Šta je novo?

Windows 9 - povratak Windows-u?!

tekst editor '80tih za PC/DOS (>$3000):

office-2008-intro-3.jpg

tekst editor '80tih za Mac ($2500):

macwrite.gif

tekst editor '80tih za Atari ST ($1000):

176.gif

koji ****** bi izabrao prvu, 3 puta skuplju masinu uz 10 puta manje funkcionalnosti?!

ovo je moglo da se prodje 80tih kad su korisnici bili neiformisani
(moja greska: nisu bili ovce vec su bili neinformisani, izvinjavam se).

danas smece ne moze da prodje iz prostog razloga: korisnici jesu infomisani.

---

@yooyo nema veze, ionako smo kontatovali da se meni vise svidja dock od taskbara i obratno ;) :D

Drag&drop...dupli click vs. single click..kolko su to nebitne stvari. Tipicno od nekog ko hvali apple da prica o ovakvim stvarima. Sa Mac OS-om sam se susreo nekoliko puta u zivotu i moj utisak je da je ono pravljeno za decu i neuke. Odsustvo sistemsih opcija na svakom koraku.
Kao neko ko se bavi administracijom mreze i servera baziranih na Windows Serveru, mogu da kazem Microsoft serverska infrastruktura radi kao sat. Active directory, grupne polise, DNS, DHCP.. sve je odlicno integrisano a klijentski windowsi se logicno uklapaju u sve ovo. Ne mogu da zamislim Mac sisteme i racunare za poslovno okruzenje.
Osim toga, u firmi u kojoj radim imamo desetak iPhone telefona tako da sam imao prilike licno da se uverim u kvalitet istih. Nekoliko telefona je vraceno zbog poznatog problema sa wireless-om (opcija za wifi postane grayed-out i telefon izgubi wireless funkcionalnost sto za smart telefon znaci isto kao da je crko), a kod svih telefona je evidentan problem sa baterijom (duzina trajanja baterija se smanji sa ~dva dana na manje od dana koriscenja; takodje poznati problem - resenje je da se telefon obrise tj. dovede na pocetna fabricka podesavanja, to radi neko vreme pa se opet vrati na staro). Toliko o cuvenom iPhone kvalitetu. A da ne pricam o iTunes-u, nikad u zivotu nisam iskusio nista gore. Svaki put kada bih trebao da ga pokrenem, pocela bi da me boli glava. Pocnimo od toga kako izgleda, kako se dolazi do osnovnih opcija za backup i kako se koristi. Gotovo svaki put kad bih trebao da napravim backup uz pomoc itunes-a, nailazio bih na probleme kao recimo da se u toku backup-a ili restore-a telefona zablokira pa moras da izvodis akrobacije da bi izvukao svoje podatke. Jednostavno, iTunes je najgore moguce iskustvo, uopste, ne samo u IT-u.
Natrag na temu, da ne ispadne kako sam ja za Microsoft kao sto je Kovac za Apple, o klijentskim windowsima nemam isto misljenje kao o serverskim. Recimo, Windows 8 je cist fail. Ne mogu da razumem kako su novi desktop pokusali da uvale svima, trebala je od pocetka da postoji opcija tokom instalacije da li zelim novi ili standardni desktop, a ne da mi se na desktop racunaru ispise "Tap here to .. "
Od pozitivnih stvari, odusevio me je hybrid boot feature - kod mene na Samsung SSD-u, nakon sto se zavrsi BIOS, ucitavanje windows-a traje oko 2 sekunde.

Koliko često otvarate Control Panel ili System Preferences dnevno, a koliko puta vam se dešava da šetate mišem kroz menije pogrešne aplikacije?

Ajde da ostavimo po strani gui rešenja. Šta očekujete od w9 ispod haube?

Koliko često otvarate Control Panel ili System Preferences dnevno?

Onaj ko se bavi sistem administracijom ili tehničkom podrškom dovoljno često mora da zalazi u Control Panel da ga posle sanja u košmarima. Control Panel u W7 je najgori konfiguracioni program koji sam ja ikad video. Špageti organizacija najgore vrste. Uopšte ne čudi što su praktično sva grafička okruženja na Linux-u (KDE, Gnome/Unity, XFCE) pratila isti recept za "System Preferences" kao kod Mac-a.

Koliko često otvarate Control Panel ili System Preferences dnevno, a koliko puta vam se dešava da šetate mišem kroz menije pogrešne aplikacije?

Ajde da ostavimo po strani gui rešenja. Šta očekujete od w9 ispod haube?

Ja lično u CP ne ulazim nikada, svaki tool iz njega nađem kucajući prvih par slova u start meniju ili metrou. Daleko najbrže i najelegantnije rešenje... :)

Za aplikacije to jeste dobro/prihvatljivo rešenje ali za CP baš i nije jer se ne sećam kako je Microsoft nadenuo naziv svakoj od stavki iz CPa...

