Šta je novo?

Windows 8

Microsoft ako uspe da napravi Windows koji je jednako dobar i za desktop i za tablet a možda i za mobilni, to će biti Game Over za ostale igrače na tržištu.

Portovanje na ARM je najbolja stvar koju su uradili u poslednjih 10 godina.

Bice Metro i na PCju, ali se jednim klikom prebacujes u klasicno okruzenje ( a verovatno ce moci i potpuno da se disabluje )...

imate vi ljudi internet?:p

naracno da ce biti metro na desktopu, MS nece dati opciju da se iskljuci, ali imas vec nekoliko aplikacija(google.com), koje samo promene registry key il sta vec, i vratis stari start menu, stvarno ne kapiram u cemu je problem....

Morali su nesto slicno da uvedu. Lion takodje podseca an iOS, tako da i Apple sledi isti trend. Ideja da dobijete slicno korisnicko iskustvo na svim platformama je odlicna, i ne cudi me sto desktop vise nema prioritet u razvoju platforme. Mobilni telefoni i tableti prodaju se kao ludi... I xbox konzole, metro je vec imao svoju premijeru za xbox 360.

@filipos Zahtevi su isti, odnosno sve što radi na sedmici radiće i na osmici (čak i brže, koliko sam se mogao uveriti igrajući se na WDP-u)..

Ne znam kako vama ali meni je prelazak sa XP-a na W7 (64 bit) bio veci skok nego 98(2000) na XP. Pri tome najmanje mislim na GUI vec na stabilnost, koncept, podrsku, integraciju...Konacno OS koji sljaka nenametljivo i ponasa se prijateljski prema mom strpljenju :d sto se tice W8 cini se da ce novi OS biti verovatno sminkerske prirode...

Pa i ne mozes da mislis na GUI jer je isti na Visti/W7 korak unazad i u poredjenju sa Win3.11..

No ja se iskreno nadam da ce da unajme nekog ko ima smisla za UI i zna sta znaci "user friendly", a takodje i nekog ko ce da unese malo estetike u Windows, po prvi put u istoriji OS-a. Jer imati interfejs u OS-u koji se sastoji od textualnih linkova web stranice je cist FAIL, lenjost, bol u onoj stvari i sl.

Microsoft je na pravilnom putu - prvo je napravio Win7 koji je maximalno stabilan i poprilichno brz, a sa Win8 redizajnira shell (Metro) i dodaje nove stvari shto bi se reklo "pod haubom" (podrsha za ARM procesore, upravljanje resursima, itd.). Posle iskustva sa Win7 (od prve bete pa nadalje), jedva chekam da se pojavi zvanichna beta Win8 da krenem da ga testiram.

@KurtK - reci da je GUI na Visti/W7 korak unazad u poredjenju sa Win3.11 je isto shto i reci da je svemirski brod korak unazad u odnosu na shpansku galiju...

Poslednja izmena:
narode da vas pitam
odlučih se da instaliram win 8. sad mi recite dal je najbolje u virtuelnoj mašini(vmware workstation) ili kako već? dal da čekam beta verziju, zna li se kad će/hoće li uskoro?
koliko mi prostora na hdd-u treba?

i još, koliko je izvestno da će do kraja godine izaći finalna verzija windows-8?
izvinjavam se nisam baš upućen u navedeno, pa mi treba odgovor?
da li da skidam neku verziju koja i zvanično nije beta, ili da čekam neki kraći period/nadam se za betu?
hvala

narode da vas pitam
odlučih se da instaliram win 8. sad mi recite dal je najbolje u virtuelnoj mašini(vmware workstation) ili kako već? dal da čekam beta verziju, zna li se kad će/hoće li uskoro?
koliko mi prostora na hdd-u treba?

i još, koliko je izvestno da će do kraja godine izaći finalna verzija windows-8?
izvinjavam se nisam baš upućen u navedeno, pa mi treba odgovor?
da li da skidam neku verziju koja i zvanično nije beta, ili da čekam neki kraći period/nadam se za betu?
hvala

krajem februara ce beta verzija, a RTM(finalna verzija) jun-jul, u otobru ce biti u prvim uredjajima, u prodavnicama...

@cilebg Najlakše je u virtuelnoj mašini. Ja sam je držao mesec dana na dual boot i radila je bez problema.. Sam OS na hdd zauzima oko 10GB. Pozdrav!

@KurtK - reci da je GUI na Visti/W7 korak unazad u poredjenju sa Win3.11 je isto shto i reci da je svemirski brod korak unazad u odnosu na shpansku galiju...

Tamo barem nemas interfejs koji izgleda kao websajt iz '96, tekstualni hiperlinkovi kao elementi GUI-a u OS-u...FAIL

Tamo barem nemas interfejs koji izgleda kao websajt iz '96, tekstualni hiperlinkovi kao elementi GUI-a u OS-u...FAIL

Da,nije kao iOS. Hajde,molim te,ne troluj vise.

Scouser - svetski megacar

No ja se iskreno nadam da ce da unajme nekog ko ima smisla za UI i zna sta znaci "user friendly", a takodje i nekog ko ce da unese malo estetike u Windows, po prvi put u istoriji OS-a. Jer imati interfejs u OS-u koji se sastoji od textualnih linkova web stranice je cist FAIL, lenjost, bol u onoj stvari i sl.

Niko te ne tera da ga koristiš. Pogotovo kada imaš "izbor" oličen u znaš čemu već.

Izvinite ako sam vas uvredio nije mi bila namera.

Meh samo za servere..

pa onda

Q) Can I boot from ReFS in Windows Server 8?

No, this is not implemented or supported.

NTFS bogotac

Ali u tekstu postoji sledeći deo:

With this in mind, we will implement ReFS in a staged evolution of the feature: first as a storage system for Windows Server, then as storage for clients, and then ultimately as a boot volume. This is the same approach we have used with new file systems in the past.

Jeste ali to za obicne korisnike znaci da nema novog fajl sistema do Windows 9 (ili mozda neki Service Pack za 8, mada cisto sumnjam)

I kada ce nas M$ "udostojiti" da probamo tu famoznu betu?? Zato mi se svidja kalendar u linux-u znas barte kad mozes da probas.....

ja ni nemam neku želju toliku da probam taj windows 8... osećam se ko ovca za šišanje, imam original win 7 i xp, sad još i osmicu da kupujem kad izađe? neka hvala... dokle god mi radi na ovima sve... baš su bezobrazni, da barem daju neki popust ljudima koji su im kupili stare sisteme, nego ništa... kupi svaki sistem iznova. e neće da može kod mene.

baš su bezobrazni

Tehnologija mora da se razvija ? Ako ne bi radili na necemu novom morali bi uskoro da menjaju bransu :)

Mene iskreno " Ideja o jednom OS-u na svim uredjajima " izgleda odlicno, bez obzira da li ce ovo zaista biti to.

nek se tehnologija razvija, ali neka daju povoljnosti ljudima koji su im ukazali poverenje, podržali ih i već kupili njihov predhodni sistem.

Sa Xp na Vistu si mogao da pređeš za Dž.

sa konja na magarca :p ili na kornjaču? ja xp držim na kompu koji ni u ludilu ne moež da pogura vistu, a i tu mogućnost su dali zato što istu niko nije hteo da kupi, pa su morali nekako da pokušaju da nateraju narod da koristi vistu. da li su korisnici viste dobili besplatan win 7?!?!

eto odgovora zašto 99% korisnika u srbiji ima piratski windows i nema pojma o tome da se to uopšte kupuje

Mislim da nisi upravu, znaju-mo da se to kupuje i veoma dobro naplacuje po meni bespotrebno, ali sta se tu moze, svako gleda da zaradi sto vise...
Eh kad bi stvarno davali starim korisnicima jeftinije ili besplatno :D ja bi se bas obradovao sa mojih 40 originalna XP-a i 10 Win7 :D

Nazad
Vrh Dno