Šta je novo?

3gb brze ili 4 gb sporije

sasha982

Cenjen
Učlanjen(a)
27.09.2009
Poena
159
Imam sad vec poprilicno staru konf, i imam instaliranu sledecu ram memoriju
-DIMM1: Kingston KTC1G-UDIMM 1gb Memory Speed DDR2-800 (400 MHz)
-DIMM2: Nanya M2Y2G64TU8HD5B-AC 2gb Memory Speed DDR2-800 (400 MHz)
E sad, imam jos jedan modul PQI od 1gb DDR2 667(333MHZ) koji nije instaliran i interesuje me da li je bolje da ubacim i njega, pa da spusti brzinu ostalih modula na 333 MHZ ili je bolje da se i dalje drzim 3gb na 400 MHZ. Imam instaliran windows 7 64-bit

Postavlja se pitanje da li ti zaista treba 4GB RAM-a, tj. imas li kad potrebu za istim u toku rada!?
Ako ne, onda se odgovor sam namece...

Ja imam win 7 32-bit i sam sistem sa par rezidentnih programa 'trosi' oko 1gb, a ne secam se da sam nekad video da je presao 2gb (sa pokrenutom igrom ili necim zahtevnim.) Imam 3gb inace.

Mislim da ti je bolje da ostavis 3gb, posto razliciti moduli razlicitih proizvodjaca mogu da prave probleme kad treba da rade zajedno... Osim ako ti bas nije neophodno 4gb.

4gb su ipak bolje resenje ja bih rekao, ali pod uslovom da ti zaista trebaju tj ako igras high end igre i sl. u suprotnom ja ne bih dirao nista.

Nisam neki freak za igre ali kad igram volim da je to sve na very high, ali radim sa dosta istovremeno pokrenutih aplikacija i dosta otvorenih web adresa u isto vreme i zbog toga mi je potrebna pomoc

Nisam neki freak za igre ali kad igram volim da je to sve na very high, ali radim sa dosta istovremeno pokrenutih aplikacija i dosta otvorenih web adresa u isto vreme i zbog toga mi je potrebna pomoc

Da sam na tvom mestu onda bih stavio 4gb (pod uslovom da su kompatibilne) mislim da ti tih 133mhz (66mhz) u razlici memorije nece mnogo znaciti u odnosu na dodatni 1gb.

Evo mojih modula. Neznam da li su kompitabilni i da li ce sve da radi kako treba

Prilozi

• 10-26-2009 4-07-23 PM.png
    10-26-2009 4-07-23 PM.png
    87 KB · Pregleda: 100
Ne verujem da neko to moze da ti kaze sa sigurnoscu. Ja imam 2 pqi modula i jedan kingmax i to radi ok. Jednostavno ubodi taj 3 modul, pa ces i sam videti da li su kompatibilni. Mogu da ti se dese neke od sledecih stvari (nijedna nije opasna ;) ) :
-racunar nece da bootuje
-pali se racunar ali ne vidi svu instaliranu memoriju
-nestabilnost sistema

Ako ti se pojavi neki problem, samo izvadi taj modul i nikom nista.

Slazem se da bude veca kolicina memorije.JER,iz razloga kada sam sklapao konfiguraciju za sebe,ljudi su me posavetovali 4gb PC800,a ne 2gb ddr 1066,tako da,ako su kompatibilne,i ne prave ti probleme,mislim da ti brzina nece mnogo uticati na rad,a veca kolicina memorije-automatski vise aplikacija upaljenih,ako se ne varam...:)

Mislim da ce i svaka 667 memorija da radi na 800 tako da ti nije nikakva frka da je ubodes, eventualno ces morati rucno da podesis timing-e memorije i to je to. 99% je da ce raditi bez ikakvih problema ;)

Jos kad bih ja znao kako se to podesava, jel ima neko da mi objasni.

Proveri za pocetak da li te memorije rade zajedno, pa ces ih posle namestati na 800mhz. Mada neces dobiti neku veliku razliku u brzini.

Ubo sam i trecu i sve rade zajedno. Mislim da rade bez problema, vidi u atacmentu. Ako ne dobijam nista na brzini onda je mozda bolje da ne diram nista

Prilozi

• 10-28-2009 1-53-32 PM.png
    10-28-2009 1-53-32 PM.png
    30.1 KB · Pregleda: 78
Poslednja izmena:
Ja iskreno nikad nisam mogao da vidim razliku kad mi je memorija recimo na 750MHz i kad je na 900MHz, il kad je cl5-... ili cl6-...
Razliku u kloku procesora itekako mogu da osetim.
Sto se tice teme, kvantitet pre "kvaliteta" :).

Moje misljenje je da ti nikada nece trebati vise od 3GB za to sto si naveo da radis na racunaru.
Brzina je najbitnija.

Ja glasam za kvantitet....kad ti nestane memorije to ćeš osetiti kad hard krene da krlja...a dal će raditi malo brže malo sporije...to se vidi samo u testovima ;)

Upravo tako ^ :).

Vrh Dno