Šta je novo?

Windows 9 - povratak Windows-u?!

problem je sto su danas ljudi sve poceli da gledaju kroz tu prizmu dizajna.... jaooo lep program, jaooo lep os, jaoo lep telefon, jaoooo lep tablet! ne treba on meni da bude lep, treba da radi i da bude upotrebljiv do maximuma. sve bi te dizajnere poslao na njivu da kopaju a doveo ljude koji ce stvarno da naprave maksimalno funkcionalan uredjaj. sta treba mi dizajner da mi dizajnira ciglu sa ekranom? ili da mi kaze e stavi tu taster ove boje, da bude lepo, nije nego.

meni treba uredjaj da bude maximalno funkcionalan, a to da li ce da ima ostre ili oble iviceme totalno zabole.

i da nije retardirani apple nalozio masu na ove telefone bez tastera ja sad ovaj post ne bih cvakao na ekrancetu, i gresio/ brisao, pisao opet nego bi ko covek na bocnoj slider qwerty tastatuti kucao, aliii neeeeeeeee telefon je onda debeooooooo, pa ruzaaaaaaaan. telefoni nam drze po 10 sati bateriju da bi bili tanki, lepi i slatki.... nokia napravila revolucoju sa pv kamerom, od svega je ostalo: jao sto je debeo telefon i ruzan. pomislio bi covek da su svi stanovnici ove planete ili zene ili gejevi.

jaoooo tako cu slatko da kupim e7 ili n900 i da bacim ovo android djubre u korpu.

Poslednja izmena:
Lol :D pa ti si prso :D

vecina ljudi uzima telefone zbog izgleda jer vecina koristi samo sms,poziv i fb i jos par sitnica sto svaki os ima :/
npr i meni nedostaje qwerty tastatura kao sto sam imao na backflip-u :/
ali skrenuli smo sa teme ljudi :/

smartfon je trebalo da ostane za smart ljude. dumbfon je trebalo da ostane za dumb ljude. kraj. a ne da se smartfon razvija prema potrebama dumb ljudi. i na kraju dobijete ove nakaze sto sad imamo.

@ed:
Nije problem u androidu, već u officeu. I na tom polju treba da se dese ozbiljne promene.

ja mislim da se tema zove WINDOWS 9

Pa će ljudi kad dođu ujutro na posao da izvade tablet i rade na njemu, jel? :) Većina prodatih PC-a se koristi za kancelarijsku upotrebu, tako je bilo uvek, tako je i danas, tako će i ostati, bar dok koncept o kome ed_hunter priča ne uhvati maha, ali to je pitanje kada će, ko, i kako realizovati, teško da će Ubuntu tu moći bez tuđe pomoći mnogo sam da uradi.

Jel, "jednog dana" sam rekao, citaj lepo svaku rec, pa izvlaci zakljucak.

Malo sredjivanja Win 7 sa par novih stvarcica, i to bi bio odlican win 9. :D

Touchscreen uopšte nije neophodan za crtanje po ekranu.
Sećam se da sam još na C-64 probao olovku koja je crtala po ekranu TV-a.

Problem je u tome što nam je sa Win8 bukvalno sjuren u grlo touch interfejs koji (koliko god MS pokušavao da nas ubedi u suprotno) nema smisla na desktop računarima i samo remeti tok rada, troši nepotrebno prostor na ekranu i frustrira korisnike.
Oni koji tvrde da im se to sviđa su se prosto navikli na taj loš koncept i sada pokušavaju sebi da racionalizuju celu stvar.

