Šta je novo?

Windows (phone) 10

Ma za starije modele ce biti prica ,ne podrzava hardwer i tako to ...

Možda se ne sećaš od pre dve godine šta je bilo sa FM radiom, podrska je postojala u hardveru nekih modela a tek je proradio sa amber apdejtom (ako se dobro secam) :d

Kao sto rekoh i pre za OTG su potrebne promene u firmware-u... Videli smo i sami koliko im treba Denim da isporuce, tako za otg na modelima 2013 a i 2014 se ne nadajte, to ce biti funkcija za flagship do kraja ove godine... Ko sto kazes za radio su se "namucili" da nam obezbede a sta ce tek biti za otg koji je daleko kompleksniji od fm radia.. Zanimljivo da su tek u 8.1 i 8.1.1 ubacili neophodne BT profile :) dobro strpljivi smo svake dve godine grade platformu od nule.. tako narednih 100god ce biti...

Poslednja izmena:
Zna li neko kad ce sledeci update za win10 for phones?Evo kraj februara i nista...

Leto je verovatno rtm verzija. Pominjalo se za win 10 pc jul za rtm verziju. Za telefon ce verovatno malo ranije.

Inace glupost od naslova i teksta. 90 % uredjaja koji se prodaje su u nizem i srednjem segmentu.

Poslednja izmena:
Bogami tačno je
"High profile phones are essential; Redmond needs to get with the times"
Apsolutno svi imaju i moraju imati modele u vrhu kategorije. Ako ništa drugo, bar u promo-svrhe. Primer je 1520, na njega ama niko ne ostaje ravnodušan, u bilo kom smislu pa makar i lošem, svako je bar nešto jako pohvalio, bilo da koristi iPhone ili neki (pa i flagship), Android. Mislim da je to jednostavno neophodno imati u ponudi, recimo dva modela, koji su u okviru WP mrak mrakova, koji će više ljudi privući platformi. Jeste da su sa nisko pozicioniranim modelima najzastupljeniji ali kom zaključku to vodi na duže staze?
"Ako hoćeš nešto jeftino a dobro, uzmi..520.." I kompanija dobija TAKAV image. Što je nepoželjno. Pošto žele da se šire i zadobiju veći udeo na tržištu, to treba promeniti, ponudu prilagoditi tome. I tako doprineti image-u platforme.

+1020 nadam se nasledniku :)

Ma naravno da treba da postoje flagship uređaji , samo mislim da neće propasti ako ga izbace tamo septembra.

Bolje da ga naprave kako treba i izbace uz win 10 nego da izbace čisto radi reda sada sa win 8.1 . To bi bila ogromna glupost.

u tome i jeste fora. ne treba razmisljati "neka ga izbace za pola godine, posle godinu ipo od zadnjeg flagshipa, ali neka valja".
ne. treba da izbace dva dobra flagshipa u godini, i oba treba da budu dobra, inace bolje da spavaju.. 1020 je imala outdated hardver jos kad je izasla.. a nisu updateom jos uvek sredili stvari ni koje su odmah bile uocljive, niti planiraju. 1520 je super, ali je mnogima prevelik. 930 je jedini flagship, ali se ne istice ni po cemu, niti ima marketing...

1020 je Nokia pravila. Ocigledno je da ms gura drugu politiku. Sada ce izbaciti sa sd 810 a mozda i sd 820 krajem godine,to su trenutno top procesori. Lumia 930 je izasla aprila 2014 tako da nema jos godinu dana. Oni su preuzeli Lumia odeljenje zvanicno tek marta ili aprila 2014. Kad su mogli da naprave surface pro 3 da bude klasa moci ce i flagship.

Pogledajte ovo http://wmpoweruser.com/gartner-awards-windows-phone-2-8-market-share-in-2014-notes-strength-in-business-and-europe/
Znaci, posto ove godine nisu izbacili ni jedan flagship, niti planiraju skoro, oni za udeo ima da se bore sa blekberijem i ovim ostalima ispod cenzusa...

Ma ti rezultati i predviđanja variraju stalno. Vidiš da su 2013 prodali 30 miliona i imali 3,2 % a 2014 prodali 35 i imali samo 2,8 . Dakle prodaja je malo skočila ali je tržište poraslo, najviše zbog jeftinih kineza. Vidiš da Ios ima skoro isto a prodali 40 miliona više uređaja ?

Lumia ima solidnu prodaju u Evropi , Brazilu i još nekim zemljama , gde su oko 10 % . U indiji takođe guraju dobro . U Kini praktično i nemaju nikakvog tržišnog udela , tako da i ne čudi ovaj udeo u svetskom tržištu . U Usa takođe loše, nekih 3%.

Prodaja Lumia telefona nije opala, čak je i neznatno porasla. U zadnja 3 meseca 2014 godine, prodato 10,5 miliona Lumia što je najbolji rezultat do sada, nikada ranije nisu imali preko 10 .

Kantar: Windows Phone And iOS Taking Market Share From Android In Europe

Poslednja izmena:
6d429c33fc3e67ad36838bff769c446e.png
Zar mislis da je za njihove planove 10% solidno?? I pre su se takmicili sa BB i dalje su tu sa njima u rangu, doduse bolje je stanje u odnosu na BB, tu je i Jolla pustaju tablet, Nokia se vraca sledece god sa Androidima a nebi me cudilo i da puste neki model sa Sailfishom.. Sve u svemu tesko ce ove godine da napreduju, mozda za 1% i to je veliki uspeh u odnosu na sadasnjih koliko 2 ili 3% udela na globalnom nivou..

BB je morao da podrzi Android app u svoj OS, MS to ne mora da radi, zato ipak mora da placa developere za bolju podrsku mnogih app, posto kada neko vidi da neko na Androidu ima bolji Twitter, odma se zapita zasto i na WP nema tako nesto?

Inace ambicija da budu no2 nije jasna iako zvuci super, koga ce da poraze? Apple ili Google? Tesko... Cak i za 5god, jako tesko, gotovo nemoguce. Neka se bolje drze jakog treceg mesta.

Poslednja izmena:
Ms zarađuje od android telefona kako preko servisa tako i preko plaćanja za patente . Ovo je duga trka, ko zna kakvo će uopšte tržište biti za 5-6 godina ?

Njima je bitno da guraju servise svuda, oni su softverska firma. Surface i Lumia serija im je samo + zbog celog ekosistema i windows 10 sistema koji treba sve to da ujedini. Naravno da je 10% malo trenutno ali iz ove perspektive to deluje i odlično.

BB i ovi ostali nemaju nikakve šanse ozbiljne , pogledaj BB koliko je propao . Ovo ostalo je za entuzijaste kao i Ubuntu touch i drugi ...

Da ne uvlaćim sada u priču jedan operativni sistem koji je konkurent winu i koji ima užasan udeo. On nije proglašen promašajem i radi fino već dugi niz godina ...

Pazi, broj prodatih smart telefona raste svake godine, sto je i normalno, jer danas gotovo da nema vise obicnih "dumb" telefona, svako ko planira da kupi novi telefon kupice smartphone, mnogo je razloga za to-internet, navigacija, viber itd.Sad generalno meni ne treba najbolji model, nikad nisam ni imao, ali mnogim ljudima je to najvaznije.Evo sada kad pogledas izvestaje sa sajma, najvise ubedljivo se prica o vodecim modelima: galaxy s6, htc one m9 itd.Sto je nokia bila broj jedan?Pa zato sto su uvek imali ubedljivo najbolji telefon, kad su oni imali n73, n95 ovi drugi nista slicno.Mislim da nijedan proizvodjac ne bi uspeo da posluje uspesno bez flagship uredjaja.Isto tako ni programeri ne shvataju wp ozbiljno, pa i ne izbacuju aplikacije, ili nesto naprave koliko tek da ima.Primer je Google, oni nemaju nikakav razlog da bojkotuju wp, njima je cilj da sto vise ljudi koristi njihove servise, pa nije bitno na kojoj platformi.Da hoce da bojkotuju Ms, oni ne bi pravili recimo chrome za windows.Oni su pre nekoliko godina izbacili Google aplikaciju za wp(koja je i dalje u prodavnici), ali videli da im se ne isplati vise, pa odustali.
Tako da ja mislim da MS mora mnogo, mnogo brze da radi...

Za prvi deo si u pravu, ali za drugi nisi, jer google bojkotuje MS samo tako, svaka aplikacija koja je bila za WP pre nego sto su je kupili je ili u potpunosti ukinuta ili je podrska prestala i to zvanicno objave. "aplikacija" koju imaju nije aplikacija jer je u sustini samo spakovana pocetna strana pretrazivaca u nesto sto treba da zoves aplikacija. Isto sto je sada i MS-ova youtube nakon zabrane google.

A da je flagship potreban za imidz kompanije i u ovom slucaju OS-a jeste.
Meni najvise cudi da za desktop mogu da podrze bar 100 razlicitih modela procesora, sto intel sto amd...a za WP se namucise pre godinu dana kada je trebala podrska za quad core. Verujem da je to slucaj kada je novi flagship u pitanju, nemaju dovoljno skalabilan os. Trenutno na WP postoji svega 3 modela quad core procesora. sd 200, 400, 800/801, ako ne zna jos neki nek doda...

Ljudi, uradi li neko onaj hack za lumiu 520 mozda? Ako jeste, kakva su iskustva?
I da li se zna kada ce TP za nas sa 512 mb ram?

Lose sam se izrazio, mislio sam na prvu seriju win8 lumia, ukljucujuci cak i one koje imaju vise od 512mb.

Ja o tome nisam nigde ni slova procitao u zadnje vreme, a bilo bi lepo da moju 1020 pogodi sad neki update 10-ke posto ovaj Denim ko da nije ni bio.

Jakva je baterija na W10 koliko zdere u odnosu na 8.1??? Radi li glance na tom preview-u??

Baterija je naravno lošija na win 10 , battery saver ne može da gasi procese , tako da ne možeš isključiti da rade pozadini.

Inače vidim da su dodali još jednu sitnicu, neki su to priželjkivali ...

add-an-account.jpg

export to sim

Vrh Dno