Šta je novo?

Windows (phone) 10

Ajde spusti malo loptu.. :)

Kada bi neki oxygen os,huawei os,tizen itd itd smakli googlov android i servise sa prvog mesta to bi bilo ravno tome da kinezi osvoje 90% teritorije planete :)

Ne znam da li si upucen u to koliko je google finansijski tezak ?

Dovoljno težak da može da kupi cm i da ih ugasi :D

Vidim Demian se vratio u velikom stilu :)

Ne znam da li si upucen u to koliko je google finansijski tezak ?
Naravno da sam svestan snage Google Inc.Odmah su posle Apple i Microsofta, a malo ispred Samsunga.
Ja ovde pričam o neodrživosti koncepta android OS-a kakvog mi poznajemo.To je jedan prenapumpani balon koji polako popušta na više strana i to je neumitna sudbina svih monopolista.
Tj. u jednom trenutku i u bliskoj budućnosti, većina pametnih telefona radiće na nekom od operativnih sistema nad kojima firma iz Bay Area nema svoje šape.:wave:

^ Pa ako je tako ista sudbina ceka m$ i apple jer su i oni monopolisti u svojim sferama ?

Ja ne vidim preterane razlike izmedju ios,wp i androida sem toga da je android svima trn u oku jer kontrolise 70% svih mobova u svetu. Uvek kada si najbolji nekima si trn u oku i djavo.
Ista prica je sa applom i njihovim proizvodima

Poslednja izmena:
Ne možeš da budeš trn u oku nekome ko nema nikakvu alternativu da ponudi. WP je interesantna platforma ali u realnosti zauzimaju zanemariv procenat i još uvek ne predstavlja ozbiljnu konkurenciju. Nije problem u operativnom sistemu već u podrsci dodatnih aplikacija gde su i Android i iOS daleko odmakli.
Opet, sa druge strane, vise bih voleo da vidim zdravu konkurenciju u vidu ucesca neke trece strane, umesto da se sve svede na Microsoft, apple i google. Tek bi to bila konkurencija u pravom smislu reci, ovako je sve samo podela kolaca između starih poznanika.

Činjenica je da "Windows Phone" kakvim ga danas poznajemo, (a od leta "Windows 10 Mobile") je mlad sistem i da je morao kao takav da prevaziđe mnoge dečije bolesti.Ali je i činjenica da je za ove nepune 3 godine postojanja uspeo ne samo da dostigne glavne i jedine konkurente na tržištu IOS i Google android, već ih je u mnogim stvarima i prevazišao.Izlaskom Windowsa 10 stvari se iz korena menjaju i na planu aplikacija, a kao glavne zamerke do sada.Sada su tu Windows univerzalne apps koje rade podjednako na svim uređajima, kao i portovanje aplikcija za IOS i Android kojima su developerima praktično date odrešene ruke, tako da više nemaju izgovora da ih neko sputava.Problem će i dalje postojati na lokau i taj otpor prema svemu novom, ali to je neka druga tema.
Ja ću i dalje koristiti neki jeftini android tablet tipa "Tesla", ali neću imati apsolutno nikakve potrebe da razmišljam između novog SGS modela bez opcije zvane redovni update OS-a ili novog iPhone 6s i npr. buduće Lumia 940 mašine.Zašto?
Jednostavno kao dugoročna investicija, taj uređaj daje neuporedivo više za manje novca.A vi se i dalje zanosite sa procentima...:wave:

Poslednja izmena:
Mlad sigurno nije ima vec 5god kako postoji WP 7, mladji je od konkurencije..to da.. Pre bih rekao da je Sailfish "mlad" OS.

Nekada su bile funkcije i aplikacije glavni nedostatci ove platforme a ostale su aplikacije tj ne njihov broj nego dalja podrska istih na ovoj platformi...

Zar jedan Facebook ne ume da pravi Win univerzalnu svoju app za PC i Mobilne... Instagram i dalje beta, 6tag radi 10x bolje nego official app. Sve se moze kad se hoce, platforma je stabilna ali problem su i dalje developeri...nikako da rese taj problem, a univerzalne aolikacije postoje vec neko vreme, nije ih W10 progurala, nego W8.1 kao pocetna faza, pa i sami ste videli koliko ima univerzalnih app na store-u daj boze 10% od ukupnog broja, malo premalo za ogromnu platformu. Neko daje novac developerima da jednostavno se ne trude oko Windowsa.

Poslednja izmena:
E, ovo ti je odlično.
Nije u pitanju broj postojećih aplikacija ;) već njihova funkcionalnost i dalja podrška nakon izlaska :)

A to što developeri izbegavaju WP platformu, o tome da ni ne govorimo.
Skoro sam se dopisivao sa likom koji radi aplikacije za Android i kog sam nagovarao da odradi jednu i samo jednu aplikaciju za WP na šta je ostao leden i nepristupačan sa prostim i jednostavnim NE (wp nikada)!!!

Poslednja izmena:
A gde je tu profesionalnost kada jedan Google nema ni jednu app na WP Store-u ? A MS ima sve zivo na Android marketu.. Ko je tu profesionalac a ko ignorant?! A Apple i nema sta da ponudi od softvera drugima ;)

Ja sad kukam i placem, ne nikako samo realno govorim, oni koji misle da se Google-u tako moze to je prosto toliko bahato da ukida svaku slobodu za koju se navodno Google zalaze ka otvorenom kodu.

Poslednja izmena:
Mlad sigurno nije ima vec 5god kako postoji WP 7, mladji je od konkurencije..to da.. Pre bih rekao da je Sailfish "mlad" OS...
Novembar 2012,
Joe Belfiore došao u Beograd i predstavio HTC 8X i 8S, prve Windows 8 telefone.Kakve dodirne tačke ima WP7 ili ako hoćeš i Windows 6.1 sa ovom platformom???
Univerzalne aplikacije u nativnom smislu još ne postoje.Da bi mogla tako da se zove app mora da izgleda i radi apsolutno indetično na svim uređjima, od Desktopa pa do WP8.1...

Poslednja izmena:
Ja govorim od kada je WP a ne od kada je wp8 ...

Ako hocemo po tome nije bitno ni sto je sada W10 Mobile, ne mozes racunati samo verziju...

Windows 6.1? Mislis CE :)

To je obican re brending, samo je jezgro u a to je NT kernel u WP8 nesto novo tj portovan u cilju upravo stabilnosti platforme i univerzalnih app..

Kao sto sam rekao W8.1 i WP8.1 donose prvu fazu univerzalnih app, ako nisi pratio te app postoje neko vreme.
Prikazuju upravo ovu ikonicu u Store-u ..
831ee0bc0609ae4f685d6c1975b72298.jpg

Poslednja izmena:
O pratim ja sve ne brini se:https://dev.windows.com/en-US/develop/build-apps-shared-code
I kakav bre re brending?
Windows Phone 7 i 7.5 nemaju ništa zajedničko sa WP 8", WP 8.1.. a sada "Windows 10 Mobile", sem što dele par zajedničkih aplikacija na Store.
Ovo je potpuno novi sistem rađen od početka, tj. od pelena.A vidiš i sam gde smo sada stigli i to za nepune 3 god.
A ovo što si okačio je Xbox igrica, a ne aplikacija.:smash:

Al si ti neki naporan covek...cak i Xbox igrice imaju status Univerzalne...a moguce da je sa njima sve pocelo.

1f392ae9c572839430c1ff91169b74b4.jpg

Nema nista drugo zajednicko...dobro ti veruj sve sto ti serviraju, a mnoge stvari su ocigledne..kao sto rekoh promene u kernelu (NT platforma) je glavna sustinska promena, a sve ostalo je manje vise isto...znaci nije da je neki potpuno nov od nule izgradjen OS, kao ni W10. Ali svako tumaci drugacije, ne mogu da osporim mozda je tebi sve to novo od nule kao sto kazes.

Poslednja izmena:
Činjenica je da si ti nedokazan čovek i da nema svrhe za naše daljie javno prepucavanje.
Ljudi koji su koristili obe platforme znaju da je to kao nebo i zemlja.Više sličnosti imaju Windows XP i Windows 7, (iako ne dele isti "kernel"), nego što to imaju WP7. i WP 8.
Kažem kada gradiš kuću moraš da imaš neku osnovu i ideju, (u ovom slučaju jezgro i vizualni UI), ali u ovom slučaju tu sve dalje sličnosti prestaju da postoje. :crash:

Opet lupas XP i 7 dele isti kernel NT a drugu verziju istog.. Ok necu vise o tome... A ta tvoja osnova i ideja je kopija svega zivog sa WP7 , svako ko je koristio WP8 nema neka pozitivna iskustva u odnosu na WP7 tako da je stvar jasna. 8.1 je popravio utisak.

Kada sam kupiio 1020 i 720 to je bio blagi uzas od sistema, gotovo da sam imao WP7 a ne WP8... A koristio sam na L800 i 7.5/7.8 tako da poznajem taj UX...

Poslednja izmena:
Naveo si me u brlog sad je kasno za edit :D

Ono što se nagađalo, evo i potvrde, Windows 10 stiže svima 29.07. :happy:
http://www.benchmark.rs/vesti/microsoft_windows_10_zvanicno_dostupan_od_29._jula-57573
http://www.wpnovosti.com/2015/06/windows-10-oficijelno-izlazi-29072015.html#more
Još da ga puste i za mobilnu veziju.Cenim biće spreman do kraja leta, jel kasne jedno 2 meseca...

Edit:samo ne znam zašto MS daje Google-u da instalira "Cortana" asistenta na android telefone, kada ovi njima ne daju ni zvaničnu "Youtube" aplikaciju???

Poslednja izmena:
Zato sto Cortana koristi Bing, pa ce onda da im zabibere samo tako...

I zato sto hoce da ljudi koji koriste windows 10 a ne koriste windows telefon mogu da imaju sve podsetnike itd sa kortane na kompu i na telefonu, bez obzira koji telefon koriste. Sto je super.

Pa dvoumim se ali reko da pitam dali neko koristi..Mislio sam da probam ali vidim da ima dosta problema da se vrati posle na denim..

Vracanje na 8.1 je ekstra prosto. Ali dzaba da se smaras oko isprobavanja i vracanja...

Cekaj tamo negde Jul ili Avgust tada ce biti Beta i mnogo stabilniji build...sada he to sve neka jaka Alpha a opet nije za svaki dan, probao sam i koristio 3 dana, svakim danom sve gore i gore je bilo. Ovi iz MS-a imaju na raspolaganju daleko napredniji build istog, blago njima..

Vracanje jeste prosto kad se gleda ali po citanju komentara mnogi su hard brikovali telefone a mnogi su prosli ekstra..Mislio sam da malo isprobam ali neka,cekam jos malo..Za sada gdr2 radi ekstra..

Ja sam svoju L 6-7puta vracao na 8.1 i nikada nikakav brik. To moze da se desi samo ako nestane struja pa se zezne but loader inace je,po meni, brik nemoguc a vracanje je piece of cake :)

Kako 520 da flashujem nazad na 8.1 . Izbaca mi error: unable to find bootable option .

Koji software koristite , ja sam probao LSRT i nokia care suite , Lumia recovery tool mi skinuo ceo sistem od 1.5gb i kad trebalo da instalira ono mi kaze da nije moj telefon podrzan :D .

Vrh Dno