Šta je novo?

Windows Mojave

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
jel neko video ovo ?? :

"What do people think of Windows Vista when thay don't know it's Windows Vista? We disguised Windows Vista as codename "Mojave" the "next Microsoft OS"..."

Microsoft

http://www.mojaveexperiment.com/

btw mogli su makar sajt napraviti u SilverLight-u :D :D

Poslednja izmena:
treba li reci uopste da je ovo samo jos jedan lame pokusaj m$-a da fejkuje nesto ?!

O Visti necu ovom prilikom...koju god da stavis dobijes bloatware edition....

Windows2000 > WindowsXP - ovo je cist bloatware (rezanje CD-ova, WMA/WMV... i to bi bilo to).

dok je Vista ipak nesto drugo... na stranu koliko je uspesno/dobro izvedeno ali je ipak poprilicno, da ne kazem radikalno, drugacije od Windowsa XP/2000 :)

Poslednja izmena:
Za ljude koji mrze Windowse, mnogo im pažnje posvećujete :p

ma za ~1 godinu svi ima da guraju Vistu hteli ne hteli... (ne racunaju se oni koji vrte samo mp3 i divx na kompu)

Windows2000 > WindowsXP - ovo je cist bloatware (rezanje CD-ova, WMA/WMV... i to bi bilo to).

dok je Vista ipak nesto drugo... na stranu koliko je uspesno/dobro izvedeno ali je ipak poprilicno, da ne kazem radikalno, drugacije od Windowsa XP/2000 :)

sad ja treba sa tobom koji ne volish ms da se raspravljam o tome kako je Vista izvedena ? Necu. Reci cu samo ovo - u pravu si, Vista je sasvim drugacija, ali u pogresnom pravcu.
Jedino pozitivno sto ce svako videti je malko bolji clear type, ali ni blizu onog na OSX-u (jelte cudi ovo a ? :D ), i umesto integrisanog gesture sistema koji bi mogao da se ukljuci (recimo veoma korisno za ljude sa jednom rukom) su ubacili nikad debilniji voice recognition (koji moze biti cak i malware), start menu u kome je sve nepregledno i sitno i sabijeno i (opet) nepregledno i bacili emphasis na "search" koji koristi 0.001 posto korisnika, i koji cesto daje vise zbunjujece nego korisne pretrage (kao i svuda, tj u svakom os-u. I dalje stojim iza onoga da su takve stvari samo za one koji ne umeju da se organizuju, a takvima ni search ne pomaze).

Treba li da pominjem memory usage ? (bez obzira na cene memorije, mislim, ako je kafa jeftina jer to znaci da treba da kupujem duplo vishe doticne da bi dobio istu dozu kofeina ujutro ? ).
Vista samo lepo izgleda, realne beneficije u radu ja nisam video, sta vishe, samo je losija.
win XP versus win2000 - ipak je to drugacije. win2000 se butuje jako dugo, ruzan je (za danasnje pojmove), a XP trpi vizuelne promene bez mnogo problema i usporavanja i mozes da imas isti taj NT i da bolje izgleda + kompatibilnost sa igrama i najnovijim softwareom. U sustini sa XP-om se vec odavno mnogo vishe dobija nego sto se gubi.
Poenta je da ja i dalje treba da vidim sta to Vistom dobijam osim boljeg clear type-a, dakle sta to vredi toliko da zrtvujem pare i dokupljujem memoriju da bi radio isto ono sto sa trenutnom kolicinom ram-a radim u XP-u, a ne mogu u Visti (ne zaezam se, imam projekte u ArchiCad-u koje sam radio i sa kojim radim u XP-u, a pod Vistom mi izbacuju "Insufficient Memory" )

PS. Ja sam za kombinaciju winXP i OSX + novine poput programa "Launchy" (njega od kad koristim na start meni nisam isao majke mi) i nekih drugih (directory opus za win)

Poslednja izmena:
meni je samo fascinantno dokle M$ ide kad pravi ovakvu "promociju" Viste....