Što se tiče unapređenja ispod haube, meni najviše smeta networking u osmici kao i ova peripetija sa online nalozima ali cenim da to neće menjati (oni se tu više ne pitaju već NSA). Ostalo je dosta dobro urađeno u Win8. Eh da, voleo bih i WinFS.

Ja lično u CP ne ulazim nikada, svaki tool iz njega nađem kucajući prvih par slova u start meniju ili metrou. Daleko najbrže i najelegantnije rešenje... :)

Ovo je tacno... A ako radis konstantno sa istim stvarima, logicno je da znas kako se zovu... ili ne radis dovoljno :). Sto je moj matori govorio, kada te probudim u pola noci moras da znas ...

Ljudi, nemojte da pravite od ovoga jos jednu Windows vs MacOS temu. Tema je nadolazeci Windows 9, a ne da li je Edit iz 85' bio bolji od ChiWritera iz 86' (ako se toga iko seca).

Kovac, molim te, prekini da trolujes temu i pravis probleme.

Srecan? :)

Ja mislim da ce 9-ka biti jos veci hibrid (tj. jos manje klasicnog desktop-a), tako mi deluje kurs M$-a. Mislim da su totalno odustali od povratka klasicnom desktopu.
S obzirom da izlazi krajem 2014/pocetkom 2015. tableti ce biti jos dominantniji (i naravno HW jaci)

Poslednja izmena:
OT:
Sve ce jednog dana biti tablet, PC ce ostati samo za specificne radne stanice i mozda jos ponekog zaljubljenika i entuzijastu, realno...

OT:
Sve ce jednog dana biti tablet, PC ce ostati samo za specificne radne stanice i mozda jos ponekog zaljubljenika i entuzijastu, realno...

sve zavisi kakvu specifikaciju mogu da stave u neko manje kuciste, mada nesto ne verujem da ce u skorije vremem moci da se igraju igrice na tabletu
ako wp9 krene ka tabletu ima da prsne, trebaju da prave posebnu verziju za pc i za tablet, ne moze da se napravi jedan os za pc a drugi za tablet

Nista sto trenutno postoji ne moze da zameni mis i tastaturu. Sve to sto vi pricate, pricate iz ugla casual korisnika. Desktop racunari nikad nisu ni trebali da budu za casual korisnike. Usli su u tu sferu zato sto i casual korisnici moraju da postanu informaticki obrazovani zbog informatickog doba. Kada se bavi profesionalnim poslom moras da koristis mis i tastaturu i zato nikad nece tablet zameniti to i veliki ekran. Mozda ce velicina racunara i kucista da se menja, ali svo to touchscreen ****** je samo i jedino za casual zabavu. Za svakoga ko koristi racunar za word processing ili kreiranje bilo cega (grafika, video, programiranje, itd.) desktop je trenutno nezamenjiv. Dok se ne izmisli bolji korisnicki interfejs izmedju coveka i racunara nema nista od "umiranja" desktopa.

ja sam kompletno za da desktop umre.
kako ja želim da živim u budućnosti:
imaš JEDAN uređaj, veličina ekrana 4, 5 ili 6 inča nebitno. na njemu ti se nalazi sistem i svi tvoji podaci, bukvalno tvoj "personalni uređaj (personalni kompjuter)"

kad hoćeš tablet: dokuješ ga u veći ekran, kao asus ono što ima.

kad hoćeš laptop dokuješ ga u ekran kao za tab (pravile bi se recimo razne veličine tih ekrana) pa u tastaturu

kad hoćeš desktop dokuješ ga u dok na stolu na koji je povezan monitor, miš i tastatura i koji na sebi ima sve neophodne portove kao desktop sada.

i kraj.

a da bi se to desilo neko mora da se smiluje da ugrađuje intelove x86 procesore u mobilne telefone i da ih isporučuju bez sistema, pa da korisnik bira šta će da instalira ili sa win8 (9) pro

a to će da se desi NIKAD jer:

ja sam kompletno za da desktop umre.
kako ja želim da živim u budućnosti:
imaš JEDAN uređaj, veličina ekrana 4, 5 ili 6 inča nebitno. na njemu ti se nalazi sistem i svi tvoji podaci, bukvalno tvoj "personalni uređaj (personalni kompjuter)"

kad hoćeš tablet: dokuješ ga u veći ekran, kao asus ono što ima.

kad hoćeš laptop dokuješ ga u ekran kao za tab (pravile bi se recimo razne veličine tih ekrana) pa u tastaturu

kad hoćeš desktop dokuješ ga u dok na stolu na koji je povezan monitor, miš i tastatura i koji na sebi ima sve neophodne portove kao desktop sada.

i kraj.

a da bi se to desilo neko mora da se smiluje da ugrađuje intelove x86 procesore u mobilne telefone i da ih isporučuju bez sistema, pa da korisnik bira šta će da instalira ili sa win8 (9) pro

a to će da se desi NIKAD jer:
To o cemu ti pricas nema veze sa tabletom kakav poznajemo sad, niti o windows-u kakav poznajemo sad (ili u bliskoj buducnosti)

Ali ima jako veze sa Ubuntu OS-om :)

samo nek se neko smiluje da ga napravi više. oću da izludim više od androida retardiranog i ios-a, ništa pametno, samo neke gluposti

ja sam kompletno za da desktop umre

A onda kazes "kad hoces desktop" :d Znaci imao bi neki desktop samo bez 'kucista', na koji bi povezao svoj telefon i on bi postao desktop. Sa svom svojom mobilnom hardverskom moci da radi ono sto cistokrvni desktop radi? Dogovori se sa sobom..
A razlog zasto zelis da to sve bude 'jedan' uredjaj (a ocigledno je da to nije jedan uredjan vec bi ti trebali i monitori i desktopovi bez kucista) je zbog cene ili nesto trece?

citirao si jednu rečenicu i izvukao je iz konteksta što nema nikakvog smisla. neka umre u današnjem smislu u kom postoji, ne bi mi ništa falilo. ali kad sediš za stolom, gleaš u veliki monitor i imaš miša i tastaturu pa to je majkumu DESKTOP!

želim da imam sve podatke na jednom mestu i da ih ponesem svuda sa sobom. a ne da ih imam razbacane po desktopu, tabletu i telefonu.

da, želim ponekad da radim za stolom i na velikom monitoru. i da imaćemo procesore koji će biti brži i bolji od sadašnjih u desktop kompjuterima pa će biti moguće. i zašto taj dock u sebi da nema neki dodatni firepower? i to može da se napravi.

A ko ti, sada brani da sve podatke imas u telefonu? Pod podatke ne mislis sigurno na sve filmove i muziku koju imas na kompu. Stvarno ne vidim ijedan validan razlog zasto bi jedan uredjaj morao da radi sve to.

brani mi to što sa tim podacima ne mogu da baratam! treba mi normalan operativni sistem a ne ovo go*no od androida, ili ne daj bože ono još veće go*no ios. treba mi pravi os, ne mobilni.

Tvoja logika mi je nedohvatljiva :D Ocigledno ne bi s njima da baratas na 4" zar ne, bar ne sa vecinom, vec bi hteo da kada ga povezes na neki dock da se pretvori u pravi OS? A kako se to razlikuje od toga da povezes telefon na desktop i onda otvaras sve te podatke sa desktopa? :)

zar nije dovoljna razlika što nemaš kantu pored/na stolu. i što ne možeš da nosiš tu istu kantu sa sobom svuda. i izvini molim te ispustio si tablet. hoću sa podacima da baratam na tabletu. šta povežem telefon na tablet pa baratam?

Pa barataj sa podacima, oni su u cloud-u :)

i izvini molim te ispustio si tablet. hoću sa podacima da baratam na tabletu.

Tablet/mobilni OS/mobilni telefon nisu namenjeni za takve radnje kakve tebi trebaju, kompajliranje i ostalo sto ti hoces od njih. Ja ni za 7, 8 godina ne vidim najjace procesore i ostale komponente kakve su u desktopu, da budu strpane u tako mala kucista da staju u dzep. Najvise mrzim te proizvode koji su napravljeni da rade vise stvari a nijednu od njih ne rade dobro.

OT:

Pa će ljudi kad dođu ujutro na posao da izvade tablet i rade na njemu, jel? :) Većina prodatih PC-a se koristi za kancelarijsku upotrebu, tako je bilo uvek, tako je i danas, tako će i ostati, bar dok koncept o kome ed_hunter priča ne uhvati maha, ali to je pitanje kada će, ko, i kako realizovati, teško da će Ubuntu tu moći bez tuđe pomoći mnogo sam da uradi.

brate nikakvo kompajliranje i pravljenje 3d crtaca nisam pominjao. stvar je u tome sto osnovne stvari ne mozes da uradis. ja na androidu ne mogu fakin mail attachment da otvorim izmenim i posaljem nazad! nemam krsten office!

ej ti koliko godina od nastanka androida ja jos uvek ne mogu da editujem jedan pisljivi word dokument a da on ne ispadne retardirano kad ga onaj tamo otvori. o cemu mi ovde pricamo?

Zar nema dobrih Office aplikacija na Androidu, ima zvanicni Office na WP telefonima al opet ne znam kako radi i koliko je upotrebljivo. Vidis ti to gledas iz mozda, previse prakticnog ugla. Ti bi da to radi sve sto zamislis. Ja na takve uredjaje gledam kao idealan balans upotrebljivosti i lakoce koriscenja jednom rukom i sve ono sto mogu da obavim tako, a sve ostalo ozbiljnije ce sacekati desktop/laptop kog imas ili kuci ili na poslu. Sigurno ne moras da editujes excel tabelu bas u kolima ili autobusu, bas ne moze da saceka?

Nazad
Vrh Dno