Šta je novo?

Windows 9 - povratak Windows-u?!

blackbear

Slavan
Učlanjen(a)
02.05.2007
Poena
349
Izgleda da se Win9 blizi i da ce biti desktop orijentisan, vise ne treba okretati glavu od 'glasina', mnogo sajtova je objavilo iste vesi, a gde ima dima..

According to WZOR, Windows 9 will be similar to the desktop OS we know today. He claims that Microsoft is planning
to bring the old Aero interface back
, but not as we all know it. That's all he teases regarding the Aero interface, but
he also claims that Windows 9 will make an appearance in a years time, Much sooner than expected.

http://www.winbeta.org/news/alleged...ows-rt-and-windows-phone-details-emerge-rumor

Samo treba da unaprede 7-cu sa odredjenim alatima, nalepe tag Windows 9 ultra edition, i vuala. Uspeh zagarantovan ;)

Windows 9 = flat Windows 7?

Da li to znaci da ce se instance Windowsa pojavljivati mnogo cesce nego ranije, nesto kao instance OS verzija za mobilne?

Tako rekoše prošle godine.

Hoćeš da kažeš da je Windows večito ružan? :D

Ima smisla u ovome što priča kovacm, samo se nikako ne mogu složiti da OSX ima dobar GUI. Dok na dnu ekrana je dizajnerski promašaj ali je global meni jako dobra ideja. Takođe, Aqua je ružna tema od početka. Sada malo bolje izgleda nego u vreme Mac OS X, ali je i dalje na isti promašeni fazon. Gel dugmići, metalik siva boja svuda, crne ikonice... može to mnogo bolje. Unity je pokazao kako treba da izgleda unapređena verzija tog izgleda, jedino što furaju ružne boje (jer su zaštitne boje Ubuntu). Ja bih voleo da Microsoft prekopira Unity. Ma sve je bolje od ovog smešnog flat dizajna koji ko da je Jony Ive radio u MSPaint...

Zajednicki meni na vrhu ekrana je bezveze. Mene licno usporava kada radim sa vise aplikacija, pogotovu ako imam dve app jednu pored druge pa u nekom trenutku nisam siguran ciji je menu aktivan.
Unity je podjednako katastrofa. Nemas pojma sta je sve instalirano jer nigde nema mogucnost da ti izlista sve aplikacije.
Classis start menu na windowsu je trenutno najbolje resenje jer pruza podjednake mogucnosti korisnicima koji kuckaju ime aplikacije i korisnicima koji vole da misem traze i pokrecu aplikacije.

U vezi kovacevog videa... to sto si pokazao veze nema sa prednoscu ili manama nekog GUI sistema. To je stvar developera. I na windowsu je moguce napraviti nemodalan dijalog.
Bas kao kada ti se na osx-u izvuce roletna iz titlebara prozora i ne mozes nigde da kliknes van roletne, identicnu funkcionalnost nudj modalan dijalog u windowsu, uz dodatak da mozes da ga pomeris i procitas nesto ispod.

Microsoft je sa w8 krenuo u pogresnom pravcu. Ne treba da eksperimentisu jer njihovi korisnici nisu tablet i mobile korisnici.

Zajednicki meni na vrhu ekrana je bezveze. Mene licno usporava kada radim sa vise aplikacija, pogotovu ako imam dve app jednu pored druge pa u nekom trenutku nisam siguran ciji je menu aktivan.
Unity je podjednako katastrofa. Nemas pojma sta je sve instalirano jer nigde nema mogucnost da ti izlista sve aplikacije.

Како нема? Супер+А и клик на Инсталиране.

Иначе је и мени глобални мени глуп, али само кад прозори нису максимизирани, јер мораш да фокусираш прозор чијим подешавањима хоћеш да приступиш.
Али када је прозор максимизиран штеди место.

Зато се глобални мени искључи, једном командом, и када прозори нису максимизирани мени је на нормалном месту, када јесу онда је мени интегрисан у горњу траку.
Такво подешавање би требало да буде подразумевано.

Kako se gasi globalni menu u unity? Izvinite za off?

Ja mislim da ce 9-ka jos vise naginjati tabletima nego 8-ica

U vezi kovacevog videa... to sto si pokazao veze nema sa prednoscu ili manama nekog GUI sistema. To je stvar developera.

ali ima veze sa "Human Interface Guidelines".

i naravno da ima "veze nema sa prednoscu ili manama nekog GUI sistema" jer je to olicenje funkcionalnosti.

Problem je sto M$ kopira stvari 40 godina... ali nije ni to problem: najneverovatnija stvar je sto ih pogresno iskopira! - tj. umesto da unapredi, on uglavnom osakati postojece ideje usled... ... ...nisam siguran, to nisam uspeo da dokucim do sad :( ipak je potrebno da budes: ili totalno nezainteresovan za ono sto radis; ili totalni retard da bi napravio stvari onako kako ih Microsoft pravi.

Microsoft je sa w8 krenuo u pogresnom pravcu. Ne treba da eksperimentisu jer njihovi korisnici nisu tablet i mobile korisnici.
interesantno. ja sam mislio da je i vrapcima na grani jasno zasto je Windows 8 takav kakav jeste a to je: povecanje sanse da Microsoft udje na rastuce trziste tablet racunara tako sto ce se iskoristiti monopolski polozaj na polju deskto OS - naterati korisnike da i na desktopu koriste Tablet like OS i onda pozele M$ tablet umesto iOSa ili androida tableta.

naravno, cela ideja je vise nego ******ska i rezultirala je gomilom neprodanih Windows Surfacea + gnevom desktop korisnika.

fail na svim frontovima.

---

padajuci meni pri vrhu (Menu Bar) je izuzetno bitan jer na konzistentan nacin omogucava pristup svim funkcijama programa.

ovo se vremenom narusilo: M$ je prvo uveo toolbar (sto nikako nije lose!) ali je lose da pojedine opcije izbacite iz Menu Bara i da ih ostavite isljucivo u toolbaru! - znaci da morate traziti funkcije programa na dva mesta! Toolbar je trebao da sadrzi cesto koriscenje funkcije Menu Bar-a i nista vise.

(da ne spominjem dalje unistavanje Menu Bara u Microsoftovoj implementaciji sa "unapredjenjima" tipa da se pojedine opcije sakriju iz Menu Bara; ...ili ovu poslednju nocnu moru: Ribon toolbar)

Poslednja izmena:
Fail ili ne, MS je daleko dogurao. Svidjalo se tebi ili ne, Windows gui je daleko ispred osx gui iako su kasnije krenuli. Šteta što su zastranili sa w8.

Jeste ispred po broju boja, nekonzistentnosti i kolicine asseta koji se vuku iz svih dosadasnjih verzija Windowsa :) Necemo bas da preterujemo.

^
^^

:D :D

Hmm, šta reći za 10+ godina stari dock, koji je i dan danas podjednako neupotrebljiv?

Hmm, šta reći za 10+ godina stari dock, koji je i dan danas podjednako neupotrebljiv?

Bolje ograniceno upotrebljivi dock nego totalno neupotrebljivi novi taskbar sa poluizvedenim idejama. Jos u Windowsu 7 se videlo da je novi taskbar polufabrikat, krenuli su sa jednom idejom ali se entuzijazam nekako istrosio u medjuvremenu, pa smo dobili poluresenje. Meni je takav taskbar vise nego iritantan jer ne donosi nista novo (pinovanje smo imali i ranije, preview na hover je beskoristan, kada imas mnogo otvorenih aplikacija pa kada se sve lepo skupi na 1x1cm onda tek mozes da se slikas). Iskren da budem, zaista ne vidim kako je to novi taskbar unapredjen u odnosu na stari i po cemu je funkcionalniji od Docka koji je uvek bio upotrebljivije i funkcionalnije resenje?

Ah.. ja još uvek koristim classic shell. Slažem se za pinovanje... Besmisleno je.

Mene start is back spasava inače bih izludeo, nadam se da nece praviti iste glupe greške kao sa win 8.

Pa pazi... Dva od zadnja 3 windowsa su loše prošla.

Svaki drugi loše prođe pa sad očekujemo jedan dobar :)

smrt promenama!

ocekujem okulus rift baziran OS, zivot ala matrix :)

Ako Microsoft napravi zaista dobar operativni sistem, propašće za mesec dana jer inertni korisnici očekuju Windows 95 V2014, a ta dva koncepta nisu kompatibilna.
Ako na laptop/desktop/server stavis WindowsPhone/iOS/Android naravno da ces propasti

10 godina stari dock?

mislis 26 godina stari dock ;)

pic1.gif

ili Amigin dock koji je imao interaktivne ikone par godine pre Mac OS X docka (npr. ikona Kalendar aplikacije koja pokazuje pravi datum ;))...

AmigaOS4.png

ali sve to je manje bitno; interesuje me zasto kazes da je dock "neupotrebljiv" (vidim da koristis jos uvek classic win95 taskbar - po cemu je on upotrebljivi od Dock-a)?

po meni je windows taskbar totalno neupotrebljiv - do Viste nisi mogao cak ni drag&drop da uradis na taskbar ili da promenis redosled elemenata unutar taskbara...

sa Vistom je Microsoft napokon iskopirao Dock filozofiju i poslao nesrecni taskbar u penziju. Po cemu je Windowsov Dock bolji od npr. OS X docka?

Bolje ograniceno upotrebljivi dock nego totalno neupotrebljivi novi taskbar sa poluizvedenim idejama. Jos u Windowsu 7 se videlo da je novi taskbar polufabrikat, krenuli su sa jednom idejom ali se entuzijazam nekako istrosio u medjuvremenu...
precizan, detaljan i argumentovan tekst na ovu temu sam kacio nekoliko puta ali izgleda da ga je retko ko procitao:

Paradigms lost: The Windows 7 Taskbar versus the OS X Dock

http://arstechnica.com/information-technology/2009/01/dock-and-windows-7-taskbar/

Pa pazi... Dva od zadnja 3 windowsa su loše prošla.
da korisnici nisu bili ovce 80tih i 90tih ne bi prosao ni jedan Windows ;)

Poslednja izmena:
Ccc.. kovač, nemam ni snage ni vremena da ti crtam. Taskbar je bolji od svih.

Nazad
Vrh Dno