EDIT: iskreno, zacudio si me gx-x :D (samo da napomenem da sam se ogradio sa "na stranu koliko je uspesno/dobro izvedeno" u #3 postu :))

speech recognition bi bila sledeca velika stvar ali to ce se desti - ko-zna-kad... :/

Windows2000 se bootuje dugo jer ucitava jedan po jedan driver dok je kod XPa dozvoljeno da se ovo paralelno izvrsava...

Poslednja izmena:
ovo je taman kao na benchmarku: uglavnom oni ljudi koji nisu videli vistu ili koji su je koristili 15 minuta u zivotu je pljuju...
sad moze da se napravi Mojave Experiment 2: Benchmark

ali covek, ja nemam Vistu, imam SERVER 2008 koji je jos brzi i jos manje memorije uzima i imam gore opisane probleme...Sta tek Vista radi - zaista ne znam ! (niti me interesuje)

@kovac:

ma samo opusteno, ja tebe razumem, ali ti uvek sa predrasudima izleces i pises sta ti prvo padne napamet kad je win u pitanju. Bas sam te kritikovo u temi koju sam otvorio u win aplikacije, kako si lepo precutao da postoji StrokeIt za windows ;) Onako strateski lepo izvedeno sa tvoje strane :)

gx-x, za preko 20 godina koriscena racunara (ST, Amiga, Mac OS Classic, malo DOS, pa 7 godina sWinjdows...) nista ne pricam napamet - nakon toliko godina svega i svacega sto sam video (npr. 3D studio koji je bio jos u zacetku na Atariju ST 1987.) mogu da kazem sta je dobro a sta lose. Istina jeste da izlecem sa predrasudama, ali mi i dan-danas "odzvanja" pisanje naseg VEILIKOG IT novinara i strucnjaka da "misa u zivotu nece koristiti!" iz neke 1990-te...

StrokeIt - been there, done that! ;)

Januar 2007. - http://benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1018472&postcount=4

"kovacm: StrokeIt je fenomenalan program! prosto ne znam kako sam radio bez njega do sad!"

tema: http://benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=119409&highlight=strokeit

danas, posle prelaska na Mac OS X mogu da kazem da je StrokeIt ... ****** naspram XGestures-a + Mac OS X-a ;)
glavni problem u Windowsu je sto nema konzistentan UI kao Mac OS X; na Windowsu jednostavno ne mozes pola stvari da predefinises jer se UI razlikuje od aplikacije do aplikacije...

Poslednja izmena:
ali covek, ja nemam Vistu, imam SERVER 2008 koji je jos brzi i jos manje memorije uzima i imam gore opisane probleme...Sta tek Vista radi - zaista ne znam ! (niti me interesuje)

@kovac:

ma samo opusteno, ja tebe razumem, ali ti uvek sa predrasudima izleces i pises sta ti prvo padne napamet kad je win u pitanju. Bas sam te kritikovo u temi koju sam otvorio u win aplikacije, kako si lepo precutao da postoji StrokeIt za windows ;) Onako strateski lepo izvedeno sa tvoje strane :)

A jel ti znas sta SERVER znaci, ko te terao TO da instaliras na desktop masini???

PS: Ja jos nisam presao na Vistu al sve vise nalecem na software koji ubedljivo bolje radi na Visti (foldinng@home GPU... verovatno ce ovako biti sa vecinom GPGPU programa, PS2 emulator sa DX10 podrskom bas se ubrzao, alokacija memorije ... itd..) to su sve nove stvari i Vistin kernel ma koliko blotware-a imao ipak im dosta vise odgovara

@kovacm:

pazi kad se sa svime slazem sto si reko. Zamisli da si na mom mestu i da vadish quote i sa svime se slazes. Veoma si objektivan ovih dana. :) Mora da je do ovog polu-pomracenja meseca pa ti se win polu-svidja :D (a meni odjednom ne :) )

