Šta je novo?

Windows 7 64bit ili 32bit

sasha982

Cenjen
Učlanjen(a)
27.09.2009
Poena
159
Za sta se odluciti? Za 64bitnu verziju ili 32bitnu? Prednosti i mane.:wall:

Osim ako imas potrebe za preko 3GB rama, 64bit, ukoliko ne, preporucujem 32bit.

Da li aplikacije i programi koji nisu predvidjeni za 64bit sisteme rade normalno pod 64bitni sistem

Imam sad vec poprilicno staru konf, i imam instaliranu sledecu ram memoriju
-DIMM1: Kingston KTC1G-UDIMM 1gb Memory Speed DDR2-800 (400 MHz)
-DIMM2: Nanya M2Y2G64TU8HD5B-AC 2gb Memory Speed DDR2-800 (400 MHz)
E sad, imam jos jedan modul PQI od 1gb DDR2 667(333MHZ) koji nije instaliran i interesuje me da li je bolje da ubacim i njega, pa da spusti brzinu ostalih modula na 333 MHZ ili je bolje da se i dalje drzim 3gb na 400 MHZ. Imam instaliran windows 7 64-bit

Trebalo je da pitanje Windows 7 64bit ili 32bit postaviš ranije. ;)

Pa ni sad nije kasno. Ako se neko odluci da promeni verziju uvek moze da se odvoji par sati

Kod 64bita ne mozes da koristis 16bit aplikacije i igrice. Sve ostalo je isto. Ima nekoliko igrica koje su pravljene za 64bit os samo su starijeg datuma.
Kao sto je receno sve preko 3.5 gb rama je za 64bit OS.

kod mene za sada na x64 radi sve nisam jos imao problema

x64 definitivno.

Drajveri su sazreli, a pored većeg adresnog prostora memorije (za mene najmanja prednost), otključava se mnogo veća snaga procesora, koju par aplikacija zna da iskoristi. Ceo win je jednostavno mnogo živahniji.

Baš me zanima koji su argumenti da se ostane na x86 verziji novog OS-a.

Primetio sam da 7zip osetno brze radi sa arhivama na x64. Nisam imao vremena ovo da potvrdim nekim merenjima, ali razlike su lako uocljive.

Da X64 radi brže sa 64-bitnim aplikacijama, ali sa 32-bitnim (kojih je 90%) radi sporije od nativ 32-bit sistema. Što se tiče drajvera i sitnih programčića još uvek je dug put pred njima da se dostignu 32-bitne verzije istih. Terao sam i Vistu-64 i Win7-64 (*** ne verujem dok sam ne probam) i mogu vam reći da kada ubacite u mašinu 8GB rama, isključite page file (virtualnu memoriju) i uspete da skupite sve potrebne drajvere stvarno mogu da budu vrlo blizu 32-bitnih po brzini. Vreme 64-bitnih OS tek dolazi, ali neće baš tako brzo.

Dovoljno je da kažem da i većina buđavih Gadžeta neće da radi pod 64-bitnim OS, a da ne govorim za mnoge druge programe. Takođe ATI i dalje nije sredio CF podršku za 64-bita (SLI nisam imao priliku da probam). Radi CF, ali od OC obe grafičke nema ništa.

Vozi za sada 32-bit i kada dođe pravo vreme lako ćeš da uradiš upgrade na 64.

Vreme 64-bitnih OS tek dolazi, ali neće baš tako brzo.

Ja sam nešto uveren gledajući broj x64 sistema u okolini da je Win7 poslednje x86 što će izaći. Svojevremeno kad sam sa XP prešao na Vistu x64, nisam primetio nikakav bitan korak unazad.

Ovaj period tranzicije me podseća na vreme kad sam sa DOS prelazio na Win 3.1, i kad sam zapravo od Win aplikacija imao samo Office i Corel, sve ostalo su bili DOS prozori. Da li su radili lošije nego u native DOS modu - jesu, ali sam mogao da ih imam gomilu, a što se performansi tiče, već sa sledećim računarom je postalo potpuno nerelevantno.

Sharpshooter je napisao(la):
Da X64 radi brže sa 64-bitnim aplikacijama, ali sa 32-bitnim (kojih je 90%) radi sporije od nativ 32-bit sistema.
Nije pravilo http://www.extremetech.com/article2/0,2845,2280814,00.asp Ono sto je mnogo bitnije je da "ozbiljnijih" programa uglavnom ima u x64 izdanjima, a to sto nema Winampa...
Sharpshooter je napisao(la):
Što se tiče drajvera i sitnih programčića još uvek je dug put pred njima da se dostignu 32-bitne verzije istih.
Sto se starijih laptopova tice problema sa drajverima moze da bude ali za novije ima drajvera sigurno osim kada su proizvodjaci neozbiljni, kao recimo MSI. Skoro sam dizao Win7 x64 na novcat MSI lap sa 4GB RAM-a, a na zvanicnom sajtu ne postoji nijedan jedini x64 drajver! Win nije prepoznao chipset, fw kontroler i citac kartica. Sve drajvere sam uspeo da nadjem na Internetu, i svi rade bez ikakvih problema, a pitanje je zasto MSI ignorise x64 sisteme. Za desktop se drajveri nalaze bes problema, eventualno za neke starije TV karte...U principu ko ima starije komponente, pitanje je da li ima uopste 64bitni procesor ili vise od 3GB RAM tako da njemu 64bitni OS i ne treba.
Sto se programa tice nisam imao problema, svi koje koristim sljakaju odlicno, eventualno zeza po neki crack ;) Sto se mene tice 32bitni sistem je vec proslost.

Evo ja imam recimo taj slucaj. W7 x64 i ne mogu nigde da nadjem drajver za tv kartu (bt878 cipset) , a ne verujem ni da ce se iko potruditi da ga razvije osim open source entuzijasta....koji naravno nece ih principa moci da digitalno potpisu drajverr te i ako se ikad bude pojavio isti taj W7 x64 ces morati da palis u safe modu sa iskljucenim forsiranjem potpisa drajvera.....jednostavno...abandonware...
A bas mi zao tv karta mi je bila i jos jeste bombonica

I ja sam morao da posle više od 10 god. verne službe izvadim Sound Blaster Live! iz mašine, baš zbog problema sa drajverima.

He he davno beše 1998.

I ja sam morao da posle više od 10 god. verne službe izvadim Sound Blaster Live! iz mašine, baš zbog problema sa drajverima.

He he davno beše 1998.

jos ako je onaj 16-bitni...milina :D:D
nema sistema na kome ne sljaka u fullu :D:D ...
i to sa izlaznom osetljivoscu mnogo vecom nego kod ovih integrusa

Ja stvarno neznm sto mi uopste prelazimo na ove nove sisteme sto ne mozemo i sa Xp-om...ja sam i na Xp jedva bio migrirao :D......navikao bio na W98 pa to ti je :D
svi pricamo o nekom usabilitiju i "novinama"....al sta mi konkretno imamo od toga....99% slucajeva samo napunjenu glavu zarad mirne duse i nista vise...
Sad neki kazu Xp je pravljen za single core davne 2000 godine....pa samim tim ne odgovara danasnjem hardveru...
e pa ja nisam toliki genijalac daa znam sta cemu odgovara....ja neznam pa onda merim...a merenja kazu sta kazu i to svi znamo kakva god da je struktura programskih algoritama i biblioteka
Pricati o nekim realnim dobicima u odnosu na Xp ili 32b dok pod haubom nemas 16-core je smesno(isto kao kad ugradis turbopunjac na 900ccm motor :D) (osim ako si CIA ili NSA developer :D)
mogucnosti i zelje su jedno a realne potrebe nesto drugo pa nek se svako gleda prema tome
A da.....vista/w7 je vise fansy i odaje utisak modernog korisnika kako u IT-u tako i u svemu..:D :p (mnogima je to potreba)
Ako mene neko pita glasam za W7 32 bita ako je po danasnjim standardima solidna desktop masina u pitanju i to da bude jedini i primarni OS

Poslednja izmena:
Apsolutno svi profi i ozbiljni programi u audio i video obradi, kao i u foto i 3D animaciji vec su izdali relativno veoma stabilne verzije programa.
Takodje i svi ozbiljni igraci na polju hardvera vec imaju relativno stabilne drajvere za 64-bit platformu.
moj vam je predlog da sacekate recimo januar 2010.godine i onda predjete max na 64-bit platformu, tj. Win 7 64-bit.
Siguran sam da ce to tada sve decije bolesti sa stabilnoscu programa i drajvera biti otklonjene.

Argumenti? Krešuje se Visual Basic. :d koji je napravio... hm... Microsoft? :d
I problemi sa drajverima za određen broj (uglavnom starijih) komponenti.

A x64 je realno bitan za nekoliko pro aplikacija tipa CS4 i sl. koje ga mogu iskoristiti.

Zezas! Visual studio regularni ili express? Da nije mozda 2010beta u pitanju (ako je 2008 probaj 2010b)?

Jako je lepo iskoristiti za photoshop x64, ali ja sam vise koristio 32bit (nvidia .dds plugini su samo 32bitni) nego x64. Sva sreca pa se instaliraju obe verzije :)

Poslednja izmena:
Sta se zapravo dobija ovime? Zasto toliko smeta virtualna memorija?

Ma nista se ne dobija...dobija se na brzini sistema jer nema swapovanja sa diskom.. samim tim treba da imas pozamasne zalihe fizicke memorije ,ali to se ne radi jer neki programi traze da imas virtualnu memoriju i odbijaju da rade ako je iskljucena.virtuelna memorija je dobra stvar a covek je samo to rekao uzgred u kontekstu uporedjivanja brzina jer bi bilo super kad ne bi bilo potrebe za pagefile-om

Takodje i svi ozbiljni igraci na polju hardvera vec imaju relativno stabilne drajvere za 64-bit platformu.

Super...ali ovo je srbija i godinama unazad ljudi su kupovali hardver i od ozbiljnih i od neozbiljnih pa ti vidi...ozbiljnost znaci monopol na jedan sistem i jednu platformu...koliko god mi ovde tupili uvek ce biti nekompatibilnosti zbog razlicitosti arhitektura i to nema veze sa neozbiljnoscu vec cinjenicama a i hardver se pravi prema softveru i obrnuto a najvise prema onome "koliko para" i ti ces sad softverom da nadomestis virtuelizacijom neki hardverski deo.....hoce malo morgen zbog ovoga ili onoga
Secam se projekta i najava intela kad je prvi put izbacen 5x86 a nedugo zatim i native 586 i pentium pro sa mmx-om. U toj pauzi izmedju razvoja arhitrkture intel je najavljivao 64-bitnu arhitekturu za novi procesor ...cak je i bilo to pisano po udzbenicima informatike.....a vidi sta je ispalo od toga danas ....ljudi nisu ni svesni sta su ustvari 64-bitni registri i koliko brzi procesori moraju biti da bi oni dosli do izrazaja...
Zasto se ustvari tad pocela iztrazivati nanotehnologija da bi zbog visoke cene danas bila bacena u zapecak

Poslednja izmena:
Ma nista se ne dobija...dobija se na brzini sistema jer nema swapovanja sa diskom.. samim tim treba da imas pozamasne zalihe fizicke memorije ,ali to se ne radi jer neki programi traze da imas virtualnu memoriju i odbijaju da rade ako je iskljucena.virtuelna memorija je dobra stvar a covek je samo to rekao uzgred u kontekstu uporedjivanja brzina jer bi bilo super kad ne bi bilo potrebe za pagefile-om

Pa dobija se u brzini, negde manje, negde više. Jednostavno hard tada samo koristi kada nešto čita sa njega i ako nešto stvarno snimaš. Probao sam na Visti 64 sa 8 GB rama i radi bez problema. Sada vozim Win7 32 sa isto 8 GB (tj 4 koliko vidi) i za sada šljaka skroz OK. U najgorem slučaju ako otvoriš Photoshop, Corel, 3DMax, Maju i uzmeš da igraš Crysis može se desiti da Win ostane bez slobodnog rama i da zabode, ali to mi se još nije desilo.

Super...ali ovo je srbija i godinama unazad ljudi su kupovali hardver i od ozbiljnih i od neozbiljnih pa ti vidi...ozbiljnost znaci monopol na jedan sistem i jednu platformu...koliko god mi ovde tupili uvek ce biti nekompatibilnosti zbog razlicitosti arhitektura i to nema veze sa neozbiljnoscu vec cinjenicama a i hardver se pravi prema softveru i obrnuto a najvise prema onome "koliko para" i ti ces sad softverom da nadomestis virtuelizacijom neki hardverski deo.....hoce malo morgen zbog ovoga ili onoga
Secam se projekta i najava intela kad je prvi put izbacen 5x86 a nedugo zatim i native 586 i pentium pro sa mmx-om. U toj pauzi izmedju razvoja arhitrkture intel je najavljivao 64-bitnu arhitekturu za novi procesor ...cak je i bilo to pisano po udzbenicima informatike.....a vidi sta je ispalo od toga danas ....ljudi nisu ni svesni sta su ustvari 64-bitni registri i koliko brzi procesori moraju biti da bi oni dosli do izrazaja...
Zasto se ustvari tad pocela iztrazivati nanotehnologija da bi zbog visoke cene danas bila bacena u zapecak

Software vec duze vreme kaska za hardverom, dokaz ti je upravo 64-bit platforma gde vec par godina unazad imas 64-bit CPU a tek ove godine max se razmahuju i programeri sa 64-bit softverom.
Svakako osim skoroz neozbilnih firmi kao sto je MSI.Ionako ih vec duze vreme dobri poznavaoci hardvera zaobilaze, komkretno mislim na MB od MSI.

Evo ja ću sasvim iskreno da odogvorim.. Na laptopu imam Vistu 64bit (4GB RAM-a), na drugom kompu Win7 64bit (2GB RAM-a). Kao "kućni" korisnik ne primećujem nikakvu razliku u nekoj brzini u odnosu na Vistu 32, ili XP 32 koji sam ranije koristio (što se tiče brzine programa). 2-3 fpsa manje više u igrama me ne dotiče, ali su OS nekako živahniji. U principu, ako već imam procesor koji je 64bit, zašto da ne :)

Software vec duze vreme kaska za hardverom, dokaz ti je upravo 64-bit platforma gde vec par godina unazad imas 64-bit CPU a tek ove godine max se razmahuju i programeri sa 64-bit softverom.
Svakako osim skoroz neozbilnih firmi kao sto je MSI.Ionako ih vec duze vreme dobri poznavaoci hardvera zaobilaze, komkretno mislim na MB od MSI.

Kakve veze ima MSI sa 64bit softvrom? :) I da li si probao MSI ploce za I7 procesore? Ako nisi - probaj.

1. Windows nije jedini operativni sistem na svetu
2. Osim Windowsa postoje Solaris, Linux i Mac OS
3. Vreme 64bit sistema je odavno doslo
4. Postoje platforme na kojima je sve odavno dostupno i u 32bit i u 64bit - Linux i Mac OS
5. Poslednji Mac OS je 64bit only
6. Proci ce mnogo vode ispod Brankovog mosta dok Windows ne bude 64bit only
7. Stavi 64bit.

Da to je istina, sve masine na kojima sam instalirao W7 su zivahnije (pre je bio XP).

Nazad
Vrh Dno