Problem je u tome što nam je sa Win8 bukvalno sjuren u grlo touch interfejs koji (koliko god MS pokušavao da nas ubedi u suprotno) nema smisla na desktop računarima i samo remeti tok rada, troši nepotrebno prostor na ekranu i frustrira korisnike.
Oni koji tvrde da im se to sviđa su se prosto navikli na taj loš koncept i sada pokušavaju sebi da racionalizuju celu stvar.
Slažem se i nemam ništa važno da dodam. Na desktopu je tuochscreen besmislen i nepraktičan, a orijentisan je ka korisnicima koji pre svega traže zabavu(mada jurenje pločica po ekranu i odsustvo tastature meni nije uopšte zabavno).
Što se mene tiče, najbolji Microsoft-ov OS je 2000, mada je bio dobar i 98SE, ali ga je 2000 brzo pregazio. I XP je mogao dosta dugo da traje, ali mu još malo ukidaju podršku(mada su to sigurnosni apdejtovi koje ja nisam instalirao skoro godinu dana i nemam nikakvih problema, tako da će XP još dugo moći da radi). Mrzeo sam Vistu i 7 kad su izlazili, ali kad sam video 8...:lupko:katastrofa. Nadam se da će 9 biti što sličniji starim, bar po samom konceptu a i nadam se da će imati Classic theme(ili appeaance, color scheme, ime zavisi od verzije) da ga bar malo personalizujem, naravno, ako uopšte pređem na njega, odnosno ako ne bude kao 8.
Ja da mogu, još uvek bih koristio DOS i Win 3.1 ili 95, 98SE, 2000, jer su , bar meni, kao iskusnijem korisniku, najjednostavniji i imaju najlepši interfejs(jes da zvuči čudno al su mi lepši nego gomila bubble dugmića, dugih natpisa za proste komande, očigledno osmišljenih za početnike i ružnih ikonica, posebno na win7). Kako god,najvažnijeje da ima Start meni i normalnu organizaciju, estetiku ću možda i uspeti da pretrpim.

Slažem se i nemam ništa važno da dodam. Na desktopu je tuochscreen besmislen i nepraktičan, a orijentisan je ka korisnicima koji pre svega traže zabavu(mada jurenje pločica po ekranu i odsustvo tastature meni nije uopšte zabavno).
Što se mene tiče, najbolji Microsoft-ov OS je 2000, mada je bio dobar i 98SE, ali ga je 2000 brzo pregazio. I XP je mogao dosta dugo da traje, ali mu još malo ukidaju podršku(mada su to sigurnosni apdejtovi koje ja nisam instalirao skoro godinu dana i nemam nikakvih problema, tako da će XP još dugo moći da radi). Mrzeo sam Vistu i 7 kad su izlazili, ali kad sam video 8...:lupko:katastrofa. Nadam se da će 9 biti što sličniji starim, bar po samom konceptu a i nadam se da će imati Classic theme(ili appeaance, color scheme, ime zavisi od verzije) da ga bar malo personalizujem, naravno, ako uopšte pređem na njega, odnosno ako ne bude kao 8.
Ja da mogu, još uvek bih koristio DOS i Win 3.1 ili 95, 98SE, 2000, jer su , bar meni, kao iskusnijem korisniku, najjednostavniji i imaju najlepši interfejs(jes da zvuči čudno al su mi lepši nego gomila bubble dugmića, dugih natpisa za proste komande, očigledno osmišljenih za početnike i ružnih ikonica, posebno na win7). Kako god,najvažnijeje da ima Start meni i normalnu organizaciju, estetiku ću možda i uspeti da pretrpim.

+1!

Не знам за вас, али мени је седмица задња која је гурала мајкрософт према горе, ово остало само гура таблете и тач скрин, а десктоп кориснике фрустрира. Такође и ово повезивање налога у круг ми је катастрофа, метро изглед ми даје главобољу, а "олакшице" од другара из мс-а, ми стварају чир на желудцу и просипају кристале из бубрега.

Сада већ имамо и инфо да ће се и 9ка развијати прије свега за тач скрин, што ме такође фрустрира. И све више и више навијам за линукс, мада колико је то нама реално, видјет ћемо.