elem, strokeit je prestao da se razvija 2005-te. Radi i dan danas, evo ja ga sa zadovoljstvom koristim i upravo moja zamerka i jeste to sto ms nije krenu tim nekim putem vec putem onoga "if you are in the wildchear use stairs".
Obzirom da si stariji od mene, a koristili smo iste racunare i sisteme (do duse ja atari nisam posedovao tako da ne znam puno o upotrebi istog osim particija na kojima sam bio na njemu u trekerima za zvuk, koji su bili i na amigi pa mi je bilo svejedno) razumemo se ti i ja potpuno, potrebe i radni uslovi su nam drugaciji pa se tu razlikujemo. Tu gde ti pljujes ja odatle jedem hebiga, pa moram malo da branim :) Meni , i vecini uopste nije bitno kako je koji OS koncipiran vec aplikacije u kojima i sa kojima radimo.
Tvoje pisanije za strokeit sam i sam iskopao i pre nego sto si napisao ovaj post malopre, zato sam i pomenuo to. PItao sam bio za safari i mouse gestures jednom i reko si mi da predjem na mac/OSX a nisi pomeuo da postoji strokeit iako si bio odusevljen doticnim, a kolko vidim postojao je i pre nego sto je Mac dobio gestures, dakle suma sumarum PC i win su dobili gestures pre mac-a i OSX-a jel tako ? (al to je nebitno za ovu pricu) Sto mi nisi tada napisao "imas strokeit za PC" ?

Dalje, st ato strokeit nema sto ima Xgestures ? Mislim, sve ima, sta ti vise treba (ok, rocker gestures bi bio koristan ali nije neophodan) ? Mislim da preterujesh, klasican korisnik nece ni strokeit iskoristiti do kraja, a i da ga iskoristi pretpostavljam da su benfecije Xgestures preuvelicane sa tvoje strane i da se bez njih lako moze ziveti, pogotovo sto veicna i PC i Mac korisnika ide i klikce mishem. Pogledaj Launchy, pogledaj potencijal za nas koji kucamo brze nego sto idemo misem i sad reci da su svi koji ne koriste to primitivni, a u stvari nisu, posto jednotavno nemaju te potrebe ;)

aj uzdravlje

@zeljko:

znam ja dobro sta sam instalirao, server zauima manje memorije od viste, samim tim bi moji problemi na visti bili jos vise izrazeni.
Da ja tebe pitam : Znas li ti koja je razlika izmedju Viste i Server 2008 ?

@kovacm:
@zeljko:

znam ja dobro sta sam instalirao, server zauima manje memorije od viste, samim tim bi moji problemi na visti bili jos vise izrazeni.
Da ja tebe pitam : Znas li ti koja je razlika izmedju Viste i Server 2008 ?

Naravno da znam probao sam i jedno i drugo, Server 2008 nemogu oceniti jer jednostavno ono cemu on sluzi u praxi ja ne koristim, a meni je bilo dovoljno saznanje da joj je gomila stvari pogasena i da ima dosta problema sa home nacinom koriscenja da odustanem od daljeg testiranja... a Vistu ocenjivati samo po broju MB alociranja memorije je smesno... po meni je cak ta stavka u sadasnjem vremenu kad svi "normalni" imaju +1GB rama pozitivna, da ima blotwar-e dosta slazem se a da se on uglavnom moze svesti na minimumu to ti verovatno nije palo na pamet?

PS: ne vredi da se raspravljamo kad realno nisu koristio Vistu... a ni ja je nisam koristio ni blizu dovoljno da mogu da sudim....

@gx-x
Ali isto tako Server verzije umeju da prave probleme sa softverom koji im nije namenjen :wave:

ok. Probacu kod nekog na Visti archicad, sumnjam da ce biti razlike, al eto, iz znatizelje...Nemam ja problema sa serverom, igre rade, aero radi, programi rade, samo sto eto, malo mu je 2gb rama za neke stvari, a istim tim stvarima je dovoljno RAM-a pod XP-om. Ja mislim da to ima veze tim novim memory menagment system-om i da programi ne umeju da rade sa njime kako treba, ali sta ja imam od toga, meni to ne radi i to je to, a zasto to ne radi, pa to nek resava m$ i oni u archicad-u...

