Windows2000 > WindowsXP - ovo je cist bloatware (rezanje CD-ova, WMA/WMV... i to bi bilo to).
dok je Vista ipak nesto drugo... na stranu koliko je uspesno/dobro izvedeno ali je ipak poprilicno, da ne kazem radikalno, drugacije od Windowsa XP/2000 🙂
sad ja treba sa tobom koji ne volish ms da se raspravljam o tome kako je Vista izvedena ? Necu. Reci cu samo ovo - u pravu si, Vista je sasvim drugacija, ali u pogresnom pravcu.
Jedino pozitivno sto ce svako videti je malko bolji clear type, ali ni blizu onog na OSX-u (jelte cudi ovo a ?
😀 ), i umesto integrisanog gesture sistema koji bi mogao da se ukljuci (recimo veoma korisno za ljude sa jednom rukom) su ubacili nikad debilniji voice recognition (koji moze biti cak i malware), start menu u kome je sve nepregledno i sitno i sabijeno i (opet) nepregledno i bacili emphasis na "search" koji koristi 0.001 posto korisnika, i koji cesto daje vise zbunjujece nego korisne pretrage (kao i svuda, tj u svakom os-u. I dalje stojim iza onoga da su takve stvari samo za one koji ne umeju da se organizuju, a takvima ni search ne pomaze).
Treba li da pominjem memory usage ? (bez obzira na cene memorije, mislim, ako je kafa jeftina jer to znaci da treba da kupujem duplo vishe doticne da bi dobio istu dozu kofeina ujutro ? ).
Vista samo lepo izgleda, realne beneficije u radu ja nisam video, sta vishe, samo je losija.
win XP versus win2000 - ipak je to drugacije. win2000 se butuje jako dugo, ruzan je (za danasnje pojmove), a XP trpi vizuelne promene bez mnogo problema i usporavanja i mozes da imas isti taj NT i da bolje izgleda + kompatibilnost sa igrama i najnovijim softwareom. U sustini sa XP-om se vec odavno mnogo vishe dobija nego sto se gubi.
Poenta je da ja i dalje treba da vidim sta to Vistom dobijam osim boljeg clear type-a, dakle sta to vredi toliko da zrtvujem pare i dokupljujem memoriju da bi radio isto ono sto sa trenutnom kolicinom ram-a radim u XP-u, a ne mogu u Visti (ne zaezam se, imam projekte u ArchiCad-u koje sam radio i sa kojim radim u XP-u, a pod Vistom mi izbacuju "Insufficient Memory" )
PS. Ja sam za kombinaciju winXP i OSX + novine poput programa "Launchy" (njega od kad koristim na start meni nisam isao majke mi) i nekih drugih (directory opus za win)