Ne volim bombasticne rasprave kao sto je "povratak windows-u" i sl.
Na poslu koristim OS koji mi je potreban za resavanje problema (nekad je to Win, nekad Linux/MacOSX)

Privatno, do pre 3-4 dana sam koristio Win7 bez i najmanjeg razloga (tj. potrebe) da predjem na 8cu.
Potreba se pojavila kad sam trebao da krenem da razvijam za WinPhone8, sto nije moglo na Win7ci.
Instalirao sam Win8.1 (digresija: ipak moze WinPhone8 dev na Win8.1, ali ne sa VS Express 2013 Phone Edition nego sam full VS2012 + WinPhone 8.0SDK) i nakon 2h frustracije, podesio sta mi je trebalo (da ide direkt u desktop, da mi na win dugme pokazuje apps list (kao start menu) i koristim ga apsolutno isto kao i ranije, tj. kao Win7 (najveca razlika je sto ovde ne mogu da iskljucim aero i udjem u WinClassic theme, ali to je zanemarljivo).

Kao (nicim izazvan) bonus, automatski mi se fotke sa Lumie sync-uju na desktop preko SkyDrivea (ili kako se zove to cudo vec) :)

Nije mi jasno sta ljudi imaju protiv Win8.1?

Win 9... Nek požure, pre nego što PC nestane.

Privatno, do pre 3-4 dana sam koristio Win7 bez i najmanjeg razloga (tj. potrebe) da predjem na 8cu.
Potreba se pojavila kad sam trebao da krenem da razvijam za WinPhone8, sto nije moglo na Win7ci.

Nije mi jasno sta ljudi imaju protiv Win8.1?

Platio si lupam 100e za win7. Sad hoces da kupis jedan npr WP telefon i da pravis aplikacije za WP koji kosta nek bude 300e. Sad opet treba da platis opet za win8 da bi njima cinio uslugu, napravio kvalitetnu aplikaciju i prosirio onaj mali njihov store.

Uslovljavanje...

U pravu si, ta inkopatibilnost je najlosija stvar u celoj prici.

Tako radi i Apple... Novi ios SDK traži novi xcode koji traži novi osx. Možda može da se zbudzi ...

Ne sumnjam da sa inzenjerske strane postoje jako dobri razlozi za tu inkopatibilnost, jer ni Apple ni MS to ne bi radili da ne moraju...
Nema potrebe da se budzi, to samo jede vreme...

Pre bih rekao da je u pitanju politika firme.

Sredinom ove godine(a ja ga tek sad video:d) izašao članak koji kaže kako Microsoft gubi tržište...
Evo linka: http://news.softpedia.com/news/The-Dramatic-Fall-of-the-Windows-Operating-System-369025.shtml
Po dijagramu se vidi nagli rast Androida. Na prvi pogled se čini da je Microsoft ugrožen, ali ustvari samo raste tržište smartfona. A MS sa win8 pokušava da vrati to tržište i pritom zapostavlja desktop korisnike...
Tablete i telefone su već izgubili, pa ne bi bilo loše da se vrate desktopu i starim, vernm korisnicima(inače ti korisnici prestaju da budu verni i instaliraju neki besplatan OS koji nije ništa nepraktičniji za svakodnevnu upotrebu od win8,) ).
Ja sam na win7 instalirao Virtual PC i na njemu imam jedno 10 starih OS, od kojih su mnogi još upotrebljivi i kompatibilni, win2000 čak i za internet, mada nije dugotrajno rešenje(a nije ni izašao Virtua PC za win8).
Što se tiče koncepta win9, ima različitih vesti, neki kažu da će biti za desktop, a neki da će biti još jedan pokušaj napada na Android... pa šta bude, za sad me boli uvo, 7 je podržan do 2020.

a Windows 9.5 :D

MS-u malo fali da poveze to, ali uvijek pravi glupe stvari koje citavu skulpturu ruse, kao jedna plocica sve ostale domine, domino efekt. Umjesto da su lijepo bazirali se na desktop trziste gdje su neprikosnoveni, tj. samo malo da su se pobahtali ispravljanjem gresaka sa sedmice, i da su sa mobilnim odradili sve isto kao sto rade i sada, + da su samo sredili ove kompatibilnosti za programiranje (tipa winphone 8 aplikacije, ne mozes na sedmici razvijati, maa daaj), na koje su blago receno zas*ali i to bi bila super stvar. Iskreno sto se tice ove osmice, koristim je mjesec dana otp. i u pocetku sam je mrzio, a sada mi se enormno svidja, ipak to nije toliko ni strasno za naviknuti..