:wave:

heh no comment mislis da je tako lako zakljuciti o nekom OS-u samo pokretanjem ArchiCad-a :)
superfetch tek dolazi do izrazaja nakon stabilne upotrebe i systema sa sto vise ram-a, kao i to da je Vista malo previse noob orentisana pa je odredjene schenduled taskove potrebno pogasiti (defregment, vista search ..), ja uglavnom primecujem poboljsanja u heavy multitask operacijama pogotovo sa programima koji intenzivno koriste neki resurs, dok sam je do sada uglavnom koristio samo za testiranja problematicnih igara/programa (starije DOS igre i problematicni programi) koje su pod XP neretko dovodile do pucanja GPU drivera gde sam bio prinudjen da resetujem sistem... Vista je tu naime dosta stabilnija i teze joj je srusiti GUI, najgore sto se desi je resetovanje istog sto traje 2-3 sekunde

pa covece ja u OS-u moram da radim, nemam ja vremena na poslu da gajim kucne ljubimce i zalivam superfetch memorijom koju niti imam niti smem da ubacujem...

poenta je da je meni Vista losija iz tih razloga. OS treba da radi odma, ne da ja tu nesto gasim- palim namestam isl. Nisam ja pokusavao da dignem tomcat na visti vec da koristim aplikaciju koja je "noob" friendly tj. ne trazi poznavanje windowsa da bi radio u njoj...

Poslednja izmena:
superfetch je nacin kesiranja stalno koriscenih programa.....

naravno a vista je takva za one koji nemaju pojma sve sama radi, sad sto sistem ponekad malko uspori njihov problem da imaju XP opet bi imali problem jer ne odrzavaju sistem

gx-x interesantan Launchy - probaj QuickSilver za Mac OS X ;)

btw iskreno zaboravio sam na StrokeIt pa ti zato nisam rekao za njega... :/ sorry!

Poslednja izmena:
nije frka kovac ;) Drago mi je sto si iskren.

PS. Probaj launchy za XP :p

O.T.

Imaš 2 GB RAM memorije i kukaš da ti je malo ? :D

Vista odlično radi sa 2 GB RAM memorije, koliko je ti imaš u potpisu, pa nemoj da širiš dezinformacije :smash:

Vista odlično radi sa 2 GB RAM memorije, koliko je ti imaš u potpisu, pa nemoj da širiš dezinformacije :smash:

uz malo tvikovanja, vista radi podjednako dobro & brzo i sa 1GB ram-a! Lično probao tokom pola godine korišćenja viste ultimate...

a što se tiče sajta iz prvog posta... pa, ok, običan marketing... besmislen, baš kao i onaj apple-ov momak, koji stalno u reklamama objašnjava zašto je mac bolji! i jedan i drugi tip marketinga su mi nekeko suviše američki, banalni, neubedljivi, i s moje tačke gledišta - kontraproduktivni!

Poslednja izmena:
Skoro sam imao prilike da malo radim sa dve Vista masine (tek kupljeni racunari u SAD, pa ne znam koliko su u pitanju razna peglanja i zakrpe), ali ja stvarno nemam neke vece zamerke u smislu upotrebljivosti i prelaska sa XPa (osim Contol Panela koji je katastrofalno zatrpan ako se predje u Classic view, a u onom novom mi se ne svidja da pogadjam gde je sta)... Iz tog ugla mislim da je Vista dobila preteranu kolicinu negativnog publiciteta. Ovde svi "znaju" da je Vista sr*nje i da je nece, niko ne zna zasto, niti verujem da prosecan korisnik moze da ima vecih problema sa njom (opet u ovoj verziji koja se trenutno isporucuje, i ako uzmemo u obzir da je ovde normalno da u masini ide 3GB rama)

Da nisam skoro presao na mac i radio u Leopardu verovatno ne bih imao mnogo toga negativnog da kazem o visti i win-u o u opste... Ali ovako moram da kazem da mi je utisak koji sam steko da je win over-engineered (inace ne volim da guram strane reci u srpski, ali za ova tako savrseno pasuje da ne mogu da joj nadjem adekvatnu zamenu) go*no...
Ne mogu da opisem, niti tacno da pokazem na neku poejdinacnu stvar, ali rad u OS X-u deluje neverovatno pojednostavljeno u odnosu na win, sve je nekako tu, a opet mnogo manje sadrzaja, i jednostavnije. (btw. rti-jevac sam, daleko od toga da imam problema sa snalazenjem u bilo cemu od win-a do slack-a, ali prosto je neverovatno koliko je zivot laksi u OS Xu)

O.T.

