stvari - internet sharing. Skip! :d

Prvi bug na listi bas ono sto je meni u top 10 potrebnih stvari - internet sharing. Skip! :d

Dobro to je problem ako koristiš, lično ne koristim pa mi nije prepreka.

Telefon se ne greje uopšte I baterija deluje trenutno odlično . Stavio sam ga na punjač I napunio oko pola 12 I pao je samo 1% a obavio sam 2-3 kraća poziva I poslao 5-6 poruka . Mada videću kako se ponaša na dalje , možda ne očitava dobro pa kasnije naglo padnu procenti , mada obećava . Tako da nemam potrebe da se vraćam nazad na 8-1 već čekam sledeći build zatim RTM kao I na pc-u .

Jos sam, zapazio da notifikacije baš brzo stižu. Viber imam na pc I na telefonu, ranije na 8.1 je uvek stizala poruka 1-2 sekunde posle pc-a a sada u isto vreme a možda čak I brže na telefonu .Na store-u ima 2 viber aplikacije ...jedna se ne može instalirati, možda je to pc verzija .

Onaj lag kod otključavanja se manifestuje tako da se ne pojavi odmah vreme I datum kada otključaš već samo wallpaper mada odmah možeš otključati , tako da nije neki problem .

Poslednja izmena:
I ja sam sinoc stavio da se instalira, bio je tel na punjacu i kada sam ustao jutros odradio odmah sa prethodnog builda na 10512, i bila je gotova instalacija dok sam stigao na posao. Onda je pao reset. Od tada (~10h) pa evo do sada sam slusao muziku skoro konstantno, igrao se sa podesavanjima, instalirao i probao par aplikacija i testirao edge, baterija je pala na 50%. Nije se grejao gotovo uopste, kao sto Tolero kaze. Bugova nisam primetio previse osim u samom pocetku koriscenja, ali to kontam da je zbog onog pozadinskog instaliranja aplikacija.
Novi office mi je super, radi tecno, generalno i u aplikacijama i na netu jako tecan scroll bez ikakvog stuckanja. Fotke nesto malo duze ocitava, a pogotovo screenshotove.
Inace instalirao sam na novoj L640LTE.

Vrh Dno