Šta je novo?

Windows 8

Generalno lako prelazim na nove verzije, odmah po pojavljivanju sam koristio vistu, potom windows 7 dok su ostali kukali. Takođe sam lako prešao na Office 2007 i smatrao ga unapređenjem. Nisam od onih koji posle svake nove verzije facebook-a, traže da se vrati stara koju su takođe u početku grdili. Ali sudeći po consumer previewu, Windows 8 je nezgrapno sklepan i težak monstrum. Ne znam odakle da krenem, ali kao desktop mi se svakako ne sviđa, a verovatno ga ni na tabletu ne bih koristio.

I ja sam na 7-cu lako presao i nikad se nisam vratio na XP ali ovo mi je kao korak unazad,nefunkcionalno i bespotrebno zakomplikovano.Instalirao sam je na laptop i pokusacu da se priviknem mada mi se svidja kako dobro radi i ima trenutni odziv na bilo koji klik.Videcemo,ostaje dual boot sa 7-com.

Primetio sam jednu korisnu stvar u vezi 8ice, barem za mene je korisna, a to je da gasi hard diskove kada ne rade nista. Buka je sada znatno manja, nema vibracija.
Imam 4 hdd u kucistu + jedan externi.

Meni Windows 7 gasi sve HDD-ove osim primarnog (onaj koji koristim) . Tako da nije nikakva inovacija.

OBRISI SVE PARTICIJE I REPARTICIONISI DISK IZNOVA, komp ti je ocigledno u raspadu,ko zna kakve sve gamadi imas na tom hardu

uradio sam to i opet ins traje sat vremena cak i ins 7ce isto toliko traje. menjao sam i sata kablove od hardova iymedju njih ne nove. pokusao sam i samo sa jednim hardom i isto.
sinoc sam ponovi instalirao 8 radila je ok instalirao flash, javu, avast,i radilo je "ok" ugasio. kada sam ga danas upalio sistem se podigao ali ne skroz, pojavilo se "preparing automatic repair" I sta god da uradim resetuj se I ista se poruka javlja. primeti sam prilikom bootovanja da se pojavljuje "PXE-E51 no DHCP or proxyDHCP offers received" greska ali se podizanje nastavlja. to nisam ranije primecivao.
sta moze da bude problem hdd, memorija kako mogu da proverim sta ne valja?

Slažem se sa svima kojima smeta Metro na desktop mašinama. Metro jedino može da bude dobar na tabletu i eventualno korisnicima koji pokreću 5-6 aplikacija koje su dizajnirane za Metro. Svima drugima Metro je samo mučenje.

Instalirao sam pre par dana consumer preview i Metro mi samo smeta. Definitivno fali Start meni. Za sada je još jedan od problema što većina aplikacija nije pisana za Metro tako da svako startovanje ovakve aplikacije me baca na Desktop a kad mi treba neka druga aplikacija moram da se vratim na Metro. Previše kliktanja u odnosu na klasičan Desktop, šetanja levo/desno, otvaranja charms-a, ...
Definitivno fali opcija da se disable-uje Metro i koristi samo klasičan Desktop.

Inače je na istom hardveru Win8 poprilično brži od Win7, brže se diže OS, brže se ulogujem i nešto se brže gasi.

uradio sam to i opet ins traje sat vremena cak i ins 7ce isto toliko traje. menjao sam i sata kablove od hardova iymedju njih ne nove. pokusao sam i samo sa jednim hardom i isto.
sinoc sam ponovi instalirao 8 radila je ok instalirao flash, javu, avast,i radilo je "ok" ugasio. kada sam ga danas upalio sistem se podigao ali ne skroz, pojavilo se "preparing automatic repair" I sta god da uradim resetuj se I ista se poruka javlja. primeti sam prilikom bootovanja da se pojavljuje "PXE-E51 no DHCP or proxyDHCP offers received" greska ali se podizanje nastavlja. to nisam ranije primecivao.
sta moze da bude problem hdd, memorija kako mogu da proverim sta ne valja?

Faca, može da bude više razloga, ali moraš da prvo kupiš nove SATA kablove, to je neozbiljno što si probao. Drugo, moraš da testiraš memoriju na ispravnost, i treće moraš testirati hard disk na bad sektore, možda je u disku problem.

Kao krajnje rešenje nema druge nego odlazak u servis ili, ako ni to ne pomogne, da prodaš tu mašinu i kupiš novi kompjuter.

Diagnostika bad sectora, sata kabla i memorije se odradi za 10-15min i to sve uz pomoc na primer hirens boot CD-a tek nakon toga ide instalacija sistema

Imaš ovo u Power options i u 7-ci. A i što bi ih gasio ako ne rade ništa nema ni zujanja zar ne?

Pa to postoji i u win XP. Ne vidim sta je tu toliko novo? Win 7 ima superfetching pa je i aktivnost hard diska nesto manja nego na XP-u ali je zauzece radne memorije znatno vece nego kod XP-a (i zbog superfetchinga), ne verujem da je win 8 bolji po tom pitanju od Sedmice.

Po hiljaditi put, Windows 7 ne zauzima vise memorije vec ima drugaciji memory menadzment. Poenta memorije je da se koristi a ne da cuci prazna...

ne vredi kutija, moraces da upotrebis lenjir i šestar :D

Po hiljaditi put, Windows 7 ne zauzima vise memorije vec ima drugaciji memory menadzment. Poenta memorije je da se koristi a ne da cuci prazna...
Po hiljadu i prvi put Sedmica zauzima vise memorije bez obzira na menadzment tj superfetching i to narocito 64bitna. Hocu operativni sistem koji ce da bude brz i lagan i da RAM koristim za neke druge stvari po potrebi. Sedmica je dobar operativni sistem, tu nema spora ali su preterali sa sarenilom i besmislenim efektima a bogami ima i nepotrebnih servisa podosta. Svedenost, preglednost i profesionalni izgled XP-a Sedmica moze samo da sanja. Osmica nije nista drugo do pokusaj Microsofta da jos prosiri svoj monopol tj da se ubaci na segmente trzista koje trenutno ne pokriva. Ai boli ih bas..zapravo su konkurencija sami sebi tamo gde ih vec ima.

Poslednja izmena:
Sećam se komentara i reakcija kad je izašao XP: "vidi, našminkani win 2000, ništa novo ne donosi", "NT? Gde je naslednik win 98, kako će sada igre da mi rade? Vraćam se na 98", "Instalirao sam taj-i-taj program, srušio mi je sistem, ne prelazite na ovaj OS", itd.

Poslednja izmena:
XP i nije zazhiveo dok nije izasao Service Pack 2, koji je sve promenio.

@Minja, zasto imas x64 OS ako nemas >4GB memorije? U kom slucaju ti je poptuno nebitno i da zauzme 1GB, a ne zauzme ni upola od toga. Pokreni VM sa 512MB, videces da pravo zauzece ne dolazi ni blizu 512MB.
Ako ti nesto radi brze u XP-u osim boot-a ili slicne sitnice, reci sta je to!

Uspeo ja da instaliram za ati6490m ali nece da radi switchable posto sam win8 testirao na laptopu

Moje iskustvo sto se tice brzine

win8>win7>Xp>vista>2000... gde su oni matori 9x nemam pojma nije da su znacajni sa danasnjeg stanovista... apropo CP win8, na single core centrino masini (Pentium M), skroz zivahno, tecne animacije, aplikacije se sa 5200 2.5" diska podizu maltene kao da je ssd u pitanju... ako se po jutru dan poznaje dobili smo dobar os...

sto se tice memorije vidoh da xp moze da se "potera" na svega 64 mb ram-a, treba li napomenuti da otvaranje jedne instance IE 5 stvara commit charge od >100 mb i da dovodi do uzasnog svapovanja, video sam xp na svim konfiguracijama od 64 do 4 Gb i realno i XP-u treba bar 2 da bi radio "ozbiljno", toliko uostalom trazi i 7... to na stranu, kupite sto vise... 8 toliko lepo koristi memoriju da ce verovatno ista da poskupi... postace standard 16 gb... slicno se desilo pred izlazak prethonih verzija MS OS.

win xp mora da se instalira sa 64, sa manje neće. ali ako staviš 2x32 i posle instalacije iščupaš jednu 32, radi i sa 32mb :D provereno :)

ima li neko upustvo kako funkcionise metro. Malo je tupavo da sta god instaliram on mi onako nabaca. Neki programi imaju neke txt fajlove pa on sve to stavlja zajedno sa svim programima. Tupavo je tako. Ja znam da win 7 programi metro vide kao klasican star, ali ovako je bas bzvz. Nisu se nesto mnogo pretrgli oko novog windosa. Ajde ovo je beta, mada ne verujem da ce biti neka velika razlika. Malo kao prepravljena sedmica. Metro je po meni stvarno interesantan i svidja mi se. Mada da li ce se svi snaci kako preci na desktop i kako uci ponovo. To po coskovima bez neke signalizacije stvarno je bzvz. Kako ce obican laik da se snadje!! Sve u svemu treba se navici. Meni radi lepo i stabilno, sve sto sam instalirao radi, cak je i sve drajvere lepo prihvatio. Super su optimizovali win sedam i win 8 tako da sve je u najboljem odnosu.

win xp mora da se instalira sa 64, sa manje neće. ali ako staviš 2x32 i posle instalacije iščupaš jednu 32, radi i sa 32mb :D provereno :)

Mazohizam... bese neko je terao 95 na 4 mb... sa 8 znam da sigurno radi... inace Metro jeste lepa zamisao, ali morali bi da naprave bolje skaliranje, previse su krupni elementi za desktop upotrebu, prosto bacen prostor, takodje opcije cak i jednostavnih programa su tako posakrivane da se covek zapita da li je cilj da ih ne nadjemo :D

mislim da ce do kraja morati nekako da srede metro. Nervira me sto ne mogu normalo da ugasim aplikaciju, onaj glupi messenger je jos gluplji. Ne mogu da namestim da mi ne salju poruke i da me drugi ne smaraju. Stalno nesto trepti i stace. Nea vrate stai star u stilu metroa, metro neka ostane i neka se dozvoli da se aplikacijie tokom instalacije stave u foldere i bice ovo fenomenalan operativni sistem Desava se da mi se x u gornjem desnom uglu zamuti.

Tacno je da u medjuvremenu XP trazi bar 1,5 GB da bi radio "kako Bog zapoveda" ali to nije zbog operativnog sistema vec programa koji su sve gladniji memorije i CPU-a. Te legende o swapovanju XP-a su preterivanje..da win 7 svapuje manje ali "rezervise" vise memorije a kada prvi put startuje aplikaciju to traje duze nego na XP-u a XP svakako nije sporiji pri drugom i trecem startovanju programa (uz tek nesto veci swap a i to se moze srediti pomocu virtuelnog RAM drajva ako neko ima npr vise od 3 GB RAM visak moze da se dodeli RAM drajvu..). Boot win 7 bez SSD diska je nocna mora koliko dugo traje cak i kada je "osisan" na mimimum servisa u poredjenju sa XP. Nepotrebno sarenilo i bljastavilio uz efekte koji zamaraju oci cine default teme win 7 losim za business okruzenje gde se zaista gleda u monitor 8 i vise sati a jedva da ima jedna ili dve teme koje na nesto lice. Hard coded svetloplava boja iz sistemskih padajucih menija se jako tesko uklanja (ko je probao zna o cemu pisem). Metro na Osmici je ok (tj bice ok kad se sve utegne) ali nije za desktop tj laptop racunare vec za bas manje ekrane tablet tipa. Ne znam sta ce Microsoftu sve ovo. Mogli su lepo da naprave operativni sistem za taj segment trzista a ne "jedan za sve". S obzirom da ne donisi skoro nista novo ispod haube (directX za subreviziju noviji) ne verujem da ce neko ko je platio operativni sistem zaista dati pare za ovo (ako ne bude besplatni upgrade). U Srbiji ce da kosta koliko i Sedmica i XP pre njega naravno.."pazarice" i instalirati ko hoce da se mlati sa tim.

Poslednja izmena:
Jel instalirao neko mozda kaspersky ovaj za win8.Kod mene katastrofa. Ubaguje sistem samo tako!Dva puta sam reinstalirao sistem zbog toga.
Sama instalacija traje izmedju 10-15min ,skoro kao windows.Za sada sve dobro radi! Sta preporucujete za anti-virus ?

Tacno je da u medjuvremenu XP trazi bar 1,5 GB da bi radio "kako Bog zapoveda" ali to nije zbog operativnog sistema vec programa koji su sve gladniji memorije i CPU-a. Te legende o swapovanju XP-a su preterivanje..da win 7 svapuje manje ali "rezervise" vise memorije a kada prvi put startuje aplikaciju to traje duze nego na XP-u a XP svakako nije sporiji pri drugom i trecem startovanju programa (uz tek nesto veci swap a i to se moze srediti pomocu virtuelnog RAM drajva ako neko ima npr vise od 3 GB RAM visak moze da se dodeli RAM drajvu..). Boot win 7 bez SSD diska je nocna mora koliko dugo traje cak i kada je "osisan" na mimimum servisa u poredjenju sa XP. Nepotrebno sarenilo i bljastavilio uz efekte koji zamaraju oci cine default teme win 7 losim za business okruzenje gde se zaista gleda u monitor 8 i vise sati a jedva da ima jedna ili dve teme koje na nesto lice. Hard coded svetloplava boja iz sistemskih padajucih menija se jako tesko uklanja (ko je probao zna o cemu pisem). Metro na Osmici je ok (tj bice ok kad se sve utegne) ali nije za desktop tj laptop racunare vec za bas manje ekrane tablet tipa. Ne znam sta ce Microsoftu sve ovo. Mogli su lepo da naprave operativni sistem za taj segment trzista a ne "jedan za sve". S obzirom da ne donisi skoro nista novo ispod haube (directX za subreviziju noviji) ne verujem da ce neko ko je platio operativni sistem zaista dati pare za ovo (ako ne bude besplatni upgrade). U Srbiji ce da kosta koliko i Sedmica i XP pre njega naravno.."pazarice" i instalirati ko hoce da se mlati sa tim.

Minja, zaista ne znam za shta ti koristish kompjuter, ali svi zahtevniji programi (Autodesk, Adobe i slichno) rade mnogo bolje na Win7 x64 u odnosu na XP, da ne govorim o XP x64. Superfetch + organizacija memorije je nekoliko puta bolja nego kod XP-a. Kao i ranije, grafichki interfejs Win7 moze da se namesti da izgleda gotovo kao Win2000 za one koji ne vole "bljeshtavilo". Ne razumem mrznju za Win7...

Svi koji sada hvale Windows 7 su ga pljuvali kada je izašao i nisu želeli da napuste Windows XP. Ista situacija će biti sa Windows 8 kada izađe neki potencijalni Windows 9. Haters gonna hate.
Kao što sam i pre napisao, ja sam se navikao na Metro UI i uživam u bržem odzivu i radu Windows-a 8 na kompjuteru na poslu (Athlon 4000+, 2 giga rama, ostalo je nebitno).

Ja se ne secam da je iko pljuvao win7. Vistu da , i to na veliko , ali 7 je od pocetka bio tata (na mom racunaru je proslavio 2 godine i evo mesec dana bez reinstaliranja , radi kao podmazan).

8 cu isprobati kada se bude pojavila finalna verzija. Ove bete , game , delte , omege.. me ne interesuju.

Sto se Metro UI-a tice, ja imam utisak da MS nije nista dodao vec da je samo "prekopirao" WM/WP7. Sasvim iste kockice i neku "cudnu" organizovanost imaju na OS telefonima, *** :( Pogotovu je isti (na mobilnom) tezak za osobe sa slabim vidom, u stvari skoro nemoguca misija.

Mislim da ce se laici itekako snaci u ovome, njima je i namenjeno primarno :) Problem smo mi, koji vise razumeju OS od same sminke i uvek je prelazak nama bio tezi.

@Minja, nije sedmica bila pljuvana kada je izasla, bash mislim da je to najbrze prihvacen OS masovno. Mada nije ni bilo tesko, maltene isti interfejs Viste, a mnogo bolji ispod haube. Prethodnik je znaci bio OS star... 8-9 godina?

Mislim da ce se laici itekako snaci u ovome, njima je i namenjeno primarno Problem smo mi, koji vise razumeju OS od same sminke i uvek je prelazak nama bio tezi.

Znaci Laiku ce lakse biti da se snadje i izvrsi prelazak ? :) A ms je toliko evoluirao da je novi OS toliko pojednostavio da laici bolje uvide prednosti ?

Da, laici se lakse "prebace". Laik ne razmislja "joj gde mi je ovo/ono", vec na gleda na to kao novu celinu koju pokusavaju od pocetka da shvate, a ne kao produzetak necega sto vec znaju.

Nazad
Vrh Dno