Imaš 2 GB RAM memorije i kukaš da ti je malo ? :D

:) Vazimatori

PS. Jel radis ti nesto na racunaru osim surf/igrice >? (NHF). I meni FF i svata boranija radi odlicno, PS CS3 radi solidno, ali probaj da radis sa nekim vecim print fajlovima pa ces da vidish kolko je 2GB malo ! ;) Malo je i u XP-u ali je ima 400MB vishe za koriscenje...to je poenta...

PPS. Ja nisam rekao da je Vista *ranje, rekao sam da jede vishe memorije i da mi t ne odgovara posto ne vidim niti jedan dobar razlog da jede vishe memorije ;) Takodje sam rekao da ja (licno) necu da dokupljujem jos memorije da bi radio u Visti ono sto sada radim u XP-u sa 2GB.

Poslednja izmena:
:) Vazimatori

PS. Jel radis ti nesto na racunaru osim surf/igrice >? (NHF). I meni FF i svata boranija radi odlicno, PS CS3 radi solidno, ali probaj da radis sa nekim vecim print fajlovima pa ces da vidish kolko je 2GB malo ! ;) Malo je i u XP-u ali je ima 400MB vishe za koriscenje...to je poenta...

PPS. Ja nisam rekao da je Vista *ranje, rekao sam da jede vishe memorije i da mi t ne odgovara posto ne vidim niti jedan dobar razlog da jede vishe memorije ;) Takodje sam rekao da ja (licno) necu da dokupljujem jos memorije da bi radio u Visti ono sto sada radim u XP-u sa 2GB.

Razumem ja tebe, a ja sam samo rekao da je 2 GB RAM-a više nego dovoljno za veoma ugodan rad na Visti.

Meni odlično rade AutoCAD, Mechanical Desktop (mada sa njima vrlo malo radim, ali kad treba tu su), VS 2008, SQL Server 2005, Corel X3, ..., da ne nabrajam sad.

Tvoje "potrebe" su specifične a to nema veze s 2 GB RAM-a i Vistom. Nekome je 2 GB RAM-a malo i u XP ali zbog toga ne treba reći da je problem u XP ;).

Dakle, zaključak bi bio: Za Vistu je više nego dovoljno 2 GB RAM-a.

P.S. Ovo sam napisao čisto da ne širimo famu i paranoju oko Viste, bez obzira šta ko mislio o njoj kao OS.

:wave:

Ti nisi procitao moja prva dva posta zar ne ?

dakle render u archicad-u u XP radi normalno, isti taj projekat u Visti (ispravka - u server 2008) mi izbaci "out of memory". Meni sasvim dovoljno da ostanem na XP-u.

Poslednja izmena:
Ti nisi procitao moja prva dva posta zar ne ?

dakle render u archicad-u u XP radi normalno, isti taj projekat u Visti (ispravka - u server 2008) mi izbaci "out of memory". Meni sasvim dovoljno da ostanem na XP-u.

Issue

During rendering using the LightWorks rendering engine (LWRE), "not enough memory" error occurs. Still, there is over 1 GB of free memory in the system

Cause

Sometimes ArchiCAD runs out of memory even if you have gigs of RAM free, if the largest memory block available is smaler then the amount of Memory ArchiCAD needs in one block. E.g. ArchiCAD needs 400 MB in one block, you have 1500 MB free, but the biggest contigous block is 300 MB, then ArchiCAD will say "not enough memory".

Solution

Try to change LW rendering settings. First, try to change the "method" to "normal" or "better". Then, change Sun settings, as these settings have a heavy effect on memory usage. If realistic sun is used, lower the "number of samples". If just the plain "Sun" is used, change Shadow quality, transparency, and resolution settings.

uradicu screenshot kasnije, sad moram na posao. Nije to, gledao sam task manager i memorija spadne na 0 i onda izadje ta poruka. Bilo kako bilo, u XP-u sve radi bez potrebe za gimanstikom.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno