Brate mili ne oduševljavam se ja ničime, znam dobro šta je superfetch i navikao sam se na njega još na Visti. Ali prosto kad neko tako bapne iz vedra neba i krene priču "sedmica je samo Aero, šta će mi to", sav se ospem.
Dobro, ima Glista/7 svojih dobrih strana i prednosti u odnosu na XP, svakako ne treba ih zanemariti. To je ipak najviše s toga što je Windows XP već davno prevaziđen, radi se ipak o osam godina starom operativnom sistemu, u IT svetu osam godina je ogroman period.
Ne da nije isti rad na XP-u i sedmici ako koristiš 6-7 programa (ja koristim), nego je to nebo i zemlja. Više ne brojim koliko puta dnevno otvaram PDF i Word dokumente, što svaki put povlači dizanje Foxita i Worda, Firefox koliko puta startujem više ni ne znam, i ne da mi znači to što se sve od spomenutog uključuje trenutno nego nemam reči. Kad moram da se vratim na XP, muka me uhvati od drljanja diska, sedim i razmišljam se dal mene tu neko za*ebava kad ja u 2009/2010. godini moram da gledam u sistem koji sa strane pristupa disku maltene ič nije evoluirao u odnosu na pre 10 godina.
Dobro, tvoje potrebe i konfiguracija su takvi da im agresivan prefetch odlično odgovara, ali mnogi ne samo da nikakve koristi od njega ne bi imali, već bi im samo škodio.
Na primer, i u Linux svetu postoje rešenja nalik na Superfetch, napoznatije je verovatno preload koji se u Ubuntuu može instalirati iz repoa, dok na SuSE dolazi u default instalaciji. Skoro niko ih ne koristi zato što izazivaju iste neprijatne efekte koje ima Glista/7 prefetch, kao što su produženje boot-a i oranje po hard disku kada je sistem idle.
Poenta mog posta je da se ovima što koriste kompjuter samo za igranje i neobaveznu bleju skrene pažnja da to što se neka igra brže ili sporije pali na nekom sistemu apsolutno nije mera njegovog usabilitija.
Za samo igranje i mlatimudiju Windows XP zaista i nema premca, hardverski zahtevi su mu mali, poseduje ubedljivo najveću i najkvalitetniju bazu kodeka od bilo kog OS-a, a zbog dugovečnosti ima i generalno najveću bazu kompatibilnog softvera. Osim ružnoće i nesigurnosti nema drugih ozbiljnijih mana za neku casual primenu. Za ozbiljnije namene ljudi ionako ne bi trebalo da koriste bilo koji Windows, osim kad se iz nekog razloga baš mora.
Što se tiče igara, GTA IV recimo baš zbog superfetcha radi bolje na Visti nego na XP-u, a radi i na sedmici ako se izuzme problem sa event log servisom, što već nije tema ove priče.
Koliko je meni poznato, sve igre pri startovanju unose sve svoje biblioteke u memoriju, tako da ne vidim kako bi Superfetch mogao da im poboljša rad, ali nisam stručan kada su igre u pitanju, pa ne mogu ništa da kažem.