+Poceo sam da se bavim WinPhone programiranjem, cekam sada i telefon da uzmem i siguran sam da pravim dobru stvar. Rekoh necu hejtati i gurati protiv vecih od sebe, bolje se prilagoditi. I evo polako, pa gura se..

Sto znaci da deveci ostaje da ispravi greske prethodnika i da se bavi malo jednostavnoscu, jer je dosta inovacija, sada je potrebno sloziti tu slagalicu..

MS-u malo fali da poveze to, ali uvijek pravi glupe stvari koje citavu skulpturu ruse, kao jedna plocica sve ostale domine, domino efekt. Umjesto da su lijepo bazirali se na desktop trziste gdje su neprikosnoveni, tj. samo malo da su se pobahtali ispravljanjem gresaka sa sedmice, i da su sa mobilnim odradili sve isto kao sto rade i sada, + da su samo sredili ove kompatibilnosti za programiranje (tipa winphone 8 aplikacije, ne mozes na sedmici razvijati, maa daaj), na koje su blago receno zas*ali i to bi bila super stvar. Iskreno sto se tice ove osmice, koristim je mjesec dana otp. i u pocetku sam je mrzio, a sada mi se enormno svidja, ipak to nije toliko ni strasno za naviknuti..

+Poceo sam da se bavim WinPhone programiranjem, cekam sada i telefon da uzmem i siguran sam da pravim dobru stvar. Rekoh necu hejtati i gurati protiv vecih od sebe, bolje se prilagoditi. I evo polako, pa gura se..

Sto znaci da deveci ostaje da ispravi greske prethodnika i da se bavi malo jednostavnoscu, jer je dosta inovacija, sada je potrebno sloziti tu slagalicu..
Na to sam i mislio, kad bi malo ispravili win7 dobili bi dobar OS. Čini mi se da je 7 ipak više orijentisan ka početnicima koji windowsa nikad nisu videli(glupe komande kao npr."Make text and other items larger or smaller" što ustvari otvara podešavanja displeja, pa bi bilo mnogo prostije "Display" ili "Size". Da su stari windowsi komplikovani, pa ajde, nego su i prostiji od 7, ja sam znao osnovne funkcije(cut, copy, paste, create shortcut, instalacija programa(obično igrice:D)...) Windowsa 95 sa 5 godina, 98, 2000 i XP mi nisu pravili probleme, a sedmica me u početku izluđivala.
A ovo oko nekompatibilnosti win7 i win8 mi deluje kao pokušaj orijentacije koriskina prema 8, a ustvari su se ispalili jer su skoro svi ostali na ranijim verzijama.
Meni se čini, kad bi ponovo pustili XP u prodaju, da bi prodaja bolje išla nego win8(mada ovo nikako ne bi išlo jer je XP odavno piratizovan).

Microsoft codename 'Threshold'

We all knew this was coming. After all, Microsoft exec Julie Larson-Green practically spelled it out for us recently when she said at the UBS Global Technology Conference that Microsoft won’t have three operating systems. Now, Redmond appears to be moving closer towards that vision. Microsoft is working on a series of OS updates code named Threshold.

http://www.digitaltrends.com/comput...-continue-merge-microsofts-operating-systems/

(bogme ako ovako nastave svi "profesionalci" kojima ne treba Visual Studio ce preci na OS X ;))

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno