Ako MS ne napravi novi mobilni OS do trenutka kada 8.1 više ne bude radio, svakako ću bilo koji w10m telefon izabrati pre bilo kog Androida, ali jasno mi je zašto im je ovaj projekat propao. Da su samo prepakovali 8.1 u drugi interfejs bolje bi bilo. Ovako su sve uništili. Jedina odlična stvar koja mi na 8.1 UVEK zatreba jeste pozivanje nekoga iz SMS poruka. Ono, pošalje mi neko poruku i ja bih da ga zovem. Moram prvo u kontakt podatke, pa onda da zovem. I pritom imam 2-3 različita broja i ne zna se sa kog broja je uopšte poslao poruku, odnosno koji broj je u funkciji. Eto, to je u w10m jedina stvarno bitna novina. Meni je zgodno i što glance ekran ima i datum, ali to nije baš toliko bitno.
Uglavnom, vraćam se sa w10m (950XL) na 8.1 (640). Zbog:
- Glance ekran na w10m prikazuje i datum i podatke o temperaturi, ali je sve mnogo sitnije, uključujući i sat.
- Zaključani ekran prikazuje isto kao glance; više podataka, ali sitno i neupotrebljivo. Na 8.1 imam vremensku prognozu kao pozadinu, sa krupnim podacima i prognozom za tri dana.
- Na 8.1 sam mogao da podesim da se glance skroz ugasi noću. Na w10m mora da bude uključen, ali druge boje od kojih mi nijedna nije dovoljno čitka da vidim bilo šta bez aktiviranja telefona.
- Dvodir za aktiviranje telefona. Na 640 tapnem nekoliko puta i on se aktivira. Ne moram da se mislim da li sam svaki put dobro dodirnuo, da li je registrovao, itd. Nekoliko puta i on se aktivira. W10m zahteva TAČNO dva dodira i to po nekom ritmu. Moguće ga je aktivirati samo u laboratorijskim uslovima. Neviđeno maltretiranje korisnika.
- Na hladnom nijedan ne reaguje savršeno na korišćenje nosom (da ne skidam rukavice

), ali bih rekao da je 640 ipak malo bolji.
- Početni ekran kada podesim isto na 640 staje malčice više po vertikali. Npr, na dnu mi je pločica srednje veličine (veliki kvadrat) za SMS i vidi se lepo "mts" u dnu pločice. Oznaka operatera postoji i kod desetke, ali ona uopšte ne staje na ekran. Nije mi bitna ta oznaka, nego ilustracija da je ekran "kraći".
- Podešavanja na w10m nepotrebno komplikovana, a mnoga bitna ne postoje (kao što je da prognoza bude pozadina za glance). Inače, jedan isti program nikako ne može da mi prikaže stanje baterije na glance ekranu na w10m, ne znam zbog čega. Navikao sam i potrebno mi je.
- I dalje ne znam sa kog broja mi neko šalje sms ni na koji njegov broj ja šaljem. Nebuloza.
- U delu za pozivanje, više mi odgovara da su ikone u dnu ekrana (8.1) nego u vrhu (lako ih dohvatim rukom kojom držim telefon). Naravno, prebacivanje može prostim prevlačenjem, ali još jedan detalj koji pokazuje nerazmišljanje.
- Stari telefon (640) je neuporedivo brži u svemu. Jedino je slikanje kamerom na 950 daleko brže (trenutno; starom je potrebno i po nekoliko sekundi), ali ne bih rekao da su slike u zatvorenom bolje.
- Na jakom svetlu (kad god sam napolju), 950 POTAMNI ekran, a onda ga i potpuno ugasi! Katastrofa. Ovo me možda najviše izludelo, jer napolju ne mogu da vidim ništa bez aktiviranja telefona.
- Na 950 je potrebno MNOGO više vremena da uhvati GPS, a i dalje gubi signal kao i 640.
- Oba telefona umeju da ugase ekran iz čista mira i dvodir ne radi, ali na 950 je to počelo da se dešava mnogo češće.
- Mislio sam da če mi veće dimenzije 950XL biti najveći problem, ali na kraju je to još i nešto što bih najlakše prihvatio. Ipak, iritira što u neke džepove staje knap, pa se teško izvadi ili preti da ispadne.
- Na kraju, ali ne najmanje važno - baterija. Meni 640 traje u proseku sigurno 3 dana. Čisto kao neki reper za to koliko ga koristim. Ali, 950 sam morao da punim SVAKE NOĆI. Nekad bi pao i do 10-20 %, a najviše bi ostao na 40. Posle šetnje od samo 2 sata (gps uključen) baterija je padala sa 100 i na samo 75 %! Drugim rečima, da odem na neko ozbiljno pešačenje ili celodnevnu bajk vožnju baterija bi se ispraznila na pola puta.

Ima sigurno još toga, ali negde treba završiti spisak.
Sviđa mi se, naravno, što je na 950 veći ekran i što se neke stvari bolje vide, ali ne sve. Lepo je i što radi Skajp, ali kao da ne radi. Na 8.1 (dok je radio) dobijao sam obaveštenja o porukama čim stignu, a i zvonio je čim me neko zove. Na w10m čak i kada je Skajp pokrenut ne dobijem nikakvo obaveštenje ako nisam baš u njemu.